Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΕΗ ΑΕ»
Ολα για τους «επενδυτές»...

...και αδιάλειπτο «κυνηγητό» στα λαϊκά νοικοκυριά

Δεν θα επιβαρυνθούν «κατά το δυνατόν» τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων θα γίνεται με τρόπο ώστε «να διευκολυνθούν να συμμετάσχουν» οι ιδιώτες επενδυτές και βέβαια το κυνηγητό προς τα λαϊκά στρώματα για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών θα συνεχιστεί δίχως σταματημό.

Τα παραπάνω άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τις προκλητικές κυβερνητικές παροχές προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, παράλληλα με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και μέσω του κόστους ηλεκτρισμού, προκύπτουν από τις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών της διοίκησης της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την περασμένη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων είναι εντός χρονοδιαγράμματος κατά τις σχετικές υποδείξεις της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ παράλληλα η επιχείρηση λαμβάνει υπόψιν τα αιτήματα των επενδυτών, τονίζοντας πως όσα από αυτά «μπορούμε να αποδεχθούμε ώστε να γίνει μια σωστή διαδικασία και να τους διευκολύνουν να συμμετάσχουν θα το αποδεχθούμε, πιστεύω ότι τελικά θα έχουμε αποτέλεσμα». Σε σχέση με τα επιβαρυμένα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, εξαιτίας της αύξησης της χονδρικής τιμής της Ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων, είπε ότι υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση «ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση, χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση», σημειώνοντας ωστόσο λίγο αργότερα πως «η επιχείρηση ως εταιρεία θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα κέρδη, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κερδοσκοπικός Οργανισμός. Είναι εταιρεία...».

Πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο μέρος από τη μείωση των εξόδων της επιχείρησης «συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους, διοχετεύθηκε σ' ένα μεγάλο μέρος στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, για να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους λεγόμενους "εναλλακτικούς" παρόχους) θα είχαν χρεοκοπήσει». Τέλος, αν και έκανε για μια ακόμη φορά λόγο περί «κοινωνικής ευαισθησίας» της επιχείρησης, ήταν ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις της για συνέχιση της πίεσης είσπραξης οφειλών από λαϊκά νοικοκυριά, λέγοντας ξανά το χιλιοπαιγμένο επιχείρημα των «μπαταξήδων» που «ισχυρίζονται ότι δεν έχουν να πληρώσουν».

Τα κέρδη των ομίλων «βγαίνουν» από την ενεργειακή φτώχεια του λαού

Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής αναφέρθηκε στο πόσο έχει στοιχίσει στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό και στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας η «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται από την κυβέρνηση με κάθε τρόπο, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη στρατηγική της ΕΕ.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και οι νέες που έρχονται, με πρόσχημα τα περιβαλλοντικά τέλη, όπως άφησε να εννοηθεί από όσα είπε ο Μ. Παναγιωτάκης, σχολίασε ο Σ. Βαρδαλής, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, από τότε που άρχισε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της Ενέργειας συνολικά, οι αυξήσεις έχουν ξεπεράσει το 100%, εάν θυμάμαι καλά είναι κοντά στο 145%».

Πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από 36.000 έμειναν σχεδόν οι μισοί, γύρω στις 18.000, και αυτοί με πετσοκομμένους μισθούς και μεροκάματα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας». Και όλα αυτά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για λογαριασμό των οποίων «δουλεύει» και η ΔΕΗ. «Αλλωστε - υπενθύμισε - και η ΔΕΗ ανώνυμη εταιρεία είναι και λειτουργεί με βάση το κόστος - όφελος». Οπως τόνισε, «είμαστε στο 2018, και τη στιγμή που αυξάνεται η παραγωγικότητα της Ενέργειας, υπάρχει ενεργειακή φτώχεια και καθημερινά πληθαίνουν οι περιπτώσεις που κόβεται σε λαϊκά νοικοκυριά το ρεύμα».

Αναφερόμενος στο έργο που είναι σε εξέλιξη για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας του «ΑΗΣ 5 Πτολεμαΐδας», μετέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, για το αν έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