Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ για να ανοίξουμε το δρόμο της Κοινωνικής Συμμαχίας

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «News 24/7»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» και στους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Αγγ. Σπανού παραχώρησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα.

-- Θέλουμε καταρχήν ένα σχόλιο για την κυβέρνηση. Δεν είναι καλύτερα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια αριστερή κυβέρνηση, από μια κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ; Φαντάζομαι θα σας τα έλεγαν και παλιά αυτά, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.

-- Είναι το γνωστό δίπολο, το γνωστό δικομματικό σενάριο, που παίζεται πάρα πολλά χρόνια, σχεδόν από το 1974, από τη μεταπολίτευση και που βέβαια πάντα ένας περισσότερο, υποτίθεται, δημοκράτης, «αριστερούλης», «προοδευτικούλης», παλιότερα ήταν το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του Κέντρου, σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται υποτίθεται για να αντικαταστήσει την «κακιά» δεξιά, τη συντήρηση, την οπισθοδρόμηση και να κάνει αλλαγές. Είναι η λογική αυτή, που λέμε εμείς, του μικρότερου κακού, που τελικά αποδεικνύεται ίδιο και χειρότερο κακό με τους προηγούμενους.

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στα κεντρικά ζητήματα

-- Ιδιος και χειρότερος ο ΣΥΡΙΖΑ;

-- Ναι, ίδιος και χειρότερος. Καταρχήν έφερε το 3ο μνημόνιο, που ήταν το πιο βάρβαρο απ' όλα, παρότι ήταν υποτίθεται το τελευταίο πρόγραμμα από το κουαρτέτο. Εχει φέρει πάρα πολλούς αντεργατικούς νόμους, ίδιους με αυτούς που έφερε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει σε «ξέπλυμα» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, πράγμα που δεν τόλμησε να κάνει ούτε η ΝΔ προηγούμενα, με υποκλίσεις στον Τραμπ και με το να τα δώσει όλα, με αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικά, «ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα. Εχει κάνει πάρα πολλά πράγματα, τουλάχιστον ίδια με τους προηγούμενους και λέω και χειρότερα γιατί έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του λαού μας, έχει το πλεονέκτημα γι' αυτούς και μειονέκτημα για τον λαό μας να χειραγωγεί κάποιες δυνάμεις. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και περνούσαν όλα αυτά τα μέτρα; Και γινόταν αυτό το «ξέπλυμα» του Τραμπ και των δολοφόνων των λαών, μέρα που είναι σήμερα, έχουν ξεκινήσει και οι εκδηλώσεις με αφορμή την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θα ήταν μαζικά στους δρόμους. Ομως αυτή, υποτίθεται, η «γιαλαντζί» αριστερή κυβέρνηση με κάποια συνθήματα κατόρθωσε να καθηλώσει έναν κόσμο, να δημιουργήσει μια μοιρολατρία, αναμονή. Και απ' αυτήν τη σκοπιά, το ΚΚΕ σταθερά λέει ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ' αυτά τα δίχτυα, απ' τα δεσμά της μοιρολατρίας, της επανάπαυσης και των αυταπατών, ότι «κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει με μια τέτοια κυβέρνηση». Εχουν στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, αύριο δεν αποκλείεται να δούμε κι έναν μεγάλο συνασπισμό.


-- Επιμένετε σ' αυτό; Είχατε κάνει τέτοια δήλωση και στην προηγούμενη συνέντευξή μας, ότι μπορεί να υπάρχει συνασπισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

-- Ενισχύεται αυτή μας η άποψη. Και δεν μιλάμε άμεσα, δεν μιλάμε για τους επόμενους μήνες φυσικά, σε μια πορεία αυτό οπωσδήποτε θα γίνει. Ιδιαίτερα με τον εναγκαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, την ίδια σοσιαλδημοκρατία που δολοφόνησε την Ρόζα Λούξεμπουργκ, άλλους κομμουνιστές ηγέτες, έκανε διώξεις και έφερε τον ναζισμό, τον χιτλερισμό στη Γερμανία, άνοιξε αυτόν τον δρόμο. Είναι η ίδια σοσιαλδημοκρατία που έχει συνεργαστεί με την Μέρκελ, η οποία ήταν το «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έλεγε «go back Merkel», με τους Χριστιανοδημοκράτες. Αρα, λοιπόν, υπάρχει η βάση. Γιατί όταν έχεις σύμπλευση στα κεντρικά ζητήματα: ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΣΕΒ, εφοπλιστικό κεφάλαιο, στήριξη, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και βεβαίως ζεστό κρατικό χρήμα σε τέτοιους μονοπωλιακούς ομίλους, τότε βεβαίως είσαι στην ίδια ρότα. Επιμέρους διαφορές έχουν, αλλά αυτές τις βρίσκουν.

