Η κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα
Οπως επισημαίνουν, όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, εμφανίζοντας δυσανάλογα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. Τα κρούσματα μάλιστα δεν μειώνονται με τους ρυθμούς που περίμεναν ακόμα και οι ειδικοί.
Αναφέρονται στην πρόσφατη αναφορά της εκπροσώπου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που παρουσίασε ως βασική εξήγηση για το συνεχιζόμενο δεύτερο κύμα το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, με αποτέλεσμα τη διασπορά και στις οικογένειες των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας αυτό που καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, αντιδρώντας στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Στην Eρώτηση παρατίθενται στοιχεία τα οποία κατέθεσε αντιπροσωπεία εργατικών σωματείων στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας.
Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στον κλάδο του Μετάλλου, στη βιομηχανία «Alumil» στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς, όπου τα κρούσματα των τριών τελευταίων εβδομάδων του Νοέμβρη αθροίζονται σε πάνω από 50, χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται μέτρα ιχνηλάτησης και μείωσης του συγχρωτισμού, γιατί κάτι τέτοιο θα αμφισβητήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής, που είναι αυξημένη κατά 30% τους τελευταίους μήνες.
Στον κλάδο του Εμπορίου οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν το πρόβλημα με τον «Σκλαβενίτη», όπου ενώ από τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι μετράνε περισσότερα από 70 κρούσματα, η ιχνηλάτηση γίνεται σε μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων, με αποτέλεσμα στα καταστήματα τα κρούσματα να ανακύπτουν με διαφορά 2-3 ημερών, επιβεβαιώνοντας πως η διασπορά γίνεται εντός των καταστημάτων. Αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στα «Lidl» και στα «ΑΒ Βασιλόπουλος».
Στις Κατασκευές, στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, παρά τα δεκάδες κρούσματα οι προμήθειες στα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, εργασίες που από τη φύση τους γίνονται με συγχρωτισμό συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά κ.λπ.
Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής καταγράφονται τα παραδείγματα των τηλεφωνικών κέντρων «Quality Call Sales» και «iCall Services».
Με τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, όπως:
-- Συχνές απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς.
-- Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με έξοδα της κάθε εταιρείας.
-- Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο σε όσους είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο ή όροφο με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
-- Αδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση ασθενείας οικείων, να εξασφαλίζεται άδεια με πλήρεις αποδοχές και διεξαγωγή τεστ με έξοδα της εργοδοσίας.
-- Υπαρξη γιατρού Εργασίας σε μόνιμη βάση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.
-- Στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τις επιχειρήσεις, των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του δήμου Αχαρνών Αττικής ψήφισε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τις δίκαιες διεκδικήσεις για τα μέτρα προστασίας που τώρα είναι αναγκαία να παρθούν για την προστασία της υγείας, των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία.
Εντύπωση προκάλεσε η στάση του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, που με απίστευτες δικαιολογίες ήθελε να αποφύγει το ψήφισμα να τεθεί σε ψηφοφορία. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να λέει ότι «εδώ δεν είναι Νικαράγουα να περνάνε τέτοια ψηφίσματα» (!), «ότι είναι ανεδαφικά», «τι σχέση έχουμε με το "Θριάσιο" Νοσοκομείο» κ.ά.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της δημοτικής αρχής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας απουσίαζαν ξαφνικά από τη διαδικασία, δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία, αρνούμενοι να υπερψηφίσουν τα δίκαια αιτήματα και τις δίκαιες διεκδικήσεις.
Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που πλέον αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, έχει ως εξής:
«Αμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και του εισοδήματος του λαού από την πανδημία Covid-19
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανακοινώσεις των επιστημόνων για μεγάλη διασπορά του ιού στη Δυτική Αττική και στο δήμο μας ειδικότερα.
Η στάση της κυβέρνησης, η ανεπάρκεια ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία σε κρίσιμους χώρους αλλά και η απουσία κρατικών υπηρεσιών που τώρα είναι αναγκαίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, μας γεμίζουν ανησυχία.
Ζητάμε:
Την ...πυγμή της στο λαό και τους εργαζόμενους που δίκαια αγανακτούν δείχνει η κυβέρνηση με την εξέλιξη της πανδημίας, εκτοξεύοντας απειλές να μην ...«κάνουν του κεφαλιού τους», αλλιώς θα «σφραγίσει σπίτι σπίτι» την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αντί να δείξει αυτήν την αποφασιστικότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τη μεγαλοεργοδοσία που συνεχίζουν ασύδοτοι να διαμορφώνουν χώρους δουλειάς - εστίες υπερμετάδοσης. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν για την κυβέρνηση:
Γιατί δεν κάνει τώρα όλους τους απαραίτητους ελέγχους για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς;
Γιατί δεν κάνει ελέγχους για την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε χώρο δουλειάς;
Γιατί δεν κάνει τώρα μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς όταν στη Δυτική Αττική είναι κοινό μυστικό ότι γίνεται ακόμα και απόκρυψη κρουσμάτων κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας;
Γιατί δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή χρειάζεται να μπουν προληπτικά σε καραντίνα;
Γιατί δεν εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους με πύκνωμα των δρομολογίων των ΜΜΜ;
Γιατί δεν ικανοποιεί να δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο που απαιτούν όλα τα αναγκαία για να δώσουν τη μάχη με επιτυχία;
Γιατί δεν στελεχώνει όλα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής όταν ξέρει ότι υπάρχουν σχεδόν σε όλα επιβεβαιωμένα κρούσματα και αντικειμενικά ένα τμήμα του ήδη ελλιπούς προσωπικού βγαίνει εκτός μάχης;
Γιατί δεν παίρνει αυξημένα μέτρα υγειονομικής φροντίδας και ενημέρωσης για πληθυσμιακές ομάδες, όπως Ρομά και μετανάστες που ζουν κι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες;
Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 π.μ., ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος θα περιοδεύσει και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους του δήμου Φυλής.
Μήνυμα διεκδίκησης από τη μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ
Απειλές αντί για μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό στη βιομηχανική αυτή περιοχή. Το ποσοστό κρουσμάτων έφτασε χτες τα 22,37 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (29,86 είναι ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 μέρες). Στον Δυτικό Τομέα Αθήνας ο μέσος όρος είναι 10,82 κρούσματα ανά 100 χιλ. κατοίκους (28 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες 7 μέρες). Πρόκειται για αριθμούς πολύ αυξημένους σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική.
Οπως ανακοινώθηκε, αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα, ενώ σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν την περίπτωση να εισηγηθούν lockdown τύπου Μάρτη (με κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ στον πληθυσμό) στον Ασπρόπυργο, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζουν και για κάποιους όμορους δήμους.
Σ'αυτές τις συνθήκες, το κάλεσμα διεκδίκησης που απευθύνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ μέσα από τις εξορμήσεις τους γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, καθώς αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν παίρνει κανένα μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης στις κύριες εστίες, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
Στην ίδια κατεύθυνση απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών κινήθηκε και η χτεσινή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετά από σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής έριξε πάλι την ευθύνη σε όσους «κάνουν του κεφαλιού τους», εξαιρώντας προφανώς τη μεγαλοεργοδοσία, που δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας, και την ίδια την κυβέρνηση, που εξακολουθεί να στοιβάζει εργατόκοσμο στα ΜΜΜ. Οπως είπε: «Εχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι - σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση, και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».
Από τις χτεσινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς |
Ολα αυτά προβληματίζουν και μεγαλώνουν την ανησυχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη Δυτική Αττική, κάτι που αποτυπώνεται και στις εξορμήσεις που κάνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν», «η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει», «στους χώρους δουλειάς δεν τηρείται κανένα μέτρο», «γιατί δεν ενισχύουν το "Θριάσιο";» είναι λίγα από τα λόγια και τα εύλογα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι.
Χτες, για άλλη μια μέρα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τα χαράματα πραγματοποίησαν εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα εργοστάσια «Veta», «Τυποργάνωση» και «Λυχνία» στο Μενίδι. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στην εταιρεία logistics «Sarmed» και στις αποθήκες της «My Market» στη Μάνδρα, στο εργοστάσιο τροφίμων «Κανάκη» στην Ελευσίνα, στην εταιρεία logistics «Διακίνηση» στον Ασπρόπυργο, και στα εργοστάσια «Ορφανός», «Σιγάλας» και «Unibios» στα Ανω Λιόσια.
Η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ συνεχίζεται τις επόμενες μέρες σε ολόκληρη την περιοχή και σε δεκάδες χώρους δουλειάς, με στόχο να φτάσει το μήνυμα του ΚΚΕ σε όλο το λαό και την εργατική τάξη της περιοχής.
Παρά την έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη δίνει συγκεκριμένα στοιχεία αλλά και να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας. Μετά τις δηλώσεις «ανησυχίας» που έκανε την περασμένη βδομάδα, η «εντατικοποίηση των ελέγχων» που ανακοίνωσε ήταν απλά γύρω στα 900 τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ το Σαββατοκύριακο σε κεντρικά σημεία της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου με τη μέθοδο του drive through, αντί να μπουν συνεργεία ελέγχων στα εργοστάσια και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, για να υπάρχει αντικειμενική εικόνα.
Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Πεδίου και συνολικά της Δυτικής Αττικής ζουν μόνιμα μια «έκτακτη κατάσταση», με την πανδημία να έρχεται να προστεθεί σε μια πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή. Εκεί, στην «πίσω αυλή» της Αττικής, εργασία και διαβίωση είναι μια καθημερινή αναμέτρηση με φανερούς και κρυφούς κινδύνους. Με τα διυλιστήρια και τις χαλυβουργίες, τις χημικές βιομηχανίες και τις αποθήκες αποβλήτων, τα εργοστάσια ανακύκλωσης και τις νόμιμες και παράνομες χωματερές, με τον ΧΥΤΑ Φυλής να ξεχωρίζει, να αποτελούν μια υγειονομική βόμβα διαρκείας.
