Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Πλούσια δράση είναι έτοιμο να αναπτύξει το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με παρεμβάσεις στα σχολεία για την ενημέρωση της νέας γενιάς, σχετικά με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά».

-- Αξιόλογες παρεμβάσεις στελεχών του ΚΚΕ σε εκδηλώσεις που διοργανώνει αυτήν την περίοδο η ΚΝΕ σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με θέματα που δένονται με το περιεχόμενο σπουδών σε κάθε σχολή.

-- Συνέντευξη για την πρωτοπόρα δράση του Συλλόγου Σπουδαστών στην Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Στους αγώνες της ζωής μας δε χρειαζόμαστε κανένα ναρκωτικό!

Για τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου το 2016 μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Π. Κατηφές, γραμματέας του ΕΣΥΝ

Για το 2016, όλη η δράση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) αφιερώνεται στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ιδιαίτερα στην ενημέρωση της νέας γενιάς σχετικά με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά». Τα παραπάνω είναι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ και στόχο έχει να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα πολύμορφη δράση με ενημερώσεις μαθητών - γονέων (Συλλόγων Γονέων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών) - εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία, προβάλλοντας την ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ζωής χωρίς ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο της δράσης του ΕΣΥΝ εντάσσεται και η πραγματοποίηση Επιστημονικού Συνεδρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημόνων από το χώρο της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, με θέμα «Ναρκωτικά: "σκληρά" - "μαλακά". Μύθοι και πραγματικότητα».

Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο γραμματέας του ΕΣΥΝ, Παναγιώτης Κατηφές, αναφερόμενος αρχικά στους παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση της τοξικοεξάρτησης: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα μας και η καπιταλιστική κρίση θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την τοξικοεξάρτηση. Σήμερα εντείνονται τα αδιέξοδα και η απογοήτευση, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα που πολλαπλασιάζει τους παράγοντες υψηλής συνάφειας με τη χρήση ουσιών.

Το τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΕΣΥΝ το οποίο θα διανεμηθεί σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Το τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΕΣΥΝ το οποίο θα διανεμηθεί σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Δίπλα σ' αυτούς τους παράγοντες έρχεται να προστεθεί και μια συστηματική ιδεολογική προσπάθεια να θεωρητικοποιηθεί ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε "σκληρά και μαλακά", με στόχο την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης. Η αθώωση των ναρκωτικών και η κοινωνική ανοχή στη διάδοσή τους έχει σαν αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της χρήσης στους μαθητές και τη μείωση της ηλικίας πειραματισμού με τα ναρκωτικά πριν τα 14 έτη στη χώρα μας. Ολα αυτά σε μια περίοδο, μάλιστα, που τα κοινωνικά προβλήματα εντείνονται και οι υποστηρικτές της διάδοσης της ναρκω-κουλτούρας επιδιώκουν να βγαίνουν τμήματα της νεολαίας στο περιθώριο των αγώνων που απαιτούνται σήμερα».

Μιλώντας για τη συσσωρευμένη πείρα 35 χρόνων που έχει το ΕΣΥΝ, ο Π. Κατηφές υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος φορέας «πρωτοστατεί επιδιώκοντας να ανοίξει μέτωπο με τα ιδεολογήματα για τα "αθώα" ναρκωτικά και με ειδικό υλικό που εξέδωσε, οργανώνει συστηματική παρέμβαση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Θέλουμε να συσπειρώνουμε διαρκώς δυνάμεις στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στην επιλογή της φυγής που συνοδεύει τη χρήση ουσιών. Με επιστημονική γνώση ορθώνουμε μέτωπο στις θεωρίες που ευνοούν τη διάδοση των ναρκωτικών και σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου το επόμενο διάστημα. Ηδη οι δεκάδες παρεμβάσεις σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα που έγιναν το Νοέμβρη και αυτές που έχουν προγραμματιστεί, δείχνουν ότι όλο το επόμενο έτος υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας για έναν άλλο τρόπο ζωής με χιλιάδες μαθητές της χώρας».