Το δίλημμα δεν είναι «αριστερά - δεξιά», αλλά με την πλουτοκρατία ή το λαό

-- Κύριε Κουτσούμπα, για εσάς ποια είναι η «καλή» αριστερά; Δεν εννοώ μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.

-- Το έχουμε πει επανειλημμένα, αλλά να το πω άλλη μια φορά. Για εμάς δεν λέει τίποτα αυτός ο πολιτικός γεωγραφικός προσδιορισμός κομμάτων, ιδεών, κινημάτων. Δεν λέει τίποτα ούτε για εμάς ούτε και για τον ελληνικό λαό, είναι ξεπερασμένο το «αριστερός», «δεξιός». Το ζήτημα είναι: Είσαι με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα ή είσαι με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, με αυτούς δηλαδή που έχουν τον πλούτο, που ματώνουν τον ελληνικό λαό, που φέρνουν τους αντιλαϊκούς νόμους μέσω του πολιτικού τους προσωπικού, των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αν είσαι λοιπόν με την εργατική τάξη, τον λαό, θα είσαι με το Κομμουνιστικό Κόμμα, θα είσαι με τις πραγματικά ριζοσπαστικές δυνάμεις, οι οποίες εκφράζονται μέσα στο κίνημα, αγωνίζονται, αντιστέκονται, δεν τα διπλώνουν στις δυσκολίες, δεν συμβιβάζονται και δεν υπηρετούν τέτοια συμφέροντα.

-- Τέτοιες δυνάμεις ριζοσπαστικές, που λέτε, δεν είναι η GUE, η ευρωπαϊκή ομάδα της Αριστεράς; Ποιες είναι;

-- Εχουν βεβαίως διαφορές με τη Χριστιανοδημοκρατική Ομάδα ή όπως έλεγα και πριν έχουν πιθανόν και κάποιες διαφορές με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ομως, το ζήτημα είναι τα κινήματα που υπάρχουν. Για εμάς, το κομμουνιστικό κίνημα είναι μια δύναμη σταθερή στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που είναι στα κινήματα, σε κάθε χώρα εκφράζονται διαφορετικά. Υπάρχουν επίσης και κατ' όνομα Κομμουνιστικά Κόμματα, όπως υπάρχουν κατ' όνομα εργατικά ή αριστερά κόμματα και στην πράξη υλοποιούν αντιλαϊκές πολιτικές, συμβιβάζονται και οδηγούν σε απαξίωση το ίδιο το κίνημα, τις ιδέες και βεβαίως εξαφανίζονται. Να μη σας θυμίσω τη Γαλλία, που έχει εξαφανιστεί το κομμουνιστικό κίνημα και το Κομμουνιστικό Κόμμα, την Ιταλία, που μετονομάστηκε σε σοσιαλδημοκρατικό, εργατικό. Ολη αυτή η πορεία των κομμάτων του ευρωκομμουνισμού, που ξεκίνησε από τα τέλη του '60, τη δεκαετία του '70, οδήγησαν σ' αυτήν την κατάσταση και από το '91 και μετά, όταν έπαψε να υπάρχει η Σοβιετική Ενωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες, έχουν μεταλλαχθεί πλήρως και έχουν ενσωματωθεί στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτά είναι τα γεγονότα, δεν είναι τι εγώ προσδιορίζω σαν τέτοιο. Ομως λαϊκές δυνάμεις, επαναστατικές δυνάμεις, αριστερές δυνάμεις, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε, που λένε «έξω οι ΗΠΑ», «έξω το ΝΑΤΟ», «έξω ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός της ΕΕ - αποδέσμευση από αυτά τα δεσμά και τις αλυσίδες», βεβαίως υπάρχουν. Υπάρχουν στον λαό και δημιουργούνται τέτοιες κινήσεις και κινήματα. Σε τέτοιες δυνάμεις έχει ανοικτή αγκαλιά το ΚΚΕ, μαζί να παλέψουμε. Τέτοιες δυνάμεις βρίσκονται και μέσα στο εργατικό κίνημα, για παράδειγμα, στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, όπου δεν είναι όλοι κομμουνιστές, δεν είναι μέλη ούτε φίλοι του ΚΚΕ, είναι εργατικά σωματεία, είναι συνδικαλιστές, είναι ενεργές δυνάμεις μέσα στο κίνημα, που έχουν ταξικό προσανατολισμό και παλεύουν για να αλλάξει ριζικά μια κατάσταση είτε στο συνδικαλιστικό κίνημα είτε ευρύτερα.

