Πέμπτη 14 Μάη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη των αρχαιρεσιών με πολύτιμο όπλο τις νέες δυνάμεις στους χώρους δουλειάς

Από τις 24 Μάη μέχρι τις 14 Ιούνη οι εκλογές

Τη μάχη των αρχαιρεσιών (24 Μάη έως τις 14 Ιούνη) δίνει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, με στόχο να βγει ακόμα πιο δυνατό από αυτές, και ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση τη συλλογική δράση και λειτουργία του, να δυναμώσει η διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς.

Ελπιδοφόρο στοιχείο για την επιτυχία αυτής της μάχης αποτέλεσε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή του, που έγινε την περασμένη Κυριακή και ξεχώρισε για την παρουσία εργαζομένων που ήρθαν για πρώτη φορά, εργαζομένων νέων σε ηλικία, εργαζομένων από χώρους δουλειάς με νεοϊδρυμένα επιχειρησιακά σωματεία. Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη η μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος μετρά αποτελέσματα και δίνουν ζωντάνια και δύναμη για τη συνέχεια.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Σχοινάς, κάνοντας τον απολογισμό αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, μιλώντας για τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια, την ανυπαρξία ΣΣΕ στον κλάδο, την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, την εργοδοτική τρομοκρατία. Ξεχώρισε τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την κυβέρνηση και τους ομίλους να φορτώνουν τα σπασμένα στον λαό για τη θωράκιση των κερδών.

Απέναντι στα παραπάνω αντιπαράθεσε τη δράση των συνδικάτων με ταξικό προσανατολισμό κόντρα μάλιστα στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μιλώντας για τα «κατορθώματα» των δυνάμεων αυτών, σχολίασε την πρόσφατη κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε η ηγεσία της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες ζαχαρωδών με όρους που βολεύουν τους εργοδότες, με πραγματικά μεροκάματα και μισθούς χαμηλότερους από αυτά που έπαιρναν πριν 17 χρόνια.

Ως προς τη δράση του Συνδικάτου ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία οργάνωσε την πάλη τα προηγούμενα χρόνια, που αφορούν κυρίως τους όρους δουλειάς και τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, όπως η οργάνωση και η συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας κ.ά. Με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στη «Βιολάντα» ανέδειξε τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας, ενώ η επιτυχημένη απεργία έφερε στην επιφάνεια δυνατότητες που υπάρχουν για οργάνωση στους χώρους δουλειάς για να εκφραστεί με διεκδίκηση και συσπείρωση στα σωματεία η μεγάλη δυσαρέσκεια και η ανησυχία των εργαζομένων. Παράλληλα, ο απολογισμός ανέδειξε τις παρεμβάσεις του συνδικάτου και την οργάνωση της συμμετοχής του κλάδου στις πανελλαδικές απεργίες, αλλά και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολεμική εμπλοκή, ενώ ξεχώρισε και η οργάνωση της αλληλεγγύης στους αγώνες των αγροτών.

Στην περίοδο που έρχεται, το Συνδικάτο, σημείωσε, θέτει επίκεντρο της δράσης τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ αλλά και επιχειρησιακών ΣΣΕ.

Για τις επικείμενες αρχαιρεσίες υπογραμμίστηκε πως δεν είναι μόνο μια μάχη για να βγει νέα διοίκηση, αλλά και για το «ποια γραμμή» θα έχει το Συνδικάτο τα επόμενα χρόνια: «Ψηφίζουμε να έχουμε συνδικάτο, ζωντανό, μαχητικό, παρόν σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στη λογική του φόβου, της αναμονής και του συμβιβασμού». Σημείωσε ότι το Συνδικάτο πρέπει να γίνει το αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου, χωρίς καμιά εξαίρεση, και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη δράση του. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην οργάνωση των γυναικών, που είναι το πιο πολυάριθμο κομμάτι του κλάδου και αυτό που βιώνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Επίσης μάχη πρέπει να δοθεί για καλύτερη οργάνωση των μεταναστών εργατών, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης.

Ολοκλήρωσε καλώντας σε ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων για να δυναμώσουν οι αγώνες για την υπεράσπιση και την κατάκτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Νέοι εργαζόμενοι μεταφέρουν τον παλμό από τα εργοστάσια

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις εργαζομένων, κυρίως νέων σε ηλικία, από πολλά εργοστάσια, ΔΕΛΤΑ, PEPSICO, ΝΙΚΑΣ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ, ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, CRETA FARM, ΜΥΛΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ κ.ά., γεγονός που επιβεβαιώνει τα θετικά βήματα που έγιναν την προηγούμενη περίοδο στη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων στον κλάδο. Σχεδόν σε όλες τις ομιλίες υπογραμμίστηκε ότι η μάχη των αρχαιρεσιών πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να βγει το κλαδικό Συνδικάτο ακόμα πιο δυνατό.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος από την PEPSICO μίλησε για τη μάχη που δίνουν για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ και καλύτερες συνθήκες εργασίας, έχοντας την πολύτιμη στήριξη του Συνδικάτου, και σημείωσε ότι θα δώσουν συνέχεια στον αγώνα αυτόν με νέες κινητοποιήσεις. Ακόμα μίλησε για τη μάχη που στέφθηκε με επιτυχία για τη συμμετοχή στην απεργία του κλάδου μετά το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της «Βιολάντα», πραγματοποιώντας περιοδείες και συζητήσεις σε κάθε βάρδια.

