Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλεί με νέα επέμβαση στη Γάζα

Οι δολοφονίες των κατοχικών δυνάμεων συνεχίζονται στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2018 The Associated

Οι δολοφονίες των κατοχικών δυνάμεων συνεχίζονται στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέες πιέσεις για εξαπόλυση μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας άσκησε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης «να αποφασίσουν εάν θα πάμε για πόλεμο στη Γάζα» γιατί τάχα «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μηδενίσουμε τη βία».

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες σε χώρο ανάπτυξης μεραρχίας του στρατού κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ο Λίμπερμαν ισχυρίστηκε ότι «η κατάσταση έχει αλλάξει και ανάλογα πρέπει να αλλάξει τη στάση του και το Ισραήλ», λέγοντας: «Αφότου επιτρέψαμε στον ΟΗΕ να φέρει καύσιμα στη Γάζα, είδαμε κλιμάκωση βίας. Φτάσαμε σε κόκκινη γραμμή και τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις». Να σημειωθεί ότι το Σάββατο απαγόρευσε ξανά τον ανεφοδιασμό της Γάζας με καύσιμα δύο μέρες μετά την έναρξή του. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα «στη Γάζα δεν είναι η αντίδραση τακτικής της "Χαμάς" αλλά η απόφασή της να πιέσει για τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού της Γάζας».

Ως πρόσχημα ο Λίμπερμαν χρησιμοποιεί τις εντεινόμενες παλαιστινιακές κινητοποιήσεις στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, που πραγματοποιούνται από τις 30 Μάρτη για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Οι πιέσεις του υπουργού ασκούνται ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (η δεύτερη από την Κυριακή) με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Με φόντο τις δηλώσεις Λίμπερμαν για κλιμάκωση των βάρβαρων επιθέσεων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αυξάνουν τη χρήση πυρός σε βάρος διαδηλωτών της Γάζας. Το βράδυ της Δευτέρας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 24 νεαροί Παλαιστίνιοι με αφορμή τη νέα διαδήλωση κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Την Παρασκευή, σε ανάλογη κινητοποίηση, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν εν ψυχρώ άλλους επτά Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Το «σχέδιο» του Γκρίνμπλατ

Υπό τις απειλές Λίμπερμαν για πόλεμο, εμφανίστηκε χτες ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση τάχα για να βοηθήσουν όλους τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα μάλιστα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Γκρίνμπλατ φάνηκε να αποκαλύπτει προθέσεις για σχέδιο που θα ενώνει τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης με αυτά της Λωρίδας της Γάζας. Φέρεται μάλιστα να δήλωσε πως «Γάζα και Δ. Οχθη είναι σε διάσταση εδώ και 10 χρόνια όχι μόνο φυσικά αλλά και πολιτικά» και πως «είναι παράλογο να αρνηθεί κανείς μία τέτοια πραγματικότητα». Ισχυρίστηκε ότι το «ειρηνευτικό σχέδιο» που καταρτίζει επί δύο χρόνια με τον Τζάρεντ Κούσνερ (σύμβουλο στον Λευκό Οίκο και γαμπρό του Προέδρου Τραμπ) «θα τους φέρει μαζί γιατί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλους τους Παλαιστίνιους, και στη Δ. Οχθη και στη Γάζα».

«Ανοιχτή» η Αυστραλία σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, πως η κυβέρνησή του είναι «ανοικτή» και «θα μελετήσει» την πρόταση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ. Η δήλωση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), που κατήγγειλαν τον Μόρισον πως επιχειρεί να αλλάξει πολιτική δεκαετιών ως προς το καθεστώς της Ιερουσαλήμ «μόνο και μόνο για μικροκομματικές σκοπιμότητες» με στόχο τις ψήφους Εβραίων του Σίδνεϊ.

Η δήλωση του Μόρισον προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις και σε χώρες της περιοχής, όπως η Ινδονησία και η Νέα Ζηλανδία, εκπρόσωποι των οποίων σχολίασαν ότι τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και από την Αυστραλία ως «πρωτεύουσας» του Ισραήλ θα επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες για τυχόν επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