Το διπολικό παιχνιδάκι δεν αφορά το λαό και τα συμφέροντά του

-- Εκτιμάτε ότι αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, Τσίπρας και Καμμένος θα τα σπάσουν πραγματικά, θα φύγουν δηλαδή οι ΑΝΕΛ και θα μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει σε μια τέτοια περίπτωση;

-- Μα απ' ό,τι έχουν πει και απ' ό,τι φαίνεται, αυτό το πολιτικό μόρφωμα, το οποίο έχει και εθνικιστικά στοιχεία, έχει και ρατσιστικά, ακροδεξιά στοιχεία και είναι συνεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια τώρα, κάθεται για την καρέκλα της εξουσίας. Στην ουσία, τους αξιοποιεί και τους χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να κρατάει την κυβερνητική πλειοψηφία, να έχει τους 151 δηλαδή, ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα, όχι στην πατρίδα, όχι στον ελληνικό λαό και μάλιστα από υπουργικές θέσεις. Χτες η στάση τους ήταν απαράδεκτη μέσα στη Βουλή - και μάλιστα αυτοί που από τους ΑΝΕΛ είναι και υπουργοί, βουλευτές, όσοι τους έχουν μείνει τέλος πάντων - απαξίωση συνολικά του κοινοβουλίου, των άλλων κομμάτων, ακόμα και της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ των βουλευτών του ή αρκετών βουλευτών. Μόνο με τον Τσίπρα τα έχουν βρει και ο Τσίπρας τους κρατάει και τους αξιοποιεί, ακριβώς για να κάθεται μερικούς μήνες παραπάνω στην κυβερνητική εξουσία ως πρωθυπουργός και να κρατά την κυβέρνησή του. Δεν βλέπω, δηλαδή, ότι θα τον ρίξουν, γιατί είναι δεμένοι με την καρέκλα της εξουσίας. Ο Καμμένος, δηλαδή, δεν θέλει να χάσει υπουργείο, ο Τσίπρας δεν θέλει να χάσει την πρωθυπουργία, προτιμά να ρίξει για παράδειγμα στον κάλαθο των αχρήστων τον Κοτζιά ευκαιριακά για μερικούς μήνες, προκειμένου να κρατήσει τον Καμμένο. Βέβαια, αύριο θα πετάξει κι αυτούς σαν στημένες λεμονόκουπες, αυτό είναι σίγουρο, γιατί τέτοια τυχοδιωκτικά, οπορτουνιστικά κόμματα, που εξελίσσονται και μπαίνουν γερά στο παιχνίδι της αστικής εξουσίας και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είναι επόμενο να οδηγούνται σε τέτοιο κατήφορο, σε τέτοια κατρακύλα.

-- Η ΝΔ έχει πει ότι μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και εξαρτάται από εσάς αν θα μείνει ή όχι η κυβέρνηση, θα την ψηφίσετε, έχετε αποφασίσει;

-- Εχω πει το εξής: Αυτό το ζήτημα και ως σενάριο και ως σκέψη αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, αυτό το λένε όλοι, από τον κ. Τσίπρα και την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το λέει η ΝΔ, το λένε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, τον Μάη, έχουμε δημοτικές, περιφερειακές εκλογές, έχουμε ευρωεκλογές και κατά 90% έχουμε και βουλευτικές. Αντε να πάμε τρεις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη, άντε να περάσει και ένα καλοκαιράκι ακόμα προεκλογικό. Δεν έχει βάση αυτήν τη στιγμή αυτή η πρόταση δυσπιστίας. Ξέρετε ότι αυτή μπορεί να γίνει μετά τον Ιανουάριο καταρχήν, γιατί τότε λήγει η προηγούμενη, με βάση τον κανονισμό. Προηγείται ο προϋπολογισμός, που κι αυτός ενέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λοιπόν, θα πρόκειται πάλι για ένα δικομματικό - διπολικό καβγαδάκι εντός της Βουλής, που δεν θα ενδιαφέρει καθόλου, μα καθόλου τον ελληνικό λαό και τα πραγματικά συμφέροντά του.

Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη, να ενισχύσει το ΚΚΕ

-- Τι περιμένετε από τη ΝΔ που φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές;

-- Στη λογική του μικρότερου κακού ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να κάνει ξανά το λάθος αυτό και να του βγει ένα ίδιο ή μεγαλύτερο κακό. Η ΝΔ είναι το κλασικό κόμμα της αστικής τάξης εδώ στην Ελλάδα, έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα και με διάφορες ηγεσίες στην κυβερνητική εξουσία, έχει αντιλαϊκό πρόγραμμα, έχει πρόγραμμα που είναι πλήρως προσανατολισμένο στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Είναι και το άλλο αστικό κόμμα, της σοσιαλδημοκρατίας, στην Ελλάδα, το οποίο κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή, είναι σαν να λέμε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Μόνο που δεν είναι αδιέξοδα τα πράγματα. Γι' αυτό λέμε ότι αυτά είναι κάλπικα διλήμματα, επειδή πλέον υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία στον ελληνικό λαό, δεν είμαστε σε προηγούμενες δεκαετίες, ούτε πριν την οικονομική κρίση ή πριν από μερικά χρόνια. Ο λαός έχει δοκιμάσει τα πάντα σε αυτήν την κοινωνία. Εχει δοκιμάσει την παραδοσιακή δεξιά, όπως τη λέτε, δηλαδή τη ΝΔ, έχει δοκιμάσει το παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το κεντροαριστερό όπως συνηθίζεται να λέγεται, έχει δοκιμάσει την «αριστερά», όπως επίσης συνηθίζεται να λέγεται, που αποδείχτηκε ότι δεν είναι καθόλου αριστερά αλλά μεταπήδησε στη σοσιαλδημοκρατία και σε δεξιές πολιτικές και λογικές.

Αρα, με βάση αυτό, πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς, να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί όσο κι αν δεν είναι ώριμες οι συνθήκες αυτήν τη στιγμή για μια διακυβέρνηση, για μια πραγματική εργατική εξουσία, όμως μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγές, για ανακούφιση των εργαζομένων. Οσο πιο ισχυρό είναι το Κόμμα, τόσο περισσότερο μπορεί να παλέψει για τα λαϊκά συμφέροντα και μέσα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, παντού, κυρίως δίπλα στο λαό, μέσα στο λαό, με το κίνημα κ.λπ. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος της ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας, που θα διεκδικήσει και την εξουσία.

Τεράστιες οι ευθύνες των αστικών κομμάτων για την άνοδο του εθνικισμού

-- Πώς σας φαίνεται η κριτική ότι η ΝΔ έχει κάνει στροφή προς την ακροδεξιά;

-- Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ παλαντζάρει. Παλαντζάρει από τη μια μεριά προς το χώρο του κέντρου, διότι θέλει να έχει ανοιχτό ένα παραθυράκι, έστω φεγγίτη, στην κεντροαριστερά, στο χώρο κυρίως του Κινήματος Αλλαγής. Θα καλόβλεπε και κάποιους από τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, αλλά λέω κυρίως του Κινήματος Αλλαγής, για μετεκλογικές συνεργασίες, γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν πάει τελικά πρώτο ή αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, όπως φαίνονται, γιατί κι αυτά αλλάζουν σε μια πορεία πιθανόν.