Αλλος εργαζόμενος από τη ΦΑΓΕ ανέφερε ότι η βιομηχανία γιαουρτιού παράγει στο 100% και ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, γεγονός που δείχνει ότι «οι δουλειές πάνε καλά». Το 2024 σημείωσε τζίρο 753 εκατομμυρίων ευρώ, 20% πάνω από το 2023, και κέρδη 112 εκατομμύρια ευρώ, όμως στους εργαζόμενους πετάνε ψίχουλα για αυξήσεις. Την ίδια ώρα η εντατικοποίηση «χτυπάει κόκκινο». Η πίεση είναι τόσο μεγάλη, που έχουν παραιτηθεί 10 εργαζόμενοι, σημείωσε, επειδή δεν άντεξαν. Ακόμα κατήγγειλε τη στάση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου της ΦΑΓΕ που κρατά στάση συμβιβασμού και αναμονής, ενώ πληθαίνουν οι φωνές αγανάκτησης.

Εργαζόμενος μιλώντας για τη μάχη που δίνεται για πολλά χρόνια για την οργάνωση των μεταναστών εργατών γης και βιομηχανικών, με συγκίνηση ανέφερε ότι όταν πήγαν να τους μιλήσουν για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό, η οποία έχει χτιστεί και κερδηθεί μέσα από τους αγώνες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

Εργαζόμενη, νέα και αυτή σε ηλικία, από το εργοστάσιο «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» τόνισε πως ο απολογισμός του Συνδικάτου δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά ένας απολογισμός μάχης. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν υπάρχει σωματείο, όμως το Συνδικάτο είναι παρόν και είναι αυτό που ως οργανωμένη δύναμη παρενέβη σε συνθήκες καύσωνα και ανάγκασε την εργοδοσία να πάρει μέτρα.

Μιλώντας για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας αναφέρθηκε στα εξαντλητικά ωράρια και τις μονότονα χιλιάδες φορές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. «Μοιραζόμαστε», είπε, «παυσίπονα και έχουμε μυοσκελετικά προβλήματα. Ομως για αυτά, μας είπαν από την εργοδοσία, δεν φταίνε οι συνθήκες εργασίας, αλλά ότι γυρνάμε σπίτι και κρατάμε το παιδί αγκαλιά!».

Στη Συνέλευση χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, ο οποίος χαιρέτισε την πλούσια πείρα που μεταφέρθηκε από τους εργάτες, «χωρίς να κρύβουμε αδυναμίες, και αυτό σημαίνει ότι το Συνδικάτο πατάει γερά». Εχουν γίνει βήματα, είπε, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την καλύτερη παρέμβαση τους χώρους δουλειάς, αλλά και στην ανάδειξη νέων εργαζομένων στη συνδικαλιστική δράση, που βγαίνουν μπροστά και δείχνουν τις δυνατότητες του ζωντανού εργατικού κινήματος, σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έκφρασή τους είναι και ο ισόβιος 72χρονος πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ελεγχόμενος εκατομμυριούχος.

Το δυνάμωμα της οργάνωσης είναι αυτό που κρίνεται και στη μάχη των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου, τόνισε, και αυτό αφορά συνολικά τον κλάδο αλλά και το εργατικό κίνημα.

Μιλώντας για τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις επισήμανε πως πέρα από τους ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων διαφορετικών κλάδων, όλοι συμφωνούν στην πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας, γιατί από αυτό προέρχονται τα κέρδη τους. Παράλληλα, βιομήχανοι, εφοπλιστές, ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι επιδιώκουν να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική. «Αυτό εννοούν από την πλευρά τους, όταν λένε για "σταθερότητα". Δηλαδή μπορεί να αλλάξουν πρόσωπα, κόμματα, αλλά η αντεργατική, η αντιλαϊκή πολιτική να συνεχίζεται».

Και σε άλλο σημείο τόνισε πως «δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να δυναμώσουμε την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουμε την πάλη, τη διεκδίκηση και τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας». Για αυτό πρέπει να ενισχυθεί το Συνδικάτο, που αποτελεί ένα μεγάλο στήριγμα και για την Ομοσπονδία. «Αυτό φοβούνται οι εργοδότες. Το Συνδικάτο έχει τις δυνατότητες να κάνει βήματα μπροστά, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν μια ανάσα αλλά και να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει, τον πλούτο που παράγουν», κατέληξε.

Το πρόγραμμα αρχαιρεσιών

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν από 24 Μάη έως 14 Ιούνη στα γραφεία του Συνδικάτου (Αθήνα, Βηλαρά 2, 6ος όροφος) αλλά και καθημερινά σε χώρους δουλειάς. Συγκεκριμένα, στα γραφεία του Συνδικάτου θα γίνονται 10 π.μ. - 6 μ.μ. τις εξής ημερομηνίες: Κυριακή 24/5, Σάββατο 30/5, Κυριακή 31/5, Σάββατο 6/6, Κυριακή 7/6, Σάββατο 13/6, Κυριακή 14/6.

ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ
Η απεργία έδειξε τον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του κέρδους και των πολέμων

«Η σημερινή απεργία και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις φανέρωσαν την οργή και την αγανάκτηση των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν σε όλη τη χώρα», τονίζει η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει αναλυτικά ότι «οι κινητοποιήσεις έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι απέναντι στην πολιτική που καθηλώνει μισθούς, που κρατάει υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες, που καταργεί δικαιώματα και υπονομεύει τη δουλειά με μόνιμες σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους.

Συσπειρωμένοι στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες τους δεν δέχονται να υπάρξει σιωπητήριο στους χώρους δουλειάς, να βάλουν πλάτη στη μετατροπή της οικονομίας σε πολεμική και στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δεν υποτάσσονται στη δημοσιονομική πειθαρχία για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα των πολέμων τους.

