Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ειδική μνεία» στο νοσηλευτικό προσωπικό...

«Μα είμαι νοσηλεύτρια! Πώς μου ζητάνε να διαλέξω ανάμεσα στην υγεία μου, την υγεία της οικογένειάς μου και την υγεία του αρρώστου που καλούμαι να περιθάλψω επειδή δουλεύω απροστάτευτη;».

Αυτό είναι το δίλημμα που μπαίνει πλέον στους υγειονομικούς, που σαφώς η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι νοσηλευτές.

Το νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμη και εκείνο που εργάζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δουλεύει χωρίς επαρκή εκπαίδευση για τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης ενός κρούσματος κορονοϊού και χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας.

Μια μάσκα φοριέται από τον νοσηλευτή όλη την 8ωρη βάρδια και από τον ιατρό έως και ολόκληρο 24ωρο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τις προσέχουμε σαν «κόρη οφθαλμού»... Σε ανακοίνωση της διοίκησης μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο της καθολικής έλλειψης απλών χειρουργικών μασκών, μας καθησύχασαν και μας είπαν ότι θα ράψουν σε όλους από μία...

Οσον αφορά την ποδιά μίας χρήσης, και εκείνη είναι για χρήση όλο το 8ωρο...

Αντισηπτικό δεν έχουμε σε ολόκληρο το νοσοκομείο. Πλαστικά γυαλιά προστασίας μιας χρήσης, μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αδιάβροχες φόρμες μίας χρήσης υπάρχουν σε ποσότητα μικρού δείγματος και αυτό σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλεύσουμε κάποιο κρούσμα κορονοϊού.

Κάθε μέρα κάνουμε καταμέτρηση στο υλικό που υπάρχει στο νοσοκομείο και «παζαρεύουμε» στον καταμερισμό, με βάση τον φόρτο εργασίας και την επικινδυνότητα κάθε τμήματος. Για ποια επάρκεια λοιπόν μιλάνε οι διοικητές και οι άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης;

Και πριν από την πανδημία ήμασταν στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης

Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από γυναίκες. Δεν αρκεί μόνο να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις της εξοντωτικής εργασίας, αλλά να συνεχίσεις και στο σπίτι με τη φροντίδα των παιδιών και με το άγχος να μη μεταφέρεις εκεί τα μικρόβια. Η φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες δεν υπάρχει πλέον. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που και αυτοί έχουν αντίστοιχα ανάγκη από φροντίδα.

Υπάρχουν δυσκολίες ακόμα στο να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού, κι αυτό γιατί δεν φτάνουμε να καλύψουμε τις βάρδιες. Οι νοσηλευτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν βγαίνουν σε άδεια εργάζονται με φόβο μη νοσήσουν και μπαίνει ο καθένας ατομικά σε έναν αγώνα για να βρει μια σανίδα σωτηρίας.

Σήμερα βιώνουμε με πιο ωμό τρόπο τις πραγματικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ασκούσαν με όποιο κόστος για το λαό. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν την επιχειρηματική δράση στη δημόσια Υγεία, γι' αυτό εξάλλου παίρνανε το δικό τους χειροκρότημα από τους επιχειρηματίες και τους κλινικάρχες της ιδιωτικής Υγείας.

Οι νοσηλευτές και πριν από την πανδημία βρίσκονταν στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης. Η σωματική κόπωση, η ψυχολογική καταπόνηση υπήρχε και τώρα εντείνεται ακόμα περισσότερο. Εργαζόμαστε με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό, με χρωστούμενες άδειες από προηγούμενα έτη, με ωράρια λάστιχο. Συχνά καλούμαστε να δουλέψουμε πρωινή και νυχτερινή βάρδια συνεχόμενα και την άλλη μέρα απόγευμα. Δηλαδή 24 ώρες σε 2 μέρες. Με τέτοιες βάρδιες, σαφώς και δεν τηρείται η 12ωρη ξεκούραση από βάρδια σε βάρδια, όπως ορίζει ο νόμος. Η νυχτερινή εργασία φτάνει μέχρι και τις 10 νυχτερινές βάρδιες τον μήνα.

Την ίδια ώρα στο ΕΣΥ υπάρχουν 22.000 οργανικές θέσεις κενές για το νοσηλευτικό προσωπικό. Πανελλαδικά, με βάση τις τελευταίες καταγραφές του ΕΣΥ, οι κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 605, εκ των οποίων σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται οι 550. Οι υπόλοιπες είναι κλειστές, προφανώς λόγω έλλειψης προσωπικού. Να τονίσουμε ότι οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ πριν από την πανδημία του κορονοϊού ήταν στις 3.500 κλίνες.

Τα τμήματα ΜΕΘ έχουν τις δικές τους ιατρικές και νοσηλευτικές προδιαγραφές και ιδιαιτερότητες. Ενώ η αναλογία νοσηλευτή ανά κλίνη πρέπει να είναι το ελάχιστο 4 νοσηλευτές ανά 1 κλίνη, στην Ελλάδα είναι περίπου 2 (για την ακρίβεια 2,2) νοσηλευτές ανά κλίνη, κι αυτό γιατί είναι λιγότερες οι μονάδες ΜΕΘ από αυτές που θα έπρεπε να λειτουργούν. Αυτή η αναλογία σε ενδεχόμενη αύξηση των κλινών ΜΕΘ θα είναι ακόμα χειρότερη αν δεν προσληφθεί προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών εν μέσω πανδημίας.

Στη ΜΕΘ οι νοσηλευτές είναι επιφορτισμένοι με τη γενική φροντίδα και τη συνεχή παρακολούθηση του βαριά πάσχοντος. Η συνεχής και εντατική παρακολούθηση του ασθενούς, που εξασφαλίζεται μέσω της αυξημένης αναλογίας νοσηλευτών ανά ασθενή και μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας, αποτελεί μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ ΜΕΘ και νοσηλευτικών τμημάτων και ταυτόχρονα αντανακλά το εύρος της απαιτούμενης κλινικής γνώσης και δεξιοτήτων ώστε να μπορέσει ο νοσηλευτής ΜΕΘ να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο του.

Είναι προφανές πως εργαζόμαστε σε συνθήκες εξόντωσης, σωματικής και ψυχικής.

Οι ευθύνες στην κυβέρνηση

Ο φόβος και ο κίνδυνος που υπάρχουν στο ίδιο το προσωπικό ενισχύονται από τις ελλείψεις ακόμα και σε τεστ ανάμεσα στους υγειονομικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής περιστατικό που συνέβη στο ΚΑΤ: Εργαζόμενη νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ εμφάνισε συμπτώματα της νόσου και ζήτησε να κάνει τεστ για το κορονοϊό, αλλά της το αρνήθηκαν, λέγοντάς της ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά τεστ. Εν τέλει συνέχισε να εργάζεται, με τα συμπτώματα να εντείνονται, και εμπύρετη πλέον ζήτησε ξανά να κάνει το τεστ και βγήκε θετική στον ιό. Κάπως έτσι, τέθηκαν σε κίνδυνο το προσωπικό, οι ασθενείς της ΜΕΘ, το οικογενειακό περιβάλλον και όποιος άλλος ήρθε σε επαφή με την εργαζόμενη.

Κανένας εφησυχασμός και συμβιβασμός με την κατάσταση που βιώνουμε εμείς και παγκόσμια η ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι έχουν δυνατή φωνή μέσα από τις μάσκες τους και αυτή η φωνή διεκδικεί:

Πρόσληψη όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας, ένταξή τους στα ΒΑΕ, άμεση προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ΜΕΘ. Ανοιγμα όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ. Προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας, τόσο σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού όσο και σε αναπνευστήρες.

Αμεση επίταξη και όχι «γενναιόδωρη μίσθωση» των ιδιωτικών κλινικών. 350 κρεβάτια των ιδιωτικών ΜΕΘ καθώς και ο κινητός νοσοκομειακός εξοπλισμός να ενταχθούν στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Αντα ΤΕΡΒΟΛΗ
Νοσηλεύτρια Τ.Ε. MSc, εργαζόμενη στη ΜΕΘ Α' του Νοσοκομείου ΚΑΤ

«Δίνουμε μάχη δίπλα στο λαό που είναι το μόνο στήριγμά μας... »

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση στο νοσοκομείο και συνολικά στην Υγεία, απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού.

Για την προετοιμασία του ΑΧΕΠΑ να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην Κεντρική Μακεδονία, η Ελ. Μπακιρλή σημειώνει ότι «έγιναν πολλές και μεγάλες αλλαγές για να εξοικονομηθούν κρεβάτια. Ολες οι κλινικές που λειτουργούσαν στο κτίριο επί της Αγίου Δημητρίου άδειασαν, δίνοντας εξιτήριο στους ασθενείς. Ταυτόχρονα οι εισαγωγές γίνονται πολύ επιλεκτικά. Οι κλινικές αυτές συγχωνεύτηκαν με άλλες, που λειτουργούν στο παλιό κτίριο. Σταμάτησαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, υπολειτουργούν τα χειρουργεία, το αιμοδυναμικό, ο αγγειογράφος.

Συρρικνώνονται δηλαδή τμήματα και κλινικές για να εξασφαλιστούν διαθέσιμα κρεβάτια για περιστατικά κορονοϊού, γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Την ίδια ώρα, οι κλίνες στις ΜΕΘ παραμένουν τραγικά λίγες όπως και πριν και οι εργαζόμενοι καλούνται συχνά να εργάζονται σε αντικείμενα για τα οποία δεν είναι εκπαιδευμένοι. Συνολικά η εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

Για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία των άλλων τμημάτων και κατ' επέκταση στους ασθενείς, η Ελ. Μπακιρλή εξηγεί: «Πλέον γίνονται μόνο τα πολύ επείγοντα, με ό,τι σημαίνει αυτό, γιατί ο κόσμος ήδη ήταν σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής. Σκεφτείτε πόσο μακριά θα πάει ο προγραμματισμός, συν τα περιστατικά που προστίθενται. Αυτό δημιουργεί στον ασθενή ανασφάλεια, φόβο, γιατί σίγουρα υπάρχει το επείγον, υπάρχει όμως και το αντικειμενικό πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πολύς κόσμος θα απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλες θυσίες. Η κίνηση στα Επείγοντα έχει μειωθεί και αυτό όχι γιατί ο κόσμος έπαψε να αρρωσταίνει άλλο, αλλά υπάρχει φόβος να έρθει στο νοσοκομείο, προτιμά να στερείται και τη στοιχειώδη φροντίδα Υγείας, παρά να διακινδυνέψει να μολυνθεί.

Η λογική του μπαλώματος, των μετακινήσεων εργαζομένων από δομή σε δομή, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις, μπορεί να αποβεί μοιραία για όλους τους ασθενείς που έχουν σήμερα ανάγκες. Με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) διαλυμένη, χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν δίχως θεραπείες το επόμενο διάστημα. Να γιατί φωνάζουμε για ΠΦΥ, γιατί αν υπήρχε, ο κόσμος δεν θα περίμενε ατέλειωτες ώρες στα εφημερεύοντα, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να βρει λύση στο πρόβλημά του».

Τα «μπράβο» δεν λένε τίποτα

Η συνδικαλίστρια αναφέρεται επίσης στην ανασφάλεια που νιώθουν οι υγειονομικοί εξαιτίας της έλλειψης επαρκών μέσων προστασίας, αλλά και των οδηγιών του ΕΟΔΥ που τους αφήνουν εκτεθειμένους αν νοσήσουν, αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα. «Χαρακτηριστική - μας λέει - είναι η μέχρι τώρα εικόνα, με τρεις νοσηλεύτριες στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" και μια παιδίατρο στο "Παπαγεωργίου" που είναι θετικές στον ιό.

Αλλά και η καταγγελία ειδικευόμενου γιατρού του ΑΧΕΠΑ, που εμφάνισε συμπτώματα της νόσου. Οπως κατήγγειλε, ζήτησε από το νοσοκομείο να κάνει το τεστ και προσπάθησαν να τον αποθαρρύνουν λέγοντας ότι τα αποτελέσματα θα βγουν σε 4 μέρες. Τελικά αναγκάστηκε και έκανε το τεστ σε εξωτερικό εργαστήριο, πληρώνοντας "χατιρικά" 70 ευρώ "γιατί είναι γιατρός". Στην Κατερίνη, συνάδελφοι που μπήκαν σε καραντίνα, χρησιμοποίησαν τα οφειλόμενα ρεπό τους».

Τέλος, για τα «μπράβο» της κυβέρνησης στους υγειονομικούς, η Ελ. Μπακιρλή σχολιάζει ότι «ξαφνικά θυμήθηκε τους ήρωες υγειονομικούς και ανακοίνωσε και τη χορήγηση δώρου για το Πάσχα. Θυμίζει το Δώρο του Πάσχα που είχε δώσει πέρσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους. Πάρτε κάτι, για να μη φωνάζετε... Είναι αστείο! Να σταματήσει αυτή η υποκρισία και να ικανοποιηθούν τώρα τα άμεσα αιτήματα που προβάλλουμε οι υγειονομικοί».

«Βρισκόμαστε απέναντι από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες τις προηγούμενες που χάραξαν και υλοποίησαν τις πολιτικές που χρόνο με το χρόνο υποβάθμιζαν ολοένα και περισσότερο τη δημόσια Υγεία και έδιναν "ζεστό" χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Συνεχίζουμε δίπλα στο λαό και αυτός είναι το μόνο στήριγμά μας, αυτός και οι οικογένειές μας, που θα περιμένουν στα σπίτια μας», καταλήγει η συνδικαλίστρια στη συζήτηση με τον «Ριζοσπάστη».

Περαστικά από τον Δ. Κουτσούμπα στον αρχιεπίσκοπο

Εξιτήριο από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου εισήχθη το Σάββατο για προγραμματισμένη επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, πήρε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε χτες με το γραφείο του αρχιεπισκόπου και του ευχήθηκε περαστικά.