Και από την άλλη μεριά, παλαντζάρει στην πίεση που δέχεται από ένα δυναμικό, πόσο είναι αυτό 7%, 8%, 10% μετρήστε το εσείς δεν ξέρω, δεν είμαστε και δημοσκόποι εδώ, το οποίο κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς, μέχρι και της φασιστικής - ναζιστικής δεξιάς, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή και όλα τα υπόλοιπα μικρά κομματάκια που έχουν φτιαχτεί στο χώρο της δεξιάς. Γι' αυτό στο λόγο της χρησιμοποιεί αρκετές φορές έντονο αντικομμουνισμό και ακροδεξιά συνθήματα, εθνικισμό και ρατσισμό, προκειμένου να συσπειρώσει τέτοιες δυνάμεις και να μην έχει μεγάλες απώλειες προς τον ακροδεξιό χώρο. Και ταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

-- Είχαμε τρεις περιπτώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια έξαρση του εθνικισμού. Εννοώ τη συμφωνία των Πρεσπών που αναπτύχθηκε ένας τέτοιος εθνικισμός, την εκτέλεση του Ελληνα ομογενούς στην Αλβανία και τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για την Εκκλησία. Και οι ίδιες δυνάμεις ξαφνικά άρχισαν κάπως να μορφοποιούνται, να μπαίνει θέμα ότι η Μακεδονία είναι ελληνική ξανά, να μπαίνει θέμα Βορείου Ηπείρου επίσης γη ελληνική. Αυτό σας ανησυχεί; Εκτιμάτε ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει την πορεία της Ευρώπης με άνοδο εθνικιστικών δυνάμεων και ακροδεξιάς;

-- Καταρχάς, δεν είναι τωρινό φαινόμενο αυτό. Πάντα όταν υπάρχουν οικονομικές κρίσεις, γενικευμένη δυσαρέσκεια, ένταση ανταγωνισμών και αντιθέσεων στην περιοχή, εκφράζονται τέτοια συνθήματα, εκφράζονται ο εθνικισμός, ο αλυτρωτισμός, ο ρατσισμός. Και φυσικά πρώτα απ' όλους εμάς ανησυχεί αυτό το ζήτημα. Μόνο που εκτίμησή μας και η συνεπής πάλη που κάνουμε εμείς δεν ακουμπά στις εκτιμήσεις άλλων δυνάμεων για το πώς εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο.

Για παράδειγμα, εμείς θεωρούμε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, τα μικρότερα όπως είναι οι ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά, για την άνοδο αυτών των εθνικιστικών τάσεων, αυτών των αλυτρωτισμών. Οταν καλλιεργείς ένα κλίμα «yes men» απέναντι στους Αμερικανούς, όταν τους δίνεις «γην και ύδωρ», όταν λες υπογράφω συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δήθεν για να λύσω το όνομα και να ανοίξει ένας δρόμος καλής γειτονίας και αυτό το κάνεις απροκάλυπτα και το καταλαβαίνει όλος ο ελληνικός λαός, και το κάνεις μόνο και μόνο για να ενταχθεί η γειτονική δημοκρατία στο ΝΑΤΟ, επειδή έτσι συμφώνησες με τον Τραμπ και τους άλλους εταίρους σου, τότε είναι επόμενο να περιμένεις να οργιάσουν η ακροδεξιά ρητορεία, ο εθνικισμός, ο οποίος ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ. Και οι ίδιοι θέλουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και δεν αντιδρούν γι' αυτό στη συμφωνία και εφευρίσκουν διάφορα συνθήματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν έναν κόσμο που επηρεάζεται, έχει ευαισθησίες σε κάποια τέτοια δήθεν εθνικά θέματα, που κάθε άλλο παρά εθνικά είναι στην πραγματικότητα.

Αρα, λοιπόν, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε αυτά τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, της ονομαζόμενης κυβερνώσας αριστεράς, ταυτόχρονα με το τι κάνει ο δεξιός πολιτικός λόγος, οι δεξιές οργανώσεις, οι ακροδεξιές κ.λπ. Και από αυτήν τη σκοπιά, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλογίσει ευθύνες. Για παράδειγμα, στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ το κεντρικό πρόβλημα είναι η προσπάθεια, με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ένταξης της γειτονικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θέλουν να εξασφαλίσουν. Και γι' αυτόν το λόγο κάνουν υποχωρήσεις και δέχονται μια σειρά από ζητήματα και συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, οι οποίες δεν λύνουν τα αλυτρωτικά συνθήματα και καλλιεργούν εκατέρωθεν αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς. Οπως είναι εθνικιστικό και αλυτρωτικό το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» που λένε τούτοι εδώ με τις κινητοποιήσεις που έγιναν και με τα ονομαζόμενα συλλαλητήρια. Γιατί όταν λες «μία και ελληνική» τη γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας σημαίνει ότι διεκδικείς ή έχεις στο μυαλό σου αύριο να διεκδικήσεις εδάφη που ανήκουν σε διαφορετικές χώρες, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, γιατί έτσι μοιράστηκε από τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η παλιά γεωγραφική Μακεδονία. Βεβαίως, και μια σειρά άλλα ζητήματα δεν επιλύονται.

