ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 18 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Γράψαμε Ιστορία. Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε!

«Εις το ξενοδοχείον "Πειραιεύς", εις την αίθουσαν του σωματείου των μηχανικών ατμοπλοίων... συνήλθε χτες εις την πρώτην συνεδρίασίν του το πρώτον σοσιαλιστικόν συνέδριον της Ελλάδος, με κύριον σκοπόν την συνένωσιν όλων των εν Ελλάδι σοσιαλιστικών ομάδων εις ένα ενιαίον κόμμα διοικούμενον ενιαίως και αντιπροσωπευόμενον εις την Διεθνή...».

Με τα παραπάνω λόγια περιέγραφε ο «Ριζοσπάστης» πριν από 100 χρόνια την πιο ιστορική στιγμή για την εργατική τάξη της χώρας μας: Την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, που μετά από λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, ξεκινώντας τον έναν συγκλονιστικό αιώνα αγώνων και θυσίας. Από τότε δεν υπάρχει η παραμικρή κατάκτηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, που να μην φέρει την υπογραφή της αταλάντευτης δράσης του ΚΚΕ, που επιβεβαιώνει στην πράξη το ρόλο του Κόμματος ως «εμπροσθοφυλακής των μαζών».

Και από σήμερα το Κόμμα μας μπαίνει με ορμή στον δεύτερο αιώνα του, διδαγμένο, έμπειρο, ατσαλωμένο, με επεξεργασμένο σύγχρονο Πρόγραμμα, για τη συγκέντρωση δυνάμεων, με προοπτική την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για να έρθει η εργατική τάξη στο προσκήνιο με τη δική της εξουσία. Γιορτάζουμε τα 100 μας χρόνια δίνοντας την υπόσχεση ότι θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να υλοποιήσουμε τους υψηλούς μας στόχους, για να δυναμώσουμε το Κόμμα μας παντού. Οι επόμενες μέρες πρέπει να σημαδευτούν από ένα πολύ πλατύ άνοιγμα, να βρούμε και να συζητήσουμε με τους χιλιάδες εργάτες που τον τελευταίο καιρό προβληματίζονται έντονα, που μπορεί στο παρελθόν να έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές, να παρασύρθηκαν από τις αυταπάτες που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα διαπιστώνουν την κατάντια του. Που εκτιμούν τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλεια του ΚΚΕ και μπορούν να κάνουν το βήμα, να στρατευτούν μαζί μας.

Καλούμε λοιπόν τον εργατόκοσμο να αξιοποιήσει την πείρα του, να διαπιστώσει ότι με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά.

Οι επόμενες βδομάδες θα είναι μέρες κορύφωσης της πολύμορφης δράσης για τα 100χρονα του Κόμματος, της δραστηριότητας που ξετυλίγεται εδώ και 5 χρόνια.

***

Με αφορμή την επέτειο, θυμίζουμε ότι στη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, που κυκλοφόρησε με τον «Ριζοσπάστη» στις 20 Γενάρη του 2018, αναφερόταν μεταξύ άλλων:

«Κλείνοντας έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, το ΚΚΕ δεσμεύεται απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό, να φανεί αντάξιο της Ιστορίας του. Δεσμεύεται να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο του ως επαναστατικής ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Στηριζόμενο στο σύγχρονο Πρόγραμμά του και στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, θα ενισχύει την ικανότητα και την αντοχή του απέναντι σε κάθε είδους δυσκολίες του εγχώριου και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, στην επαναστατική πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Συμπληρώνοντας 100 χρόνια ζωής, διδασκόμαστε από την πλούσια ιστορική μας πείρα και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να ενισχυθεί η ικανότητα των δυνάμεων του Κόμματος σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο της οικονομίας, σε κάθε περιοχή να πρωτοστατούν στην ανάπτυξη διεκδικητικού, οικονομικού και πολιτικού αγώνα, που θα συνδέεται σταθερά με το κύριο πολιτικό καθήκον, την επαναστατική πάλη για την εργατική εξουσία.

Αναβαθμίζουμε την προσπάθειά μας στη μελέτη των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων, των κατακτήσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία καθώς και της πλούσιας πείρας από τα προβλήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, ώστε να γίνουμε πιο ικανοί να φωτίσουμε την ιστορική επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, την ανάγκη να λυθεί η βασική αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος ανάμεσα στην κοινωνικοποίηση σε πρωτοφανή κλίμακα της εργασίας και της παραγωγής, απ' τη μια, και στην ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων τους από το κεφάλαιο, από την άλλη. Να προβάλουμε πιο πειστικά τις νέες δυνατότητες που αντικειμενικά δημιουργεί στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, πλευρά των οποίων είναι και οι νέες επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις. (...)

