Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τα περιεχόμενα του τεύχους

Οσον αφορά τα περιεχόμενα του τεύχους, περιλαμβάνεται η Απόφαση της ΚΕ, καθώς και η εισηγητική ομιλία και το «κλείσιμο» του ΓΓ, Δ. Κουτσούμπα, στα οποία αναφερθήκαμε στην αρχή του κειμένου.

Η ΚΟΜΕΠ ξεκινά σε αυτό το τεύχος την ενότητα «Ιδεολογία - 200 χρόνια Μαρξ», η οποία είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του θεμελιωτή της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, στις 5 Μάη 1818. Σε αυτό το τεύχος, η ενότητα περιλαμβάνει δύο κείμενα, μαζί με σχετικό προλογικό σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ.

Το κείμενο με τίτλο «Ο Μαρξ και η ενότητα της επιστήμης, φυσικής και κοινωνικής» παρουσιάζει πώς προσέγγισε το ζήτημα ο ίδιος ο Μαρξ στην εποχή του, αλλά και πώς τίθεται στις σύγχρονες συνθήκες.

Το κείμενο με τίτλο «"Το Κεφάλαιο" του Μαρξ και ο σύγχρονος καπιταλισμός» κωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο ο Μαρξ αποκάλυψε την - κρυμμένη από το μη επιστημονικό «μάτι» - ουσία του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον μάχιμο χαρακτήρα του έργου.

Στην ενότητα «Οικονομία - Πολιτική» περιλαμβάνονται δύο κείμενα.

Το πρώτο, με τίτλο «Για την εξόρυξη χρυσού στη Β/Α Χαλκιδική», αποτελεί κείμενο της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το οποίο παρουσιάζει τις σχετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την τοποθέτηση και την παρέμβαση του ΚΚΕ.

Το δεύτερο, με τίτλο «Για το φαινόμενο της φυγής εγκεφάλων (brain drain)», μελετά πλευρές της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού από την Ελλάδα προς ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες.

Στην ενότητα «Βιβλιοπαρουσίαση» παρουσιάζεται η νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