«Σκληρά» - «μαλακά». Μύθοι και πραγματικότητα

Το ΕΣΥΝ έχει ήδη εκδώσει φυλλάδιο που απαντά σε βασικά ερωτήματα για την κάνναβη και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο θα μοιράζεται σε εκδηλώσεις στα σχολεία. Το τετρασέλιδο φυλλάδιο έρχεται να απαντήσει με επιστημονικό τρόπο στην επικίνδυνη προπαγάνδα και τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που κυριαρχούν στα αστικά ΜΜΕ, σε ημερίδες κ.ά. Ενα από τα πρώτα πράγματα που ξεκαθαρίζονται είναι ότι δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά. Ολα τα ναρκωτικά, ανεξάρτητα από τη χημική τους σύνθεση και τις διαφορές τους, επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν σωματική και ψυχική εξάρτηση, οδηγούν τη νεολαία στη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από την παθητικότητα, την παραίτηση, την απομόνωση.


Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα αποσπάσματα του φυλλαδίου:

  • «Κάποιοι σου λένε "το χασίς είναι ακίνδυνο". Να ξέρεις, η κάνναβη ως ψυχοτρόπος ουσία δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. Η δραστική ουσία της κάνναβης συγκεντρώνεται στα εγκεφαλικά κύτταρα και παραμένει εκεί για αρκετές μέρες, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας μείωση των αντανακλαστικών, διαταραχές στη μνήμη, στην κρίση, στην αντίληψη του χρόνου και των αποστάσεων (...) προκαλείται το λεγόμενο "σύνδρομο έλλειψης κινήτρων", κατά το οποίο ο χρήστης αδυνατεί να βάλει στόχους ακόμα και για την καθημερινή του ζωή. Εχει σχετιστεί με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ψυχωσικά επεισόδια, σχιζοφρένεια και κατάθλιψη.
  • Σου λένε "η κάνναβη είναι φυσικό προϊόν και δε βλάπτει". (...) Στην κάνναβη έχουν βρεθεί πάνω από 400 χημικές ουσίες (...) Ο καπνός κάνναβης περιέχει 50-70% περισσότερα καρκινογόνα συστατικά από τα τσιγάρα νικοτίνης.
  • "Το χασίς δεν προκαλεί εξάρτηση, όποτε θέλεις το κόβεις". Το χασίς δημιουργεί ψυχολογική εξάρτηση που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενη συχνή χρήση, δημιουργεί την ανάγκη για λήψη όλο και μεγαλύτερης ποσότητας για συχνή χρήση και για να έχει τα ίδια αποτελέσματα (...) Ενας στους 6 εφήβους που δοκιμάζουν κάνναβη, αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Σήμερα, από τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που ζητούν θεραπεία, ένας στους τέσσερις στη χώρα μας και ένας στους 3 στην ΕΕ δηλώνουν ως κύρια ουσία την κάνναβη.
  • "Ενα τσιγαριλίκι είναι το ίδιο με το να πίνεις αλκοόλ". Η κατάχρηση αλκοόλ είναι επικίνδυνη και οδηγεί σε εξάρτηση (...) Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες, ενώ η δραστική ουσία της κάνναβης παραμένει για βδομάδες.
  • "Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα μειωθεί η χρήση". Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, ψυχολογικές, που είναι ίδιες για όλες τις ουσίες. Η ζήτηση των εξαρτησιογόνων ουσιών δεν καθορίζεται από το αν αυτές είναι παράνομες ή νόμιμες, αλλά από το εύφορο έδαφος που διαμορφώνουν οι αιτίες που τη γεννούν. Μπορεί να μειωθεί μέσα από την πρόληψη, την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και την προσπάθεια του καθένα να μείνει όρθιος και καθαρός. Ολα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση κάνναβης, μειώθηκε η ηλικία έναρξης της χρήσης, αυξήθηκε η χρήση όλων των ναρκωτικών, αυξήθηκαν οι αιτήσεις για θεραπεία από την εξάρτηση στην κάνναβη. Το μοντέλο που δοκιμάστηκε στην Ολλανδία με την ελεγχόμενη πώληση κάνναβης στα "coffee shops", αύξησε τον αριθμό των εξαρτημένων από όλα τα ναρκωτικά και το ποσοστό των νέων που πειραματίζονται με την κάνναβη εκτινάχθηκε στο 44%».

Οσοι Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών ενδιαφέρονται, μπορούν να απευθυνθούν σ' ένα από τα δεκάδες παραρτήματα του ΕΣΥΝ που υπάρχουν στη χώρα: Αττική, Χανιά, Καλαμάτα, Πάτρα, Κέρκυρα, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, Αρτα, Ηγουμενίτσα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλος, Αγρίνιο, Βοιωτία, Ικαρία, Αίγιο κ.α.