Σύμφυτα του συστήματος τα σκάνδαλα

-- Να ρωτήσουμε ένα θέμα που κυριάρχησε και χτες στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, για το θέμα των σκανδάλων ή της σκανδαλολογίας και το τελευταίο άνοιγμα των λογαριασμών για τον Κώστα Σημίτη. Θα θέλαμε το σχόλιό σας γι' αυτό.

-- Καταρχάς τα σκάνδαλα είναι σύμφυτα μ' αυτό το σύστημα. Εμείς έχουμε πει ότι το ίδιο το σύστημα, το πολιτικό σύστημα και το οικονομικό, το καπιταλιστικό σύστημα, το κοινωνικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα μας πάει μαζί με τη διαφθορά, με τη σαπίλα και βεβαίως με τα σκάνδαλα, με τις μίζες. Χώρια που πολλές απ' τις μίζες ουσιαστικά είναι νόμιμες, τις δωροδοκίες τις χρησιμοποιούν και με νόμιμο τρόπο, υπάρχουν τα αλισβερίσια και οι ανταλλαγές.

Εμείς για την περίπτωση του κ. Σημίτη, όπως και για την περίπτωση άλλων υπουργών ή πρωθυπουργών λέμε ότι εφόσον υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις θα πρέπει να γίνεται έρευνα σε βάθος, όσο μπορεί να πάει σε βάθος αυτό το σύστημα και στα παρακλάδια που έχει αυτή η ιστορία. Πάντως, πρέπει να ερευνηθεί η υπόθεση. Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι αυτή η υπόθεση έχει να κάνει με τα ζητήματα των λεγόμενων αμυντικών εξοπλισμών, που είναι πολεμικοί, στρατιωτικοί εξοπλισμοί κυρίως για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κι όχι για τις ανάγκες της χώρας. Εδώ μπαίνουν και οι ανταγωνισμοί μεγάλων δυνάμεων, δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να παίζει σήμερα ο αμερικανικός παράγοντας σ' αυτό το ζήτημα που αφορά τον Σημίτη, μιλάω σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες και τον ανταγωνισμό που υπάρχει, γιατί τα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα, οι κολοσσοί και η αμερικανική κυβέρνηση θέλουν να πάρουν πλέον αυτές τις εργασίες κι απ' ό,τι φαίνεται έχει συμφωνήσουν με τον Καμμένο και τον Τσίπρα ο Τραμπ και οι ΗΠΑ, άρα εκθέτουν τους Γάλλους αντιπάλους τους ή τους Γερμανούς κ.λπ. Κι επειδή ο πρώην πρωθυπουργός ήταν απ' ό,τι φαίνεται προσανατολισμένος περισσότερο ευρωενωσιακά, γερμανικά και γαλλογερμανικά, στον άξονα αυτό εκφράζονται οι αντιθέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ετερον εκάτερον, βέβαια. Για μας δεν έχει, σε τελευταία ανάλυση, καμιά σημασία, απλά το επισημαίνω ως πολιτικό σκεπτικό για να βλέπει ο ελληνικός λαός όλες τις παραμέτρους, όλα αυτά που κρύβονται πίσω κι απ' τα ονομαζόμενα σκάνδαλα και για ποιους βγαίνουν στην επιφάνεια. Ετσι κι αλλιώς, όμως, η έρευνα πρέπει να πάει σε βάθος. Και τούτοι εδώ που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση και διαχειρίζονται τέτοια κονδύλια, μυστικά κονδύλια, ιδιαίτερα στρατιωτικού τύπου κι αυτοί αύριο θα καθίσουν στο σκαμνί απ' τους επόμενους. Θυμηθείτε αυτήν την κουβέντα. Δεν έχω κανένα στοιχείο, δεν το λέω για κάποιον λόγο, αλλά επειδή τέτοιες δωροδοκίες, μίζες και τέτοια γίνονται σωρηδόν... Ε, τώρα τούτοι εδώ ευελπιστούν πιθανόν επειδή μπορεί να 'ναι περισσότερο αμερικανικές αυτές να τη γλιτώσουν, αλλά δεν πάει μακριά αυτή η ιστορία.

