Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Με νέο κύμα απολύσεων έρχονται αντιμέτωποι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και μέσα στη μάχη της πανδημίας, ενώ οξυμένα και συσσωρευμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και υγειονομικοί στη φάση της επαναλειτουργίας τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αναμασά το παραμύθι περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ».

Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, μαζί με Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και φορείς, πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στη Λευκάδα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου του νησιού, διεκδικώντας να μη γίνουν οι επικείμενες απολύσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να απολυθούν ένας επικουρικός γυναικολόγος και ο μοναδικός ουρολόγος. Συνολικά στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 17 μόνιμοι γιατροί (λείπουν 49), ενώ πολλές βασικές ειδικότητες είναι μονήρεις (π.χ. αναισθησιολόγος, νεφρολόγος). Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας το νοσοκομείο είναι ανοχύρωτο, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο την τουριστική περίοδο, που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται, κι ακόμη περισσότερο μπροστά στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων και το Εργατικό Κέντρο προσανατολίζονται το επόμενο διάστημα σε πλατιά σύσκεψη με θέμα την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Πάτρα

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και συνταξιουχικά σωματεία της πόλης πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, διεκδικώντας την άμεση ασφαλή επαναλειτουργία όλων των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Οπως καταγγέλλουν, οι τεράστιες ελλείψεις και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Η αναστολή λειτουργιών των νοσοκομείων εδώ και δύο μήνες είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς παρακολούθηση χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα και να έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο οι πολύμηνες αναμονές για ιατρικές και απεικονιστικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις και επεμβάσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σε νέα συγκέντρωση - κινητοποίηση για την προάσπιση της υγείας του λαού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την Πέμπτη 4/6, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στον «Ευαγγελισμό»

Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε χτες στον «Ευαγγελισμό» με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Ηδη αναμένεται νέο κύμα απολύσεων και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς για περίπου 300 εργαζόμενους λήγουν οι συμβάσεις τους με τη διοίκηση.

Το Σωματείο κάλεσε τους συμβασιούχους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στη «Σκύλλα» των εργολάβων και τη «Χάρυβδη» των ατομικών συμβάσεων. Τη Δευτέρα 1 Ιούνη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς, και την Πέμπτη 4/6 θα συγκεντρωθούν στα Επείγοντα.

Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σήμερα
  • Με αίτημα «Καμία νέα απόλυση συμβασιούχων καθαριότητας - νομοθετική ρύθμιση τώρα», πραγματοποιούνται σήμερα στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 μ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ για 1η φορά στην ιστορία του προκηρύσσει στάση εργασίας και κινητοποίηση για τα προβλήματα των συμβασιούχων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σταθερής πίεσης των 17 καθαριστριών που απολύονται (...) της πίεσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ». Καταγγέλλει ότι «έχουν εγκριθεί από το υπουργείο μόνο 12 από τις 50 καθαρίστριες που ζήτησε πριν την έναρξη της πανδημίας το ΠΓΝΙ», ενώ τονίζει ότι με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στήνονται παιχνίδια ομηρίας στις πλάτες των συμβασιούχων, ανοίγοντας το δρόμο για επαναφορά εργολάβων όπως πρόσφατα έγινε στην Αρτα. Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει την κινητοποίηση.
  • Σε σύσκεψη καλεί όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους, σήμερα Πέμπτη, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε έκτακτη σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη, για να οργανώσουν μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