1.832 τα κρούσματα, 81 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας, 77 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 1.832, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες. Το 27,3% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 679 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Εχουν γίνει συνολικά 28.584 έλεγχοι. Μέχρι στιγμής 90 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, μέσης ηλικίας 66 ετών, εκ των οποίων το 21% είναι γυναίκες και το 72% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και είναι άνω των 70 ετών. 10 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στους 81, εκ των οποίων το 28% είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 74 έτη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία για εγκύους, όπως αυτά απορρέουν από διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το 86% των εγκύων παρουσίασε πολύ ήπια μορφή της νόσου, ενώ κανένα μωρό δεν βρέθηκε μολυσμένο. Επανέλαβε ότι οι θάνατοι και η επιδημική καμπύλη δεν παρουσιάζουν αύξηση και προοδευτικά θα υπάρξει μείωση των θανάτων. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσηλευτεί στη χώρα.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια στα ειδικά αέρια και το οξυγόνο στα νοσοκομεία της χώρας κι ενώ η χώρα διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα πανδημίας, επανέλαβε δράσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί εδώ και βδομάδες ότι θα γίνουν. Συγκεκριμένα μίλησε για τις Κινητές Ομάδες Υγείας - ΚΟΜΥ, οι οποίες υποτίθεται θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή πρόκειται για ένα μέτρο αποσπασματικό και ληξιπρόθεσμο. Οι ΚΟΜΥ όπως προβλέπεται θα αποτελούνται από έναν νοσηλευτή και έναν οδηγό, με σχέση εργασίας που θα λήξει σε τρεις μήνες. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, προβλέπονται 500 τρίμηνες προσλήψεις νοσηλευτών, 500 τρίμηνες κατόχων διπλώματος οδήγησης και 100 για τις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ, με «δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για άλλους τρεις μήνες». Οι νοσηλευτές πρόκειται να εκπαιδευτούν στα νοσοκομεία.

Κατά τ' άλλα, για άλλη μια φορά, τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να εγκωμιάσουν τους υγειονομικούς, κάνοντας λόγο για την επικινδυνότητα της δουλειάς τους επ' αφορμή και της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία, αποσιωπώντας όμως ότι η δουλειά τους γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη επειδή η κυβέρνηση τους στερεί μέσα ατομικής προστασίας, δεν τους μονιμοποιεί, δεν τους εντάσσει στα ΒΑΕ, ενώ αρνείται να κάνει μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.

Συνεχίζεται η fast track επικύρωση των αντεργατικών μέτρων και των μπαλωμάτων για την Υγεία

Eurokinissi

Συνεχίζει η κυβέρνηση τη fast track επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στη Βουλή, οι οποίες στο όνομα του κορονοϊού περιέχουν αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν.

Χτες εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή - και ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια - η ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20 Μάρτη, με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε και αυτή με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας.

Εντελώς συνοπτικά, πρόκειται για την ΠΝΠ που πέρα από τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας προβλέπει τα εξής:

Για το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας επιχειρήσεων», με βάση το οποίο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να επιβάλλουν πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες, πλάι στα υπόλοιπα «όπλα» που έχουν στη φαρέτρα τους.

Την υποτιθέμενη «ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων», η οποία δεν καλύπτει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους μέχρι τις 18 Μάρτη, τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», δηλαδή τις αναγκαστικές «παραιτήσεις», τις απολύσεις συμβασιούχων, τους εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους, κι αυτούς με «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη πετιούνται στο δρόμο χωρίς καν να θεωρούνται απολυμένοι...

Περιλαμβάνεται ακόμη το επίδομα ανεργίας των 800 ευρώ για... 45 μέρες, που όχι μόνο είναι σταγόνα στον ωκεανό αλλά λίγοι θα «δουν», ενώ μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού.

Προβλέπεται ακόμα η ενδοομιλική μετακίνηση εργαζομένων χωρίς διασφάλιση δικαιωμάτων, ενώ περιέχεται και η κατάπτυστη διάταξη για την αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια της απεργίας και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, με φανερή στόχευση στο μέλλον, όπως και την ικανοποίηση μίας ακόμα πάγιας απαίτησης του ΣΕΒ, την ακύρωση του γιατρού Εργασίας.

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι το «δωράκι» των 11 εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες.

Οσο για τη δημόσια Υγεία, προβλέπονται οι κινητές μονάδες Υγείας με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΔΥ, με εργασιακές σχέσεις με ημερομηνία λήξης για όσους προσληφθούν, καθώς και η μεταφορά προσωπικού από νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας και το αντίστροφο, επιχειρώντας δηλαδή να καλύψουν τις διαρκείς ανάγκες με μπαλώματα αντί για μόνιμες προσλήψεις.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος έκανε σαφές ότι «η συγκεκριμένη ΠΝΠ αποτελεί ένα μόνο μέρος των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Εχουμε ήδη ενεργοποιήσει μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται και ενισχύονται», ενώ ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Τσίπρας, επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει υπόψη τι γίνεται στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου «το κράτος αναλαμβάνει είτε κατά 100% είτε κατά 80% το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων», «καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις επιχειρήσεων σε προμηθευτές, εξυπηρέτηση δανείων, φορολογικές υποχρεώσεις», παροτρύνοντας ουσιαστικά για πιο γενναία μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Σε αντίστοιχες «εποικοδομητικές» προτάσεις επιδόθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ και την Ελ. Λύση επίσης να επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε «παρών».

Ο αντεργατικός κατήφορος δεν έχει όρια

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταψήφισε το νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι δεν έχει όρια ο αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης με πρόφαση τον κορονοϊό, ενώ την ίδια ώρα δεν παίρνει κανένα από τα άκρως αναγκαία μέτρα που διεκδικούν υγειονομικοί και νοσηλευτές, για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες βάζουν ζωές σε κίνδυνο.

Κατήγγειλε τα αντεργατικά μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο και απαίτησε την άμεση απόσυρση του άρθρου 12 του νομοσχεδίου, δηλαδή της ΠΝΠ που αναστέλλει την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης κατά τη διάρκεια απεργίας και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, κάτι που όπως σημείωσε έχει «άμεση σχέση με το νομοσχέδιο που έχει ήδη έτοιμο η κυβέρνηση για παρεμπόδιση των διαμαρτυριών, των διεκδικήσεων, των αγώνων των εργαζομένων».

Απαίτησε την άμεση απόσυρση και του άρθρου 13 για τον γιατρό Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «κλιμακώνει την επίθεση στους όρους προστασίας της υγείας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ». Οπως εξήγησε, «διευρύνει τη δυνατότητα άσκησης της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από γιατρούς που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτή, καταργώντας προηγουμένους περιορισμούς. Και μιλάμε για μια ειδικότητα που μέσα στην πανδημία ακόμα περισσότερο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, ευπαθών ομάδων, ακόμα και των υγειονομικών. Πρόκειται για αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μεθόδευση και επίθεση στη συγκεκριμένη ειδικότητα και ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 της ΠΝΠ».

Αναφορά έκανε και στις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ούτε έχει ακουστεί ότι υπάρχει σχέδιο «για την ιατρική, υγειονομική γενικότερα κάλυψη των ιδρυμάτων που φιλοξενούν χρονίως πάσχοντες, βαριά ανάπηρους, παιδιά, ή για τα οικοτροφεία, τους ξενώνες που φιλοξενούν εκεί ανάπηρους και ψυχικά πάσχοντες, τα γηροκομεία, τους οίκους ευγηρίας, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα». Απαίτησε να ληφθεί μέριμνα «για ανάπηρους και ηλικιωμένους που είναι μόνοι στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή αδυνατούν να τους στηρίξουν οι οικογένειές τους».

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε τέλος το άρθρο 62, που προβλέπει την προσφορά 11 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες.

ΓΑΛΛΙΑ
Εγκληματικές ελλείψεις μέσων ασφαλείας σε Εμπόριο και εφοδιαστική αλυσίδα

  • Η Ομοσπονδία Εμπορίου - Υπηρεσιών προκήρυξε απεργία με σύνθημα «Για να σωθούν ζωές!»
  • Μόνο τις τελευταίες μέρες έχουν πεθάνει 9 εργαζόμενοι που είχαν μολυνθεί

Copyright 2020 The Associated

Απουσία ακόμα και στοιχειωδών μέσων προφύλαξης των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους του εμπορίου και των υπηρεσιών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του κλάδου στη Γαλλία (Federation CGT Commerce et Services), αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι μόνο το τελευταίο διάστημα εννιά εργαζόμενοι από τον κλάδο εκτέθηκαν στον ιό και έχασαν τη ζωή τους.

Τελευταία περίπτωση αυτή ενός εργαζόμενου στον κολοσσό της «Carrefour», σε κατάστημα της περιφέρειας Βαλ ντε Μαρν (προάστιο του Παρισιού). Πρόκειται για έναν 45χρονο ο οποίος μάλιστα κατέληξε σπίτι του, καθώς δεν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο ενώ νοσούσε από τις 23 Μάρτη. Λίγες μέρες πριν, μία ταμίας της «Carrefour» - στην περιοχή Σεν Ντενίς - επίσης κατέληξε. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι μάσκες και τζελ απολύμανσης «φτάνουν με το σταγονόμετρο», ενώ συνολικότερα η εργοδοσία εκβιάζει και πιέζει όσους ζητούν να μην πάνε στη δουλειά, ανήσυχοι για την ασφάλειά τους, ακόμα και αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ετσι, με σύνθημα «για να σωθούν ζωές», η Federation CGT Commerce et Services καλεί σε απεργία από σήμερα και μέχρι να διασφαλιστούν επαρκή μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Στο απεργιακό της κάλεσμα η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «πολλοί όμιλοι στους τομείς της διανομής (τροφίμων κ.λπ.), της ιδιωτικής φύλαξης, της φύλαξης των αεροδρομίων, των εφοδιαστικών αλυσίδων κ.α. δεν σέβονται τους κανόνες υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και το κοινό με το οποίο έρχονται καθημερινά σε επαφή».

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση και για τους εργαζόμενους στην «Amazon». Εργαζόμενοι σε αποθήκη της στην περιοχή Λοβέν Πλανγκ (στην περιφέρεια Οτ ντε Φρανς, που είναι από τις πιο βαριά πληττόμενες αυτήν τη στιγμή στη χώρα) καταγγέλλουν ότι δεν τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων, διαδικασίες απολύμανσης επιφανειών κ.ο.κ. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι «με τόση συγκέντρωση εργαζομένων στα εργοστάσια, μόνο αν τους ντύσεις αστροναύτες μπορείς να έχεις αποτέλεσμα με αυτά τα μέτρα» που εφαρμόζουν σήμερα οι εργοδότες. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για την εταιρεία «Fedex», εργαζόμενος της οποίας πρόσφατα κατέληξε.

Ανύπαρκτα είναι τα μέσα προφύλαξης σε πολλούς άλλους κλάδους, όπου ταυτόχρονα η μεγαλοεργοδοσία αποθρασύνεται, αξιοποιώντας τα μέτρα «στήριξης της οικονομίας» της κυβέρνησης Μακρόν. Σε μονάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Peugeot - Citroen» στην περιοχή Βεζούλ (ανατολική Γαλλία), από τους 1.200 υπαλλήλους που εργάζονται επί του παρόντος (αντί των συνήθως 2.800) τουλάχιστον 128 έχουν μολυνθεί, δηλαδή περίπου το 10%, αλλά το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί αμείωτα (παραδίδει εξαρτήματα). Συνολικά ο όμιλος της PSA θέλει να ανοίξει ξανά όλα του τα εργοστάσια, παρότι τα αυτοκίνητα δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, στον όμιλο της «Renault», η εργοδοσία μεθοδεύει συμφωνίες για να μπορεί να επιβάλλει μέχρι και εξαήμερη εργασία και υπερωρίες, μείωση αδειών κ.λπ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η επικεφαλής του «πατριωτικού» Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν διακρίθηκε ξανά για την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, λέγοντας ότι τα συνδικάτα που μιλούν για απεργία «θα έπρεπε να ντρέπονται»...

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η επιδημία στη Γαλλία δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και ότι «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε φάση επιδείνωσης της επιδημίας».

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στην απεργία των Γάλλων εργαζομένων

Την αλληλεγγύη του στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο της Γαλλίας (CGT Commerce et Services) εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και τονίζει:

«Η απεργία που ονομάζεται "Απεργία για να σώσουμε ζωές" γίνεται για να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο, οι οποίοι από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 εργάζονται ασταμάτητα, χωρίς μέτρα προστασίας, και στη Γαλλία μετράνε ήδη (σ.σ. τα στοιχεία έχουν ήδη ξεπεραστεί) 6 συναδέλφους τους νεκρούς.

Οι μεγαλοϊδιοκτήτες των σουπερμάρκετ και η κυβέρνηση της Γαλλίας, όπως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, θυσιάζουν τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να θυσιαστεί για τα κέρδη των πολυεθνικών!

Τώρα άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων!

Σπάμε τη σιωπή!

Στηρίζουμε την απεργιακή δράση της CGT Commerce et Services και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρόβλεψη για 1,25 δισ. ανέργους και εργαζόμενους με μειωμένους μισθούς

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), γνωστό θιασώτη της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, γίνονται εκτιμήσεις για το πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά εργασίας από την κρίση με την πανδημία του κορονοϊού. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, με 1,25 δισ. εργαζόμενους να απειλούνται με ανεργία ή με μείωση του μισθού τους.

Εκτιμάται ότι η πανδημία (και όχι φυσικά η διαχείρισή της από τις αστικές κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο, το οποίο επιδιώκει να ρίξει και πάλι τα βάρη στους εργαζόμενους) θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή 195 εκατομμύρια εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (για βδομάδα εργασίας 48 ωρών) θα χάσουν τη δουλειά τους.

Στην έκθεση δηλώνεται ότι το φαινόμενο της απώλειας εργασίας χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα διαμορφώνονται και οι εκτιμήσεις του Οργανισμού. Πάντως, η λύση που προτείνεται είναι δεδομένη, δηλαδή ενίσχυση με δημόσιο χρήμα, «προκειμένου οι επιχειρηματίες να ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Δηλαδή και πάλι ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, που θεωρείται απαραίτητο για να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι.