Να παρέμβουν οι λαοί για ειρήνη και ανάπτυξη προς όφελός τους

-- Τώρα έχουμε κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ- ΕΕ, Ρωσίας - Δύσης, έχουμε Brexit, έχουμε ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ. Τι εκτιμάτε;

-- Εκτιμάμε ότι θα ενταθούν αυτοί οι ανταγωνισμοί. Στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα εμείς φοβόμαστε εκτός από τοπικούς πολέμους, που έτσι κι αλλιώς είναι σε εξέλιξη, από τοπικές, περιφερειακές επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δεν αποκλείουμε και την περίπτωση κάποια στιγμή ξεσπάσματος ενός γενικευμένου πολέμου, μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής.

-- Εννοείτε και στην Ευρώπη, στην καρδιά της Ευρώπης;

-- Και στην Ευρώπη. Κυρίως βέβαια στα αδύνατά της σημεία. Και βέβαια ξέρουμε πάντα, και ιστορικά και σήμερα, ότι τα αδύνατα σημεία είναι τα Βαλκάνια, είναι η Μαύρη Θάλασσα, είναι οι Βαλτικές χώρες, είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή.

-- Δηλαδή προβλέπετε μια πιθανότητα σύρραξης και στο Αιγαίο, με την Ελλάδα μέσα, κύριε πρόεδρε;

-- Εννοώ περισσότερο στη δική μας περιοχή, γιατί πραγματικά, όπως το έχουμε πει επανειλημμένα, είναι μια γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή, η χώρα μας είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής). Εδώ είναι που συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα, αμερικάνικα, ρώσικα, κινέζικα, γερμανικά, γαλλικά, βρετανικά κ.λπ., εδώ είναι που συγκρούονται και περιφερειακές ισχυρές δυνάμεις, όπως είναι η Τουρκία, όπως είναι το Ιράν, η Αίγυπτος κ.λπ., που έχουν δικά τους συμφέροντα. Εδώ υπάρχει πολύς ενεργειακός πλούτος, φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες, εδώ είναι το πέρασμα των εμπορευμάτων, των στρατιωτικών μέσων από τη Ρωσία προς τη Μεσόγειο, το πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο κ.λπ. Συγκρούονται λοιπόν πολύ ισχυρά «βουβάλια» διεθνώς.

-- Δεν αποκλείετε δηλαδή μια σύρραξη που θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

-- Μα η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς συμμετέχει, γιατί ως μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις και σε αποστολές εκτός συνόρων. Συμμετέχει με στρατεύματα και στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν κ.λπ.

-- Σύμφωνοι. Αλλά άλλο αυτό κι άλλο ο πόλεμος.

