ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Ενας νεκρός και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού

Ο νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο. Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές
Ενας νεκρός και μεγάλες καταστροφές είναι ο τραγικός απολογισμός στην Κρήτη, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία τις τελευταίες δέκα μέρες έχει χτυπηθεί από την κακοκαιρία. Νεκρός εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι ο 61χρονος κτηνοτρόφος στον δήμο Αποκορώνου, ο οποίος είχε χαθεί με το αυτοκίνητό του στα νερά χειμάρρου. Η σορός του βρέθηκε μεταξύ Γεωργιούπολης και Βρυσών, περίπου πέντε χιλιόμετρα από το σημείο από το οποίο είχε χαθεί. Ο 61χρονος βρισκόταν στο αγροτικό του αυτοκίνητο όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Βατουδιάρη, που ξεχείλισε απότομα, ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο όπου είχε τα πρόβατά του. Ο βοσκός, για να γλιτώσει, βγήκε από το αυτοκίνητό του και προσπάθησε να διασωθεί πάνω στην καρότσα. Το όχημα αναποδογύρισε και εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα καρφωμένο πάνω σε δέντρα χωρίς τον κτηνοτρόφο. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους πέντε στο νησί, αφού είχε προηγηθεί η τραγωδία στον Γεροπόταμο Ηρακλείου.

Σε Χανιά και Ρέθυμνο φούσκωσαν χείμαρροι και χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, ενώ κατέρρευσαν εφτά γέφυρες, δύο από τις οποίες καταστράφηκαν τελειωτικά. Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός της περιοχής φούσκωσε επικίνδυνα.

Μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο

INTIME NEWS

Μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο
Ο νομός Χανίων κόπηκε στα δύο, αφού συνολικά εφτά γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ δύο από αυτές έχουν καταρρεύσει εντελώς. Για το λόγο αυτό, ο Στρατός στέλνει στην Κρήτη δύο μεγάλες γέφυρες, ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία. Σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά στον Πλατανιά, καθώς υπήρξε φόβος για υπερχείλιση του ποταμού. Σπίτια εκκενώθηκαν και στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές, στο Χλιαρό και στο Λογγό. Οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ στην οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Μέχρι σήμερα ειδικά στο νομό Χανίων αλλά και Ρεθύμνου, δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα αφού το επαρχιακό δίκτυο (δρόμοι και γέφυρες) στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι κατεστραμμένο, τα περισσότερα χωρίς νερό και ρεύμα. Στο Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, που σε μερικά σημεία είναι κλειστός ήδη σχεδόν 2 μήνες, έγιναν δεκάδες κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το μήκος του καθιστώντας το επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και από κοντά και η περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, των "αναπτυξιακών" συνεδρίων που έστηναν το προηγούμενο διάστημα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και χρυσοπληρώνει για τη χρήση τους ο λαός...

Ο,τι απέμεινε από τη γέφυρα του Κερίτη

INTIME NEWS

Ο,τι απέμεινε από τη γέφυρα του Κερίτη
Η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενίσχυσης του δικτύου, καθαρισμός των ρεμάτων κτλ και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το Σχέδιο Διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης.

Αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, άμεσα να ενισχυθούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, να αποκατασταθεί το επαρχιακό δίκτυο και ειδικά η ασφαλής κυκλοφορία στον ΒΟΑΚ. Αμεση και ασφαλής αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών. Με το πέρας της κακοκαιρίας να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και η φυτική και ζωική παραγωγή, να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Οι κάτοικοι των περιοχών να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών».

Περιοδείες του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, Γραμματέα της ΤΕ, και τον Μπάμπη Λουτσέτη, μέλος του ΤΓ, πραγματοποίησε περιοδεία στον Αλικιανό, στον Πλατανιά, στον Ταυρωνίτη. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Ανθούσης, στο δήμο Πλατανιά, Γιώργος Φραγκιουδάκης, στο δήμο Κισσάμου και Νικήτας Μελισσάκης, στο δήμο Αποκορώνου.

Ακόμα, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Μανούσο Μανουσογιάννη, υποψήφιο δήμαρχο Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κωστή Σταυρουλάκη και Στράτο Μανιαβό, μέλη της ΤΕ Ρεθύμνου, πραγματοποίησε επίσκεψη σε πληγείσες περιοχές του Ρεθύμνου, σε Πλατανιά, Σταυρωμένο και στον Πετρέ.

Νέα κατεπείγουσα Ερώτηση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Με κατεπείγουσα Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέρχεται στο ζήτημα που ανέδειξε και με Ερώτησή της την προηγούμενη βδομάδα σχετικά με τις εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στη νέα κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι νεροποντές που έπληξαν για άλλη μια φορά την Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου και τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές του νησιού. Γέφυρες κατέρρευσαν, τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χωριά στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου να είναι αποκλεισμένα. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και σε άλλες υποδομές, λαϊκές κατοικίες, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ έχουν διακοπεί σε πολλές περιοχές η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Οι κάτοικοι βιώνουν ξανά στο πετσί τους την παντελή έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη ΕΕ, κυβέρνησης και Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δεν υλοποιούνται, γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας ανικανοποίητες τις λαϊκές ανάγκες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και ΒΟΑΚ) και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το "Ταμείο Αλληλεγγύης" της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός; Ποια άλλα Ταμεία της ΕΕ θα ενεργοποιήσει για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών, την αποκατάσταση των υποδομών και για την πραγματοποίηση των ζωτικών για την περιοχή αντιπλημμυρικών έργων;».


ΣΕΛ.  10
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, άμεση αποκατάσταση των οδικών συγκοινωνιών, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών και άμεση καταγραφή των ζημιών με 100% αποζημίωση ζητά το ΚΚΕ για την Κρήτη. Αυτό τόνισε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τους «εταιρικούς μετασχηματισμούς».

Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει τις υποχρεώσεις των κατοίκων των πληγεισών περιοχών προς την Εφορία και την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει σχετική τροπολογία, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «είναι αργά για δάκρυα» και έκανε λόγο για υποκρισία. Οπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας που να θωρακίζουν τη ζωή και τη λαϊκή περιουσία. Πρόσθεσε ότι αυτό καταγράφεται σε όλη τη χώρα και για αυτό το προηγούμενο διάστημα έγιναν οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και οι πλημμύρες σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Αιτωλοακαρνανία με μεγάλες καταστροφές.

Υπογράμμισε ότι η έλλειψη υποδομών για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα σχετίζεται με το μοντέλο ανάπτυξης που υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και το οποίο θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και τη ζωή στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Σημείωσε ότι έχουν διατεθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα χρήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και δεν έγινε καμία απολύτως υποδομή, παρά μόνο μπαλώματα μετά από πλημμύρες και σεισμούς, και πρόσθεσε ότι η Κρήτη αφέθηκε στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Ποινικές διώξεις σε πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος πέντε πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για παράνομες προσλήψεις. Οι διώξεις αφορούν απιστία από κοινού σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, σύσταση συμμορίας.

Η υπόθεση αφορά 74 παράνομες προσλήψεις. Σύμφωνα με πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, το Κέντρο λειτουργούσε ως εργοστάσιο παράνομων προσλήψεων και ρουσφετιών. Κατηγορούμενοι είναι οι ίδιοι που διώχθηκαν και για τις παράνομες προσλήψεις επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Κατηγορούμενοι είναι οι: Τζένη Κρεμαστινού, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, Κατερίνα Πολύζου, Σταμάτης Πουλής, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