Κατά τα άλλα η ανάλυση θεωρεί ότι σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι αραβικές και οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά. Σε απόλυτους αριθμούς πάντως αναμένεται να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι δεν γίνεται αναφορά στις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι είναι και θα είναι στο επίκεντρο της πανδημίας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βάρβαρη καταστολή κατά υγειονομικών

Δεκάδες γιατροί και υγειονομικοί χτυπήθηκαν βάναυσα και συνελήφθησαν από τις δυνάμεις καταστολής τη Δευτέρα στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν, επειδή βγήκαν έξω από τις πύλες των νοσοκομείων για να διαμαρτυρηθούν. Απαιτούσαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, που πλήττει και τη συγκεκριμένη χώρα, τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα για τους ίδιους (μάσκες, γάντια κ.λπ.) για να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους και υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να περιθάλπουν τους ασθενείς τους.

Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου δείχνουν τους αστυνομικούς με γκλοπ να επιτίθενται σε υγειονομικούς που προσπαθούν να αμυνθούν και στη συνέχεια πολλοί γιατροί και νοσηλευτές να οδηγούνται στις κλούβες της αστυνομίας ως εγκληματίες.

Η στάση της κυβέρνησης του Πακιστάν έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις σε μια περίοδο που τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν και πάλι το μάρμαρο από την επιδημία (έως τώρα έχουν νοσήσει πάνω από 4.000 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 55).

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μέχρι και τις 15 Μάρτη γίνονταν μαζικές εξαγωγές διαγνωστικών τεστ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων και στην Ισπανία, αν και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση. Σύμφωνα με την Εταιρεία Εντατικής Ιατρικής (Semicyuc), «είμαστε ακόμα πολύ, πολύ μακριά από το φυσιολογικό και εξακολουθούν να υπάρχουν ασθενείς σε νοσοκομειακές μονάδες που μπορεί να εισέλθουν στη ΜΕΘ, αλλά είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, είναι πιο ελεγχόμενη».

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του επιστημονικού οργανισμού, «η Μαδρίτη έχει ήδη ξεπεράσει την κορύφωσή της και η Καταλονία είναι έτοιμη», ωστόσο η κανονικότητα είναι πολύ μακριά, επειδή οι ΜΕΘ «βρίσκονται στο 200% ή στο 300% της αρχικής τους δυνατότητας».

Οι θάνατοι στη χώρα μέσα σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τους 740 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 140.000, ενώ 43.000 έχουν θεραπευτεί και 7.069 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την έναρξη της πανδημίας το Μάρτη.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - «Ουνίδας Ποδέμος» αγνόησε και υποτίμησε τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας. Επίσης, η αναρχία της καπιταλιστικής οικονομίας, ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Οπως ανέφερε χτεσινό ρεπορτάζ της «Εl mundo», παρότι εταιρείες στην Ισπανία κατασκευάζουν διαγνωστικά τεστ (κιτ PCR) για την ανίχνευση του κορονοϊού από τα τέλη Γενάρη, τα εξήγαγαν αντί να προμηθεύονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για τις εγχώριες ανάγκες. Μέχρι και τις 15 Μάρτη γίνονταν μαζικές εξαγωγές κιτ και η κυβέρνηση δεν παρενέβη στις ισπανικές εταιρείες, ούτε έδωσε εντολή για προτεραιότητα στην Ισπανία, παρά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ. Πρόκειται για τα πιο αξιόπιστα τεστ τα οποία σήμερα αγοράζει η κυβέρνηση από το εξωτερικό, ενώ πέρασαν βδομάδες που ήταν σε έλλειψη και τα τεστ γίνονταν με το σταγονόμετρο.

Προχτές συνελήφθη στην Ισπανία ένας επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι έκλεψε δύο εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, ανακοίνωσε η Κοινότητα της Γαλικίας. Η έρευνα συνεχίζεται, όμως «καταδεικνύει ότι η κλοπή έγινε ενώ η πανδημία του νέου κορονοϊού έπληττε πολλές χώρες και θεωρείτο πρόβλημα δημόσιας υγείας». Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το υλικό πουλήθηκε σε επιχείρηση στην Πορτογαλία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Στις 82 ανήλθαν οι υπογραφές Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Στις 82 ανήλθαν οι υπογραφές των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην κοινή ανακοίνωση για άμεσα μέτρα αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη στήριξη και ισχυροποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης: «Η συγκεκριμένη κατάσταση δείχνει την αντικοινωνική φύση του καπιταλισμού και την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

Τα κόμματα που υπογράφουν:

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν
  • Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
  • Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
  • Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
  • Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών
  • Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Λαϊκή Ενωση Γαλικίας
  • Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία
  • Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας
  • Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελβετίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ
  • Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)
  • Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
  • Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας
  • Κομμουνιστές Καταλονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιταλία
  • Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
  • Κόμμα Εργατών Κορέας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
  • ΑΚΕΛ (Κύπρος)
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα (Λιθουανία)
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
  • Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
  • Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
  • Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
  • Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
  • Κόμμα Λαού Παλαιστίνης
  • Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Παραγουανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
  • Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πουέρτο Ρίκο
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
  • Κομμουνιστές Σερβίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
  • Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα
  • Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Ενοποιημένο Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)
  • Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής
ΗΠΑ
Η πανδημία χτυπάει κυρίως τους φτωχούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ, την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο, με τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες, που όμως δεν είναι για το λαό αλλά για τους λίγους.

Ο χτεσινός απολογισμός της πανδημίας ανέβαζε τους νεκρούς κοντά στους 11.000 (οι 5.500 στη Νέα Υόρκη!) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τουλάχιστον 370.000.

Ο Δρ. Αλισον Αργουόρντι, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας στο Σικάγο, μιλώντας στους «Τάιμς του Λος Αντζελες» ανέδειξε πως τα θύματα της πανδημίας είναι μεταξύ άλλων φυλετικά και ταξικά. Επισήμανε για παράδειγμα πως ενώ το 30% των κατοίκων της μεγαλούπολης είναι Αφροαμερικανοί, αποτελούν το 72% των ασθενών με Covid-19 που αποβιώνουν στα νοσοκομεία ή και στα σπίτια τους! Εξήγησε επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ Αφροαμερικανών κατοίκων του Σικάγο οφείλονται σε κοινωνικές και φυλετικές - στην πραγματικότητα ταξικές - ανισότητες δεκαετιών. Πρόσθεσε ότι στις νότιες και δυτικές συνοικίες του Σικάγο, που είναι και οι πιο φτωχές, υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά διαβητικών, καρδιακών ασθενών και αρρώστων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι πιο ευπαθείς ομάδες δηλαδή, που είναι ευάλωτες και στην πανδημία, εξ ου και καταγράφονται εκεί τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γεμάτα τα νοσοκομεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ώρα που στη Βρετανία αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και οι άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν (πάνω από 6.150), σε ένα σύστημα Υγείας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στη συνεχιζόμενη νοσηλεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη ΜΕΘ κεντρικού νοσοκομείου του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ιατρικό ανακοινωθέν, ο 55χρονος πρωθυπουργός νοσηλεύεται στην Εντατική χωρίς μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Επιβεβαιώθηκε εντούτοις ότι του χορηγήθηκε οξυγόνο για να περιοριστεί η δυσφορία που του προκαλούσε προηγούμενη δύσπνοια. Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο Τζόνσον δεν έχει πνευμονία και πως η κατάσταση της υγείας του «ήταν σταθερή» κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, ενώ ο ίδιος παρέμενε ευδιάθετος. Πάντως και η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την κριτική που γίνεται στη βρετανική κυβέρνηση, που καθυστέρησε να λάβει έγκαιρα μέτρα, με αποτέλεσμα τώρα τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν.

Στη θέση του Τζόνσον έχει μείνει ο 46χρονος υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, που χτες προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και σε κυβερνητικό συμβούλιο για τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ανακοινώθηκε επίσης ο αντικαταστάτης του Ράαμπ σε περίπτωση που μολυνθεί κι αυτός από τον ιό: Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Συνεχίζεται γοργά η εξάπλωση στις ΗΠΑ και αλλού

Από πρόσφατη διαμαρτυρία νοσοκόμων στη Νέα Υόρκη

Copyright 2020 The Associated

Από πρόσφατη διαμαρτυρία νοσοκόμων στη Νέα Υόρκη
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταγραφεί διεθνώς 1.397.165 κρούσματα και 80.930 θύματα της νόσου του νέου κορονοϊού, από 1.318.229 κρούσματα και 72.736 θύματα που έγραφε ο «Ριζοσπάστης» προχτές. Χτες αποθεραπεύτηκαν σχεδόν 300.000 άνθρωποι.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 385.835 και τα θύματα τα 12.227, από 352.083 και 10.366 αντίστοιχα που έγραφε ο «Ριζοσπάστης» χτες.

Στην Ισπανία 140.510 και 13.798, από 135.032 και 13.169.

Στην Ιταλία 135.586 και 17.122, από 132.547 και 16.523.

Στη Γερμανία 105.604 και 1.905, από 101.089 και 1.612.

Στη Γαλλία, με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα χτες το πρωί, 98.010 και 8.911, από 92.839 και 8.078.

Στη Βρετανία 55.242 και 6.159, από 51.608 και 5.373.

Στην Ολλανδία τα θύματα είχαν φτάσει τα 2.101 από 1.867.

Στο Βέλγιο τα 2.035 από 1.632.

Στην Τουρκία τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 30.217 και τα θύματα τα 649.

Στη Ρωσία 7.497 και 58.

Στο Ιράν 62.589 και 3.782.

Στην Κίνα, χτες το πρωί, η Εθνική Επιτροπή Υγείας κατέγραφε 32 νέα κρούσματα, όλα «εισαγόμενα», ανεβάζοντας το άθροισμα σε 81.740. Τα θύματα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα τρίμηνο, δεν αυξήθηκαν, και το άθροισμά τους έμεινε στα 3.331. Σήμερα Τετάρτη, μάλιστα, έχει ανακοινωθεί ότι θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού στη Γουχάν. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι όσοι είναι υγιείς θα αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα να βγαίνουν από το εν λόγω αστικό κέντρο των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην Ιαπωνία, πάντως, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κήρυξε χτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πρωτεύουσα Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες, μετά την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται σταθερά τον τελευταίο καιρό. Στο Τόκιο τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 1.200 την περασμένη βδομάδα και χτες εντοπίστηκαν πάνω από 80 νέα. Σε όλη τη χώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 4.000 και οι θάνατοι είναι πάνω από 93. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δίνει τη δυνατότητα σε κυβερνήτες των περιφερειών να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους και στις επιχειρήσεις να κλείσουν. Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων «στήριξης της οικονομίας» ύψους 108,2 τρισ. γεν (περίπου 993 δισ. δολαρίων, που υπολογίζεται ότι φτάνει το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ), πακέτο το οποίο φυσικά θα αξιοποιηθεί για την προστασία των ιαπωνικών μονοπωλίων.

Στη Γερμανία, παρόλο που περισσότεροι άνθρωποι έχουν θεραπευτεί από τον κορονοϊό από όσους έχουν μολυνθεί πρόσφατα, το ινστιτούτο «Robert Koch» θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Χτες τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 4.000, ωστόσο «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να δούμε αν τα στοιχεία διαμορφώνουν μία τάση», πρόσθεσε το ινστιτούτο. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέκλεισε προχτές τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη δημόσια και οικονομική ζωή πριν από τις 19 Απρίλη.

Η Αυστρία σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 14 Απρίλη, με επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, και σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι μικρότερος απ' αυτόν των θεραπευμένων, ενώ σταθεροποιείται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων.

Στη Δανία θα ξανανοίξουν παιδικοί σταθμοί και σχολεία για μαθητές της 1ης μέχρι 5ης τάξης Δημοτικού στις 15 Απρίλη, αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορονοϊό παραμείνουν σταθεροί, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν. Περίπου 187 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Ο ΠΟΥ για τις ελλείψεις υγειονομικών

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι «οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων Υγείας». Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν σήμερα ο Οργανισμός και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσοκόμων σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι υπάρχει «έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσοκόμων», υπολογισμός βέβαια που κι αυτός έχει διαμορφωθεί με κριτήρια αστικών επιτελείων. Ο ΠΟΥ και το Συμβούλιο ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εντοπίσουν τις πιο επείγουσες ανάγκες και να μετατρέψουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη και στην πλαισίωση των υπηρεσιών Υγείας με επαγγελματίες νοσηλευτές.

Ο επικεφαλής του ΔΣΝ, Χάουαρντ Κάτον, ανέφερε ότι τα ποσοστά μολύνσεων, ιατρικών λαθών και θνησιμότητας είναι «υψηλότερα όταν υπάρχουν υπερβολικά λίγες νοσοκόμες». Αλλά και η Μέρι Ουάτκινς, μέλος της συντακτικής ομάδας της έκθεσης, είπε ότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπαιδεύουν επαρκή αριθμό νοσοκόμων και εξαρτώνται από τη μετανάστευση επαγγελματιών, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις ελλείψεις στις χώρες καταγωγής τους. «Το 80% των επαγγελματιών νοσοκόμων στον κόσμο σήμερα (...) εξυπηρετεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μένουμε δυνατοί, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Υγεία!

Από τον σύντομο χαιρετισμό του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους στο «Θριάσιο»
Από τον σύντομο χαιρετισμό του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους στο «Θριάσιο»
Σε δήλωσή του για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στις δομές της Υγείας, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης για να βγει ο λαός μας όρθιος, δυνατός απ' αυτή τη δοκιμασία.

Γι' αυτό απαιτούμε:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.

-- Πλήρη επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων, του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα της περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

-- Μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς μας.

Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί!».

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρευρέθηκε στη συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων, στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου, Δ. Αντωνίου, με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο σύντομο χαιρετισμό στους εργαζόμενους επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η μέρα δράσης που προκήρυξαν οι υγειονομικοί, η ΟΕΝΓΕ, είναι κάλεσμα να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, για την προστασία όχι μόνο τη δική τους, αλλά την προστασία και τη ζωή του ίδιου του λαού μας. Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη, τη συμπαράστασή μας και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη μεγάλη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα σας».

