Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τα περιεχόμενα του τεύχους

Το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ εγκαινιάζει τη νέα μορφή του περιοδικού
Το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ εγκαινιάζει τη νέα μορφή του περιοδικού
Οσον αφορά τα περιεχόμενα του τεύχους, πέρα από τις Αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονται:

Το κείμενο με τίτλο «Η στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία - Πρόνοια. Πώς εξειδικεύεται η εφαρμογή της στην Ελλάδα» παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία - Πρόνοια για την περίοδο 2014 - 2020, ως μέρος της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει την εξειδίκευσή της στα ελληνικά δεδομένα μέσω του ελληνικού προγράμματος «Υγεία 2014 - 2020». Καταγράφονται οι σχετικές εξελίξεις στην κρατική χρηματοδότηση, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, στα κονδύλια για τα ΑμεΑ, στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, στην ενίσχυση της απελευθέρωσης της αγοράς στην Υγεία και της επιχειρηματικής δράσης στην Ψυχική Υγεία. Μέσα από τις παραπάνω εξελίξεις αναδεικνύονται το ταξικό πρόσημο της ασκούμενης πολιτικής και οι επιπτώσεις της στη λειτουργία, στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το κείμενο με τίτλο «Διακήρυξη της Μπολόνια: 20 χρόνια μετά» καταγράφει την πορεία των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το 1999 μέχρι σήμερα. Αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο έχουν προωθηθεί τα βασικά στοιχεία των σχετικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και τα στοιχεία τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί στην πορεία στο έδαφος της ανισόμετρης ανάπτυξης των καπιταλιστικών κρατών που συμμετέχουν στο σχετικό εγχείρημα. Στο παραπάνω έδαφος, προβάλλει τις επιπτώσεις της διαδικασίας της Μπολόνια στις σπουδές και τις προοπτικές των φοιτητών ως μελλοντικών εργαζομένων και τη στάση που κράτησαν τα αστικά κόμματα απέναντι σε αυτήν τη διαδικασία.

Ομιλία σε επιστημονική ημερίδα του ΚΚΕ στη Γενεύη με τίτλο: «Επιστήμη και έρευνα: Στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των λαϊκών αναγκών;». Στην ομιλία αναδεικνύονται οι συνέπειες της υποταγής της επιστημονικής έρευνας και του επιστημονικού δυναμικού στους στόχους αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας κι ενίσχυσης της εξουσίας του κεφαλαίου. Η σχετική στασιμότητα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων λόγω της κυριαρχίας του κέρδους ως βασικού κινήτρου παραγωγής αντιπαρατίθεται στην αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων ανάπτυξής τους στο έδαφος των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Το κείμενο αναδεικνύει, επίσης, τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η λεγόμενη «4η Βιομηχανική Επανάσταση», ενώ στέκεται συνοπτικά στο ζήτημα της σύγχρονης ταξικής διαστρωμάτωσης στις γραμμές των επιστημόνων και στην αλληλεπίδραση της δημιουργικής ανάπτυξης του μαρξισμού με την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας σε κάθε ειδικό τομέα.

Το κείμενο του Ενγκελς με τίτλο «Περίγραμμα μιας Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας» είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας, η ιστορική σημασία του οποίου αναδεικνύεται στο σχετικό προλογικό σημείωμα.

Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνεται και η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» Ο «Μαύρος». Αναμνήσεις για τον Καρλ Μαρξ.

Τέλος, σε αυτό το τεύχος της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνονται τα κομματικά ντοκουμέντα από 21.10.2018 μέχρι 14.12.2018.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοσιαλισμός η απάντηση για τον 21ο αιώνα(2020-01-25 00:00:00.0)
Διακοπές χωρίς τη νέα ΚΟΜΕΠ;(2019-07-20 00:00:00.0)
Πλούσια ύλη όπου ξεχωρίζουν τα υλικά της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης(2018-07-14 00:00:00.0)
Τα περιεχόμενα του τεύχους(2018-05-19 00:00:00.0)
Τα περιεχόμενα του τεύχους(2018-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