Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Καταγγέλλει απολύσεις στην επιχείρηση «Bonjour»

Πέντε απολύσεις στα καταστήματα της επιχείρησης «Bonjour» (διαθέτει πέντε φούρνους, οι δύο στη Χαλκίδα) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Για το λόγο αυτό μέλη του σωματείου έκαναν προχτές κινητοποίηση έξω από τα καταστήματα στη Χαλκίδα, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι δέχτηκαν φραστική επίθεση από τον υπεύθυνο του ενός καταστήματος. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε παρά τις εργοδοτικές απειλές.

Το σωματείο απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων, την απόδοση των απλήρωτων υπερωριών, τις αργίες και τις μέρες άδειας που δεν έχουν δοθεί.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενες που «τόλμησαν να απαιτήσουν τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες και τα οποία τους παρακρατούνται. Την πόρτα είδαν και όσες υποστήριξαν τις συναδέλφισσές τους που βγήκαν μπροστά. Συνολικά πετάχτηκαν στην ανεργία 5 εργαζόμενες. Πριν απολυθούν δέχτηκαν απειλές και προσβολές από τον υπεύθυνο, αλλά και τον ίδιο τον εργοδότη. Η εργοδοσία επίσης επιχείρησε να τους απαγορεύσει να μιλάνε μεταξύ τους, ακόμα και να έχουν προσωπικές σχέσεις, καλώντας κάποιες να καταδώσουν τις συναδέλφισσές τους».

Επιπλέον, η Ενωση καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8ωρο αν και δηλώνονται για 6ωρο, «η υπερωρία πάει σύννεφο και παραμένει απλήρωτη, όπως και οι αργίες της Κυριακής, των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν παίρνουν παρά ελάχιστες από τις ημέρες άδειας που δικαιούνται. Μάλιστα πριν λίγους μήνες, για κάποια από τα παραπάνω, η επιχείρηση πλήρωσε πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας και συνέχισε να κάνει τα ίδια».

Επισημαίνοντας ότι «οι ίδιες συνθήκες κυριαρχούν στους περισσότερους εργασιακούς χώρους», το σωματείο αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους για την εργοδοτική ασυδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