Και σε αυτήν την απεργία επιβεβαιώθηκε ο θλιβερός ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που στηρίζοντας τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου έλαμψε διά της απουσίας του τόσο στην οργάνωση της απεργίας όσο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Εφτασε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ χωρίς ντροπή στην ομιλία του να κάνει μαθήματα στους απεργούς δημοσίους υπαλλήλους για το πώς οργανώνεται μια απεργία! Ο εκνευρισμός των συνδικαλιστών που την αποτελούν ήταν έκδηλος από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη, συμμετέχοντας μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η σημερινή απεργία δείχνει τη μοναδική διέξοδο, τον δρόμο της οργανωμένης πάλης, της σύγκρουσης με την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ολες οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία να μπουν σε νέα φάση διεκδίκησης. Να ζωντανέψουν ακόμα περισσότερο, με εργαζόμενους έτοιμους να προασπιστούν κάθε δικαίωμά τους. Να διεκδικήσουν ακόμα πιο μαχητικά αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση του νέου πειθαρχικού δικαίου. Να σταθούν αποφασιστικά ενάντια στην άρση της μονιμότητας, που οδηγεί σε απολύσεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε τον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων και τα δίκαια αιτήματά τους

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη χτεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ σημειώνει:

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που σήμερα απεργούν, έχουν δίκιο να διεκδικούν αυξήσεις σε μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι απολύσεις.

Εχουν δίκιο να βάζουν στο στόχαστρο τις αντιδραστικές συνταγματικές αλλαγές που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σε βάρος των δικαιωμάτων τους, σε βάρος όλου του λαού, με την άρση της μονιμότητας, τον "κόφτη" στις κοινωνικές δαπάνες στο όνομα των "δημοσιονομικών αντοχών", την αναθεώρηση του άρθρου 16 κ.ά. Στηρίζουμε τον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων και τα δίκαια αιτήματά τους.

Κι αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με το νέο πειθαρχικό δίκαιο που ψήφισε θα καταφέρει να τους επιβάλει σιωπητήριο, είναι βαθιά γελασμένη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μαζικό απεργιακό «όχι» στην πολιτική που τσακίζει ζωές και δικαιώματα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
«

Απορρίπτουμε την πολιτική που πετσοκόβει τους μισθούς μας και τσακίζει τα δικαιώματά μας για να στηρίζει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και με τον ίδιο στόχο χρηματοδοτεί την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους»: Αυτό το καθαρό μήνυμα έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι απεργοί στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι των 12 μισθών τον χρόνο και πολλοί από αυτούς των 830 ευρώ τον μήνα, που βλέπουν να στερούνται τα στοιχειώδη για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Και αυτό το μήνυμα δεν μπορεί να το αγνοήσει ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένα αστικό κόμμα, αφού στάλθηκε από χιλιάδες απεργούς.

Η μαζική συμμετοχή τους στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Αθήνας και άλλων πόλεων προκάλεσε ανησυχία σε κυβερνητικά στελέχη και παπαγαλάκια τους, που από το πρωί σε κάτι πάνελ προεξοφλούσαν ότι «ο κόσμος δεν θα συμμετάσχει», αφού γνωρίζουν καλά ότι μπορεί να γίνει σταθμός κλιμάκωσης των αγώνων. Να μπει ακόμα πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο η πολιτική κράτους και κυβερνήσεων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που στερούν από το σύνολο των εργαζομένων το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλειά με αξιοπρέπεια.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα
Χιλιάδες εργαζόμενοι στη μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα
Χτες στην Αθήνα, λοιπόν, η πλατεία Κλαυθμώνος γέμισε με χιλιάδες απεργούς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια, υγειονομικούς, υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων κ.ά. Μια πολύ μαζική συμμετοχή, καρπός της μάχης που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Δημόσιο σε κάθε χώρο δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας. Σε αντίθεση με τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του όλου ΣΥΡΙΖΑ, που αρκούνται στην απόφαση κήρυξης της απεργίας και μετά κάνουν ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν.

Στο πλάι των απεργών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής.

Η συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν και Σύλλογοι Συνταξιούχων, ξεκίνησε με την ομιλία από την Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που στο πρόσφατο συνέδριο αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη.

Μεταφέροντας εικόνα από τις περιοδείες που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε τη μεγάλη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση στους χώρους δουλειάς, με τους εργαζόμενους να λένε παντού ότι «κάτι πρέπει να γίνει», αναδεικνύοντας την ανάγκη αντίστασης και διεκδίκησης.

Στιγματίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων τόνισε ότι «δεν δεχόμαστε να βλέπουμε τα εκατομμύρια να περνούν δίπλα μας και η κυβέρνηση της ΝΔ να λέει "δεν έχω για εσάς" ή "και να είχα δεν θα σας έδινα τον 13ο και 14ο μισθό", όπως μας είπε ο υπουργός Οικονομικών Πιερρακάκης», και από την άλλη να «τα δίνουν στους λίγους, γιατί επιλέγουν να στηρίζουν τα κέρδη τους και τους ανταγωνισμούς τους, που κονταροχτυπιούνται για να αρπάξουν πιο πολλά, για να μπορούν να εκμεταλλεύονται πιο αποτελεσματικά εργαζόμενους, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς, σπάνιες γαίες κ.λπ.».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
«Είμαστε εδώ σήμερα», ανέφερε πιο κάτω, «και δηλώνουμε ότι θα δώσουμε συνέχεια στον αγώνα και τη διεκδίκηση, κόντρα σε όσους βάζουν πλάτες στην κυβερνητική πολιτική, στη λογική των "θυσιών" για την πολεμική οικονομία, στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά και κόντρα στις φωνές της μοιρολατρίας και της απογοήτευσης, σε όσους δεν βλέπουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν τα βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Μάλιστα, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση να αποτελούν «αιτία πολέμου», η Βέτα Πανουτσάκου ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί, τονίζοντας: «Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε στις συμπληγάδες των πολεμικών συγκρούσεων και πρέπει κάθε εργαζόμενος, το κίνημα συνολικά να πάρει θέση (...). Οι εξελίξεις που προοιωνίζονται μάλιστα και τη γενίκευσή τους, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να προβάλλει το έωλο και ανιστόρητο επιχείρημα ότι ο λαός, το κίνημα δεν έχει λόγο γι' αυτά, ότι η εξωτερική πολιτική ανήκει αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση».

