Για τη δυναμική που προσδίδει στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, με τη μετατροπή της σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χτες βράδυ στο «Thessaloniki Summit» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, απ' το βήμα του οποίου ανανέωσε υποσχέσεις και δεσμεύσεις για μέτρα που θα στοχεύουν στη «διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», θέτοντας στόχο η προσπάθεια αυτή να συμβαδίζει με την προσπάθεια για «ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», χειραγώγησης δηλαδή του λαού στα αντιλαϊκά προτάγματα του κεφαλαίου.
Εξαρχής ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πραγματική οικονομία», ενταγμένα στο πλαίσιο του «εθνικού σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής», που μεταφράζεται σε νέα προνόμια και κάθε είδους διευκολύνσεις, ώστε οι εξαγωγές να παραμείνουν «σε ανοδική τροχιά», να συνεχίσουν να αυξάνονται οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις, το ίδιο και ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία, να συνεχίσει ο τουρισμός να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ επισκεπτών, την ίδια ώρα που η εκμετάλλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων «τσακίζει κόκαλα».
Ειδική και την πλέον εκτενή αναφορά επεφύλαξε στο ...εργαλείο της «ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής», επιβεβαιώνοντας ότι αυτή καθορίζεται απ' τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Ετσι, υποσχέθηκε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει «τον βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», μέσω τριών διαδικασιών που «αναμένεται να αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής» και οι οποίες «όλως τυχαίως» ήταν αυτές ακριβώς που είχε αναπτύξει προηγουμένως ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, που όπως είπε «ξεκλειδώνει» έργα όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με την αθρόα χρηματοδότηση της EBRD, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν «αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία», με την οποία «τρέχουν» αντίστοιχες «διευθετήσεις» ευρωατλαντικής κοπής.
Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο στάθηκε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, ήταν αυτός της προώθησης «περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας», όπως το σχήμα ΠΓΔΜ - Αλβανία - Βουλγαρία σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή η συνεργασία Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών. «Οπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ, όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής για να συζητήσουν για αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη (...) `Η όπως είδαμε στη Βάρνα, όπου η τετραμερής μας φιλοξένησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και συζητήσαμε για τη διακλάδωση του αγωγού "EastMed" και την πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας, όπου πάλι με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη θα προωθήσει την τεχνολογία σε όλη την περιοχή», ανέφερε.
Ως τρίτο σκέλος παρουσίασε την «επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», διαδικασία που υπόσχεται τρελά κέρδη στο κεφάλαιο και σηματοδοτεί ένταση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αφού ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι μέσω αυτής προσδοκάται «η ανάπτυξη οικοσυστήματος υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, με την επέκταση των περιφερειακών διασυνδέσεων της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, την ανάπτυξη της παραγωγικής δυναμικότητας σε λιμάνια και αεροδρόμια...».
Δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στα ενεργειακά σχέδια των ευρωατλαντικών ομίλων για την «απεξάρτηση» από τη Ρωσία, με αναφορές στον αγωγό TAP, για τον οποίο είπε πως αποτελεί «έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ», στον «Κάθετο Διάδρομο» όπου ενέταξε έργα όπως τον πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που όπως είπε «δύναται να αποτελέσει "όχημα" διαμετακόμισης φυσικού αερίου και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον», τους υπό σχεδιασμό διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - ΠΓΔΜ κ.ο.κ.
«Αυτές οι τρεις διαδικασίες συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο. Ηδη οι χώρες της Ν/Α Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων...», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας πώς εξαργυρώνει το εγχώριο κεφάλαιο τη μετατροπή της χώρας σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, εμπλέκοντας τον λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς.