Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Ενας νεκρός και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του νησιού

Ο νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο. Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές
Ενας νεκρός και μεγάλες καταστροφές είναι ο τραγικός απολογισμός στην Κρήτη, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία τις τελευταίες δέκα μέρες έχει χτυπηθεί από την κακοκαιρία. Νεκρός εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι ο 61χρονος κτηνοτρόφος στον δήμο Αποκορώνου, ο οποίος είχε χαθεί με το αυτοκίνητό του στα νερά χειμάρρου. Η σορός του βρέθηκε μεταξύ Γεωργιούπολης και Βρυσών, περίπου πέντε χιλιόμετρα από το σημείο από το οποίο είχε χαθεί. Ο 61χρονος βρισκόταν στο αγροτικό του αυτοκίνητο όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Βατουδιάρη, που ξεχείλισε απότομα, ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο όπου είχε τα πρόβατά του. Ο βοσκός, για να γλιτώσει, βγήκε από το αυτοκίνητό του και προσπάθησε να διασωθεί πάνω στην καρότσα. Το όχημα αναποδογύρισε και εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα καρφωμένο πάνω σε δέντρα χωρίς τον κτηνοτρόφο. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους πέντε στο νησί, αφού είχε προηγηθεί η τραγωδία στον Γεροπόταμο Ηρακλείου.

Σε Χανιά και Ρέθυμνο φούσκωσαν χείμαρροι και χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, ενώ κατέρρευσαν εφτά γέφυρες, δύο από τις οποίες καταστράφηκαν τελειωτικά. Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός της περιοχής φούσκωσε επικίνδυνα.

Μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο

INTIME NEWS

Μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο
Ο νομός Χανίων κόπηκε στα δύο, αφού συνολικά εφτά γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ δύο από αυτές έχουν καταρρεύσει εντελώς. Για το λόγο αυτό, ο Στρατός στέλνει στην Κρήτη δύο μεγάλες γέφυρες, ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία. Σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά στον Πλατανιά, καθώς υπήρξε φόβος για υπερχείλιση του ποταμού. Σπίτια εκκενώθηκαν και στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές, στο Χλιαρό και στο Λογγό. Οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ στην οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Μέχρι σήμερα ειδικά στο νομό Χανίων αλλά και Ρεθύμνου, δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα αφού το επαρχιακό δίκτυο (δρόμοι και γέφυρες) στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι κατεστραμμένο, τα περισσότερα χωρίς νερό και ρεύμα. Στο Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, που σε μερικά σημεία είναι κλειστός ήδη σχεδόν 2 μήνες, έγιναν δεκάδες κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το μήκος του καθιστώντας το επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και από κοντά και η περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, των "αναπτυξιακών" συνεδρίων που έστηναν το προηγούμενο διάστημα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και χρυσοπληρώνει για τη χρήση τους ο λαός...

Ο,τι απέμεινε από τη γέφυρα του Κερίτη

INTIME NEWS

Ο,τι απέμεινε από τη γέφυρα του Κερίτη
Η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενίσχυσης του δικτύου, καθαρισμός των ρεμάτων κτλ και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το Σχέδιο Διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης.

Αυτή τη στιγμή προέχει η άμεση διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, άμεσα να ενισχυθούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, να αποκατασταθεί το επαρχιακό δίκτυο και ειδικά η ασφαλής κυκλοφορία στον ΒΟΑΚ. Αμεση και ασφαλής αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών. Με το πέρας της κακοκαιρίας να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και η φυτική και ζωική παραγωγή, να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Οι κάτοικοι των περιοχών να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών».

Περιοδείες του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, Γραμματέα της ΤΕ, και τον Μπάμπη Λουτσέτη, μέλος του ΤΓ, πραγματοποίησε περιοδεία στον Αλικιανό, στον Πλατανιά, στον Ταυρωνίτη. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Ανθούσης, στο δήμο Πλατανιά, Γιώργος Φραγκιουδάκης, στο δήμο Κισσάμου και Νικήτας Μελισσάκης, στο δήμο Αποκορώνου.

Ακόμα, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Μανούσο Μανουσογιάννη, υποψήφιο δήμαρχο Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κωστή Σταυρουλάκη και Στράτο Μανιαβό, μέλη της ΤΕ Ρεθύμνου, πραγματοποίησε επίσκεψη σε πληγείσες περιοχές του Ρεθύμνου, σε Πλατανιά, Σταυρωμένο και στον Πετρέ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη ...δίκαιη ανάπτυξη «πνίγηκε» ξανά η Κρήτη(26/2/2019)
Μεγάλες καταστροφές και τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες(19/2/2019)
Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κρήτη(20/1/2016)
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ(14/12/2013)
Η Ελένη Μπέλλου σε Ρέθυμνο και Χανιά(30/11/2012)
Ταξίδι στον Αποκόρωνα(25/5/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org