Και ενώ σε μια τέτοια περιοχή, όπου τα σπίτια γειτνιάζουν με κάθε λογής επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα μέτρα προστασίας της υγείας του πληθυσμού, πρόληψης ατυχημάτων κ.ο.κ. θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο αυστηρά, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας είναι τεράστιες, ενώ μέσα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε Κέντρα Υγείας και στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, το «Θριάσιο», μοιράζονται με το σταγονόμετρο. Οι έλεγχοι είναι σπάνιοι έως μηδενικοί, και ακόμα σπανιότερη η λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, π.χ. στην οργάνωση της παραγωγής και τη χωροθέτηση των θέσεων εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας, ή οι αντίστοιχες ανάγκες «καλύπτονται» προσχηματικά μέσω Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) από ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι καταγγελίες για εκβιασμούς εργαζομένων από εργοδότες προκειμένου να μη δηλώσουν κρούσματα στους χώρους δουλειάς.
Μεγάλη είναι η έλλειψη μέτρων και στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, όπως στο εργοτάξιο του δήμου Ασπροπύργου, με εκατοντάδες εργαζόμενους. Εκεί υπήρχε θετικό κρούσμα αλλά δεν έγινε ιχνηλάτηση, ούτε μοριακός εργαστηριακός έλεγχος των υπόλοιπων εργαζομένων.
Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που έχει δημιουργήσει αυτήν την εφιαλτική κατάσταση, αποτυπώνεται και στην κατάσταση του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής, του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, με τις τεράστιες ελλείψεις, το οποίο ήδη νοσηλεύει δεκάδες επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19 και δεν έχει ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό. Ετσι, «το ιατρείο Covid του ΤΕΠ στελεχώνεται ακόμη και από ορθοπεδικούς, χειρουργούς καρδιολόγους, ενώ 5 μόνο πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 50 ασθενείς, διασκορπισμένους σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων. Η στελέχωση και μετατροπή της ΜΑΦ Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ Covid έγινε με μετακίνηση προσωπικού από τις ήδη υποστελεχωμένες ΜΕΘ, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος, και είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων.
Ταυτόχρονα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλη τη Δυτική Αττική παραμένει σε τραγική κατάσταση, με το σύνολο των Κέντρων Υγείας να είναι υποστελεχωμένα, χωρίς ιατρικό προσωπικό σε βασικές ειδικότητες. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ανησυχητικά: Στο ΚΥ Ελευσίνας δεν υπάρχει παιδίατρος, ούτε στο ΚΥ Ασπροπύργου, όπου δεν υπάρχει επίσης πνευμονολόγος και προσωπικό καθαριότητας, ενώ στο ΚΥ Μεγάρων, αν και υπήρχαν θετικά κρούσματα, δεν έγινε ο αναγκαίος εργαστηριακός έλεγχος και απειλήθηκαν με πειθαρχικές κυρώσεις εργαζόμενοι που εκτέθηκαν.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Δυτικού Τομέα, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση για την κατάσταση του συστήματος δημόσιας Υγείας στη Δυτική Αθήνα:
«Στην πολύπαθη Δυτική Αθήνα ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι, άνεργοι, άνθρωποι της βιοπάλης.
Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, όπου ήδη θρηνούμε χιλιάδες θύματα, η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα σε όλους τους δήμους του Δυτικού Τομέα παραμένει υποβαθμισμένη εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όλο το προηγούμενο εννεάμηνο και ενώ ήταν σε εξέλιξη το πρώτο κύμα της πανδημίας και εν αναμονή του δεύτερου, το οποίο σήμερα είναι ακόμα πιο σφοδρό, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου τα νοσοκομεία και όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να θωρακιστούν, τα άφησε στη μοίρα τους. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να έχουν φτάσει στα όρια αλλά και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για τις υπόλοιπες παθήσεις που δεν σταμάτησαν, λόγω πανδημίας, σε εξετάσεις, θεραπείες που είναι αναγκαίες.
Οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την επίκληση της "ατομικής ευθύνης" που επαναλαμβάνει μονότονα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Είναι "ατομική ευθύνη" ή αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι:
-- Στο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω δεν πραγματοποιείται αιμοληψία για 32 σοβαρές διαγνωστικές εξετάσεις.
-- Στο ΠΕΔΥ Αγίων Αναργύρων υπάρχει ένας παθολόγος και κανένας γενικός γιατρός.
-- Το υποκατάστημα στην Πετρούπολη ενώ υπάρχει εξοπλισμός για εξετάσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες ιατρών.
-- Στο υποκατάστημα Ιλίου υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης στα εργαστήρια και στο ακτινολογικό.
-- Στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ενός από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Για τα σοβαρά αυτά ζητήματα το ΚΚΕ έκανε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη Βουλή αναδεικνύοντας ότι η Υγεία του λαού της περιοχής δεν μπορεί να περιμένει.
Επιμένουμε, εδώ και τώρα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:
- Να ενισχυθούν με υγειονομικό προσωπικό οι υποδομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Δυτική Αθήνα.
- Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό.
- Να υπάρχει δωρεάν και ασφαλής πρόσβαση σε τεστ για τον κορονοϊό χωρίς να αναγκάζονται οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
- Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία για να αντιμετωπίζονται περιστατικά καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι της περιοχής να καταφεύγουν στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.
- Να επιταχθεί πραγματικά και άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.
Είναι γνωστό ότι τις λαϊκές οικογένειες της Δυτικής Αθήνας εξυπηρετεί μόνο το Νοσοκομείο "Αττικόν", το οποίο έχει χαρακτηριστεί νοσοκομείο αναφοράς για Covid. Κι όμως, τα ράντζα καλά κρατούν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο και το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του. Απαιτείται έστω και τώρα να γίνουν οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.
Επίσης, το πρώην Νοσοκομείο Λοιμωδών είναι ένα από τα 8 νοσοκομεία όπου έβαλε λουκέτο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013, λουκέτο που διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η πανδημία κατέδειξε - δυστυχώς με τραγικό τρόπο - πόσο απαραίτητο είναι ένα νοσοκομείο για λοιμώδη νοσήματα, όπως ο κορονοϊός, νοσοκομείο του οποίου είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης και ολοκληρωμένη λειτουργία.
Βουλευτές και δήμαρχοι στο Δυτικό Τομέα κάλεσαν το λαό της περιοχής να εμβολιαστεί. Βεβαίως και πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και μάλιστα δωρεάν, αλλά έχοντας πρόσβαση και σε περισσότερα εμβόλια.
Το ερώτημα είναι σε ποιες υποδομές Υγείας στο Δυτικό Τομέα θα πραγματοποιηθεί ο μαζικός εμβολιασμός. Το εμβόλιο και τα φάρμακα πρέπει να είναι δωρεάν, ασφαλή και προσιτά στο λαό, καθώς μέχρι να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα νοσούν και δεν πρέπει να οδηγούνται στις ΜΕΘ, αλλά να προστατεύονται.
Το εμβόλιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να περάσουν σε δεύτερο φόντο τα σοβαρά προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, που θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα.
Γι' αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς, που αγωνίζονται κόντρα στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί, με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν, διεκδικούν, για το δικαίωμα στην Υγεία, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και δυνατότητες, διανύοντας μάλιστα τη 3ηδεκαετία του 21ουαιώνα».
Διαδικτυακή εκδήλωση οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αύριο Παρασκευή 18/12, στις 7 μ.μ., με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη σημασία της για τη γυναίκα και την οικογένεια. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαρία Μανιατάκου, νοσοκομειακή γιατρός, παθολόγος, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Σταύρος Τονικίδης, γενικός γιατρός στο ΚΥ Σπάτων, και η Λητώ Τζανάκη, γυναικολόγος. Η εκδήλωση θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της ΟΓΕ στο YouTube.
Αλλη μια υγειονομικός, νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ, 54 ετών, κατέληξε χτες από επιπλοκές του κορονοϊού, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Η 54χρονη νοσηλεύτρια Ε. Μ. είναι η δεύτερη εργαζόμενη του ΑΧΕΠΑ που χάνει τη μάχη για τη ζωή στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Πριν από ένα μήνα, στις 16 Νοέμβρη, είχε καταλήξει 49χρονη χειρίστρια του ακτινολογικού τμήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί ακόμη εργαζόμενοι του νοσοκομείου νοσούν βαριά ενώ δεκάδες είναι οι συνάδελφοί τους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα.
Πρόωρο «εξιτήριο» πήρε ένας Ρομά που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όταν χτες το μεσημέρι συγγενείς του εισέβαλαν στο νοσοκομείο, έφτασαν στην κλινική Covid, τον πήραν σηκωτό και έφυγαν. Εργαζόμενοι του νοσοκομείου προσπάθησαν να τους σταματήσουν, όμως δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε δύο άτομα, συγγενείς του νοσούντος, για διατάραξη της λειτουργίας του νοσοκομείου και παραβίαση των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού. Και τα υπόλοιπα άτομα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Παρά την επιτακτική ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας, κυβέρνηση και διορισμένες διοικήσεις συνεχίζουν την επικίνδυνη πολιτική των μετακινήσεων και «μπαλωμάτων».
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, την Τρίτη 8/12 δόθηκε προφορική εντολή από τον διοικητή του ΠαΓΝΗ να μεταφερθεί η ΜΕΠΚ (Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών) σε άλλο χώρο του τέταρτου κτιρίου, προκειμένου να μετατραπούν οι κλίνες της μονάδας σε ΜΕΘ για ασθενείς μη-COVID, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και στελέχωσης αυτής με επαρκές μόνιμο ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Συγκεκριμένα, η στελέχωση των 9 «νέων» κρεβατιών ΜΕΘ γίνεται από 6 νοσηλευτές που μετακινούνται από τη ΜΕΘ, 4 νοσηλευτές που μετακινούνται από άλλες κλινικές (αναισθησιολογικό, γναθοχειρουργική, ΜΕΘ Παίδων, καρδιοχειρουργική) και από το προσωπικό που στελεχώνει τη ΜΕΠΚ.
«Ο σχεδιασμός της Διοίκησης να ανοίξει 2η ΜΕΘ ως προέκταση της υπάρχουσας χωρίς νέες προσλήψεις αλλά με το υπάρχον προσωπικό, που απαρτίζεται από επικουρικούς, νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία, και ελάχιστους μόνιμους νοσηλευτές, κάνει επισφαλή τη νοσηλεία ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες βάρδιες στη ΜΕΘ, ο υπεύθυνος νοσηλευτής έχει μετακινηθεί από άλλο τμήμα χωρίς να ξέρει καλά τους χώρους, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλευτές δεν έχουν την αναγκαία εκπαίδευση.
Η συνέχιση λειτουργίας και της ΜΕΠΚ και της επέκτασης της ΜΕΘ με κοινό προσωπικό που θα εναλλάσσεται μεταξύ των δύο Μονάδων, οι οποίες δεν αποτελούν ενιαίο χώρο αλλά βρίσκονται χωροταξικά σε διαφορετικά σημεία του ΠαΓΝΗ, επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και θέτει - κατά τη γνώμη μας - σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων ασθενών. Απαιτείται χωριστό προσωπικό για τις 2 μονάδες με καλή γνώση των ασθενών, ώστε να παρέχεται η βέλτιστη εξατομικευμένη φροντίδα».
Το σωματείο απαιτεί προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες με ασφάλεια τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με τουλάχιστον 4 μόνιμους κατάλληλα εκπαιδευμένους νοσηλευτές ανά κλίνη, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κενές θέσεις, όπως και δύο αυτοτελείς ομάδες νοσηλευτών για τις ΜΕΘ και ΜΕΠΚ, να μην υποβαθμιστεί η ΜΕΠΚ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ.
Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων
Σε σχετικό κάλεσμά τους οι ειδικευόμενοι αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι:
Οπως σημειώνουν οι ειδικευόμενοι: «Η ενδονοσοκομειακή νοσηρότητα αυξάνεται. Συνεχίζονται επικίνδυνες πρακτικές όπως η ύπαρξη ράντζων σε διαδρόμους. Δεκάδες συνάδελφοί μας μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει. Τα μέσα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και καλούμαστε να βγάλουμε ολόκληρη εφημερία με μία χειρουργική μάσκα. Η κατάσταση στα Covid-ΤΕΠ είναι ασφυκτική, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για εμάς όσο και για τους ύποπτους ασθενείς. Το σημαντικότερο είναι πως ακόμα και σήμερα οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και τη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι ανύπαρκτες. Κανείς δεν γνωρίζει πότε μία κλινική αναστέλλει το έργο της, ποιοι συνάδελφοι βγαίνουν σε καραντίνα, ποιοι συνεχίζουν να εργάζονται. Εν ολίγοις, υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει για να μη δυσαρεστήσει τους από πάνω», σημειώνουν.
Για αυτά τα προβλήματα, επισημαίνουν, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τις διάφορες αρχές του νοσοκομείου, συναντώντας είτε «κατανόηση» είτε πλήρη αδιαφορία.
«Η νέα συνέλευσή μας ανέδειξε ότι η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη από ό,τι πριν από δύο μήνες. Τόσον καιρό με αυτοθυσία οι ειδικευόμενοι βοήθησαν να κρατηθεί όρθιο το "Αττικό". Δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, θυσιάζοντας τον ελεύθερο τους χρόνο, την επιστημονική τους εξέλιξη (ποιος έχει δύναμη να διαβάσει μετά από εφημερία και δωδεκάωρο δουλειάς;), την προσωπική τους ζωή, ακόμα και την υγεία τους (αρκετοί συνάδελφοι έχουν νοσήσει από Covid, αρκετοί παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας, π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα)».
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι ειδικευόμενοι απαιτούν να δοθούν άμεσα λύση ή πλάνο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, σε διαφορετική περίπτωση αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη σε τρίωρη αποχή (8 π.μ. - 11 π.μ.), διεκδικώντας:
Με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να εγκαταστήσει τέτοιες πύλες στα δικαστήρια
Με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σπεύδει να απαντήσει στις απορίες επιχειρήσεων και υπευθύνων σε κλειστούς χώρους για τη χρήση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού. Αναφέρει:
«Την τελευταία περίοδο ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης τόσο ερωτημάτων όσο και αναφορών που αφορούν στην εγκατάσταση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού ατόμων, πριν από την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο.
Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει τη διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19. Επιπλέον, δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση».
Ο ΕΟΦ παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες σε σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικό θέμα έχει προκύψει με την τοποθέτηση τέτοιων πυλών που εντάσσονται σε πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ήδη έχει τοποθετήσει μία στην είσοδό του.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της ήταν αντίθετη στην τοποθέτηση ζητώντας μάλιστα και επιστημονικές διαβεβαιώσεις για τη μη επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία.
Αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση που προσπαθεί να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις ευθύνες της
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Λάρισα |
Εστειλαν μήνυμα πως «δεν πάει άλλο», διεκδικώντας μαχητικά για άλλη μια φορά μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, αλλά και μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίζουν τον αγώνα που δίνουν με αυτοθυσία για τη σωτηρία του λαού, χωρίς να βγαίνουν από τη μάχη. Σημαντική ήταν η ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία αυτή από ασθενείς και ανθρώπους που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που κρατάτε όρθια τα νοσοκομεία».
Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση (Δώρο Χριστουγέννων) σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ, να έρθουν δωρεάν για το λαό όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και φάρμακα. Να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, να προχωρήσει άμεσα η ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζόμενων συμβασιούχων της 5ης ΥΠΕ μέχρι το τέλος του 2021.
Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε και ο γιατρός - πνευμονολόγος και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που εδώ και 10 μέρες έχει ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να συνδράμει τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακόμα παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων και των Συνταξιουχικών Σωματείων.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τον Νίκο Νταφούλη, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, να περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει σε υγειονομικούς και κλίνες ΜΕΘ. Επισήμανε πως το Γενικό Νοσοκομείο συνεχίζει να εμφανίζει πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ σημείωσε πως η μετατροπή του ΓΝΛ σε νοσοκομείο της μιας νόσου έχει δημιουργήσει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία, μένουν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων.
Ανέδειξε πως ακόμα και τώρα λείπουν Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλάζουν προσαρμοζόμενες στις ελλείψεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που νοσούν κατά εκατοντάδες.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, Βάιος Τάσιος, στάθηκε μεταξύ άλλων στη διαχρονική έλλειψη γιατρών και υποδομών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η τελευταία οργανική θέση παθολόγου στα Τρίκαλα είναι από το 2004, ενώ λείπουν ακόμα ειδικότητες αιχμής όπως πνευμονολόγοι, που μετακινούνται από μονάδα σε μονάδα». Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε για τα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας.
Ο Εκτορας Γάζος, γραμματέας της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Καρδίτσας, τόνισε πως η κυβέρνηση και η 5η ΥΠΕ κωφεύουν απέναντι στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, σημειώνοντας πως «η επικίνδυνη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει το αδιέξοδο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και άφησε τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, προσωπικό, εξοπλισμό».
Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απόφαση της 5ης ΥΠΕ να ενεργοποιήσει το διαγωνισμό παραχώρησης καθαριότητας και φύλαξης, που θα οδηγήσει στην απόλυση 100 συμβασιούχων εργαζομένων.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων, Λάμπρος Τσάπαλης, που βρισκόταν για 10 μέρες σε απεργία πείνας με σκοπό την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων και μη αντέχοντας άλλο την εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».
Χαιρετίζοντας ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε πως ο αγώνας των υγειονομικών και τα δίκαια αιτήματά τους είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και πως το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αγκαλιαστούν από περισσότερα εργατικά σωματεία.
Στο τέλος της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι των σωματείων επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος προσπάθησε να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση και τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ είπε ότι όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των Κέντρων Υγείας θα πάρουν παράταση μέχρι τον Ιούνη του 2021.
85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 552 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 1.190 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127.557 και των θανόντων 3.870, με διάμεση ηλικία των θανάτων τα 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,86. Τη βδομάδα 7 - 13 Δεκέμβρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,34% σε σύνολο 104.172 τεστ μοριακού ελέγχου και 80.466 rapid tests.
Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Ροδόπη, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική. Οπως ανακοινώθηκε, αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι συνεδρίαζαν μέχρι αργά το βράδυ, εξετάζουν την περίπτωση να εισηγηθούν lockdown τύπου Μάρτη (με κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ στον πληθυσμό) στον Ασπρόπυργο, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, όπως και σε όμορους δήμους.
Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για τη χτεσινή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.00 πληθυσμού, ανακοινώθηκαν τα εξής: Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η αναλογία ήταν 39,95 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (και ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 μέρες ήταν 40,29). Στη Μαγνησία 41,58 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 18,33). Στο Κιλκίς 27,36 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 20,83), στην Ξάνθη 24,28 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 25), στη Θεσσαλονίκη 24,32 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 169,57).
Για την Αττική δόθηκαν τα εξής νούμερα: Δυτική Αττική 22,37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 29,86). Ανατολική Αττική 5,37 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 19,43). Βόρειος Τομέας Αθηνών 7,1 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 22,86). Δυτικός Τομέας Αθηνών 10,82 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 28). Νότιος Τομέας Αθηνών 2,45 (μ.ό. ημερήσιων κρουσμάτων 12,86).
Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα, κυρίως σε Κοζάνη και Γρεβενά
Στην Κοζάνη αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης, των δημάρχων της ΠΕ Κοζάνης, του διοικητή της 3ης ΥΠΕ, των διοικητών των Νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης και άλλων τοπικών παραγόντων.
Σε σχόλιό της για την επίσκεψη, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει: «Αντί η κυβέρνηση να στέλνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, για να "επιβλέψει" το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην ΠΕ Κοζάνης, να στείλει εδώ και τώρα γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχωθούν με επάρκεια όλες οι δομές Υγείας, να επιτάξει επιτέλους τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, να στελεχώσει με επάρκεια τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να ανοίξει ΜΕΘ, να προχωρήσει σε μαζικά και δωρεάν τεστ, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να κάνει δηλαδή όλα αυτά τα αυτονόητα που τόσο καιρό φωνάζουν και διεκδικούν οι υγειονομικοί και ο λαός της περιοχής μας.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να απολογείται για το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε με βάση τα «πρωτόκολλα» και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και όχι να κουνάει το δάχτυλο στο λαό της περιοχής, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει αλλού τις εγκληματικές της ευθύνες και να εμπεδώσει κλίμα καταστολής».