«Δεν μας αρκούν τα χειροκροτήματα και οι ευχαριστίες για αυτόν τον τιτάνιο αγώνα σας, θέλουμε, απαιτούμε, μέτρα εδώ και τώρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες προστασίας, να προβάλλει τα αιτήματα των υγειονομικών και να πιέζει για την επίλυσή τους.

Κατήγγειλε επίσης την απαράδεκτη στάση ορισμένων μόνο δημοσιογράφων, ορισμένων καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών που στέκονται ενάντια στον δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών: «Αυτό πρέπει να καταγγελθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κυρίως όμως από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, από τους φορείς των υγειονομικών, να σταματήσει αυτό το αίσχος της συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα. Μένουμε δυνατοί, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Αυτό είναι το σύνθημά μας, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Καλή δύναμη, καλούς αγώνες στην προσπάθεια αυτή, που είναι όλου του λαού, όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα είναι δική σας».

ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ακούστηκε δυνατά η φωνή των υγειονομικών και του λαού

Εκατοντάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους, σωματεία και φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για τη χτεσινή πανελλαδική μέρα δράσης, πραγματοποίησαν δεκάδες συντονισμένες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και σε δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, με το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού».

Κόντρα στο κλίμα αυταρχισμού και φίμωσης που επιχείρησε και χτες να επιβάλει η κυβέρνηση στους κατά τ' άλλα «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες», η μεγάλη ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία που πήρε η ΟΕΝΓΕ, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητά της, μετέτρεψε τις πύλες και τα προαύλια των νοσοκομείων σε χώρους δυναμικών παρεμβάσεων και μαχητικών συγκεντρώσεων διεκδίκησης, σε χώρο έκφρασης αλληλεγγύης και από ασθενείς και συνοδούς, για την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας του λαού, για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίζουν τον αγώνα που δίνουν με αυτοθυσία για τη σωτηρία του, χωρίς να βγαίνουν από τη μάχη.

Κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας!

Τη μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στις χτεσινές κινητοποιήσεις χαιρετίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, όπως και «τα εκατοντάδες σωματεία, φορείς και συλλογικότητες που έσπασαν το φράγμα της σιωπής και ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας».

«Μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας, αυτήν την ώρα που δοκιμάζεται ο λαός μας», τονίζει, προσθέτοντας ότι «κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη μας τους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο που "έφυγαν" από τη ζωή, δίνοντας μάχη για τη ζωή των ασθενών».

Σε αυτήν την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, θλιβερή παραφωνία, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, είναι «ελάχιστοι δημοσιογράφοι, καλοπληρωμένα παπαγαλάκια του συστήματος, που παθαίνουν αλλεργικό σοκ σε οποιοδήποτε αγωνιστικό σκίρτημα (...) Είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα λοιδορούσαν τους αγώνες μας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που το 2013 καλούσαν τον τότε υπουργό Υγείας να μας απολύσει».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει επίσης την παρέμβαση της αστυνομίας στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, ενώ σχολιάζοντας σκωπτικά το πρόσχημα της «τήρησης των μέτρων προφύλαξης» που χρησιμοποιήθηκε, αναφέρει: «Κόπτονται για την υγεία μας αυτοί που μας αφήνουν χωρίς κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Αυτοί που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε ακόμα και άρρωστοι».

«Δεν τα κατάφεραν να μας φιμώσουν. Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Και σήμερα αυτή η φωνή ακούστηκε δυνατά», καταλήγει.

Τη μεγάλη ανταπόκριση των υγειονομικών, εργαζομένων, σωματείων και φορέων στις χτεσινές κινητοποιήσεις, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και ορισμένων ΜΜΕ να τους φορέσουν φίμωτρο αντί για μάσκα, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ.

Μια γροθιά υγειονομικοί - ασθενείς - εργαζόμενοι - φορείς σε όλη την Αττική
Στο «Θριάσιο»

Θριάσιο
Θριάσιο
Μαχητική ήταν η κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου «Θριάσιο», από υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους, με τα πανό και τα συνθήματά τους. Την ίδια ώρα, η επιβράβευση με χαμόγελα και «μπράβο» από τους ανθρώπους που στη διάρκεια της κινητοποίησης πέρασαν την πόρτα του νοσοκομείου, ήταν «το λιγότερο που μπορούμε να τους ανταποδώσουμε», όπως είπε κάποιος από αυτούς.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των υγειονομικών και τα αιτήματά τους (βλ. διπλανό θέμα).

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», Μανώλης Βαρδαβάκης, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι συνδικάτων. Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε ότι με την παραχώρηση της πτέρυγας εγκαυμάτων για τη φιλοξενία ασθενών με κορονοϊό, εγκαυματίες παραπέμπονται σε νοσοκομεία που δεν είναι εξειδικευμένα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών...

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και γιατρός του νοσοκομείου, κατήγγειλε τις χυδαίες συκοφαντίες που επιστράτευσαν κάποια λίγα ΜΜΕ, σε πλήρη παραφωνία με την πλατιά αναγνώριση του αγώνα των εργαζομένων στην Υγεία. «Δεν θα τα καταφέρουν, αυτή η φωνή θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το επόμενο διάστημα, θα νικήσουμε την πανδημία, θα υπερασπίσουμε την υγεία του λαού μας», σημείωσε.

Στον «Ευαγγελισμό»

Αττικόν Νοσοκομείο
Αττικόν Νοσοκομείο
Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», απλός κόσμος, επισκέπτες ασθενών, κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο, βλέποντας τη συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του, παρέμειναν εκεί, αυτήν τη φορά για να χειροκροτήσουν, όχι μόνο για τη μάχη που δίνουν με αυτοθυσία οι υγειονομικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για την αγωνιστική τους δράση.

«Μπαίνουμε πρώτοι στη μάχη ενάντια στην πανδημία και πρώτοι στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση», ανέφερε μιλώντας από την ντουντούκα ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Δεν προλαβαίνουμε να πληρώνουμε συμμετοχές. Μια στα διαγνωστικά, μια στα φάρμακα. Πού να φτάσουν τα λεφτά; Και στο νοσοκομείο που ερχόμαστε, στα διαγνωστικά μάς στέλνουν για ορισμένες εξετάσεις. Μόνο η πανδημία μάς έλειπε, τώρα ήρθε και αυτή», ανέφερε μία συνοδός ασθενούς, «όχι από κορονοϊό», τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι η εικόνα αυτής της κινητοποίησης είναι κάτι που εμψυχώνει.

Μαζικό «παρών» έδωσαν και οι καθαρίστριες του νοσοκομείου. «Είμαι 18 χρόνια καθαρίστρια στον "Ευαγγελισμό". Αλλες συναδέλφισσες είναι 16, άλλες 10. Πρώτα ήμασταν εργολαβικές, τώρα υπογράφουμε σύμβαση με τη διοίκηση και δίνουμε μάχη κάθε τόσο για να την ανανεώσουμε. Αρχικά οι συμβάσεις μας ήταν να λήξουν του χρόνου τον Ιούνη. Τώρα μας κόβουν 6 μήνες και μας είπαν ότι θα λήξουν στο τέλος του χρόνου... Δηλαδή είμαστε στην πρώτη γραμμή μέσα στα απόβλητα, μας θυσιάζουν για τον κορονοϊό και μετά θα μας πετάξουν στην ανεργία!», ανέφερε η Ειρήνη Αποστολίκα.

Ευαγγελισμός
Ευαγγελισμός
Δίπλα στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ήταν ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και μια σειρά από σωματεία και φορείς, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και η πρόεδρός της, Χρ. Σκαλούμπακα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο προαύλιο του νοσοκομείου, οι οποίες αποχώρησαν τελικά κάτω από την άμεση αντίδραση των παρευρισκομένων (βλ. περισσότερα στη σελ. 11).

Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Εκπρόσωποι πλήθους φορέων συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώνοντας τις φωνές τους με τους υγειονομικούς, που ομόφωνα την περασμένη βδομάδα αποφάσισαν με Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ.

«Την Τρίτη στις 12 στο προαύλιο», ήταν καθημερινά μέχρι και χτες στο στόμα των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων, εκφράζοντας τη διάθεσή τους να φωνάξουν δυνατά για τα σοβαρά προβλήματα, τις μεγάλες ελλείψεις. Παρόμοιο το κλίμα και σε ασθενείς και συνοδούς, δίνοντας κουράγιο στους υγειονομικούς: «Φωνάξτε και για εμάς, ακόμα πιο δυνατά. Ευτυχώς που κρατάτε όρθια τα νοσοκομεία», ακούστηκε από τη συνοδό ασθενούς, καθώς έμπαινε στο νοσοκομείο...

«Αγιος Σάββας»
«Αγιος Σάββας»
Κι έτσι έγινε: Από τα μεγάφωνα του Σωματείου, στο προαύλιο του νοσοκομείου ακούστηκε δυνατά «η φωνή κάτω από τις μάσκες», με εργαζόμενους από φορείς του Πειραιά να δίνουν το «παρών», τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που παραβρέθηκαν, χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, ο Νίκος Πετρόπουλος, εκ μέρους της ΟΒΣΑ, ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ν. Πλουμπίδης».

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γυναικών Κορυδαλλού και Νίκαιας (ΟΓΕ), που χάρισαν στους υγειονομικούς ζωγραφιές παιδιών με θέμα τη μεγάλη μάχη που δίνουν για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα Υγείας. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής συμμετείχε ο σύμβουλός της Στέλιος Μπενετάτος.

Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στο «Αττικόν»

Σε κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο «Αττικόν» προχώρησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ κ.ά. Οι υγειονομικοί κατήγγειλαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα.

Αγία Ολγα
Αγία Ολγα
Μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθυναν ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΓΝΕ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής, και ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών.

Στο «Αγ. Ολγα»

Γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αγ. Ολγα» στη Νέα Ιωνία ένωσαν τη φωνή τους με εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν έξω από την πύλη του νοσοκομείου.

Σε ένα νοσοκομείο που ήδη πριν από την πανδημία οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού οδηγούσαν σε αναβολή μέχρι και 40 χειρουργείων τη βδομάδα το Γενάρη, η κατάσταση σήμερα έχει οξυνθεί περαιτέρω, με τον Θοδωρή Αλωνιστιώτη, γιατρό του νοσοκομείου και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, να σημειώνει χτες στην ομιλία του ότι οι αποχωρήσεις και οι μετακινήσεις προσωπικού είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος.

Στο ΚΑΤ

Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Γενικό Κρατικό Νίκαιας
Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, έχοντας στο πλευρό του εκπροσώπους Ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων.

«Διεκδικούμε ουσιαστική στελέχωση κι εξοπλισμό για όλα τα νοσοκομεία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Είμαστε στο ίδιο μετερίζι» σημείωσε στο χαιρετισμό της η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Σε άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου

Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» Βούλας πραγματοποίησε χτες Γενική Συνέλευση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ αγωνιστική παρέμβαση πραγματοποίησαν επίσης σωματεία και φορείς της περιοχής.

Ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τη Γενική Συνέλευση, ενώ τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς του «Ασκληπιείου» εξέφρασαν επίσης εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Γλυφάδας.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοσοκομεία του Πειραιά, στο «Τζάνειο» και το «Μεταξά». Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γυναικών Περάματος και Κερατσινίου (μελών της ΟΓΕ), παραδόθηκαν ζωγραφιές από τα παιδιά στο προσωπικό του νοσοκομείου «Μεταξά», συμβάλλοντας και με τις «δικές τους φωνές» στη διεκδίκηση των μέτρων προστασίας της υγείας του λαού.

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», μαζί με σωματεία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενους κ.ά. Στο πλευρό τους ήταν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εργαζόμενοι των Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» συμμετείχαν στη μέρα δράσης, ύστερα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειδικευόμενων των δύο νοσοκομείων, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων. Παρέμβαση έγινε και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις από εργαζόμενους στα νοσοκομεία, μαζί με σωματεία άλλων εργαζομένων και φορείς, πραγματοποιήθηκαν ακόμα στα Νοσοκομεία «Σωτηρία», «Γεννηματάς», «Αρεταίειο» και «Λαϊκό», ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώθηκαν σε μια σειρά από συνοικίες της Αττικής, σε Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Τοπικά Ιατρεία κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία

Από το «Γ. Παπανικολάου»
Από το «Γ. Παπανικολάου»
Μήνυμα αγώνα έστειλαν οι υγειονομικοί με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία άλλων κλάδων, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, συλλόγους γυναικών.

Στο Ιπποκράτειο, μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ). Η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώτα Αλαντζά, ανέδειξε μεταξύ άλλων τις συνέπειες σε ευπαθείς ομάδες από το κλείσιμο των τακτικών ιατρείων. Την αλληλεγγύη των εργαζομένων μετέφεραν εκπρόσωποι συνδικάτων, ενώ το «παρών» έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Μαχητική ήταν η κινητοποίηση και στην πύλη του ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό. Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ανέδειξε την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 8 το βράδυ, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του έργου των υγειονομικών, πυροσβέστες με οχήματα παρατάχθηκαν έξω από την πύλη του ΑΧΕΠΑ και σήμαναν τις σειρήνες.

Κρατώντας πανό στάθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία και φορείς.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δεκάδες νοσηλευτές, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι έδωσαν το «παρών» στην κινητοποίηση, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Νοσοκομεία «Αγ. Δημήτριος» και «Αγ. Παύλος», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο». Παρεμβάσεις έγιναν επίσης σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ του νομού.

Μαχητικές ήταν οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των Σερρών, που οργανώθηκαν με κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και τη στήριξη εργατικών σωματείων και φορέων πασχόντων και αναπήρων.

