Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019
Αντιλαϊκά μέτρα και «ισοδύναμα» στον άξονα των «υπερπλεονασμάτων»

Την «πολιτική βούληση» και για νέα μέτρα προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων επανέλαβε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Eurokinissi

Την «πολιτική βούληση» και για νέα μέτρα προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων επανέλαβε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Αποθέωση» του διαμοιρασμού της φτώχειας ανάμεσα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους και παραπέρα συμπίεση των συνολικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών προβλέπει το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα» που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει το πακέτο αυτό ως το «απαύγασμα» της φιλολαϊκής πολιτικής και «κριτήριο», τάχα, που διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις σε «προοδευτικές» και «αντιδραστικές».

Είναι μάλιστα αποκαλυπτικό ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα - είναι «στον αέρα» στην περίπτωση που οι συντάξεις παραμείνουν στάσιμες στα τρέχοντα επίπεδα, όπως αυτά έχουν συρρικνωθεί μετά τις διαδοχικές παρεμβάσεις και των τριών μνημονίων, με γνώμονα βέβαια την υπερκάλυψη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικές είναι οι «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που ενσωματώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν αναβολή του μέτρου για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις (υπολογίζεται σε 2,065 δισ. ευρώ) θα συνδυαστεί με την ανάληψη ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ύψους 1,73 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σε σχέση με τις προβλέψεις του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019 - 2021, που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων καρατομούνται:

-- Το επίδομα στέγασης φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Συμπιέζεται στα 200 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ.), με «εξοικονομήσεις» για το κρατικό ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ.

-- Η επιδότηση για αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων από φτωχούς ασφαλισμένους. Από 260 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, εξαλείφεται πλήρως, με «εξοικονόμηση» 260 εκατ. ευρώ.

-- Η σχεδιαζόμενη «επέκταση» του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Επίσης μηδενίζεται, με πρόσθετες «εξοικονομήσεις» ύψους 190 εκατ.

-- Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, ύψους 140 εκατ., που επίσης καταργείται.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε υποσημείωση του προσχεδίου που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το τελικό ύψος «των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δηλαδή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών.

Ολα αυτά βέβαια καθόλου δεν πτοούν το προπαγανδιστικό «κρεσέντο» της κυβέρνησης. Για να τονώσει τις κάλπικες προσδοκίες στο λαό - και μετά τις πρώτες αντιδράσεις για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές «φωτιά» - έσπευδε χτες, μετά από κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία, να διαρρεύσει ότι (σε περίπτωση πάντα που η «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών στόχων το επιτρέψει) θα εξετάσει την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο η ίδια έχει φτάσει στον πάτο...

«Μποναμάδες» στην εργοδοσία

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών:

-- Κρατική επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών, με ποσό ύψους 103 εκατ. για το 2019.

-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020, με όφελος πάνω από 460 εκατ., σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο.

Βουλιάζουν στη φτώχεια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Το 34,8% του ελληνικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 3,7 εκατομμύρια άτομα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2017 που ανακοίνωσε χτες η Γιούροστατ. Την ίδια ώρα, στην ισχυρή ΕΕ ο αριθμός αυτός φτάνει σε 113 εκατ. άτομα ή στο 20,3% του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά της επίσημης φτώχειας έχουν σχετική σημασία, αφού «φτωχοί» χαρακτηρίζονται μόνο σε σχέση με τους «άλλους», ορισμός που εξαρχής εξαλείφει τη ραγδαία υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών, συνολικά του λαού. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το «κατώφλι» της επίσημης φτώχειας για το 2017 ορίζεται στα 4.560 ευρώ για νοικοκυριά με 1 άτομο, έναντι 6.580 ευρώ που ήταν το έτος 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας με την επίσημη φτώχεια, πίσω από τη Βουλγαρία (38,9%) και τη Ρουμανία (35,7%).

Κυβερνητικές «αβάντες» στις τράπεζες

Τη ίδια ώρα, «η ρευστότητα της οικονομίας και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης» ήταν το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το 2019 θα ξεκινήσει η πιστωτική επέκταση των επιχειρηματικών δανείων, ενώ διαπιστώνονται η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Από την πλευρά του, ο Γ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση και η δυνατότητα, εφόσον χρειαστεί, στον κατάλληλο χρόνο να θέσουμε και νέα μέσα σε εφαρμογή προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, που αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα των τραπεζών».

Επιπλέον, είπε, η λεγόμενη «αναπτυξιακή στρατηγική» αποτελεί«αντικείμενο περαιτέρω εξειδίκευσης και εμπλουτισμού», με κατεύθυνση «τον μετασχηματισμό του παραγωγικού συστήματος και την ανασυγκρότηση των θεσμών της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