Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Νεκρός εργαζόμενος σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας

Ο δεύτερος μέσα σε δυο μέρες, μετά το θάνατο εργάτη στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

Eurokinissi

Ενας ακόμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο, ο δεύτερος μέσα σε δυο μέρες, καθώς είχε προηγηθεί την Τετάρτη 9/1 το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την Πέμπτη 10/1, ένας 51χρονος εργαζόμενος σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της επιχείρησης «Νηρέας» στο νησάκι Πεταλάς, κοντά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, εντοπίστηκε νεκρός από το Λιμενικό σε βραχώδες σημείο του νησιού. Ο 51χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μεταβεί με βάρκα σε τμήμα της μονάδας και οι συνάδελφοί του τον αναζήτησαν όταν δεν επέστρεψε.

Τα πάντα θυσία στο βωμό του κέρδους

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργαζόμενου εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Οσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του, υπογραμμίζει ότι στην περιοχή «επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και έντονο κυματισμό». Υπενθυμίζει ακόμα ότι «εδώ και αρκετό διάστημα, με απόφαση της εργοδοσίας, το συγκεκριμένο πόστο του φύλακα στα κλουβιά εκτελείται με έναν φύλακα, παρά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων να εκτελείται το πόστο με δύο φύλακες».

«Ολα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, όπως στον "Νηρέα". Μπαίνουν στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη το κόστος για τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν προκειμένου να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες», τονίζει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Επισημαίνει επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, που ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών. «Αυτή είναι η "νέα εποχή" της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και του τέλους των μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων», τονίζει και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα».

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας σχετικά με το θανατηφόρο «ατύχημα» κατέθεσε το ΚΚΕ, απαιτώντας από το αρμόδιο υπουργείο να λάβει μέτρα για: Την απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο «ατύχημα» και την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου. Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και γενικότερα στους τόπους δουλειάς, τη στελέχωση και εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

Ανακοίνωση της κλαδικής Ομοσπονδίας και του ΕΚ Αγρινίου

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου τους και καταγγέλλει ότι «μπροστά στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους για την επιχείρηση, τα μέτρα προστασίας της εργασίας και της ζωής των εργαζομένων είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς» και για την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ. Απαιτεί από την εργοδοσία του ομίλου «Νηρέα» «να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του εκλιπόντα συναδέλφου μας» και καλεί τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, να ενωθούν και να οργανωθούν στα συνδικάτα τους. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το 2016 (τελευταίο έτος με διαθέσιμα στοιχεία), κάθε εργάσιμη μέρα 22 εργάτες και εργάτριες τραυματίζονταν ή και σακατεύονταν, ενώ κάθε 4 εργάσιμες μέρες ένας εργάτης έπεφτε νεκρός στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο έτος σημειώθηκε ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός εργατικών «ατυχημάτων» από το 2000 και ο μεγαλύτερος από το 2009 και μετά. Από το 2012 μέχρι το 2016 υπάρχει συνεχής αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». Τα θανατηφόρα αυξάνονται συνεχώς από το 2014 και μετά. Τα 73 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2016 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org