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε άλλες πόλεις της Κεντρικές Μακεδονίας, στα Νοσοκομεία Βέροιας, Νάουσας, Κιλκίς, στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας κ.α.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ
Να ενταχθούμε στο σχεδιασμό μαζί με τους συναδέλφους του ΕΣΥ

«Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα» έγραφε το πανό έξω από το υπουργείο Υγείας που ξεδίπλωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών και Οδοντιάτρων, καλώντας όλους τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να συμβάλουν με κάθε τρόπο, οργανωμένα, στον αγώνα για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σημειώνουν χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα: «Σε αυτήν τη μάχη θέτουμε και τις δικές μας επιστημονικές υπηρεσίες, απαιτώντας να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στο σχεδιασμό στην πρώτη γραμμή, με τους ίδιους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ».

Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Στη Θεσσαλία

Κοζάνη
Κοζάνη
Στη Λάρισα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Γενικό Νοσοκομείο, όπου χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, και ο Γ. Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Στην κινητοποίηση στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου, μουσικοί τραγούδησαν το επαναστατικό τραγούδι «Bella Ciao». Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, στις εισόδους των νοσοκομείων, μίλησαν αντίστοιχα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Βάιος Τάσιος, και ο γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Εκτορας Γάζος, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υγειονομικούς ζωγραφιές παιδιών παρέδωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Στην Πάτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας από αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας», όπου κατατέθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων. Περιοδεία πραγματοποιήθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, όπου η αντιπροσωπεία φορέων είχε στο πλευρό της και τη δημοτική αρχή. Στο Νοσοκομείο του Ρίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Δημήτρη Ζιαζιά, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νομού Αχαΐας, τον Αποστόλη Αθανασόπουλο, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, και τον Δημήτρη Μαρμούτα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Σε Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Πάτρα
Πάτρα
Συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποιήθηκαν από υγειονομικούς και αντιπροσώπους των ταξικών σωματείων και φορέων και στη Δυτική Μακεδονία, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ Υγείας στο Νοσοκομείο Κοζάνης κατέθεσε υπόμνημα αιτημάτων στην 3η ΥΠΕ και τον διοικητή του ΓΝ Κοζάνης. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο ΓΝ Γρεβενών και ανάλογες κινητοποιήσεις στα ΓΝ Πτολεμαΐδας και Φλώρινας.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των υγειονομικών στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ΓΝ Δράμας, ενώ στην Καβάλα σωματεία βρέθηκαν στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής βρέθηκε στην πύλη του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Στη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία συμμετείχε και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, με συμβολική κινητοποίηση και την ανάρτηση πανό στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Στη Στερεά Ελλάδα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πύλη του Νοσοκομείου Χαλκίδας από εργατικά σωματεία της περιοχής. Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, παρευρέθηκε στην κινητοποίηση δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα κενά του νοσοκομείου. Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για την ενίσχυση των δομών Υγείας στην Εύβοια ανέλαβε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κύμης, ενώ συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Νοσοκομεία της Θήβας, της Λαμίας, της Λιβαδειάς, καθώς και στο ΚΥ Ιτέας.

Στην Ηπειρο

Βόλος
Βόλος
Κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, σωματείων και φορέων της πόλης πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του συντονισμού του ΕΚΙ με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (νοσοκομείο αναφοράς στην Ηπειρο για τον κορονοϊό), όπως και στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα

Στην Πελοπόννησο κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Παρέμβαση με πανό έγινε στο Νοσοκομείο Πύργου, όπως και στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Αιγίου. Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διευθύντριά του για να τονιστεί η ανάγκη για προσλήψεις.

Σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην πύλη του Νοσοκομείου Λευκάδας καθώς και στην κεντρική πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου ανάρτησε πανό στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ η ΕΛΜΕ Σάμου, σε ένδειξη συμπαράστασης, παρέδωσε υλικά ατομικής προστασίας στον Σύλλογο. Πανό αναρτήθηκε στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Μέσα προστασίας και μόνιμο προσωπικό διεκδίκησε και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρόδου. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λήμνου.

Στην Κρήτη

Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης
Στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων του Ηρακλείου Κρήτης, απαιτώντας εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρεμβάσεις έγιναν επίσης στα Νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς και στο ΚΥ Κισσάμου.


Λάρισα
Λάρισα
Η φωνή των μάχιμων υγειονομικών γίνεται η φωνή μας

Βίντεο από καλλιτεχνικά σωματεία με αφορμή τη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Yγεία

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα με αφορμή τη χτεσινή μέρα πανελλαδικής δράσης για την Yγεία δημοσίευσαν βίντεο, όπου καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να παρθούν τώρα μέτρα για τη δημόσια υγεία. «Τώρα λογαριαζόμαστε. Τώρα σπάμε τη σιωπή μας. Η φωνή των μάχιμων υγειονομικών γίνεται η φωνή μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νικολέτα Βλαβιανού, Αργύρης Ξάφης, οι μουσικοί Δημήτρης Ζερβουδάκης, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιώργος Σαρρής, Δημήτρης Σφίγγος, και οι χορευτές Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Μαργαρίτα Τρίκκα.

Μέσα από τα μάτια των παιδιών...

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» και του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η στοργή του παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ), παιδιά των νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της περιοχής έστειλαν το δικό τους μήνυμα στήριξης του αγώνα των υγειονομικών, της ΟΕΝΓΕ. Με αφορμή τη χτεσινή Μέρα Δράσης για την Υγεία έκαναν ζωγραφιές, κατασκευές και ποιήματα, εκπέμποντας μηνύματα δύναμης και αισιοδοξίας.

Ανάλογη πρωτοβουλία πήρε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», στην οποία ανταποκρίθηκαν με ευφάνταστες δημιουργίες οι μικροί μαθητές.

Εχουν και μνήμη...

Ευκαιρία για να ξεπλύνει τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και) στην Υγεία νόμιζε ότι βρήκε χτες ο Αλέξης Τσίπρας. Παίρνοντας αφορμή από τα κρούσματα αυταρχισμού σε βάρος των υγειονομικών στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία, σχολίασε στο twitter: «Τους ήρωες τους θέλουμε δηλαδή στην πρώτη γραμμή, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, χωρίς πολλές φορές τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά όχι και να βγάζουν και γλώσσα». Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι οι υγειονομικοί δεν... πρωτοσυνάντησαν τώρα στις κινητοποιήσεις τους τον αυταρχισμό (οι καταγγελίες για τη στάση των διορισμένων διοικητών απέναντι στα αιτήματά τους δεν είχαν τέλος και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο «Ελενα», στον «Αγιο Σάββα», στο Ασκληπιείο κ.α.), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» να πει το βασικό: Οτι οι διεκδικήσεις των υγειονομικών παραμένουν σταθερές και επείγουσες εδώ και χρόνια, αλλά ούτε η σημερινή ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση έδειξαν κανέναν ...ζήλο να τις ικανοποιήσουν, πολύ πριν ξεσπάσει η επιδημία. Και τότε οι εργαζόμενοι στην Υγεία είχαν φωνή, αλλά το κράτος και οι κυβερνήσεις τούς έβγαζαν τη δική τους γλώσσα, λοιδορώντας και απορρίπτοντας τις διεκδικήσεις για προσλήψεις, χρηματοδότηση, υποδομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία. Και δεν τον ξεπλένουν τα όψιμα λόγια συμπαράστασης στους υγειονομικούς.

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από Φοιτητικούς Συλλόγους

Ενώνοντας τη φωνή τους με τους υγειονομικούς και όλο το λαό, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας ανάρτησαν σχετικά πανό χτες στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων και στα Προπύλαια, στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα προχωρούν σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης, ενώνοντας τη φωνή τους με τους υγειονομικούς και όλο το λαό.

Ετσι, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Ιωαννίνων, υιοθετώντας τη σχετική απόφαση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», πήρε απόφαση για συγκρότηση ομάδας φοιτητών που θα κατασκευάσει αναλώσιμα υλικά για τα νοσοκομεία της πόλης τα οποία αντιμετωπίζουν ελλείψεις, χρησιμοποιώντας τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του Τμήματος. Οι φοιτητές του Τμήματος μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση https://docs.google.com/form/d/e/1FAIpQLSfqAReaedwY2bJCo6PqjlXamSyuvAARZ6ZhWtC7YEUfb4mh1Q/viewform?fbzx=-7392803852558357885.

Αντίστοιχα, με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ύστερα από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική», τα μέλη του Συλλόγου και πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας καλούνται να συμβάλουν οργανωμένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στην ψυχική υγεία του λαού, και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για τη βελτίωσή της.

Ετσι, το ΔΣ του Συλλόγου καλεί κάθε απόφοιτο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, κάθε φοιτητή που έχει ολοκληρώσει και τις δύο πρακτικές και θέλει να συμβάλει, να δηλώσει συμμετοχή με τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, περιοχή) στο e-mail: koinonikoileitoyrgoi_stimaxi@gmail.com

Εθελοντική αιμοδοσία φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μέρα της εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσαν στο Περίπτερο 11 της ΔΕΘ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Γεωλογικού, Φυσικού, Κτηνιατρικής, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Αγγλικής Φιλολογιας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.

Οι φοιτητές, αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συλλόγων τους, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης, συμβάλλοντας οργανωμένα, στο βαθμό που μπορούν, στην προσπάθεια προστασίας της υγείας του λαού.

Η εθελοντική αιμοδοσία των Φοιτητικών Συλλόγων συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη, 10.30 - 20.00, και αύριο Πέμπτη, 08.30 - 13.30, στο Περίπτερο 11 της ΔΕΘ.

Στο κενό οι προσπάθειες συκοφάντησης και τα κρούσματα αυταρχισμού

Στον «Ευαγγελισμό» η αστυνομία εισέβαλε στο προαύλιο και σε άλλες περιπτώσεις έκοψε πρόστιμα έξω από νοσοκομεία!

Οι εκατοντάδες μαζικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας από υγειονομικούς καθώς και εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους που δήλωσαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους δεν χώρεσαν στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Οπου δε έγινε κάποια αναφορά, αυτή συνοδεύτηκε από ειρωνείες, σχολιασμούς για το αν τηρούνται οι αποστάσεις, για το αν ο αριθμός τους παραβιάζει ή όχι τους περιορισμούς των συναθροίσεων και άλλες τέτοιες γελοιότητες.

Ολοι αυτοί που βρέθηκαν χτες έξω από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ αλλά και έξω από χώρους δουλειάς, με τα πανό και τις πικέτες στο χέρι, είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού, στη μάχη ενάντια στην πανδημία, όλοι αυτοί που υποκριτικά ονομάζουν «ήρωες», αρκεί βεβαίως τα καλυμμένα στόματά τους να παραμείνουν και φιμωμένα. Είναι επίσης όλοι αυτοί χωρίς τη δουλειά των οποίων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία, δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κρίσιμες ανάγκες. Ολοι αυτοί χτες βρήκαν γυρισμένες πλάτες από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ αλλά και τη συκοφαντία, τη χλεύη.

Δίπλα σε όλα αυτά η κυβέρνηση επιστράτευσε και τον αυταρχισμό, στέλνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικές δυνάμεις που επικαλούμενες τους περιορισμούς της κυκλοφορίας επιχείρησαν να «συνετίσουν» τους διαδηλωτές, ή επέβαλαν ακόμα και πρόστιμα σε εργαζόμενους που συμμετείχαν!

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Αττική ο «Ευαγγελισμός», όπου αστυνομικές δυνάμεις (ειδικοί φρουροί, ΔΙ.ΑΣ. κ.ά.) με πλήρη εξάρτυση και κουκούλες, εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο την ώρα ακριβώς που ήταν σε εξέλιξη η μαζική συγκέντρωση υγειονομικών και άλλων εργαζομένων που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι και άλλων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων που δήλωναν τη συμπαράστασή τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις «μπούκαραν» την ώρα ακριβώς που μιλούσε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Ηλ. Σιώρας, σπρώχνοντας συγκεντρωμένους και απειλώντας με πρόστιμα.

Η ομιλία του συνδικαλιστή διακόπηκε, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση των υγειονομικών που απάντησαν με συνθήματα, όπως, «Αυτοί με ΜΑΤ και τρομοκρατία και εμείς με το λαό για δωρεάν Υγεία» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Τελικά κάτω από τη δυναμική αντίδραση του συγκεντρωμένου κόσμου, αλλά και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους της ΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου και του Ηλ. Σιώρα στους επικεφαλής, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν.

Και στην κινητοποίηση στο ΚΑΤ, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να εμποδίσουν τους εκπροσώπους σωματείων και φορέων να φτάσουν στο προαύλιο του νοσοκομείου, στο όνομα της αποφυγής του «συγχρωτισμού». Ο επικεφαλής απείλησε με εισαγγελέα τους υγειονομικούς, ενώ αυτοκίνητο της Ασφάλειας ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Σε όλα τα παραπάνω το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΤ απάντησε άμεσα.

Κόψανε πρόστιμα για να τρομοκρατήσουν στη Θεσσαλία!

Σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα, παρότι οι παρεμβάσεις στα νοσοκομεία έγιναν τηρώντας και όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, οι αστυνομικές δυνάμεις όχι μόνο είχαν προκλητική παρουσία αλλά για να τρομοκρατήσουν έφτασαν στο σημείο να επιβάλουν πρόστιμα για... παράνομη μετακίνηση στον Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε δύο ακόμα συνδικαλιστές στον Βόλο και σε 4 συγκεντρωμένους στα Τρίκαλα. Τα κρούσματα αυτά κατήγγειλε με δήλωσή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως καταγγέλλει η ΤΕ Μαγνησίας του Κόμματος, «με το τέλος της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων, στήθηκε μπλόκο της αστυνομίας δίπλα από το κτίριο του νοσοκομείου. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, το οφθαλμοφανές γεγονός ότι οι παριστάμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση (είχαν μαζί τους πικέτες, πανό), το γεγονός ότι δηλώθηκε η ιδιότητά τους, ο αρχιφύλακας με "εντολές ανωτέρων", όπως δήλωσε ο ίδιος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, προχώρησε σε αυτήν την απαράδεκτη κίνηση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενοχλήθηκε από τη σημερινή κινητοποίηση που εξέθεσε τις εγκληματικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, εν μέσω πανδημίας. Ο στόχος της φίμωσης των αγώνων και των διεκδικήσεων, εξάλλου, αποτελεί διαχρονικό στόχο τόσο της τωρινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, παρενέβη κλιμάκιο της Ασφάλειας, δηλώνοντας ότι η κινητοποίηση είναι παράνομη και ζήτησαν η διαμαρτυρία να γίνεται ανά δύο άτομα... Μετά από παρέμβαση του ΕΚΙ, το κλιμάκιο αποχώρησε.

