Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σύσκεψη με εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΓΝΙ

Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) πραγματοποιήθηκε προχτές, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Οι εργάτες στην καθαριότητα του ΠΓΝΙ πέρασαν από την ομηρία των 15 μηνιαίων συμβάσεων με τον εργολάβο, στην ομηρία των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης με τη διοίκηση του νοσοκομείου, μέχρι τις 31/12/2018 και με μισθούς 450 - 500 ευρώ για συμβάσεις 6ωρης εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και απολυμένοι εργολαβικοί από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», εκφράστηκε ο θυμός των εργαζομένων του ΠΓΝΙ για τη συντονισμένη προσπάθεια εξαπάτησής τους. Απέναντι στην απογοήτευση αρκετών εργαζομένων, στη συζήτηση μεταφέρθηκε η πλούσια πείρα των ταξικών δυνάμεων του νομού από τους αγώνες ενάντια σε απολύσεις. Αναδείχθηκε το γεγονός ότι όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΠΓΝΙ δεν είναι μοναδική περίπτωση, καθώς η αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην Υγεία και συνολικά στο αστικό κράτος είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Απέναντι στην απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα, έγινε σαφές ότι είναι μεγάλος ο αριθμός όσων θα απολυθούν από τους 150 εργολαβικούς που εργάζονται σήμερα. Και για όσους προσληφθούν όμως προβλέπεται ανεπίστρεπτη απόλυση στο τέλος του 2018, ενώ θα έχουν και προβλήματα στην πληρωμή τους, καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το Μάη του 2017, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργολάβοι ζητώντας ακύρωση των συμβάσεων για «απρόβλεπτες ή επείγουσες περιστάσεις», ως αντιβαίνουσες την αρχή της ανταγωνιστικότητας.

Συζητήθηκε επίσης ο στόχος να γίνει η καθαριότητα πεδίο για την «κοινωνική επιχειρηματική οικονομία», τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση. Καλούν δηλαδή τις καθαρίστριες να στήσουν εταιρείες με δικά τους κεφάλαια και να αναλάβουν την καθαριότητα με προδιαγεγραμμένο μέλλον: Είτε ατελείωτη δουλειά χωρίς κέρδος, με δάνεια και χρέη, όπως οι ΕΒΕ, είτε, αντί για εκμετάλλευση από τον εργολάβο, εκμετάλλευση μεταξύ των καθαριστριών, είτε κλείσιμο της επιχείρησης λόγω ανταγωνισμού. Δηλαδή και πάλι ανεργία...

Στο τέλος της σύσκεψης καθορίστηκε σχεδιασμός δράσεων, με κορύφωση τη συμμετοχή στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» που διοργανώνει η κυβέρνηση στις 23 και 24 Οκτώβρη στα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