Η επιδημιολογική εικόνα στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, ενώ ιδιαίτερα για την Κοζάνη εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση στους νοσηλευόμενους, και πλέον νοσηλεύονται πάνω από 50 ασθενείς με κορονοϊό από την Κοζάνη και άλλες περιοχές (Εδεσσα, Φλώρινα, Γιαννιτσά και Γρεβενά), ενώ γεμάτες παραμένουν και οι 40 κλίνες της κλινικής Covid-19 του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης.
Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της κατάστασης αυτής αποτελεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ από τα ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία.
Την καταγγελία κατέθεσαν την Τετάρτη ως Αναφορά στους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Αναφορικά με την κατάσταση στα Γρεβενά και ιδιαίτερα στο δήμο Δεσκάτης, όπου το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν δεκάδες θάνατοι από κορονοϊό, σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Δεσκάτης του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για τις ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή.
Οπως αναφέρει, τα όποια τεστ «ξεκίνησαν κατόπιν εορτής, όταν το ζήτημα δεν ήταν πλέον η έγκαιρη πρόληψη, αλλά η διάγνωση της ζημιάς που είχε ήδη γίνει», ενώ «το μόνιμα υποστελεχωμένο ΚΥ Δεσκάτης δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες ούτε στις κανονικές περιόδους, πόσο μάλλον στις έκτακτες».
Σε έξαρση είναι ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη. Η κατάσταση στη Γερμανία είναι πιο σοβαρή από ποτέ και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί κοντά στα Χριστούγεννα, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ενώ χτες σημειώθηκαν 952 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ. Από χτες και μέχρι τουλάχιστον τις 10 Γενάρη τίθεται σε ισχύ καθολικό lockdown, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» που εφαρμόστηκε στις 2 Νοέμβρη. Για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες, Γενάρη και Φλεβάρη, προειδοποίησε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Παμπ και εστιατόρια στο Λονδίνο κλείνουν ξανά, για τρίτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ο Βρετανός υπουργός Υγείας μίλησε για «εκθετική εξάπλωση» της επιδημίας. Στη Βρετανία σχεδόν 140.000 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech».
Στην Ιταλία, σύμβουλος του υπουργείου Υγείας ζήτησε να αυστηροποιηθούν κατά πολύ οι περιορισμοί προκειμένου να αποφευχθεί «μια εθνική τραγωδία», αφού η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (ISTAT) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θανάτων φέτος θα είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλία κατέγραψε 846 θανάτους προχτές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 65.857, τον πέμπτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ, όπου την Τρίτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ σχεδόν 250.000 κρουσμάτων, άλλοι 2.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια μέρα και τα νοσοκομειακά κρεβάτια είναι σχεδόν γεμάτα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την «Pfizer» για την αγορά τουλάχιστον 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, αναφέρει ρεπορτάζ των «New York Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση υπόσχεται να διατεθούν κατά προτεραιότητα στην «Pfizer» οι αναγκαίες πρώτες ύλες για την παραγωγή δεκάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων για Αμερικανούς πολίτες τους πρώτους μήνες του 2021.
Στο μεταξύ, η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία «FosunPharma» ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» για να χορηγηθεί στην ηπειρωτική Κίνα του χρόνου, παρότι κινεζικές εταιρείες παράγουν δικά τους εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούνται στη χώρα, χωρίς όμως ακόμα να έχουν λάβει την έγκριση των αρχών για ευρεία χρήση.
Η «FosunPharma» θα καταβάλει 250 εκατ. ευρώ προκαταβολικά για την παράδοση των πρώτων 50 εκατ. δόσεων. Οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν τα κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου στην ηπειρωτική Κίνα, στο Μακάο και στο Χονγκ Κονγκ, με τα δύο τρίτα να πηγαίνουν στη «Fosun» και το ένα τρίτο στη γερμανική «BioNTech».
Την «εμπιστευτικότητα» για τα συμφέροντα των εταιρειών επικαλείται η Κομισιόν, απορρίπτοντας το αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Copyright 2020 The Associated |
Στην απάντησή του, ο επίτροπος Μ. Σχοινάς επικαλέστηκε ζήτημα «εμπιστευτικότητας» των πληροφοριών και ότι το αίτημα για δημοσιοποίηση των συμβάσεων απαιτεί συναίνεση των εταιρειών... παραπέμποντάς το επί της ουσίας στις ελληνικές καλένδες.
Πρόκειται ουσιαστικά για κυνική ομολογία ότι η «εμπιστευτικότητα» των συμβάσεων που βασίζονται στα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών που χρυσοπληρώνουν οι λαοί, καταπατά το δικαίωμά τους να ενημερώνονται για συμφωνίες που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία τους.
Το αίτημα κατάθεσης εγγράφων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ παραμένει: Να δημοσιοποιηθούν τα συμβόλαια ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών. Οπως παραμένει και το ερώτημα: Τι θέλει να κρύψει η ΕΕ;
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα: «Η έναρξη των εμβολιασμών δεν ισοσκελίζει τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια συστήματα Υγείας, τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα. ΕΕ και κυβερνήσεις στο πλαίσιο της Υγείας - εμπόρευμα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο ως μια ακόμα πηγή κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Οι φαρμακοβιομηχανίες εκ του ασφαλούς επιδοτήθηκαν, από την έρευνα, την παρασκευή, την προαγορά έως τη διάθεση του εμβολίου. Κρύβουν η μια από την άλλη τα ερευνητικά αποτελέσματα, εμποδίζοντας τη διεπιστημονική συνεργασία που δεν χωρά στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ερώτημα αποτελεί το γιατί δεν προωθείται το ζήτημα των θεραπειών και φαρμάκων που φαίνεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού.
