Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Παρατείνονται οι συζητήσεις και οι κόντρες στην Ολομέλεια της Βουλής

Νέες πιέσεις από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στον Μίτσκοσκι

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Θολό» παρέμενε έως χτες βράδυ το τοπίο στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, καθώς παρατάθηκαν για δεύτερο 24ωρο οι πολύωρες συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επί της κυβερνητικής πρότασης για συνταγματικές αλλαγές στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το περασμένο 24ωρο είχε αρχικά ανακοινωθεί ως η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας επί της κυβερνητικής πρότασης για συνταγματικές αλλαγές, αλλά αυτό δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται, τουλάχιστον κατά τις πρώτες βραδινές ώρες, με πολιτικούς παρατηρητές να υποδεικνύουν τον κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει έως και 10 μέρες παράταση των συζητήσεων στο κοινοβούλιο για διαδικασία που απαιτεί τα 2/3 των ψήφων της 120μελούς Βουλής.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια, δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές. Οπως επισημαίνει σε ανταπόκρισή του από τα Σκόπια ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων). Επί του παρόντος δεν φάνηκαν ισχυρές ενδείξεις, που να καταγράφουν διαφοροποίηση ικανής μάζας αντιπολιτευόμενων βουλευτών, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3.

Νωρίτερα, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε το μέτρο για κατ' οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή τον περσινό Απρίλη, κατά τα οποία εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στη Βουλή χτυπώντας τον νυν πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, βουλευτές του κόμματος SDSM και αλβανικών κομμάτων. Είχε προηγηθεί το προχτεσινό μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απρίλη 2017.

Η επιστολή του Μίτσελ

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Αφού ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία», γιατί τάχα μπορεί «να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής», εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα αυτό στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που διεξήχθη στις 30 Σεπτέμβρη. Σε μία προσπάθεια να εκβιάσει «εξελίξεις» που θα εξυπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μίτσελ εξέφρασε επίσης απογοήτευση για τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες μέρες το VMRO-DPMNE στην Ολομέλεια της Βουλής. Ζητά έτσι από τον Χρ. Μίτσκοσκι να δημιουργήσει τις «κατάλληλες συνθήκες» προκειμένου οι βουλευτές του κόμματός του να αποφασίσουν «ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν», απαλλαγμένοι «από πιέσεις και απειλές». Και καταλήγει: «Από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του συνασπισμού σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς απειλές βίας, εκδίκησης ή άλλης μορφής εξαναγκασμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