Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αύριο η διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

Τα επίκαιρα συνθήματα του ηρωικού αγώνα, «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», κοσμούν ξανά τις πύλες του ιστορικού χώρου

Σήμερα καταθέτουν στεφάνια αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ανοιξε τις πύλες του χτες το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, σημαίνοντας την έναρξη του τριήμερου εορτασμού για τον λαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973, που και φέτος, 45 χρόνια μετά, θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία, αύριο Σάββατο.

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί.

Τα συνθήματα «Εξω αι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ», γράφτηκαν χτες ξανά στη θέση τους, στις κολόνες της αιματοβαμμένης πύλης, η οποία βρίσκεται επίσης εκεί, δίπλα στο μνημείο της εξέγερσης, που μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται για να αφήσουν μερικά λουλούδια, να καταθέσουν στεφάνια, να αποτίσουν φόρο τιμής. Από το πρωί χτες κατέφθαναν στο χώρο σχολικές τάξεις με τους δασκάλους να εξηγούν στους μαθητές τα ιστορικά γεγονότα, δείχνοντάς τους την γκρεμισμένη σιδερένια πόρτα από τις ερπύστριες του τανκ, η οποία εκτίθεται δίπλα στο μνημείο.

Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της επετείου από την εξέγερση αναδεικνύει για μια ακόμα χρονιά το ΚΚΕ, με τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ να διακινούν τις σχετικές ανακοινώσεις στο χώρο, καλώντας σε ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναδεικνύουν την απόλυτη επικαιρότητα αυτών των συνθημάτων σήμερα, που οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή μας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ, σπέρνοντας στη χώρα νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, εμπλέκοντας το λαό μας στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα


Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία του κέντρου της Αθήνας:

-- Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, Υγείας, Εκπαιδευτικών, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, ΕΒΕ, Καλλιτεχνών, Δικηγόρων και ΜΜΕ.

-- Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Χαυτεία: Οι Οργανώσεις Δυτικών, Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Ανατολικών, Νοτίων, Θριασίου - Μεγαρίδας, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Πειραιά και Βορείων.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος», στο Πολυτεχνείο, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το Συγκρότημα της ΚΝΕ, ενώ στο χώρο θα υπάρχει σχετική έκθεση.

Οι Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση, σήμερα Παρασκευή στις 20.30, στη «Σουίτα» art cafe (Στρατηγού Σαράφη 18), με σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική του Ιστορία... Ελα να τη γράψουμε μαζί!». Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα και προβολή βίντεο με αρχειακό υλικό της εποχής.


Eurokinissi

Επίσης, οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων με θέμα «45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο δρόμος είχε τη δική του Ιστορία... Ελα να τη γράψουμε μαζί!». Αναλυτικά:

  • Στην Κω, αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει η Ελένη Τσάκαλου, στέλεχος της ΚΝΕ.
  • Στην Κάλυμνο, την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο «Roptro Cafe Bar», θα μιλήσει η Δέσποινα Γουρλά, Γραμματέας της ΟΒ Καλύμνου.
  • Στη Λήμνο, την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Σπύρος Πλάντζος, στέλεχος της ΚΝΕ.
  • Στην Τήνο, την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (παλιό δημαρχείο), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της ΚΝΕ στο μαθητικό κίνημα την περίοδο της δικτατορίας, σύγχρονο δίδαγμα στους αγώνες του σήμερα».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org