Παλεύουμε σταθερά και αποφασιστικά για να αποκτήσουν ακόμα πιο βαθιές ρίζες, πλατύτερους και ισχυρότερους δεσμούς οι Οργανώσεις του Κόμματος μέσα στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, στα νέα ηλικιακά και στα γυναικεία τμήματα των μισθωτών εργαζομένων, στους μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες. Δουλεύουμε καθημερινά για να οικοδομήσουμε ισχυρές, μαχητικές Οργανώσεις που θα συμβάλουν καθοδηγητικά και αποφασιστικά στην ανασύνταξη σε ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος και στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας με τα κατώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, ώστε η κοινή πάλη τους να στρέφεται ενάντια στην αστική εξουσία. (...)

Στα 100 χρόνια του Κόμματος τιμάμε όλους όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά μας.

Απευθυνόμαστε στους σημερινούς αγωνιστές, σε μια περίοδο που απαιτεί επίσης θυσίες και ανιδιοτέλεια, ιδεολογική και προσωπική αντοχή σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, κρίσης και αυξημένων προσωπικών, οικογενειακών αναγκών. Με πείσμα και καρτερικότητα παρά την έλλειψη εμφανών αποτελεσμάτων και με επίγνωση της σημασίας της καθημερινής επαναστατικής πολιτικής δράσης σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Με σιγουριά ότι οι ανώριμοι καρποί σίγουρα θα ωριμάσουν, με ετοιμότητα να ανταποκρινόμαστε στις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα γυρίσματα των καιρών.

Κλείνοντας έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ δυναμώνουμε την προσπάθειά μας, ώστε να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο όλα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ως Κόμματος Νέου Τύπου, να αυξηθεί η ικανότητά του να δρα ως επαναστατική πρωτοπορία "παντός καιρού".

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να αναδειχτούν όλες οι αρετές της εργατικής τάξης ως φορέα της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την εδραίωση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη στο ΣΕΦ κορυφώνεται ο γιορτασμός

Στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα κορυφωθεί ο γιορτασμός των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Στη μεγάλη αυτή πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.

Βασικός άξονάς της θα είναι το ποίημα του δικού μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, «Στο ΚΚΕ», που άλλωστε οι στίχοι του συνόδευαν και όλη αυτήν την 5χρονη διαδρομή γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος: «Τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Στη σκηνή του ΣΕΦ θα ακουστούν τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της Ελλάδας, που η Τέχνη τους συνάντησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας. Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Σταύρου Κουγιουμτζή, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Χατζιδάκι. Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν τα αντάρτικα καθώς και διεθνή επαναστατικά τραγούδια.

Θα δώσουν το «παρών» ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του τόπου μας: Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη.

Θα ακουστούν οι ηθοποιοί Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Κιμούλης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φίλιππος Σοφιανός.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Δανάη Κατσαμένη.

Με απαγγελίες αποσπασμάτων από το ποίημα «Στο ΚΚΕ», τα τραγούδια, αλλά και έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών θα διατρέχονται νοερά οι δεκαετίες, οι βασικές αρχές του τιμημένου Κόμματός μας. Στην εκδήλωση θα πρωτοκυκλοφορήσει το Δοκίμιο Ιστορίας ΚΚΕ 1918 - 1949 που θα διατίθεται σε ειδικούς χώρους στο ΣΕΦ.

  • Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ.
Πούλμαν για το ΣΕΦ

Πούλμαν δρομολογούν οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την εκδήλωση στο ΣΕΦ στις 25 Νοέμβρη. Θα αναχωρήσουν από τα εξής σημεία:

  • Από το κέντρο της Αθήνας:

-- Γαλάτσι, 4.45 μ.μ., Παλιό Τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου)

-- Παγκράτι, 5 μ.μ., λεωφόρος Υμηττού, στο Εμπορικό Κέντρο

-- Γούβα, 5 μ.μ., λεωφ. Υμηττού (έναντι «Opel»)

-- Νέος Κόσμος, 5 μ.μ., Φραντζή και Ηλ. Ηλιού

-- Κουκάκι, 5.15 μ.μ., Συγγρού - κινηματογράφος «Μικρόκοσμος»