Ποιος μπορεί, αναρωτήθηκε, «να κάνει πως δεν καταλαβαίνει» ότι τα ποσά που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο «λείπουν από τους μισθούς, τις συντάξεις, τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, υποδομές; Μπορεί κάποιος αν δεν είναι υποταγμένος στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των συνεργών της, αν δεν συμπλέει με αυτήν, να κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται και να αναπαράγει αυτήν την προπαγάνδα; Σίγουρα όχι».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Είμαστε, είπε, με το 74% αυτών που δηλώνουν σε δημοσκοπήσεις πως διαφωνούν με την επίθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ στο Ιράν, με το 81% που απαντά ότι ο πόλεμος γίνεται «για να ελεγχθούν τα συμφέροντα της περιοχής», με το 100% των εργαζομένων που διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σύγχρονη και δωρεάν - δημόσια Υγεία και Παιδεία κ.ά.

«Συνεχίζουμε», κατέληξε, «τον αγώνα και τη διεκδίκηση, χωρίς αυταπάτες για σωτήρες, διαφόρων αποχρώσεων. Δίνουμε συνέχεια στους χώρους δουλειάς και στον δρόμο, στην οργάνωση του αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Ακολούθησαν οι ομιλίες από εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που επιβεβαίωσαν ότι είναι από αυτούς που ...«κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν». Μάλιστα, από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Β. Πολυμερόπουλος, φαίνεται πως νόμιζε ότι μιλούσε σε κάνα συνέδριο της παράταξής του, σαν το πρόσφατο στα γραφεία της ΝΔ. Ετσι ο συγκεκριμένος επιτέθηκε στους ίδιους τους εργαζόμενους, κατηγορώντας τους ότι δεν κατεβαίνουν μαζικά στην απεργία, ενώ είναι η παράταξή τους μαζί με όλες τις άλλες παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Ακολούθησε πορεία, όπου στα περισσότερα μπλοκ κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Παιδεία και Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Προνόμια στους λίγους, φόροι στον λαό - Δεν βγαίνουνε τα έξοδα με 800 ευρώ», «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας - Οργάνωση και αγώνας, η απάντησή μας».

Η πορεία κατέληξε στη Βασιλίσσης Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, με τον Σπύρο Μαρίνη, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, εκλεγμένο με τη ΔΑΣ και πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, να χαιρετίζει τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση και το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλε, τονίζοντας την ανάγκη ο αγώνας να συνεχιστεί καθημερινά στους χώρους δουλειάς και δίνοντας ραντεβού στους αγώνες που έρχονται.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργαζόμενοι από κάθε υπηρεσία συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, οργανώνοντας μαζική και μαχητική απεργιακή κινητοποίηση.

Μιλώντας μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση η Χαρά Λαμπαδά, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ και του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούμε γιατί αρνούμαστε να κάνουμε πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών μας και των οικογενειών τους, που πληρώνουν 2 και 3 φορές για υπηρεσίες Υγείας και να συμμετέχουμε στην απογευματινή εμπορευματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση, ή να ασκούμε παράλληλα και ιδιωτικό έργο, μετατρέποντας σε πάρεργο τη δουλειά μας στο νοσοκομείο, όπως μας προτρέπει η κυβέρνηση, για να ενισχύσουμε το εισόδημά μας». Και τόνισε: «Αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι για να μη χτυπήσει στο ταβάνι των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας που επικαλείται η κυβέρνηση, για να μην αυξήσει τους μισθούς μας και να μην προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, την ίδια στιγμή που δίνει πακτωλό χρημάτων για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και εκατοντάδες εκατ. σε αποστολές εκτός συνόρων και πολεμικά μέσα για το ΝΑΤΟ».

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στάθηκε μεταξύ άλλων στη συνταγματική αναθεώρηση και στην προτεινόμενη «άρση της μονιμότητας», τονίζοντας ότι «πρόκειται για αιτία πολέμου». «Θέλουν να θωρακίσουν συνταγματικά τις διώξεις και τις απολύσεις, χτυπώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά», ανέφερε.

Κάλεσμα σε συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μάη, στις 11 π.μ., από το Γ' Σώμα Στρατού όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, απηύθυνε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Στην Πάτρα και άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, με συνθήματα μεταξύ άλλων όπως «κάτω τα χέρια από τη μόνιμη - σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα», υπάλληλοι των δήμων, υγειονομικοί, αλλά και εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, το «παρών» έδωσε και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Στην απαίτηση λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία και όχι για τα πολεμικά σφαγεία αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Χρήστος Δάβουλος. Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και από τον Δημήτρη Αθανασιάδη, πρόεδρο του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ηλίας Σκεπετάρης, πρόεδρος του ΝΤ Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ, και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη Λάρισα, δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του ΕΣΠΑ σε κοινωνικές δομές του δήμου, με την Στεργιανή Σιούλα να καταγγέλλει εκ μέρους τους τη διαρκή ομηρία. Στο πλευρό των εργαζομένων του Δημοσίου βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιάννη Σκόκα.

Ανάλογες δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

Στη Χαλκίδα, δυναμική απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στις διεκδικήσεις.

Την έμπρακτη στήριξή τους εξέφρασαν επίσης αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Κούκουρα, καθώς επίσης εκπρόσωποι σωματείων συνταξιούχων.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, στην είσοδο του ΤΕΠ, αναδεικνύοντας την απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των υγειονομικών, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Στην κινητοποίηση βρέθηκαν εργαζόμενοι από υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και συνταξιουχικών σωματείων.

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν επίσης οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στην πόλη της Λαμίας, με συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, έξω από το κτίριο που στεγάζει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, όπου μεταξύ άλλων πολλοί εργαζόμενοι σε δομές μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που κινδυνεύουν να απολυθούν.