Στη Χίο

Στη Χίο πραγματοποιήθηκε συμβολική κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων κι εργατικών σωματείων. Μια μέρα νωρίτερα η διοίκηση και η διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου κάνοντας λόγο ακόμη και για παρέμβαση εισαγγελέα. Ετσι χτες το πρωί από νωρίς στην είσοδο του νοσοκομείου είχαν πιάσει πόστο ένστολοι και ασφαλίτες.

«Ορισμένοι στη Χίο προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν αυτήν τη συμβολική εκδήλωση έξω από το νοσοκομείο ως παράνομη ενέργεια που δήθεν παραβιάζει τους περιορισμούς της μετακίνησης! Στο στόχαστρο βρέθηκε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και δημοτικός σύμβουλος Μ. Σκούφαλος, που επικεφαλής μιας ολιγομελούς αντιπροσωπείας συμμετείχε στην εκδήλωση. Πριν αρχίσει η εκδήλωση, του ζητήθηκε από όργανα της αστυνομίας να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει την παρουσία του έξω από το νοσοκομείο. Μετά τη λήξη της σύντομης εκδήλωσης καλέστηκε από το τηλέφωνο και θα καλούνταν και μέσω email να μεταβεί στα γραφεία της αστυνομίας με το σκεπτικό ότι "η συνδικαλιστική δράση ενδέχεται να μην περιλαμβάνεται στις σκόπιμες μετακινήσεις"!

Στη συνέχεια και ενώ είχαν μεσολαβήσει διαβήματα διαμαρτυρίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς κυβερνητικούς παράγοντες, η κλήση της αστυνομίας ακυρώθηκε», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση στο αν καταδικάζει την παρέμβαση - απαίτηση, που εκδηλώθηκε από ορισμένους διορισμένους από αυτήν παράγοντες, προκειμένου να χαρακτηριστεί η συμβολική εκδήλωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου παράνομη ενέργεια.

«Παρών» από τα σωματεία με πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς

Η αφίσα του ΣΕΤΗΠ διακινείται μαζί με το σποτάκι
Η αφίσα του ΣΕΤΗΠ διακινείται μαζί με το σποτάκι
Τα αιτήματα της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Yγεία μετέφεραν σε εργαζόμενους και χώρους δουλειάς συνδικάτα και Ομοσπονδίες. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις στήριξαν την απόφασή της να μετατραπεί η χτεσινή μέρα σε μέρα συμβολικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Yγείας. Αντιπροσωπείες συνδικαλιστών συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των υγειονομικών έξω από τα νοσοκομεία, σωματεία και φορείς βρέθηκαν έξω από δομές του ΕΟΠΥΥ, ενώ με εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να ενώσουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς.

Σε εργοτάξια

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκε στα εργοτάξια της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, μαζί με το Σωματείο Ηλεκτρολόγων, και του «River West» στη λεωφ. Κηφισού, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να δυναμώσoυν οι παραπάνω διεκδικήσεις.

«Να απαιτήσουμε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα», τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και κατήγγειλαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση μοιράζει 30 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, την ίδια στιγμή που οι υγειονομικοί παλεύουν στις συνθήκες της πανδημίας με ελλείψεις προσωπικού, αναλώσιμων, μέσων προστασίας. Επίσης, τονίστηκε ότι τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία δεν είναι προσωρινά αλλά «ήρθαν για να μείνουν», επιδιώκοντας να φορτωθούν για άλλη μια φορά τα βάρη στους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αναδείχτηκε η θετική πείρα του Συνδικάτου, καθώς ύστερα από παρεμβάσεις σε μεγάλα εργοτάξια πάρθηκαν κάποια μέτρα προστασίας, χωρίς ωστόσο να έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα.

Σε μια σειρά από κλάδους

Μήνυμα αγώνα από εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ
Μήνυμα αγώνα από εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ
Παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ενημέρωσαν εργαζόμενους και καταναλωτές για τα αιτήματα της μέρας δράσης, διεκδικώντας παράλληλα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ που δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης.

«Δυναμώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε στο πλάι όλων των υγειονομικών για δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας», ήταν το μήνυμα που έστειλε με την εξόρμησή του το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα να απαντήσουν στα σχέδια της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία και αναστολή συμβάσεων.

Παρέμβαση στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, δίπλα στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», στη Μεσογείων, έκανε το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, με τους εργαζόμενους στο πρακτορείο Τύπου «Αργος» συζήτησαν η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, εξόρμηση στους εργαζόμενους στην ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ έκαναν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου, ανακοινώσεις στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ μοίρασε το Σωματείο Ενέργειας.

Με το δικό του ξεχωριστό τρόπο παρεμβαίνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) στην Αττική. Το βίντεο που έχει επεξεργαστεί το ΣΕΤΗΠ για να διαδοθούν τα αιτήματα προστασίας του λαού και των εργατικών δικαιωμάτων διακινούνταν χτες το πρωί ακόμα και στις τηλεσυσκέψεις των εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν από το σπίτι με το καθεστώς της τηλεργασίας. Πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, μια σύντομη προβολή μετέφερε το μήνυμα αγώνα. Παράλληλα, διακινείται και η εύστοχη αφίσα του Συνδικάτου με θέμα την τηλεργασία. Το ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησε επίσης χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της «Teleperformance», διεκδικώντας να σταματήσει η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

{εργοτάξια}
{εργοτάξια}
Περιοδείες σε φασονατζίδικα, όπου δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, με ελλιπή μέτρα προστασίας, δεκάδες εργάτες μετανάστες, πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Με τις αφίσες που τύπωσε το ΠΑΜΕ σε μια σειρά από γλώσσες, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα πως ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι και δική τους υπόθεση.

Σε δήμους και στην Περιφέρεια

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο 6ο Δημοτικό Ιατρείο της Αθήνας, όπου 23 συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν επίσης ότι η διοίκηση του Ιατρείου, με εντολή της δημοτικής αρχής, δεν τους χορηγεί την άδεια «ειδικού σκοπού», με την αιτιολογία ότι είναι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την προϊσταμένη, η οποία δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα καταβληθούν δεδουλευμένα, ενώ όσον αφορά το θέμα της ειδικής άδειας, παρέπεμψε στην αρμόδια διεύθυνση προσωπικού.

Πρωτοβουλίες ανέλαβαν, επίσης, σωματεία εργαζομένων σε δήμους: Στην Ηλιούπολη έγιναν περιοδείες, ενώ σε Πετρούπολη και Καισαριανή αναρτήθηκαν πανό.

Σε συμβολική δράση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία οργάνωσαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ανοίγοντας πανό έξω από το κτίριο στην Κατεχάκη.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις Μεταφορές

Στα εργοτάξια «River West» και «Παπαστράτου»
Στα εργοτάξια «River West» και «Παπαστράτου»
Παρεμβάσεις στα αμαξοστάσια και στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΟΣΥ έκαναν εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο κατέθεσαν έγγραφο με τις διεκδικήσεις τους, που αφορούν τη στελέχωση των ιατρείων στα αμαξοστάσια με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τη δημιουργία νέων υποδομών για την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών (πύκνωση δρομολογίων, κλείσιμο του χώρου του οδηγού με ειδικό υλικό).

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας οργάνωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, στέλνοντας μήνυμα πως οι ναυτεργάτες δεν μένουν σιωπηλοί απέναντι στα μεγάλα κενά και ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δεχθεί, ναυτεργάτης «που είχε απολυθεί την Κυριακή 5 Απρίλη από το Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο "ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ" της ναυτιλιακής εταιρείας "ΜΙΝΟΑΝ LINES", στο λιμάνι των Χανίων, νοσηλεύεται με κρούσμα κορονοϊού σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου». Υπενθυμίζουν πως στις 2 Απρίλη στο ίδιο πλοίο είχαν απολυθεί 8 ναυτεργάτες, καθώς αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές απολύσεις ναυτεργατών. Με βάση τις πληροφορίες για την ύπαρξη κρούσματος, ζητούν με ευθύνη του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Ναυτιλίας, της εφοπλιστικής εταιρείας, να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των απολυμένων ναυτεργατών και των μελών του πληρώματος».

Στα φασονατζίδικα
Στα φασονατζίδικα
Αντίστοιχα, απαιτούν ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα κρούσματα κορονοϊού στο Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο «Ελ. Βενιζέλος». Τέλος, τα ΔΣ των σωματείων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του 46χρονου ναυτεργάτη, οικονομικού αξιωματικού, που εργαζόταν σε κρουαζιερόπλοιο, προσβλήθηκε από κορονοϊό και κατέληξε ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μεξικού.


Πρακτορείο «Αργος»
Πρακτορείο «Αργος»
Απάντηση στην ... «έκτακτη κανονικότητα»

Την επιστολή ενός εργαζόμενου που βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης από την εταιρεία «SKAG», με την οποία απαντάει σε email της εργοδοσίας, δημοσιοποίησε το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Οπως ενημερώνει το συνδικάτο, στην επιστολή της η εργοδοσία χαρακτηρίζει «έκτακτη κανονικότητα» τις συνθήκες της περιόδου και ενώ απευθύνεται στους εργαζόμενους δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση (!) για τα μέτρα που έχει πάρει. Λέει, για παράδειγμα, ότι προσπαθεί να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις εταιρείες, παρά τις «δυσοίωνες συγκυρίες», παραθέτοντας μάλιστα τις προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ έως και 5%.

Τους ενημερώνει ακόμα ότι ετοιμάζει και «χορηγία» σε νοσοκομεία, αλλά τους καλεί να ...προσέχουν τον εαυτό τους, τώρα που είναι σε αναστολή σύμβασης, ώστε «να είστε όλοι σωματικά και ψυχολογικά υγιείς, για να είστε έτοιμοι να επανέλθετε εν καιρώ στην εργασία σας». Οπως λέει η εργοδοσία, «τώρα είναι η ευκαιρία να φροντίσετε το σπίτι σας, να παίξετε με τα παιδιά σας, να μιλήσετε με τους φίλους σας στο τηλέφωνο, να ξεκουραστείτε».

Προφανώς για να εκτιμήσουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία, τους συστήνει: «Μην ξεχνάτε ότι αυτό το διάλειμμα δεν είναι για πάντα, αλλά για ένα χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας όσο καλύτερα γίνεται κάνοντας όλα τα πράγματα που θέλατε (φυσικά μέσα στο σπίτι) γιατί τώρα είναι η ευκαιρία!». Για κερασάκι στην τούρτα, ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι θα τους στείλει και «μια ενδιαφέρουσα ενότητα» από έναν «Οδηγό συναισθηματικής επιβίωσης και ψυχολογικής διαχείρισης» για κρίσεις, «που ταιριάζει απόλυτα με την τωρινή συγκυρία»!

Η επιστολή - απάντηση του εργαζόμενου λοιπόν έχει ως εξής:

«Αγαπητοί εργοδότες, έλαβα το email που στείλατε και πραγματικά με συγκινήσατε που ενώ μου έχετε αναστείλει την σύμβαση και με έχετε αφήσει να ζήσω όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου και οι οικογένειές μας με 800 ευρώ για 45 ημέρες, παρ' όλα αυτά με σκέφτεστε και μοιράζεστε μαζί μου τις σκέψεις σας.

Πραγματικά βιώνω δύσκολες, αλλά όχι πρωτόγνωρες για μένα συνθήκες, μιας και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που για να διασφαλίσετε τη "βιωσιμότητα" της επιχείρησής σας και τα κέρδη σας, μου μειώσατε το μισθό και καταργήσατε την κλαδική ΣΣΕ. Αλλά για να μη σας στεναχωρώ με τα περασμένα, να έρθουμε στις σημερινές συνθήκες που πραγματικά είναι πολλοί που θυσιάζονται και ματώνουν για να αντιμετωπιστούν η πανδημία και οι επιπτώσεις στη ζωή μου. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι (όπως αυτούς που απολύσατε από τις αποθήκες σας πριν από λίγο καιρό) και φυσικά οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη χωρίς τα κατάλληλα "όπλα".

Ολοι αυτοί, που οι "δικοί σας άνθρωποι", υπουργοί της κυβέρνησης, έβριζαν, συκοφαντούσαν και απειλούσαν, όπως ο Αδωνις, που ως υπουργός Υγείας έβριζε το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και τώρα αναγκάζεται να τους συγχαίρει. Ναι, για τον υπουργό κ. Γεωργιάδη λέω, αυτόν που επισκέφθηκε την επιχείρησή σας όταν ανέλαβε υπουργός για να ακούσει τα αιτήματά σας. Οπως και για τον άλλον από την "ομάδα σας", τον Βρούτση, που εργάζεται ακατάπαυστα για να παρέχει στήριξη και "ζεστό" χρήμα σε σας τους σκληρά εργαζόμενους επιχειρηματίες. `Η τον άλλο, τον Χαρδαλιά, που κουνάει το δάχτυλο και με ύφος "χιλίων καρδιναλίων" "συμβούλεψε" τους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους εκ περιτροπής, για την υγεία μας φυσικά.

Είναι φυσικό λοιπόν να αισθάνεστε τυχεροί που εν μέσω πανδημίας έχετε τόσους δικούς σας πιστούς ανθρώπους, που νοιάζονται και υπηρετούν τα συμφέροντά σας.

Αυτό που με συγκίνησε όμως περισσότερο στην επιστολή σας είναι η διάθεση να προσφέρετε με χορηγία στα νοσοκομεία ιατρικό εξοπλισμό και υλικά, και περιμένω με αγωνία να με ενημερώσετε με λεπτομέρειες πού θα τα δωρίσετε, όπως είμαι σίγουρος ότι θα αναφέρετε ότι είναι από τα χρήματα που έχετε κερδίσει (συγνώμη, "αποταμιεύσει"), τόσα χρόνια από την εργασία μου.