  • Από Δυτικά:

-- Ολυμπιακό Χωριό, 4.45 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21)

-- Μενίδι, 4.45 μ.μ., πλατεία Καράβου

-- Ανω Λιόσια, 4.45 μ.μ., Τριγωνική πλατεία (όπισθεν δημαρχείου)

-- Ζεφύρι, 5 μ.μ., στάση Προαστιακού Σιδηρόδρομου

-- Καματερό, 5 μ.μ., στάση Μανάρα

-- Ιλιον, 5 μ.μ., ΟΤΕ Ιλίου

-- Πετρούπολη, 4.45 μ.μ., πλατεία Ηρώ

-- Κόκκινος Μύλος, 5 μ.μ., Τριγωνική πλατεία

-- Αγιοι Ανάργυροι, 5 μ.μ., πλατεία Αγίων Αναργύρων

-- Περιστέρι, 5 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Δέγλερη, πλατεία Λόφου, ΚΕΠ Ν. Ζωής (Πελοπίδα και Βύρωνος), Αγιος Αντώνιος, Θηβών και Τζων Κέννεντυ, Πελασγίας και Δωδεκανήσου (1ο Λύκειο - Εκατόδεντρα)

-- Χαϊδάρι, 5 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

-- Αγία Βαρβάρα, 5 μ.μ., πλατεία Αγίας Ελεούσας

-- Αιγάλεω, 5 μ.μ., πλατεία Εσταυρωμένου (επί της Ιεράς Οδού) και Ιερά Οδός (έναντι ΟΤΕ)

  • Από Ανατολικά:

-- Βύρωνας, 5 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο)

-- Ηλιούπολη, 5.15 μ.μ., Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

-- Ζωγράφου, 5.15 μ.μ., Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου

-- Καισαριανή, 5 μ.μ., πλατεία Παναγιώτη Μακρή

-- Υμηττός, 5.15 μ.μ., πλατεία Αγίας Φωτεινής

-- Δάφνη, 5.15 μ.μ., ΤΕΦΑΑ

  • Από Νότια:

-- Αργυρούπολη, 5.15 μ.μ., Δημαρχείο Λ. Κύπρου

-- Γλυφάδα, 5 μ.μ., πλατεία Αγ. Τρύφωνα

-- Ελληνικό, 5 μ.μ., πλατεία Σουρμένων

-- Μπραχάμι, 5 μ.μ., Αγ. Δημητρίου 163 (πλατεία Ελενας Βενιζέλου)

-- Ν. Σμύρνη, 5 μ.μ., POLIS PARK, Αγ. Φωτεινή

  • Από Βόρεια:

-- Αγιος Στέφανος, 5 μ.μ., Νηπιαγωγεία

-- Μεταμόρφωση, 5 μ.μ., Αγ. Κων/νο

-- Μελίσσια, 5 μ.μ., Λεωφόρο Δημοκρατίας 75

-- Χαλάνδρι, στις 5 μ.μ., 25ης Μαρτίου και Παλαιολόγου (Σίδερα Χαλανδρίου - Κατάστημα COCO-MAT)

-- Αγία Παρασκευή, στις 5 μ.μ., πλατεία Αγίας Παρασκευής

-- Χολαργός, στις 5 μ.μ., πλατεία Κύπρου

  • Από Πειραιά:

-- Νίκαια, στις 5 μ.μ., Περιβολάκι, πλατεία Κουμπάκη, πλατεία Χαλκηδόνας και Κρατικό Νοσοκομείο

-- Κορυδαλλός, 5 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού («Πλειάδες», λεωφ. Γρ. Λαμπράκη)

-- Πέραμα, 5 μ.μ., γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Ειρήνης 73)

-- Κερατσίνι, 5 μ.μ., πλατεία Χαραυγής, πλατεία Λαού, Γρ. Λαμπράκη και Φύσσα (Τσαλδάρη)

  • Από Μεσόγεια - Λαύριο:

-- Λαύριο, 4 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

-- Καλύβια, 4 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Κορωπί, 4 μ.μ., «Σκλαβενίτης»

-- Παλλήνη, 4 μ.μ., Αγιος Τρύφωνας

-- Γέρακας, 4.15 μ.μ., ΕΛΤΑ

-- Αρτέμιδα, 4 μ.μ., «Μέδουσα»

-- Νέα Μάκρη, 4 μ.μ., πλατεία

-- Κερατέα, 4.15 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Μαρκόπουλο, 4.15 μ.μ., ΚΤΕΛ

-- Ραφήνα, 4.15 μ.μ., ΟΤΕ

-- Παιανία, 4.15 μ.μ., διασταύρωση Λαγού

Ξεκινάμε τη μεγάλη εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Με αυξημένα πλάνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 17 - 18 Νοέμβρη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η εφημερίδα μας το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Νοέμβρη, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του ΚΚΕ, κυκλοφορεί με ειδικό ένθετο τα Πρακτικά του Α' Πανελλαδικού Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, που «γέννησε» το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας.