Στο Ηράκλειο, μαχητική απεργιακή συγκέντρωση με τη συμμετοχή των συμβασιούχων μέσω ΕΣΠΑ να ξεχωρίζει πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, με εκπροσώπους σωματείων όπως από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο να καλούν και στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την Κυριακή 17 Μάη, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στα Χανιά, όπως και στο Ρέθυμνο και στον Αγιο Νικόλαο.

Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες οδηγοί ταξί έχουν πλέον το δικό τους Σωματείο

Από τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών
Από τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών
Οι μικροί επαγγελματίες οδηγοί που έχουν την ταμειακή στο όνομά τους έχουν πλέον τη δική τους φωνή, καθώς πρόσφατα προχώρησαν στην ίδρυση του Σωματείου τους. Το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Οδηγών Ταξί Αττικής (ΣΑΕΟΤΑ) απευθύνεται στους χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία συνδικαλιστική έκφραση και συμμετοχή, καθώς δεν γίνονταν δεκτοί ούτε στο ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί) ούτε στο ΣΟΤΑ (Συνδικάτο Οδηγών Ταξί Αττικής), με ευθύνη των πλειοψηφιών στα ΔΣ των συγκεκριμένων σωματείων.

Πλέον, μέσα από τη δημιουργία του δικού τους Σωματείου παίρνει μορφή ο αγώνας τους ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που διαχρονικά τους έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας την πολιτική στήριξης των ομίλων.

Σύμμαχο αυτής της πολιτικής, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, αποτελεί και μερίδα συνδικαλιστών «που είτε λόγω συμφερόντων, είτε λόγω συμβιβασμών, είτε λόγω προσωπικών επιδιώξεων, με τη στάση τους βάζουν τρικλοποδιές στον αγώνα που γίνεται, εγκλωβίζοντας συναδέλφους. Απέναντί μας έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, ανεξαρτήτως προσώπων».

Αλλωστε η αναγκαιότητα οργανωμένης απάντησης φάνηκε από τις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για το χατίρι των «πράσινων» ενεργειακών ομίλων, που επιβάλλει την υποχρεωτική αντικατάσταση των οχημάτων τους από ηλεκτρικά, και διατρανώνουν οργανωμένα τις διεκδικήσεις τους. Παράλληλα, από καλύτερη θέση θα οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων τους, καθώς με τον νέο νόμο καταργείται το ποινικό μητρώο και αντικαθίσταται από μητρώο δικαστικής χρήσης, με κίνδυνο να χαθεί η ειδική άδεια, άρα και οι δουλειές τους.

Επίσης καταγγέλλουν τη στάση των μαντράδων, που απαιτούν μίσθωμα από τον οδηγό - ελεύθερο επαγγελματία σε περίοδο απεργίας, όπου μάλιστα συμμετέχουν και οι ίδιοι.

Οι διεκδικήσεις τους περιλαμβάνουν να μπει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, ξεκινώντας από τις τιμές χονδρικής και τα διυλιστήρια, να καταργηθούν ΕΦΚ και ΦΠΑ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και της τεκμαρτής φορολόγησης. Λένε όχι στην υποχρεωτική αντικατάσταση οχημάτων με ηλεκτρικά. Απαιτούν κρατικές επιδοτήσεις για αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες για την αντικατάσταση οχήματος, όπως και για εγκατάσταση ταξιμέτρων, POS κ.λπ., άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 134328/20-8-2025.

Ο Γιώργος Μπάικας, από τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς ταξί Αττικής, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» αναδεικνύει σε ποιους απευθύνεται το Σωματείο: «Είμαστε ένα νεοϊδρυθέν σωματείο που καλύπτει τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς ταξί που έχουν την ταμειακή στο όνομά τους».

Η ίδρυση του Σωματείου αποτέλεσε αναγκαιότητα, καθώς «μέσα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γενικά και ειδικά, και ύστερα από τους απεργιακούς αγώνες που δώσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε η ανάγκη σύστασης σωματείου. Το σωματείο αυτό ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα του οδηγού, όπως είναι το μίσθωμα της άδειας απέναντι στους μαντράδες, αλλά και τα προβλήματα της επιβίωσης που φέρνει η ΚΥΑ, με την υποχρεωτική ηλεκτροκίνηση, την απαγόρευση έμφορτων οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες και την αλλαγή του ποινικού σε δικαστική χρήση από γενική χρήση».

Σχετικά με τι τελικά έρχεται να φέρει η νέα ΚΥΑ, σημειώνει: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των οδηγών ταξί και να περάσει το έργο στις μεγάλες εταιρείες, δίνοντάς τους ακόμα μεγαλύτερες διευκολύνσεις. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, που συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα, κάνει την εργασία μας ακόμα πιο δύσκολη. Με τη συμμετοχή και τη συσπείρωση στο Σωματείο μας, μπορούμε να σταματήσουμε τη διαρκή επίθεση και εξαθλίωση που βιώνουμε».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ
«Δυναμώνουμε την αγωνιστική φωνή, για σωματείο μαχητικό, δίπλα σε κάθε συνάδελφο»

Την Κυριακή 24 Μάη η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και οι εκλογές του Σωματείου

