Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ (ΤΡΙΕΤΙΕΣ)
Παραμένει άθικτο το μνημονιακό «πάγωμα» από το 2012 και μετά

Εγκύκλιο για την εφαρμογή της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου σε σχέση με την προϋπηρεσία (τριετίες) υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο κατώτατος μισθός για κάθε διαμορφωμένη τριετία (μέχρι το Φλεβάρη του 2012) προσαυξάνεται κατά 10% (65 ευρώ μεικτά) και μέχρι τρεις τριετίες. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνεται κατά 5% (1,45 ευρώ μεικτά) για κάθε διαμορφωμένη τριετία που είχε κάποιος εργαζόμενος μέχρι το ίδιο χρονικό διάστημα και συνολικά μέχρι έξι τριετίες.

Στην πράξη, βέβαια, η προσαύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας αφήνει έξω τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανέγγιχτη τη διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 που προβλέπει το «πάγωμα» των τριετιών από το Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.

Ετσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012 δεν προσμετράται και άρα δεν επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτερο μισθό. Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος είχε μπει στην παραγωγή το 2010, το 2012 δεν είχε συμπληρώσει καμία τριετία. Στην περίπτωση που και σήμερα (Φλεβάρης 2019) συνεχίζει να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή έχει πρόσθετη προϋπηρεσία 7 χρόνων και συνολικά 9 χρόνων από τότε που πρωτοεργάστηκε, δηλαδή έχει στην πραγματικότητα συμπληρώσει τρεις τριετίες, αυτός ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς καμία προσαύξηση και να λαμβάνει μόνο τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μεικτά!

Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας δίνεται μόνο σε εκείνους τους εργαζόμενους που το Φλεβάρη του 2012 είχαν ήδη συμπληρώσει κάποια τριετία και συνεχίζουν και σήμερα να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ως εκ τούτου δεν καλύπτονται από κάποια άλλη ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