Τα πρακτικά πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1982, σε έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τιμήν του 11ου Συνεδρίου του Κόμματος, και αφορούν τις πέντε από τις εφτά συνολικά μέρες που διήρκεσε το Πρώτο (Ιδρυτικό) Συνέδριο του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ).

Τιμώντας τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ, στόχος είναι να διακινηθεί πλατιά η εφημερίδα σε οπαδούς και φίλους του Κόμματος, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία και σχολές. Σε χιλιάδες ανθρώπους που τιμάνε την Ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ, παρακολουθούν τις θέσεις του και συμπορεύονται στο κίνημα, έστω κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει»

Μέχρι τις 30 Νοέμβρη συνεχίζονται οι επισκέψεις και οι οργανωμένες ξεναγήσεις

Συγκίνηση, περηφάνια, γνώση, δέος, έναυσμα και κίνητρο για να ψάξει κανείς πιο βαθιά είναι μερικά μόνο από τα αισθήματα που γεννά στον επισκέπτη η Εκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα», με τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει».

Εκατοντάδες είναι αυτοί που την έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής, είτε οργανωμένα, είτε ατομικά, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια έκθεση που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να διαθέσει χρόνο, μιας και πολλά είναι τα ντοκουμέντα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Ολο το στήσιμο της Εκθεσης, αλλά και η ξενάγηση βοηθά τον επισκέπτη να ακολουθήσει βήμα - βήμα αυτήν τη συγκλονιστική «κόκκινη γραμμή». Κάθετα στον τοίχο, αποτυπώνονται τα ιστορικά γεγονότα από τα μέσα κιόλας του 1800, και ακριβώς από κάτω συναντά κανείς τα ντοκουμέντα, τον αδιάψευστο μάρτυρα των γεγονότων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Εφημερίδες, κομματικά έντυπα, κάρτες, γράμματα και πολιτιστικά προγράμματα από τη ζωή των φυλακισμένων και των εξόριστων, προκηρύξεις, χάρτες και φωτογραφίες, στιγμιότυπα από την ένοπλη πάλη.

Ενδιαφέρον έχουν και τα αποκόμματα αστικών εφημερίδων που αποτυπώνουν και αυτά με τον τρόπο τους το πώς αντιμετώπιζε η αστική τάξη τα γεγονότα. Ξεχωριστό ρόλο παίζει και το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει κάποιες ενότητες, όπως το υλικό από την Κατοχή, τον μεγαλειώδη αγώνα του ΕΛΑΣ, την Απελευθέρωση, τον γιορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την αντιδικτατορική πάλη.

Η λειτουργία της έκθεσης

Η έκθεση λειτουργεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο). Ο κοντινότερος σταθμός πρόσβασης είναι αυτός του μετρό «Κεραμεικός».

Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Τρίτη - Σάββατο: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ.. Δευτέρα κλειστά.

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.

  • Την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ειδική ξενάγηση για μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις κινηματογραφικές αίθουσες «Ο Δρόμος μας»

Από τις 29 Νοέμβρη θα προβάλλεται στους κινηματογράφους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το Ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας», που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Καρέ - καρέ μέσα σε 100 λεπτά διατρέχει την πλούσια Ιστορία του ΚΚΕ. Κείμενο, εικόνες, πλούσιο αρχειακό υλικό, σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα ενός ολόκληρου αιώνα, αλλά και σημερινά πλάνα από τόπους δουλειάς, από τους αγώνες του Κόμματος, τραγούδια δικά μας που έχουν σημαδέψει όλη αυτή την πορεία, μαζί με πρωτότυπη μουσική, «δένονται» με τον καλύτερο τρόπο. Μπροστά και πίσω από τις κάμερες, δούλεψαν ακούραστα και εθελοντικά πάνω από 100 συντελεστές.

Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί οι παρακάτω κινηματογράφοι:

«Studio New Star Art Cinema» στην Αθήνα, Δημοτικός Κινηματογράφος Νεάπολης - Συκεών και Δημοτικός Κινηματογράφος Κορδελιού - Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» στην Κατερίνη, «Cinema Σταρ» στη Βέροια, «Πάνθεον» στην Πάτρα, «Cine Victoria» στη Λάρισα, Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, «Σινέ Παλλάς» στην Αρτα, «Cine Studio Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Ηράκλειο Κρήτης, «Αττικόν» στα Χανιά, «Cine Διόνυσος» στην Ορεστιάδα, κινηματογράφος «Ηλύσια» στην Αλεξανδρούπολη, κινηματογράφος «Απόλλων» στην Καβάλα, «Ολυμπία» στη Δράμα, Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στη Φλώρινα, Δημοτικός Κινηματογράφος Γρεβενών, Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, «Cine Αρίων» στη Λέσβο, «Premiere» στη Χίο, «Cine Olympia» στη Σάμο, Δημοτικός Κινηματογράφος Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λήμνου «Μαρούλα», «Σινέ Τιτίνα» στην Αίγινα, «Σινέ Ορφεύς» στην Κέρκυρα, «Ορφέας» στον Πύργο, «Cine Cinema» στην Αμαλιάδα, κινηματογράφος «Ανεσις» στο Αγρίνιο, «Cineville» στην Τρίπολη, Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλωνας» στο Αίγιο, «Cine Center» στην Καλαμάτα, «Πάνθεον Λευκωσία» στην Κύπρο.

  • Για ακριβείς ημερομηνίες οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τους κατά τόπους κινηματογράφους.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 17 Νοέμβρη

1852 Διαλύεται η Ενωση των Κομμουνιστών, που αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικά Κομμουνιστικό Κόμμα και την πρώτη οργανωμένη μορφή διεθνούς προλεταριακής ενότητας. Η Ενωση των Κομμουνιστών ιδρύθηκε το 1847 στο Λονδίνο και το πρόγραμμά της ήταν το γνωστό Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που συνέταξαν οι Μαρξ και Ενγκελς το 1848.

1869 Εγκαινιάζεται η διώρυγα του Σουέζ.

1918 Στις 17-23 του Νοέμβρη συνέρχεται στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, το Α' Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.

1934 Φασίστες της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης «Τρίαινα», εκδικούμενοι τη ματαίωση του φασιστικού συνεδρίου τους, επιτίθενται στα γραφεία του «Ριζοσπάστη», αλλά αποκρούονται ηρωικά από την εργατική φρουρά των γραφείων. Τελικά σπεύδει η αστυνομία σε ενίσχυση των φασιστών, σπάζει τις πόρτες και τραυματίζει με σφαίρες τριάντα υπερασπιστές του «Ριζοσπάστη». Σε απάντηση, στις 23 Νοέμβρη η εργατιά της Αθήνας πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

1949 Ολοκληρώνεται η μεταφορά με σοβιετικά πλοία όλων των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού από τη ΛΔ Αλβανίας στη Σοβιετική Ενωση.

1962 Πεθαίνει η κομμουνίστρια συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη.

1968 Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

1973 Κατά τη 1 τα ξημερώματα, τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Λίγο αργότερα, ένα τανκ σπάει την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου και μαζί του εισβάλλουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ, οι οποίοι επιτίθενται με λύσσα στους φοιτητές. Η χούντα θα παραδεχθεί πίσημα 11 νεκρούς και 100 με 110 τραυματίες. Στο πόρισμα του εισαγγελέα Δ. Τσεβά, που συντάχθηκε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας (14 Οκτώβρη 1974), καταγράφονται 18 νεκροί «πλήρως βεβαιωθέντες», τουλάχιστον 16 νεκροί «βασίμως προκύπτοντες», 1.103 τραυματίες πολίτες και 61 τραυματίες αστυνομικοί.

1974 Πραγματοποιούνται οι πρώτες μετά τη χούντα βουλευτικές εκλογές.

Κυριακή 18 Νοέμβρη

1916 «Συμμαχικά» αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Φάληρο υπό τον μαζικό βομβαρδισμό του στόλου, συνεχίζοντας τη βοήθεια στην κυβέρνηση Βενιζέλου και για την ανατροπή του βασιλιά Κωνσταντίνου, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1952 Πεθαίνει ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ.

1968 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την καταδίκη σε θάνατο του Αλ. Παναγούλη από το δικτατορικό καθεστώς.

1985 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