Η ενίσχυση της αγωνιστικής φωνής διεκδίκησης στο Σωματείο Σχολικών Κυλικείων κρίνεται στις 24 Μάη, μέρα που οργανώνεται η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση (10.30 π.μ.), με τις αρχαιρεσίες να αναμένονται την ίδια μέρα, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Οι μικροί επαγγελματίες που μισθώνουν τις άδειες λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, έρχονται αντιμέτωποι με ασφυκτικά μέτρα, καθώς ειδικά από την πανδημία και μετά, με τη φοροληστρική πολιτική και ειδικά με την εφαρμογή της τεκμαρτής φορολόγησης (ν.5073/2023), το «τσεκούρι» είναι βαρύ καθώς φορολογούνται κανονικά και επιβαρύνονται όλα τα λειτουργικά κόστη, ακόμα και όταν πρακτικά τα σχολεία είναι κλειστά. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζονται 189 ημέρες τον χρόνο ως «εργάσιμες», ενώ ο μέσος όρος πραγματικών ημερών εργασίας πανελλαδικά δεν ξεπερνά τις 135.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών κυλικείων, ειδικά στα δημοτικά σχολεία, όπως εξηγεί στον «Ριζοσπάστη» η Μυρτώ Δεμίρη, μέλος του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κυλικείων. «Είμαστε ένας κλάδος που τα τελευταία 5 χρόνια έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 40%, μετά από αλλεπάλληλα οικονομικά χτυπήματα. Περίπου 600 σχολεία στην Αττική είναι χωρίς σχολικό κυλικείο. Αυτό σημαίνει πως 600 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους μητέρες και μονογονεϊκές οικογένειες - αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μαγαζιά τους, επειδή τα οικονομικά βάρη έγιναν πλέον αβάσταχτα και τα χαράτσια δεν σταμάτησαν ποτέ να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται», σημειώνει.

Η κατάσταση εντείνεται ειδικά από την περίοδο της πανδημίας, εξηγεί, τονίζοντας πως ό,τι άφησε όρθιο η διαχείριση του Covid, το αποτέλειωσε η μετέπειτα κυβερνητική πολιτική και όσοι την στηρίζουν με κάθε τρόπο.

Αυτά τα στηρίγματα υπάρχουν και μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, με την Μ. Δεμίρη να ξεκαθαρίζει πως «"αιώνιοι" συνδικαλιστές αλληλοσυγχαίρονταν στους διαδρόμους επιμελητηρίων και της ΓΣΕΒΕΕ και φωτογραφίζονταν χαμογελαστοί δίπλα σε υπουργούς, την ώρα που ο κλάδος οδηγούνταν με βία και ανηθικότητα στον γκρεμό», επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο τους.

Στεκόμενη σε αυτό, τόνισε πως «τα ουσιαστικά αιτήματα του κλάδου σπάνια αναδεικνύονται από τα ΔΣ. Η εικόνα του αφανισμού μας δεν φαίνεται να ανησυχεί τα προεδρεία, μέχρι φυσικά το πρόβλημα να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα», κάνοντας παράλληλα λόγο για παρατυπίες με εργαζόμενους ή συνταξιούχους να βρίσκονται στη ΓΣΕΒΕΕ και στα προεδρεία Σωματείων. Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια διάλυσης και απομάκρυνσης των επαγγελματιών του κλάδου από τον αγώνα και από τη συσπείρωση στο Σωματείο, μέσα από μεθοδεύσεις με στόχο να χτυπηθεί η αγωνιστική κινητοποίηση και δράση.

«Την Κυριακή 24 Μαΐου, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές του Σωματείου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν μια ηχηρή απάντηση μέσω της ψήφου τους, στηρίζοντας το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό μας. Για ένα σωματείο δυνατό, μαχητικό και ουσιαστικά δίπλα σε κάθε συνάδελφο. Γιατί, συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη συλλογική διεκδίκηση, τη συμμετοχή και την ανασυγκρότηση ενός σωματείου πραγματικά αγωνιστικού», σημειώνει στο κάλεσμά της.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Στη μάχη της οργάνωσης και της διεκδίκησης, της σύγκρουσης με την πολιτική που τους τσακίζει

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την προσπάθεια που γίνεται σε μια σειρά χώρους με νέα σωματεία, αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

Επόμενος «σταθμός» του αγώνα που δίνουν οι μικροί επαγγελματίες αποτελούν οι εκλογές σε μια σειρά Σωματεία, που οργανώνονται το επόμενο διάστημα.

Οι μικροί επαγγελματίες στην Εστίαση, στα φωτογραφεία, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, οι υδραυλικοί, οι μισθωτές σχολικών κυλικείων καλούν σε ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων, σε μαζικοποίηση των Σωματείων τους, ώστε να ενισχυθεί η πάλη και ο αγώνας των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και τους πολέμους τους, που τους συνθλίβουν.

Μέσα από τα καλέσματά τους μπαίνει στο στόχαστρο η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας των ομίλων και σέρνουν τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο της ακρίβειας και να μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων.

Αλλωστε, είναι οι ίδιοι που τις συνέπειες αυτής της εμπλοκής στον πόλεμο τις πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά με τις αυξήσεις στα καύσιμα και την Ενέργεια, τις πρώτες ύλες που έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής και την ακρίβεια που κατατρώει συνολικά το λαϊκό εισόδημα.

Παράλληλα, αναδεικνύουν πως ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι ενιαίος, καθώς υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο κίνημα των ΕΒΕ που προωθούν τα σχέδια στήριξης των στόχων των ομίλων και τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, καλούν δηλαδή τους μικρούς να στοιχηθούν με τους ομίλους που μετρούν τζίρους εκατομμυρίων και προσβλέπουν σε ακόμα περισσότερα κέρδη από τη στροφή στην πολεμική οικονομία και εμπλοκή, κάτι που προϋποθέτει τον στραγγαλισμό της «μαρίδας».

Αλλωστε, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι φορείς τους που παλεύουν σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, σταθερά έχουν «διαλέξει» τους συμμάχους τους, που δεν είναι άλλοι από εργατικά σωματεία που από κοινού τα τελευταία χρόνια συναντηθήκαν στους μεγάλους αγώνες του λαού. Είναι οι αγρότες που οι ενώσεις των ΕΒΕ βρέθηκαν στο πλάι τους, στον μεγαλειώδη αγώνα που έδωσαν μέσα από τα μπλόκα για την επιβίωσή τους, οι σύλλογοι γυναικών, που από κοινού πάλεψαν να μην απελευθερωθεί το ωράριο στο εμπόριο, για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και για να παρθούν μέτρα προστασίας της αυτοαπασχολούμενης νέας μητέρας.