Την ώρα που διάβαζα την επιστολή σας στο παιδί μου, τι λέτε να με ρώτησε! "Δηλαδή, πατέρα υπάρχει περίπτωση να σου καλύψει ο εργοδότης σου τα λεφτά που χάνεις από τον μισθό όσες μέρες δεν δουλεύεις;". `Η "θα επαναφέρετε τα πουλμανάκια που σταματήσατε, για λόγους οικονομίας, για να μετακινούνται οι εργαζόμενοι;".

Παιδική αφέλεια, είπα από μέσα μου και άλλαξα κουβέντα. Αλλωστε, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε μάθει να βιώνουμε την "κανονικότητά" σας στο πετσί μας, με μειώσεις μισθών, περικοπές στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με πετσόκομμα δικαιωμάτων, με περιορισμό των ελευθεριών μας κ.ά.

ΥΓ: Καλό θα ήταν οι εργαζόμενοι, μαζί με την "ενδιαφέρουσα" ενότητα από το βιβλίο που μας αποστείλατε, να ενημερωθούν και να διαβάσουν για το σύστημα Υγείας στις σοσιαλιστικές χώρες, που ήταν ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Καλή σας ημέρα».

Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αποκλείονται από τα 800 ευρώ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι του κλάδου, οι οποίοι αποκλείονται από το επίδομα των 800 ευρώ, αναδεικνύει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και ζητάει την επίλυσή του. Σημειώνει ότι εργαζόμενοι στην πρώην «Πήγασος» και άλλοι «είχαν κάνει και συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ταυτόχρονα εργαζόμενοι σε άλλον εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι με βάση τις διατάξεις των δημοσιευμένων ΠΝΠ και ερμηνευτικών ΚΥΑ είναι αδύνατον να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και για εκατοντάδες ανέργους εκτός επιδότησης καθώς και για εκατοντάδες άλλους "ελαστικά" εργαζόμενους (ημερομίσθιους, με μπλοκάκι κ.λπ.) Καλούμε την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις του κλάδου να παρέμβουν άμεσα στα αρμόδια υπουργεία και να απαιτήσουν λύση για αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων, τώρα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση (...) να επιλύσει άμεσα το ζήτημα που αφορά στη ζωή εκατοντάδων εργαζομένων».

Παρατείνονται οι άδειες ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού για τη μέριμνα των παιδιών, που σύμφωνα με την αρχική απόφαση θα έληγε στις 10 Απρίλη, παρατείνεται από το υπουργείο Εργασίας μέχρι τις 24 Απρίλη και με τους ίδιους όρους, ύστερα και από την παράταση που δόθηκε στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων και γενικά των μέτρων για τον κορονοϊό. Υπενθυμίζεται για την άδεια αυτή ότι αντί το κράτος και οι επιχειρήσεις να την καλύπτουν εξολοκλήρου, η κυβέρνηση φόρτωσε μέρος του βάρους στους ίδιους τους εργαζόμενους! Συγκεκριμένα, για κάθε τέσσερις μέρες άδειας η μία χρεώνεται στον εργαζόμενο ως κανονική άδεια. Με τον τρόπο αυτό «ξηλώνεται» το δικαίωμα των εργαζομένων στην άδεια ξεκούρασης, γεγονός που βέβαια έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις και με το ξέσπασμα της πανδημίας φορτώνουν τους εργαζόμενους με άδειες άνευ αποδοχών ή επιβάλλουν τη χρήση της κανονικής άδειας.

Για την επιστολή της «Πίνδος»

Σε επιστολή της προς τον «Ριζοσπάστη» η πτηνοτροφική εταιρεία «Πίνδος» διαψεύδει καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που περιλαμβάνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας, ότι η εταιρεία υποχρεώνει εργαζομένους της «να επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό και να τον πληρώνουν οι ίδιοι». Η εταιρεία αναφέρει πως ένα από τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων «μετά από προτροπή και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ήταν και ΔΩΡΕΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟ για παροχή ενημέρωσης για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει σχετικά με τον Covid-19 όλο το 24ωρο. Η γιατρός πληρώνεται από την "ΠΙΝΔΟ"».

Αναφέρει επίσης ότι «αποκλειστικά τα άτομα που εργάζονται στον Α.Π.Σ.Ι "Η ΠΙΝΔΟΣ" τα οποία δεν εισέρχονται στο λεωφορείο ή στον χώρο του εργοστασίου λόγω συμπτωμάτων, θα επικοινωνούν με την ιατρό...» και στη συνέχεια δίνονται το όνομα της γιατρού και τα τηλέφωνα επικοινωνίας. Η καταγγελία όμως του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων συνοδεύεται από απόδειξη εργαζόμενου στην «Πίνδος» που πήγε στη γιατρό και πλήρωσε 20 ευρώ, όπως και ανακοίνωση της εταιρείας αναρτημένη στον χώρο δουλειάς που λέει στους εργαζόμενους να απευθύνονται στη συγκεκριμένη γιατρό.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Δεν ξέρει η εργοδοσία ότι το πιο πιθανό επακόλουθο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ιδιώτη γιατρό είναι η επίσκεψη σε αυτήν και η πληρωμή της; Αναφέρει πουθενά η ανακοίνωση της εργοδοσίας από ποιον πληρώνεται η επίσκεψη στη γιατρό; Η πρακτική αυτή δεν οδηγεί τους εργαζόμενους στο να πληρώνουν οι ίδιοι τη γιατρό; Εφόσον η παρότρυνση για επικοινωνία με την γιατρό είναι μέρος του σχεδιασμού της εταιρείας στο πλαίσιο των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, δεν αποτελεί υποχρέωσή της να πληρώσει το κόστος;

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Διαμαρτυρία στον όμιλο της «Βιοϊατρικής»

Μετά το εκβιαστικό δίλημμα «μειώσεις μισθών ή κανονική άδεια», που τέθηκε τις προηγούμενες μέρες στους εργαζόμενους του μαιευτηρίου «Ρέα», έρχεται ο όμιλος «Βιοϊατρική» κι αναστέλλει τη λειτουργία σε 19 από τα 34 υποκαταστήματα στην Αττική, ενώ ακόμη και σ' εκείνα που συνεχίζουν τη λειτουργία, τα 9 θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο για την πρωινή βάρδια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Βόρεια Ελλάδα.

Χτες έγινε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά εργαστήρια του Ομίλου «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ» στην Λ. Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία.

«Αυτές είναι οι αποφάσεις του κορυφαίου ιδιωτικού ομίλου ΠΦΥ που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά σε δεκάδες εργαζόμενους την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή (...) Στους εργαζόμενους επιβάλλεται αναστολή σύμβασης εργασίας (...) Μόλις έπεσε η δουλειά λόγω της επιδημίας, ο εργαζόμενος βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, σε αναστολή συμβάσεων, να ψάχνει το επίδομα», καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο είχε ζητήσει έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς «στα εργαστήρια που γίνεται η λήψη κι επεξεργασία των δειγμάτων κορονοϊού, εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ο ΕΟΔΥ δηλώνει αναρμοδιότητα να κάνει έλεγχο, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής δεσμεύτηκε για έλεγχο (...) Ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όσο κυριαρχεί το κριτήριο του κέρδους οι λαϊκές ανάγκες θα μπαίνουν στην άκρη. Ακόμη και τώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας μετράει χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό, μέτρα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό, αναλώσιμα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αφήνουν από τη μια εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στην πανδημία και συγχρόνως συνεχίζουν ακάθεκτοι να πουλάνε τις εργασίες τους αξιοποιώντας τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου τομέα. Αντί να επιταχθούν από το κράτος προκειμένου να υπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού, τους δίνεται "γη και ύδωρ" για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους, μειώνοντας το μισθολογικό "κόστος", με το πρόσχημα της υπολειτουργίας».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Επιστολή στην υπουργό για τα προβλήματα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία

Ζητά να παρθούν μέτρα για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση

RIZOSPASTIS

Να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην εξ αποστάσεως διδασκαλία ζητά με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Ο Κ. Πελετίδης τονίζει μεταξύ άλλων πως «τα προβλήματα εστιάζονται στη δραματική ανεπάρκεια σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής στα δημόσια σχολεία, έτσι ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την καθημερινή, χωρίς εμπόδια διαδικτυακή εκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και για όλους τους μαθητές χωρίς κοινωνικές διακρίσεις». Το κυριότερο όμως είναι «ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού μαθητών σε όλη τη χώρα, αλλά και στην πόλη μας, ειδικότερα των προερχόμενων από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, ακόμη και μαθητών της Γ' Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, επειδή δεν διαθέτουν ούτε υπολογιστή, ούτε σύνδεση δικτύου στα σπίτια τους».

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου έχει ως εξής:

«Λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στη δημόσια Εκπαίδευση, αναδείχθηκαν εκκωφαντικά τα εγγενή προβλήματα που την υπονομεύουν.

Τα προβλήματα εστιάζονται στη δραματική ανεπάρκεια σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής στα δημόσια σχολεία, έτσι ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την καθημερινή, χωρίς εμπόδια διαδικτυακή εκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και για όλους τους μαθητές χωρίς κοινωνικές διακρίσεις.

Το κύριο πρόβλημα που αναδείχθηκε είναι ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού μαθητών σε όλη τη χώρα, αλλά και στην πόλη μας, ειδικότερα των προερχόμενων από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, ακόμη και μαθητών της Γ' Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, επειδή δεν διαθέτουν ούτε υπολογιστή, ούτε σύνδεση δικτύου στα σπίτια τους.

Ακόμη και στις οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά με πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά μόνο έναν υπολογιστή διαθέσιμο, η διαδικτυακή εκπαίδευση καθίσταται προβληματική και υποβαθμίζεται.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξυμένο για όσους μαθητές ΑμεΑ δεν είναι αξιοποιήσιμα τα πιο συμβατικά διδακτικά μέσα, όπως για παράδειγμα η φωτοτυπία ή το βιβλίο.

Οι εκπαιδευτικοί, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κάνουν έναν τιτάνιο αγώνα να παρακάμψουν τις τεχνικές δυσκολίες που προκύπτουν από ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών και στηρίζουν, επικοινωνούν και κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως με τους μαθητές τους.

Στις συνθήκες αυτές, όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία του Covid-19 και το αναγκαίο μέτρο αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, η κυβέρνηση οφείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση, πέρα από την επίλυση των άλλων προβλημάτων που έχουν ανακύψει, τόσο στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εξ αποστάσεως διδασκαλίας όσο και στις προτεινόμενες από το υπουργείο Παιδείας σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, να επιλύσει τα παρακάτω προβλήματα:

  • Προμήθεια υπολογιστή ή tablet στους μαθητές, για να έχουν όλοι τη δυνατότητα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Διασφάλιση δωρεάν γρήγορου ίντερνετ σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση, εδώ και τώρα, από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό».
Καμιά ενημέρωση για τις εξετάσεις πιστοποίησης των ΙΕΚ

Ανάμεσα στις τόσες αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των Δημόσιων ΙΕΚ έχουν και την αβεβαιότητα για τις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίες ενώ έχουν προκηρυχτεί από τις 24/12/19, σήμερα, τρεις και πλέον μήνες μετά, δεν υπάρχει ενημέρωση για τη διεξαγωγή τους.

«Εχουμε κάθε δικαίωμα να γνωρίζουμε το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα στη δύο ετών ύλη (!) στην οποία εξεταζόμαστε, αλλά και να μπορούμε να προγραμματίσουμε το άμεσο μέλλον μας», σημειώνει χαρακτηριστικά για το θέμα μια απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κερατσινίου με επιστολή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής.

«Επιπλέον, καλούμαστε εν μέσω καραντίνας να αποστείλουμε ταχυδρομικά τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή μας στις εξετάσεις μέχρι τις 30/4/2020», σημειώνει η απόφοιτη, εξηγώντας πως «αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει (για πολλούς από εμάς) τρόπος να σταλούν τα έγγραφα, εάν δεν διαθέτουμε υπολογιστή και εκτυπωτή στο σπίτι μας για να μπορέσουμε να τα φωτοτυπήσουμε - εκτυπώσουμε (...) Ενας τρόπος που θα διευκόλυνε τους συμμετέχοντες θα ήταν όσοι έχουν τη δυνατότητα να τα στείλουν ηλεκτρονικά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, courier κ.ά., και το κυριότερο να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής». Θυμίζει ότι «όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που ήδη έχουμε πληρώσει το απαράδεκτο ποσό των 100 ευρώ σε παράβολα για τη συμμετοχή μας»...

FIFA
Επέκταση της σεζόν και μετά τις 30 Ιούνη

Την επ' αόριστον επέκταση της αγωνιστικής σεζόν 2019 - 2020 φέρεται να έχει αποφασίσει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, και μάλιστα εντός των προσεχών ημερών προτίθεται να επισημοποιήσει την απόφασή της. Την είδηση αποκάλυψε το διεθνές αθλητικό περιοδικό «The Athletic», όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ η FIFA προτίθεται να διευρύνει τη σεζόν και πέραν της 30ής Ιούνη που είχε δοθεί αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στις Λίγκες να ολοκληρώσουν κανονικά τα εγχώρια πρωταθλήματα που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας. Μ' αυτόν τον τρόπο η FIFA λύνει και τα χέρια στην UEFA για την ομαλή ολοκλήρωση του Champions League και του Europa League χωρίς καινοτομίες και πειραματισμούς που διακινούνταν ως σενάρια το τελευταίο διάστημα (π.χ. μονοί αγώνες, διεξαγωγή φάιναλ φορ).

Για να συμβούν τα παραπάνω, όμως, θα πρέπει παράλληλα η FIFA να προχωρήσει στην αλλαγή του διαστήματος που έχουν δικαίωμα οι ομάδες να πραγματοποιήσουν μεταγραφές, ενώ την ίδια στιγμή θα προσφέρεται η δυνατότητα στις ομάδες να επεκτείνουν για λίγους μήνες τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν στις 30 Ιούνη.