-- Ναι. Και εδώ ακόμα με μια έννοια μπορεί να μην έχει εμπλακεί άμεσα η χώρα, όμως άμα συμμετέχεις σε επεμβάσεις με στρατιωτικό δυναμικό, έστω και βοηθητικό... Γιατί ένας πόλεμος θέλει και την υποστήριξή του. Λέω για παράδειγμα: Βάση της Σούδας. Βγαίνει ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Αμυνας, βγαίνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα και λέει "δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τα χτυπήματα στη Συρία, τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε επεμβάσεις, αν δεν είχαμε στην Κρήτη τη βάση της Σούδας. Διότι δεν γίνεται από τις ΗΠΑ να καθοδηγούμε, να ανεφοδιάζουμε τα αεροπλάνα, τα drones κ.λπ. που κάνουν τους βομβαρδισμούς". Αρα λοιπόν, η Ελλάδα συμμετέχει μ' αυτόν τον τρόπο. Κι έχεις την ίδια στιγμή τον υπουργό Αμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας να σου λέει "μας ανησυχεί σοβαρά ότι η Ελλάδα διευρύνει τις στρατιωτικές βάσεις και μάλιστα με ειδικά όπλα" - εννοεί πυρηνικά - και ότι "για μας, για τη Ρωσία θα είναι στόχος τέτοιες χώρες και τέτοιες βάσεις, χώρες που έχουν στο έδαφος τους τέτοιες βάσεις". Τι σου λέει δηλαδή; Οτι "κύριοι της ελληνικής πλευράς, προσέξτε, διότι εμείς δεν θα αφήσουμε έξω τη βάση του Αραξου, αύριο τη βάση της Σούδας, την καινούργια βάση που φτιάξατε στη Λάρισα, στο κέντρο της χώρας, για να 'χετε τα αμερικάνικα και ΝΑΤΟικά drones, δεν θα αφήσουμε απ' έξω τη βάση της Αλεξανδρούπολης που φτιάξατε για να ελέγχει την κάθοδο των ρωσικών πλοίων απ' το Βόσπορο". Εδώ μιλάμε τώρα για τον πόλεμο που πρέπει να αποτραπεί και να παλέψει ο λαός ο ελληνικός, όπως και οι γειτονικοί λαοί, με πάλη, με αλληλεγγύη, με φιλία, να φτιάξουν διαφορετικές προϋποθέσεις και ν' αλλάξουν συσχετισμούς σε κάθε χώρα. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει μοιρολατρικά να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή όλα μαύρα κι άραχνα; Μα είναι μαύρα γιατί έτσι είναι η αντικειμενική πραγματικότητα και δεν μπορούμε να την κρύβουμε από τον ελληνικό λαό, να μην προετοιμάζουμε και να μην ξέρει ο ελληνικός λαός τι μπορεί να του συμβεί αύριο με αυτές τις αποφάσεις που παίρνει ο κύριος Καμμένος, που παίρνει ο κύριος Τσίπρας, που παίρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή πριν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τι εγκληματικό έδαφος προετοιμάζουν για το λαό. Αρα λοιπόν, αυτά τα ζητήματα πρέπει να μας απασχολήσουν. Υπάρχει δυνατότητα να παρέμβει ο λαός, να παρέμβουν οι λαοί και να επιβάλουν όχι ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών όπως είναι τώρα, αλλά να επιβάλουν μια ειρήνη, μια ευημερία, να επιβάλουν μια νέα κοινωνική οργάνωση και της οικονομίας και της πολιτικής, ανάπτυξης προς όφελος του λαού, όπου θα υπάρχει ειρήνη, συνεργασία με όλα τα κράτη του κόσμου. Εκεί θα έχεις συνεργασία με όλο τον κόσμο, θα έχεις οικονομικές σχέσεις, πολιτιστικές, πολιτικές σχέσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει άλλη κοινωνική οργάνωση, άλλη εξουσία.

100 χρόνια το ΚΚΕ είναι νέο και καινοτόμο

-- Αρα 100 χρόνια μετά...

-- 100 χρόνια μετά, το ΚΚΕ είναι νέο και καινοτόμο, ξεκινάει μια νέα πορεία στηριγμένη σε όλη αυτήν την πείρα του παρελθόντος. Γιατί αυτά που λέμε τώρα, σήμερα και κάθε μέρα, κι αυτά που επεξεργαζόμαστε, στηρίζονται στη μελέτη αυτής της ιστορικής πείρας, με τα θετικά και τα αρνητικά, με τα λάθη και τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, όπως και με τα άλματα και τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν με την παρέμβαση του ΚΚΕ, αλλά πατώντας σ' αυτά για να ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο, ειρήνης, προκοπής, ευημερίας για το λαό μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δεύτερη φορά θα ήταν ίδια και χειρότερη απ' την πρώτη!(16/5/2020)
Η πολιτική του τον κατατάσσει στο ίδιο αντιδραστικό μπλοκ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(16/10/2018)
Στριμώχνονται οι «πρόθυμοι» για την επόμενη κυβέρνηση(24/1/2015)
Απογειώθηκε η κάλπικη αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση(18/7/2013)
Εχουν και σχέδιο και στρατηγική(9/10/2012)
Τι πραγματικά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο;(18/5/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org