«Μαζικό και ισχυρό κίνημα στους επαγγελματίες - Μαζικά ισχυρά Σωματεία», καλούν λοιπόν οι αυτοαπασχολούμενοι μπροστά στις εκλογές τους, ώστε να δυναμώσει η πάλη για τις διεκδικήσεις τους, όπως κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως και της τεκμαρτής φορολόγησης. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Απαιτούν να μπει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

Οι υδραυλικοί ψηφίζουν από τις 24 Μάη

Ζωντανή έκφραση διεκδίκησης για τον κλάδο ο ΣΕΥΑ

Στις εκλογές του προχωρά και ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας (ΣΕΥΑ), με την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση να πραγματοποιείται την Κυριακή 24 Μάη 9 π.μ. - 12 μ. στα γραφεία του Συνδέσμου (Πανδώρου 22, Αθήνα). Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν από την Κυριακή 24 Μάη έως την Τρίτη 26 Μάη και ώρες 12 μ. - 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου.

«Δεν είναι μια τυπική διαδικασία οι εκλογές» τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Γρίβας, γραμματέας του Συνδέσμου. Και πράγματι, ο ΣΕΥΑ είναι ένα Σωματείο από το 1968, που έχει ιδρυθεί μέχρι σήμερα, αποτελεί τη ζωντανή οργανωτική έκφραση των αγωνιών, των αναγκών και των διεκδικήσεων των υδραυλικών της Αττικής. Στη μακρόχρονη πορεία του, έχει σταθεί δίπλα στους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου, οργανώνοντας τις διεκδικήσεις τους, με στόχο να δίνει φωνή στους αυτοαπασχολούμενους και να υπερασπίζεται το επάγγελμα απέναντι στις πιέσεις της «αγοράς».

Συνεχίζοντας ο Ν. Γρίβας σημειώνει πως «είναι μια κρίσιμη στιγμή ευθύνης για όλους μας. Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια πιέζει καθημερινά το εισόδημά μας, η φορολογία αυξάνεται δυσανάλογα, και η οικονομική ασφυξία γίνεται κανόνας, η στάση μας δεν μπορεί να είναι η αποχή ή η αδιαφορία».

Αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας, τονίζει πως «ζούμε σε ένα περιβάλλον βαθιάς αβεβαιότητας. Οι διεθνείς γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι επηρεάζουν άμεσα την αγορά και τελικά την ίδια την επιβίωση των μικρών επαγγελματιών. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές που εφαρμόζονται ενισχύουν τους ισχυρούς και αφήνουν τους πολλούς να παλεύουν μόνοι τους».

Για αυτό και, όπως είπε, «μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ΣΕΥΑ είναι εργαλείο διεκδίκησης, συλλογικής έκφρασης και αντίστασης. Ομως, η δύναμή του εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμμετοχή των συναδέλφων. Χωρίς ενεργή παρουσία, καμία εκπροσώπηση δεν μπορεί να είναι ουσιαστική. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι πράξη ευθύνης. Είναι επιλογή να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Είναι η βάση για να διαμορφώσουμε έναν σύλλογο που θα παρεμβαίνει καλύτερα, θα διεκδικεί και δεν θα συμβιβάζεται».

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
«Αγώνας - Οργάνωση - Αλληλεγγύη» το σύνθημα του νεοσύστατου σωματείου

Για την πρώτη Γενική Συνέλευση στις 26/5 και τις εκλογές μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος Χρ. Κρεμαστάς

Τη δική τους Ενωση απέκτησαν οι μικροί επαγγελματίες στην Εστίαση στην Αθήνα, η οποία προχωρά και στην πρώτη της Γενική Συνέλευση για την οργάνωση των εκλογών, την Τρίτη 26 Μάη στις 5 μ.μ.

Με σύνθημα «Οργάνωση - Αγώνας - Αλληλεγγύη» η νεοσύστατη Ενωση απευθύνεται στους μικρούς επαγγελματίες σε όλη την Αττική, των μικρών καφέ, των ψητοπωλείων, των ταβερνών, των μπαρ, των μεζεδοπωλείων και των οικογενειακών μαγαζιών της γειτονιάς, ώστε να μαζικοποιήσουν τις γραμμές της και να συμμετάσχουν στις πρώτες εκλογές.

Αλλωστε, είναι οι ίδιοι που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο αέριο, στα ενοίκια που εκτοξεύονται, στον ΦΠΑ, στις ασφαλιστικές εισφορές, με τα χρέη στην εφορία και στις τράπεζες, στις πλατφόρμες που αποσπούν μεγάλο ποσοστό από κάθε παραγγελία και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί την ίδια την επιβίωση των μικρών επαγγελματιών του κλάδου.

Οπως τονίζουν στο κάλεσμά τους, όλα τα παραπάνω «δεν είναι αποτέλεσμα "κακής διαχείρισης" από τον καθέναν μας χωριστά. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζει τη συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λίγων ομίλων και σπρώχνει εκτός χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες».