Πρόσθετα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η Κομισιόν υπεκφεύγει στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να δοθούν οι συμβάσεις που έχει συνάψει η ΕΕ με τις εταιρείες, για να γνωρίζει υπεύθυνα ο λαός τι έχει συμφωνηθεί με τα δικά του χρήματα.
Τα εμβόλια πρέπει να είναι ασφαλή και δωρεάν. Ενάντια στις θεωρίες συνωμοσίας, να αποτελούν συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων και καθ' υπόδειξη γιατρού».
Στο μεταξύ, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας καλπάζει σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μετά από πιέσεις της ΕΕ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χτες πως η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» θα γίνει τελικά στις 21 Δεκέμβρη και όχι στα τέλη του μήνα.
Ετσι, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στα κράτη - μέλη ακόμη και πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όλες οι χώρες της ΕΕ θα μπορέσουν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.
«Εντέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η ίδια υπενθύμισε πως «συνολικά έχουμε αγοράσει περισσότερες δόσεις (εμβολίων) από όσες απαιτείται για όλον τον κόσμο στην Ευρώπη», μέσω συμβολαίων με διαφορετικά εργαστήρια, ώστε να συγκροτήσουμε ένα «διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων στο στάδιο της ανάπτυξής τους, δίνοντας τεράστια χρηματικά ποσά σε φαρμακευτικούς ομίλους.
Οπως προέκυψε όμως χτες, οι ποσότητες του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» που θα φτάσουν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις της Κομισιόν, έχει προκύψει ζήτημα με την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας «Pfizer», η οποία παραδέχθηκε προ ημερών ότι η προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου δεν πάει όπως θα ήλπιζε και συνεπώς περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως, με την επιδίωξη να φτάσει στις 100 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Γενάρη. Ανάλογα αναπροσαρμόζονται και οι κατανομές του εμβολίου στις χώρες - πελάτες της φαρμακοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα δεν προβλέπεται να λάβει πάνω από 300.000 δόσεις μέσα στο Γενάρη, όταν ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα. Με δεδομένο όμως ότι το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα, η παρτίδα των πρώτων 300.000 δόσεων θα δεσμευθεί ολόκληρη για μόλις 150.000 εμβολιασμούς, αφού η πρώτη δόση προϋποθέτει να είναι διαθέσιμη και η δεύτερη.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.
Σύμφωνα με τη χτεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκτός από το εμβόλιο της «Ρfizer» αναμένεται να εγκριθούν σύντομα και άλλα δύο εμβόλια. Σήμερα θα γίνουν επικοινωνίες με τις 7 ΥΠΕ, όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για την καταγραφή του προσωπικού που θέλει να εμβολιαστεί.
Σχετικά με την επανάληψη του εμβολιασμού τον επόμενο χειμώνα, η απόφαση θα είναι συνάρτηση εκτίμησης ανοσίας σε ατομικό επίπεδο και το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού. Οπως ειπώθηκε, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι για να «σπάσει» ο κύκλος τέτοιων πανδημιών, ίσως να χρειάζεται κι επαναληπτικός εμβολιασμός.
Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα» για τον εμβολιασμό και η φαρμακο-επαγρύπνηση θα γίνει μέσω της κίτρινης κάρτας που θα παρακολουθεί την πορεία του σε βάθος χρόνου, για την καταγραφή ενδεχομένως ανεπιθύμητων ενεργειών. Παράλληλα διατυπώθηκε ότι «έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία των εμβολιασμένων με τον ΕΟΦ». Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο εμβολιασμός θα γίνεται από επαγγελματίες Υγείας υπό την επίβλεψη γιατρών.
Ολα τα παραπάνω, όμως, προϋποθέτουν τη στελέχωση των αντίστοιχων δομών με το μόνιμο, απαιτούμενο και κατάλληλα εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό και υποδομές.
Η «επιχειρησιακή ετοιμότητα για τον εμβολιασμό» προοιωνίζεται άλλο ένα σχέδιο επί χάρτου, καθώς πατάει και πάλι σε μπαλώματα και σε μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού, στο πλαίσιο ενός αγιάτρευτου δημόσιου συστήματος Υγείας με τις παντός τύπου ελλείψεις να διογκώνονται, ενώ σοβαρό είναι το κενό και στην ολοκληρωμένη επιστημονική ενημέρωση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι δεν έχει δοθεί άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, αλλά άδεια χορήγησης. Η αδειοδότηση είναι κεντρική διαδικασία και βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στοιχεία για τον εμβολιασμό της γρίπης έδωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δ. Φιλίππου, σύμφωνα με τον οποίο έχουν εκτελεστεί 3.400.000 αντιγριπικά εμβόλια στη χώρα.