Πάντως, στην ίδια τη FIFA διατηρούν ρευστό το θέμα του τρόπου ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύουν να αφήσουν το ελεύθερο στην κάθε Λίγκα για το πώς θα γίνει αυτό, κρατώντας στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο της ακύρωσης. Στο τελευταίο έχει εκφράσει την αντίθεσή της η UEFA, απειλώντας μάλιστα τις ευρωπαικές Λίγκες με αποκλεισμό των ομάδων τους από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας

Αυτό το χρονικό διάστημα που διανύουμε, είναι δύσκολο για όλους μας. Ολοι οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε και μοιραζόμαστε το άγχος των γονιών και των παιδιών μας που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των σχολείων. Αγχος για την πρόοδο των μαθητών, την κάλυψη της ύλης, την έλλειψη της επαφής των παιδιών με συνομήλικούς τους και ό,τι άλλο αυτή η δύσκολη κατάσταση επιφέρει.

Το Σωματείο Εκπαιδευτικών «ο Σωκράτης» βρίσκεται κοντά στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας. Στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας, επιδιώκοντας την επαφή μαζί τους με όποιο τρόπο μπορούμε. Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας.

Επικοινωνούμε μαζί τους αξιοποιώντας όλους τους τρόπους επικοινωνίας (τηλέφωνα, mail, μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Η ανταπόκριση των γονέων και των μαθητών μας στην προσπάθειά μας αυτή είναι πραγματικά συγκινητική. Οι μαθητές μας και οι γονείς τους πράγματι έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είμαστε δίπλα τους και τους νοιαζόμαστε. Εχουν ανάγκη να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Εχουμε προτείνει στους μαθητές μας τρόπους να γεμίζει εποικοδομητικά ο χρόνος τους. Βιβλία, ταινίες, επιτραπέζια, θεατρικές παραστάσεις, μουσεία που μπορούν να «επισκεφθούν» διαδικτυακά.

Αξιοποιούμε τις μορφές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ώστε τα παιδιά να μη χάσουν την επαφή με την ύλη που έχουν διδαχθεί. Εννοείται πως διεκδικούμε για όλους τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους όλα τα απαραίτητα μέσα που χρειάζονται για τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν καν πρόσβαση στο διαδίκτυο και βέβαια ούτε υπολογιστές, που σε αυτή την περίπτωση και ένας να υπάρχει σε κάθε σπίτι, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών μιας οικογένειας. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε, οι ήδη υπάρχουσες ταξικές διακρίσεις βαθαίνουν ακόμα περισσότερο.

Πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν έκτακτα κονδύλια και να εξοπλιστούν όλοι οι μαθητές με τα κατάλληλα εργαλεία (π.χ. φορητούς υπολογιστές, ελεύθερο internet στα σπίτια τους), ώστε να μειωθεί η ανισότητα μεταξύ των μαθητών που υπάρχει ήδη. Επίσης εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και την ευχέρεια ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η κυβέρνηση να αφήσει τις ενέργειες εντυπωσιασμού και ας περάσει σε κινήσεις ουσιαστικές. Ζητάμε να συνεχιστεί η διανομή των γευμάτων στα σχολεία που δίνονται γεύματα, σκεπτόμενοι ότι κάποιες οικογένειες με βιοποριστικά προβλήματα τα έχουν ανάγκη. Πρέπει το υπουργείο Παιδείας να βρει τους τρόπους να συνεχιστεί η σίτιση των μαθητών. Στη δική μας περιοχή, στις Αχαρνές (περιοχή που έχει ιδιαιτερότητες), υπάρχουν οικογένειες που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια που έχει πρόβλημα και δείχνουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας προσφέροντας βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, γονέα και μαθητή μας με κάθε δυνατό τρόπο. Η αλληλεγγύη είναι ένα από τα «όπλα» που έχουμε και θα αξιοποιήσουμε σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Ενωμένοι προχωράμε!


Μαριάνθη ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να καταθέσει τον νόμο για την «τράπεζα θεμάτων»!

«

Προκλητική κίνηση» χαρακτηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας την πρόθεση της κυβέρνησης (που έχει καταγραφεί σε δημοσιεύματα) να φέρει προς ψήφιση σε αυτές τις συνθήκες το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την «τράπεζα θεμάτων» και τις ρυθμίσεις για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και προσδένουν ακόμη περισσότερο το Λύκειο στην πρόσβαση.

Η Συντονιστική σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση ξέρει πως οι μαθητές σεβόμαστε όλο αυτό το διάστημα τις οδηγίες των επιστημόνων γιατρών και "μένουμε σπίτι". Εχουμε προσαρμόσει τόσο την καθημερινότητά μας όσο και την αγωνιστική μας δράση.

Ξέρει επίσης πως μέσα στη χρονιά υπήρξαν εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες μαθητές σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα από τον Οκτώβρη έως και τον Μάρτη ενάντια στην επαναφορά της "τράπεζας θεμάτων".

Γιατί λοιπόν θα προχωρήσει τώρα έναν νόμο ενώ ξέρει πως δεν μπορούμε να οργανώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση;

Είναι υποκριτικό!

Μας έχουν ζαλίσει πως το μόνο που κάνει το υπουργείο Παιδείας είναι να "εργάζεται νυχθημερόν" για να γίνεται σωστά η τηλεκπαίδευση και για να δοθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Η πραγματικότητα βέβαια τους διαψεύδει:

Η τηλεκπαίδευση έχει δεκάδες προβλήματα και μεγαλώνει η ανισοτιμία ανάμεσα στους μαθητές που πάνε ή δεν πάνε φροντιστήριο.

Ενώ, για τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν έχει καν ανακοινωθεί επίσημα η μείωση της ύλης. Χιλιάδες συμμαθητές μας είναι μέσα στο άγχος από τις δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών, που μία λένε για Ιούλη και μία για Σεπτέμβρη.

Οταν διαμαρτυρόμαστε, μας απαντάνε: "Είναι δύσκολη η κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, μη φωνάζετε, δεν είναι σωστό εν μέσω πανδημίας".

Αλλά για να περάσει το νομοσχέδιο είναι όλα εύκολα;

Πέρυσι, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τον νόμο Γαβρόγλου Μεγάλη Δευτέρα. Μάλλον η Κεραμέως και η ΝΔ είναι καλή μαθήτρια και θέλει να κάνει επανάληψη το μάθημά της και φέτος.

Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να καταθέσει τον νόμο για την "τράπεζα θεμάτων"! Η απάντηση των μαθητών δεν μπαίνει σε καραντίνα! Είμαστε σε ετοιμότητα:

  • Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις στα 15μελή και τα 5μελή μας, στις δεκάδες - πανελλαδικά - Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών.
  • Δηλώνουμε και δημοσιεύουμε με κάθε τρόπο (ανακοινώσεις, επιστολές, υπογραφές και ό,τι άλλο σκεφτούμε!).

Θα μας βρουν απέναντι!».

Οικότροφοι φοιτητές αντιμέτωποι με κοριούς!

Καταγγελία εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» από πανεπιστήμια της Αττικής

Δεν έφτανε στους οικότροφους φοιτητές η αγωνία τόσων ημερών μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών χωρίς μέριμνα για όσους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τώρα βρέθηκαν αντιμέτωποι και με απαράδεκτες συνθήκες διαμονής. Εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» από πανεπιστήμια της Αττικής καταγγέλλουν ότι οικότροφοι φοιτητές που μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο «Ελληνίς» «αντίκρισαν κοριούς κάτω από τα κρεβάτια τους και άθλιες συνθήκες υγιεινής στα δωμάτιά τους»!

«Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας παίρνει ανεπαρκή και επικίνδυνα μέτρα για τους εστιακούς φοιτητές», καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής» και προσθέτουν:

«Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι πίσω από την "ατομική ευθύνη" βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει απροστάτευτους τους οικότροφους φοιτητές εν μέσω πανδημίας!

Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, η ασφαλής διαμονή των φοιτητών, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην εστία, αφού αποτελούν τη μόνιμη κατοικία των οικότροφων φοιτητών.

Με σταθερές απολυμάνσεις, αντισηπτικά, μέσα ατομικής προστασίας για τους εστιακούς.

Να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών και μέσα στις διακοπές του Πάσχα με συσκευασμένα γεύματα.

Να αναλάβουν την ευθύνη τους για την τριτοκοσμική κατάσταση την οποία έζησαν οι οικότροφοι που μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Είναι ντροπή, όχι μόνο εν μέσω της πανδημίας, φοιτητές να καλούνται από την κυβέρνηση και το υπουργείο να διαμένουν σε χώρους με κοριούς, σε απαράδεκτες συνθήκες!».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταβληθούν η Ασφάλιση και η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών των ΙΕΚ

Να καταβληθούν άμεσα οι αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές στους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, στην οποία σημειώνει:

«Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ως εποπτεύων φορέας των Δημόσιων ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές στους εκπαιδευτικούς των εν λόγω δομών, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2019.

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαριστεί, για τις κατηγορίες αυτές των εργαζομένων, πώς θα συνεχίσουν να αμείβονται και να είναι ασφαλισμένοι, καθ' όλη τη διάρκεια απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας λόγω κορονοϊού. Το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί με αποκλειστική εργασία την απασχόληση σε ΔΙΕΚ ή σε ΣΔΕ, καθώς και οικογένειες όπου και οι δύο σύζυγοι είναι εκπαιδευτικοί.

Σε συνέχεια των παραπάνω, είναι σε εκκρεμότητα η αποστολή των συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου για τις προγραμματισμένες αναθέσεις. Ετσι, συνολικά, διακυβεύεται η ένταξη των εκπαιδευτικών στο Ταμείο Ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες, κάτι που εξαρτάται από την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Κυβέρνηση και υπουργείο έχουν τεράστιες ευθύνες για τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία των ΔΙΕΚ και των ΣΔΕ, που εμμέσως πλην σαφώς δημιουργεί "πεδίο δόξης λαμπρό" στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

  • Η άμεση εξόφληση του συνόλου των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών από τον Οκτώβρη, μέχρι και την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου σε πιστοποιημένους και μη εκπαιδευτές ΔΙΕΚ και ΣΔΕ.
  • Η καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών για όλο το διάστημα που τελούν οι δομές σε απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
  • Η άμεση αποστολή ηλεκτρονικά των συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου και η υπογραφή τους, βάσει των αναθέσεων που έχουν γίνει.
  • Η ένταξη των εκπαιδευτικών στο Ταμείο Ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες.
Διαδικτυακές εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Το βίντεο από το 3o podcast της ΚΝΕ, που είναι αφιερωμένο στους μαθητές, καθώς και τις δύο προηγούμενες εκπομπές της για τον κορονοϊό και τις συνέπειες της πανδημίας στα εργασιακά δικαιώματα, μπορεί να τα βρει κανείς στην καινούργια ιστοσελίδα της Οργάνωσης, kne.gr. «Μπαίνουν οι μαθητές σε καραντίνα;» ήταν το θέμα του 3ου podcast, που ασχολήθηκε με την τηλεκπαίδευση, τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη δράση των μαθητών, με καλεσμένους την Δάφνη, μαθήτρια Γ' Λυκείου, πρόεδρο του 15μελούς του Μαράσλειου Λυκείου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, και τον Αντρέα Καργόπουλο, καθηγητή Χημείας και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Παράλληλα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν διαδικτυακές εκπομπές για επίκαιρα θέματα:

  • Εκδήλωση - συζήτηση μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η υγεία τις μέρες της πανδημίας: Υπάρχει άλλος δρόμος; Το παράδειγμα του σοσιαλισμού», διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ Βόλου και Λάρισας της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Αγγέλα Τσιάτσιου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τη χρήση του κωδικού: 8k6ce85.
  • Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Ροδόπης της ΚΝΕ πραγματοποιεί παρουσίαση του βιβλίου «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό 3. Για την παραχάραξη της Ιστορίας», που αποτελεί έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει από τον Νίκο Καραδήμο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσει κανείς τη βιβλιοπαρουσίαση: https://join.skype.com/glSLHrT3HZaW (όσοι συνδέονται καλό θα είναι να έχουν κλειστά την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής τους, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο διαδίκτυο και παρεμβολές. Μετά την παρουσίαση θα μπορούν να υποβληθούν ερωτήσεις. Σκέψεις και ερωτήσεις μπορούν να στέλνονται ήδη και στο email: kneamth@hotmail.com).
Εκτακτη έκδοση του «Οδηγητή» κυκλοφορεί από σήμερα!

Αλλο ένα «όπλο» στην πολύμορφη παρέμβαση που αναπτύσσουν σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες, έχουν στα χέρια τους από σήμερα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Πρόκειται για την έκτακτη 16σέλιδη έκδοση του «Οδηγητή» που κυκλοφορεί στην τιμή του 1 ευρώ. Οποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί και να διαβάσει τον «Οδηγητή» ηλεκτρονικά και μέσω του site της ΚΝΕ (kne.gr).

«Μεγαλώνει το χάσμα και πληθαίνουν οι λογαριασμοί. Μένουμε δυνατοί! Τώρα δίνουμε τη μάχη!», λέει το σύνθημα στο εξώφυλλο του «Οδηγητή», που φιλοξενεί κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες των ημερών.

Με τη συγκεκριμένη έκδοση του «Οδηγητή» και την πλούσια αρθρογραφία της γύρω από τα ζητήματα της επικαιρότητας, η ΚΝΕ φιλοδοξεί να απευθύνει ένα κάλεσμα δύναμης και θάρρους στη νεολαία. Για να μείνουν οι νέοι και οι νέες δυνατοί, να ακονίσουν τη σκέψη τους, να μπει ένα ακόμα λιθαράκι ώστε να ριζώσει στο μυαλό και την καρδιά ακόμα περισσότερων η αλήθεια. Γιατί, όπως λέει και το σύνθημα του Κόμματος, ειδικά σε αυτή την περίοδο, όταν η αλήθεια βρίσκεται στα χέρια μας, γίνεται δύναμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