Γι' αυτό και χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου στην Αθήνα, απέναντι σε αυτήν την πολιτική που στραγγαλίζει όλο και περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις εστίασης, να παραμεριστούν οι δυνάμεις εκείνες της υπάρχουσας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης - και στην Αθήνα και πανελλαδικά (ΠΟΕΣΕ) - και δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Εστίασης, υπονομεύουν τη συλλογική διεκδίκηση, λειτουργούν ως «χρήσιμος συνομιλητής» των κυβερνήσεων και χειροκροτητής των πολιτικών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν σε πλατιά συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και στις εκλογές για ένα σωματείο που θα βάζει μπροστά τον αγώνα και τη διεκδίκηση των επαγγελματιών του κλάδου, σε κοινή γραμμή με τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους διανομείς, τους νέους εργαζόμενους, τους ανέργους, ώστε μέσα από κοινές δράσεις και συντονισμό να μπει στο στόχαστρο ο κοινός αντίπαλος: Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Κρεμαστάς, πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης της Ενωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αθήνας, επισημαίνει: «Η ίδρυση του δικού μας σωματείου, της Ενωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αθήνας, είναι γεγονός. Η οργάνωσή μας σε έναν κοινό αγωνιστικό φορέα ήταν εδώ και χρόνια το μεγάλο ζητούμενο για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου της Εστίασης, που βρισκόμασταν μέχρι πρόσφατα μόνος του ο καθένας απέναντι στις βάρβαρες επιθέσεις της κάθε κυβέρνησης, των τραπεζών, των δήμων, των εταιρειών αφαίμαξής μας μέσω των πνευματικών δικαιωμάτων, των αστυνομικών αρχών και των κάθε λογής φοροεισπρακτικών μηχανισμών».

Απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους συναδέλφους του σημειώνει: «Σε καλούμε να γραφτείς στο σωματείο σου! Να δώσεις δύναμη στη δικιά σου φωνή! Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, δεν υπάρχει καμία ελπίδα όσο ο καθένας είναι μόνος του».

Μιλώντας για το τι σωματείο χρειάζονται οι επαγγελματίες του κλάδου, τονίζει: «Θέλουμε και μπορούμε πλέον να έχουμε σωματείο διεκδικητικό, ανεξάρτητο από επιχειρηματικά συμφέροντα και κυβερνητικές αλλαγές, που δεν θα παζαρεύει πίσω από κλειστές πόρτες. Τώρα - και όχι αύριο - πρέπει να παρθούν μέτρα δίκαια, αναγκαία και ρεαλιστικά, όπως άμεση μείωση του ΦΠΑ, πλαφόν στις τιμές με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στην Ενέργεια, μείωση των δημοτικών τελών και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Οργανώσου τώρα, έλα και συνάντησε το σωματείο σου, ψήφισε στις εκλογές μας, πάρε μέρος στις συνελεύσεις μας! Η λύση βρίσκεται στο "μαζί"! Η λύση βρίσκεται στον αγώνα».

ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ψήφος στην «Αγωνιστική Συνεργασία», εγγύηση για την ένταση της πάλης

Στις 10 Ιούνη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Συμπληρώνοντας φέτος τα 110 χρόνια ζωής της η Ενωση Καλλιτεχνικών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ) προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 10 Ιούνη στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 23, Αθήνα) και σε εκλογές Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Ιούνη, στα γραφεία της (Ιπποκράτους 13, Αθήνα).

Και μπροστά στη Συνέλευση απευθύνει μαχητικό κάλεσμα συμμετοχής και ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης, ώστε να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις τους απέναντι στις συνέπειες της πολεμικής κλιμάκωσης, που ήδη βιώνουν όλοι οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και στη φοροληστρική της κυβέρνησης.

Αλλωστε, η Ενωση έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες του κλάδου, ενώνοντας τη φωνή της και με επαγγελματίες άλλων κλάδων για την υπεράσπιση του εισοδήματος από το τεράστιο κύμα ακρίβειας, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ώστε να μη μονοπωληθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων σε εταιρεία - «φάντασμα», που όπως είχαν καταγγείλει έγινε με κυβερνητική απόφαση, και θα οδηγούσε στην υφαρπαγή του εισοδήματός τους.

Γι' αυτό ακριβώς και διάφοροι «καιροσκόποι και διασπαστές» προσπάθησαν με παράτυπες διαδικασίες να ελέγξουν την Ενωση, ώστε να στραφεί η αγωνιστική διεκδίκηση στη λογική της ήττας και της συναλλαγής.

Για όλα τα παραπάνω, ο Βαγγέλης Μαραγκός, πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης, ξεκαθαρίζει πως «μετά από δυόμισι έτη δικαστικού αγώνα ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης της Ενωσης από μία ομάδα καιροσκόπων σφετεριστών που πραγματοποίησαν παράνομες εκλογές, βγαίνουμε δικαιωμένοι και δυνατότεροι. Καταφέραμε να κρατήσουμε την ΕΚΦΑ ζωντανή και με προοπτική για ένα λαμπρότερο αγωνιστικό, διεκδικητικό μέλλον. Στη συνέχιση του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές βρίσκεται η ελπίδα για τον κλάδο μας», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε σε μαζικοποίηση της Ενωσης, συμμετοχή στις εκλογές αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ψηφοδελτίου της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» που αποτελεί εγγύηση για την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης κόντρα στην κυβερνητική πολιτική.

«Ψήφος στην "Αγωνιστική Συνεργασία" σημαίνει εμπόδιο στις πολιτικές που μας αφανίζουν και ενίσχυση του αγώνα για τα δικαιώματά μας. Ενάντια στην ακρίβεια αλλά και ενάντια στην άδικη τεκμαρτή φορολογία. Ενάντια στον αποκλεισμό από την δωρεάν Υγεία για όσους έχουν χρέη στο ταμείο», σημείωσε.

Οπως τονίζει, η συμμετοχή στις εκλογές θα δώσει ώθηση στον αγώνα «για καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στους πολέμους "για του αφέντη το φαΐ". Ενάντια στην ψηφιακή θηλιά των POS και myDATA. Η Ενωσή μας βρίσκεται σε μία περίοδο προεκλογική κατά την οποία ενισχύει τη δύναμή της με νέες εγγραφές συναδέλφων από όλη την Αττική. Καλούμε κάθε συνάδελφο να ενισχύσει την Ενωσή μας με τη συμμετοχή του στις αρχαιρεσίες που θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή για την ΕΚΦΑ, που το 2026 γιορτάζει τα 110 έτη συνεχούς λειτουργίας κόντρα σε όλες τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει», σημειώνει.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