Προπαγανδίζοντας τις εκδηλώσεις

Η προκήρυξη της ΟΒ ΤΕΙ Καλαμάτας της ΚΝΕ
Η προκήρυξη της ΟΒ ΤΕΙ Καλαμάτας της ΚΝΕ
«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού στην αγροτική οικονομία και στον κλάδο των τροφίμων;». Με αυτό το ερώτημα διοργάνωσε την προηγούμενη βδομάδα εκδήλωση η ΟΒ ΤΕΙ Καλαμάτας της ΚΝΕ και για την προπαγάνδισή της έφτιαξε μια πολύ όμορφη προκήρυξη για να ανοίξει με τους σπουδαστές τη συζήτηση πάνω σε αυτό το ερώτημα.

Με απλά σκίτσα και κείμενο, η προκήρυξη περιγράφει την αλυσίδα μεταξύ του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, μέσα στην οποία το αγροτικό προϊόν παίρνει τη μορφή του εμπορεύματος, μιλάει για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα εμπόδια που θέτει η ΕΕ με την ΚΑΠ, εστιάζει στις αντιφάσεις που βλέπουμε γύρω μας, να υπάρχει αφθονία προϊόντων και ο κόσμος να πεινάει, και καταλήγει στη λύση του κεντρικού σχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής με επιστημονικά σχεδιασμένη αξιοποίηση της γης και παραγωγή ποιοτικών τροφίμων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Κοινωνική Ασφάλιση ενιαία, δωρεάν, καθολική για όλο το λαό

Τι είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, ποιους αφορά και τι αντανακλάται μέσα από το ξήλωμά της, ήταν μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενοι και να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους παππούδες και τις γιαγιάδες αλλά όλο το λαό, κυρίως τη νεολαία. Οι αντιδραστικές αλλαγές, που προωθούνται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, αντανακλούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, πως το οκτάωρο και τα εργασιακά δικαιώματα αντικαθίστανται με την ημιαπασχόληση, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, που στη χώρα μας ξεπερνά το 40%. Πρόκειται για μέτρα προαποφασισμένα εδώ και δεκαετίες», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πρωτούλης, ενώ εξήγησε τη χρεοκοπημένη πλέον λογική που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή κυβέρνησης και πρόσημου χωρίς την ανατροπή του κοινωνικοοικονομικού συστήματος θα απάλλασσε το λαό από τα βάσανά του. «Δεν πρέπει να επικρατήσουν η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός. Κάτι τέτοιο θα είναι αυτοχειρία. Εμείς ο λαός πρέπει να βάλουμε φρένο, μπορούμε να τα φέρουμε όλα τούμπα», είπε και έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ευρωπαϊκές χώρες κάτω από το βάρος της Οχτωβριανής Επανάστασης, καθώς η Σοβιετική Ενωση ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου καθιερώθηκε δημόσιο δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με παροχές υψηλού επιπέδου.


Κατέληξε παρουσιάζοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ για κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν, καθολικό για όλο το λαό, καμία ώρα δουλειάς χωρίς Ασφάλιση, αύξηση των συντάξεων, μείωση των συνταξιοδοτικών ορίων.

ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο φεστιβάλ για τον κομμουνιστή - επαναστάτη Τσε Γκεβάρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, η ΤΟ Υγείας ΑΕΙ της ΚΝΕ πραγματοποίησε στις 7 και 8 Δεκέμβρη ένα διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στο μεγάλο κομμουνιστή - επαναστάτη και τα σύγχρονα διδάγματα που προκύπτουν από την ηρωική του πορεία και διαδρομή, που εμπνέει έως σήμερα. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Γ. Σιδέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Σιδέρης, ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των καπιταλιστών, που σήμερα που το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δρα σε συνθήκες προσωρινής ήττας και πισωγυρίσματος, «προσπαθούν να ενσωματώσουν πρωτοπόρες, ηρωικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος, να τις αφυδατώσουν από κάθε ίχνος κομμουνιστικής αντίληψης».

Αναφερόμενος αναλυτικά και με στοιχεία στην προσφορά του Τσε ως επαναστάτη όπως και στην εποχή που έδρασε, από την οποία χρειάζεται να βγουν και συμπεράσματα, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Ο Τσε, λοιπόν, πρώτα και κύρια ήταν κομμουνιστής, κατ' επέκταση προλεταριακός διεθνιστής (...) ήταν υπερασπιστής του σοσιαλισμού, της Σοβιετικής Ενωσης. Πολυάριθμες είναι οι αναφορές του, τα ταξίδια του στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες. (...) Εχει τεράστιο ενδιαφέρον η μελέτη γύρω από την ενασχόληση και τη θέση του στη διαπάλη για τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας. Αλλο τόσο ενδιαφέρον έχει η αδιάκοπη προσπάθειά του για συμβολή, παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του, στην επαναστατική στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. (...) Η εποχή του όπως και η δική μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Η εποχή του Τσε ήταν εποχή ανόδου των σοσιαλιστικών ιδανικών. Οι λαοί αναγνώριζαν το τεράστιο έργο πού επιτελούταν στη Σοβιετική Ενωση, εμπνέονταν από τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης, (...) που οικοδομούσε μια κοινωνία με πρωτόγνωρες ακόμα και για την εποχή μας κατακτήσεις για την εργατική τάξη, την αγροτιά, τη νεολαία. (...) όλα τα λαϊκά, αντάρτικα κινήματα που αντιπάλεψαν τον ιμπεριαλισμό εκείνη την περίοδο, τα ενώνει ένα νήμα. Και το νήμα αυτό είναι η συνειδητή δράση των κομμουνιστών, του εργατικού - λαϊκού κινήματος (...) Αυτές οι αρχές και οι ιδέες επηρεάζουν αποφασιστικά την πορεία του νεαρού Γκεβάρα, που αποφάσισε να μπει ενεργά στον αγώνα, στην ταξική πάλη. Βάδισε συνειδητά στο δρόμο που ανθρωπεύει τον άνθρωπο, υπηρετώντας την υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού, από όποιο πόστο κι αν ανέλαβε».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να βγαίνουν διδάγματα από τη συνολική πορεία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, από τις νίκες αλλά και τις ήττες του, ο ομιλητής είπε πως «σήμερα τα διδάγματα που βγάζουμε για τον Τσε και την εποχή του είναι ακόμη πιο επίκαιρα, γιατί το κουβάρι τον ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων περιπλέκεται με ταχύτατους ρυθμούς (...) Το ΚΚΕ, εξοπλισμένο με την πολύτιμη ανάλυση των αιτιών που γεννούν τους πολέμους, συνδέει την καθημερινή αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη με το στόχο της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. (...) Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας επιβάλλεται να δυναμώσει και να συνδυαστεί με τον αγώνα κατά της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία που θα συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη της ταξικής πάλης, κοιτάζοντας μπροστά, στην εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. (...) Εμείς αναμοχλεύουμε το παρελθόν με το βλέμμα στραμμένο στο "αύριο". Θέλουμε να πάρουμε την πείρα, να μελετήσουμε το έργο και τη ζωή τους, να διδαχτούμε από τα λάθη και τις επιτυχίες τους, γιατί ξέρουμε πως (...) θα χρειαστεί η ολόπλευρη προετοιμασία της πρωτοπορίας για να κάνουμε πράξη αυτά που σήμερα φαίνονται αδύνατα.

Και για να γίνουν πράξη τέτοια καθήκοντα, εκτός από τη δουλειά της, η εργατική τάξη θα χρειαστεί στο πλάι της επιστήμονες, ανθρώπους που θα βάζουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. (...) Σκοποί που παραμένουν σε ισχύ, καθήκοντα μικρότερα και μεγαλύτερα, επιδιώξεις που στοχεύουν στην πλέρια ικανοποίηση των αναγκών των παραγωγών του πλούτου. Αυτές ήταν και οι επιδιώξεις του Τσε, αυτές είναι γραμμένες στις σημαίες και τα λάβαρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Αλλες εκδηλώσεις

Αλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις σήμερα και αύριο είναι:

Σήμερα Πέμπτη

-- Στην Ιατρική Αθήνας, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Μικροβιολογίας, με θέμα «Οι επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου στην Υγεία και η θέση του ΚΚΕ», θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα τελετών, με θέμα «Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη για την ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ; Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη Ναυτιλία», θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Φιλοσοφική Αθήνας, στις 12.30 μ.μ., στο αίθριο, βιβλιοπαρουσίαση του «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από ουτοπία σε επιστήμη», από τον Αντρέα Τσιγκάρη, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η έξοδος από την Ευρωζώνη στο έδαφος του καπιταλισμού αποτελεί διαφορετικό τρόπο σφαγής του λαού

Σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με θέματα άμεσα συνδεδεμένα με το αντικείμενο των σπουδών στις σχολές, άνοιξε την περασμένη βδομάδα η συζήτηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) για το ρόλο του νομίσματος και της νομισματικής πολιτικής σε εκδήλωση με θέμα: «Ευρώ ή δραχμή; Γίνεται φιλολαϊκή οικονομία αν αλλάξει το νόμισμα;».

Ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μετά την εκδήλωση της βαθύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης στην καπιταλιστική οικονομία, οι εργαζόμενοι δέχθηκαν έναν πραγματικό βομβαρδισμό από απατηλές ερμηνείες για την αιτία της κρίσης και αντίστοιχες ψευδεπίγραφες φιλολαϊκές διεξόδους. Ενοχοποιήθηκαν το νόμισμα, το ύψος του κρατικού χρέους, ο χρηματοπιστωτικός τομέας για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ένοχος, το καπιταλιστικό σύστημα. Μία ματιά αν ρίξει κανένας σε κράτη της ΕΕ που δεν έχουν νόμισμα το ευρώ, δεν είναι υπερχρεωμένα και δεν βρίσκονται στη φάση της κρίσης, θα διαπιστώσει ότι και σε αυτά προωθούνται αντιλαϊκά μέτρα, αναδιαρθρώσεις που κατεδαφίζουν τα λαϊκά δικαιώματα.


Στη Βρετανία, που δεν έχει ούτε ευρώ ούτε τρόικα, το 1/5 ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μεγάλο μέρος της νεολαίας εργάζεται με συμβόλαια μηδενικών ωρών, ανασφάλιστο, με μισθούς πείνας. Στη Δανία, που επίσης δεν έχει ευρώ, το όριο συνταξιοδότησης ήδη ανέβηκε στα 67 έτη. Στη Σουηδία, όπου η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 27%, μόνο το 1/3 των ανέργων δικαιούται πλέον επίδομα (...)

Το σύνολο των εξελίξεων επιβεβαιώνει ότι βασικοί στόχοι της αντιλαϊκής επίθεσης είναι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, όποιο και αν είναι το νόμισμα ή το ύψος του κρατικού χρέους σε ένα καπιταλιστικό κράτος. Γι' αυτό σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εφαρμόζονται αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, με στόχο να διασφαλισθεί φτηνή εργατική δύναμη, να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης και να διαμορφωθούν νέα πεδία ικανοποιητικής κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Αυτές οι κατευθύνσεις αποτυπώνονται στη Στρατηγική "Ευρώπη 2020" και εξειδικεύονται με την πολιτική των 3 μνημονίων στη σημερινή Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης (...)

Η διαπάλη σχετικά με το ποια νομισματική και δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διασφαλίσει επιστροφή σε υψηλό ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, που ωφελεί εξίσου το κεφάλαιο και την εργατική τάξη. Η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου όχι μόνο δε συμβαδίζει με ουσιαστική ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων αλλά απαιτεί και νέες θυσίες του λαού.

Η συγκεκριμένη διαπάλη για το μέλλον της Ευρωζώνης αφορά συμφέροντα στο στρατόπεδο του εχθρού. Για παράδειγμα, τμήματα του κεφαλαίου της Γαλλίας και της Ιταλίας θεωρούν ότι το κοινό νόμισμα και η σημερινή Ευρωζώνη ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγές βιομηχανικών εμπορευμάτων και τις γερμανικές τράπεζες. Γι' αυτό στηρίζουν το αστικό πολιτικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στη Γερμανία για να αποδεχθεί τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, που μελλοντικά θα φέρει στο προσκήνιο και το ζήτημα του κοινού νομίσματος της συγκεκριμένης ενιαίας αγοράς στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (...)

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο έδαφος του καπιταλισμού αποτελεί διαφορετικό τρόπο σφαγής του λαού. Η λαϊκή οικογένεια θα επιβαρυνθεί από την άνοδο του πληθωρισμού λόγω των ακριβότερων εισαγωγών, από τη συρρίκνωση της αξίας των λαϊκών καταθέσεων, από τη μαύρη αγορά. Οσοι μονοπωλιακοί όμιλοι ωφεληθούν από την ενίσχυση των εξαγωγών, από τις κερδοφόρες επενδύσεις χρηματικού κεφαλαίου που σήμερα βρίσκεται στο εξωτερικό, θα απαιτήσουν να συνεχιστούν οι σημερινές αντεργατικές ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστούν τα πλεονεκτήματά τους στο διεθνή ανταγωνισμό.

Αποτελεί αυταπάτη ότι το αστικό κράτος μπορεί να αποτελέσει μοχλό μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης. Τα εμβληματικά παραδείγματα της ΔΕΗ και των μεγάλων τραπεζών την περίοδο που το κράτος είχε την πλειοψηφία των μετοχών επιβεβαιώνουν το αντίθετο.

Η λύση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δε βρίσκεται στην αδιέξοδη μετάβαση από την καπιταλιστική Ελλάδα του ευρώ στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, αλλά στη ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και στον εργατικό έλεγχο στην Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού. Γι' αυτό, το κίνημα πρέπει να σημαδέψει σήμερα τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη των καπιταλιστών και όχι μόνο τις αστικές κυβερνήσεις που την υπηρετούν, και να βαδίσει αποφασιστικά εναντίον του».

Για τη διδασκαλία της απαρχής και της εξέλιξης του ανθρώπου

Βιβλιοπαρουσίαση στα Παιδαγωγικά του Πανεπιστημίου Αθήνας

Το βιβλίο «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» των Σοβιετικών συγγραφέων Ιλια Γιακόβλεβιτς και Ελενας Αλεξάντροβα Μάρσακ έλαμψε στην εκδήλωση που έγινε χτες στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου μίλησε η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, αναδείχθηκαν ουσιαστικές πλευρές για το πώς πρέπει να δουλεύουν μέσα στην τάξη οι εκπαιδευτικοί, για να προσφέρουν στους μαθητές ό,τι προοδευτικό έχει να επιδείξει η επιστημονική εξέλιξη, να διαμορφώσουν κριτήριο ερμηνείας τόσο του φυσικού όσο και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, έγιναν ενδιαφέρουσες συγκρίσεις με τον ανορθολογισμό που διαπερνά τα σημερινά σχολικά βιβλία.

Το «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» καταπιάνεται με σημαντικά επιστημονικά και φιλοσοφικά ζητήματα που απαντούν σε κοσμοθεωρητικά θέματα όπως είναι η απαρχή και η εξέλιξη της ζωής, προσεγγίζοντάς τα με τα εργαλεία από το διαλεκτικό υλισμό. Και όπως είπε η Α. Γκούσκου, διαθέτει έναν εκπληκτικό, απόλυτα εκλαϊκευτικό τρόπο γραφής «καθιστώντας το βιβλίο προσιτό και κατανοητό για τη μικρή σχολική ηλικία, ξεκινώντας από το νήπιο ακόμα. Το ύφος του περισσότερο προσεγγίζει το "παραμύθι" (...) Παράλληλα, αξιοποιεί όλα τα αφηγηματικά μέσα όπως είναι οι ερωταποκρίσεις, προσπαθώντας να συμβαδίσει και να παρακολουθήσει τον τρόπο σκέψης του παιδιού. (...) Δηλαδή, ακόμα και η μεθοδολογία γραφής του, μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα για το πώς πρέπει να προσεγγίζουμε αυτές τις ηλικίες».

Στον αντίποδα αυτού, η Α. Γκούσκου άσκησε κριτική στο πώς προσεγγίζουν το θέμα της εξέλιξης του ανθρώπου τα σχολικά βιβλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Διαπερνά, τα σχολικά βιβλία η θεωρητική, φιλοσοφική θεώρηση ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε από το πουθενά και αυτό ισχύει για όλες τις βαθμίδες, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. (...) Διαβάζουμε στο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Δημοτικού (σελ. 98): "Με το πέρασμα των χρόνων η στεριά σκεπάστηκε από πυκνά δάση. Μέσα σ' αυτά ζούσαν αμέτρητα ζώα. Πολλά από αυτά ήταν τεράστια, όπως οι δεινόσαυροι. Αργότερα, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν κι άλλα μικρότερα ζώα εμφανίστηκαν. Μέσα στο περιβάλλον αυτό η ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων ήταν πολύ δύσκολη".

Η συγγραφική ομάδα, λοιπόν, παραλείπει μια χρονική περίοδο που εκτείνεται κοντά 2.000.000 χρόνια και την παρουσιάζει μέσα σε μια σειρά. Για ν' αναρωτηθούμε τι αντιλαμβάνεται το παιδί για την προέλευση του ανθρώπου, που τον συναντά στην πρώτη σειρά, μετά τους δεινόσαυρους και λείπει το κομμάτι που θα του έδινε απαντήσεις επιστημονικές, αντικειμενικές και έγκυρες.

Οπως λοιπόν, εμφανίζεται με αλεξίπτωτο ο άνθρωπος στην πρώτη σειρά της ιστορίας έτσι πολύ εύκολα μπορούν να διδαχθούν, να παρουσιαστούν θεωρήσεις που τοποθετούν τον άνθρωπο σε μια προέλευση από τον ουρανό. Αλλωστε, έτσι πέφτει και μέσα στο βιβλίο του. (...) Σπέρνουν όλες τις ιδεαλιστικές προσεγγίσεις που αφορούν στην ανωτερότητα του πνεύματος, την πρωταρχικότητα. Αποσιωπώντας, αποκρύβοντας ότι αυτήν την ευρηματικότητα την κατέκτησε με την πάροδο εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, με πάλη και μάχη, θέτοντας ως ορόσημο την όρθια στάση που κατέκτησε, για να μπορέσει να επιβιώσει και την απελευθέρωση των χεριών του. (...)

Επιπλέον, η μεθοδολογία που ακολουθείται για την πρώτη επαφή των παιδιών με την Ιστορία είναι τουλάχιστον ανορθολογική και αντεπιστημονική καθώς από την αρχή και στα 3/4 του βιβλίου κυριαρχεί η μυθολογία. (...) Ετσι, τα παιδιά διδάσκονται σχεδόν όλη τη χρονιά τη μυθολογία, που φυσικά δεν έχει σχέση με την Ιστορία, αλλά αποτελεί μια συγκεκριμένη έκφραση της συλλογικής συνείδησης των λαών, που κύρια αντανακλά την αδυναμία να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις και να ερμηνεύσουν το περιβάλλον. Εντάσσεται, λοιπόν, σε ένα παρατεταμένο ιστορικό πλαίσιο, αντανακλά το επίπεδο συνείδησης, αλλά δεν είναι Ιστορία.

Και το ξεκαθαρίζει η συγγραφική ομάδα, στο βιβλίο του δασκάλου, ότι ξεκινώντας το μέρος Β' για την προϊστορία (σελ. 73) ένας από τους στόχους που μπαίνουν είναι να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ μυθολογίας και Ιστορίας. Αφού, μεθοδολογικά επιλέγουν τον ανορθολογισμό, μετά, στο τέλος της χρονιάς, βάζουν στόχο να τον ξεμπερδέψουν!

Βέβαια, από την πλευρά μας τονίζουμε ότι αυτά δεν είναι αστοχίες ή κακή κατανομή της ύλης, αλλά η κυρίαρχη λογική που διαπερνά το σύνολο των βιβλίων, ώστε τα παιδιά να μην κατακτούν τα εργαλεία της κριτικής σκέψης, της γνωσιμότητας του κόσμου φυσικού και κοινωνικού».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Nα δυναμώσει η οργάνωση των σπουδαστών

Από τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας
Από τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας
Με αφορμή τον αγώνα των οικότροφων σπουδαστών στο ΤΕΙ Στερεάς, στη Χαλκίδα, ενάντια στο νέο κανονισμό λειτουργίας της Eστίας, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του Γιώργου Κατηφόρη, οικότροφου σπουδαστή στο ΤΕΙ Στερεάς στη Χαλκίδα και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ.

-- Ποιος ήταν ο λόγος της δίμηνης και πλέον κινητοποίησής σας;

-- Το ΤΕΙ Στερεάς συγκαταλέγεται στη μακρά λίστα των ΤΕΙ πανελλαδικά με οξυμένα προβλήματα. Οπως και αλλού, έτσι και εδώ υπάρχουν χρόνια προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική των κυβερνήσεων, των προηγούμενων και της τωρινής, που, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στόχο έχει τη μεγαλύτερη προσαρμογή της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εκφραση αυτής της πολιτικής είναι η υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος. Αποθεματικά «κουρεμένα» με το PSI του ΠΑΣΟΚ και κλεμμένα με την ΠΝΠ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Περαιτέρω περικοπή 20% στους προϋπολογισμούς από τη «δεύτερη φορά αριστερά». Αποτέλεσμα η ένταση των ταξικών φραγμών καθώς και το στρώσιμο του εδάφους, ώστε όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο να παρουσιαστεί ως σωτήρια λύση το «μπάσιμο» επιχειρηματιών για την ίδια τη λειτουργία του Ιδρύματος, φυσικά με το αζημίωτο.


Στον τομέα της στέγασης, η πολιτική αυτή ήρθε να εφαρμοστεί με τη θέσπιση ενός νέου εσωτερικού κανονισμού - έκτρωμα για την Εστία των Ψαχνών, τη στιγμή που, για τους πάνω από 15 χιλιάδες σπουδαστές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, υπάρχουν Εστίες μόνο στη Χαλκίδα και αυτές μόνο για 408 σπουδαστές, σε άθλιες συνθήκες. Ο κανονισμός αυτός ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος σχετικά με τις «νέες» υποχρεώσεις του οικοτρόφου, αλλά και μέτρα και ποινές για όποιον δεν υπακούσει. Με απλά λόγια, μεταξύ άλλων, μας επέβαλαν εγγύηση 200 ευρώ, για να μπούμε στα δωμάτιά μας, ενώ ο κανονισμός άνοιγε το δρόμο για επιβολή ενοικίου! Αδύνατον για μια λαϊκή οικογένεια που την έχει γονατίσει η αντιλαϊκή πολιτική, απαγορευτικό, για να σπουδάσουν τα παιδιά της σε σχολές μακριά από τα σπίτια της...

Αυτοί, εν συντομία, ήταν οι λόγοι που επέβαλαν την κινητοποίησή μας, με την ακούραστη συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ μέσα από τον αγωνιστικό Σύλλογο Οικοτρόφων που είναι ένας από τους 56 Συλλόγους που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

-- Ποια ήταν τα αιτήματα που προβάλατε μέσα από τον αγώνα αυτό;

-- Μαζί με το ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και αιτημάτων για το σύνολο της λειτουργίας του Ιδρύματος, επεξεργαστήκαμε αιτήματα που αφορούν τόσο τη γενικότερη λειτουργία της Εστίας, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες, όσο και αιτήματα που αφορούσαν το νέο εσωτερικό κανονισμό - έκτρωμα. Αυτά επικεντρώνονταν στα εξής:

  • Ούτε σκέψη για εγγύηση - χαράτσι στους εστιακούς σπουδαστές.
  • Ούτε σκέψη για νοίκι. Δεν πληρώνουμε ούτε 1 ευρώ για τη στέγασή μας.
  • Κατάργηση της ρατσιστικής ποσόστωσης ανάμεσα σε Ελληνες και αλλοδαπούς σπουδαστές.
  • Απόσυρση των διατάξεων που ποινικοποιούν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, επαναφορά της διάταξης που έκανε ρητή αναφορά στην απαγόρευση διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.
  • Να δοθούν δωμάτια σε όλους τους πρωτοετείς σπουδαστές που έκαναν αίτηση. Να επινοικιαστούν δωμάτια και ξενοδοχεία στην περιοχή αν ο αριθμός τους υπερβαίνει τις δυνατότητες της Εστίας.

Η προβολή των αιτημάτων αυτών, που ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών βοήθησε στη συσπείρωσή τους στον αγώνα. Βοήθησε στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών του προβλήματος, στις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως και της διοίκησης που παίζει εκτελεστικό ρόλο στην εφαρμογή της πολιτικής τους.

Συνέβαλε, ώστε να σπάει το κλίμα των χαμηλών απαιτήσεων και να μπαίνουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες για τη ζωή και τις σπουδές μας. Φούντωσε η συζήτηση, η οποία συνεχίζεται αμείωτη, για το πώς μπορούμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας, προβάλλοντας το μονόδρομο του οργανωμένου και ανυποχώρητου αγώνα, με την ενεργό συμμετοχή των σπουδαστών.

Η αποφασιστική δράση των σπουδαστών, που πάλεψαν για το δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση έβαλε στην άκρη τις προσπάθειες των δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που, με κάθε τρόπο, πρόβαλλαν τη λογική του «μικρότερου κακού», προσπαθώντας στην ουσία να τορπιλίσουν τον αγώνα και την ενότητα των σπουδαστών. Η μεν ΔΑΠ έλεγε πως η σημερινή κατάσταση των Εστιών δε δικαιολογεί την καταβολή αντιτίμου από τους σπουδαστές, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα πως, αν βελτιωθεί η υποδομή, αυτό θα δικαιολογούσε να βάζουν οι οικότροφοι το χέρι στην τσέπη. Η δε ΠΑΣΠ, ενώ στα λόγια εναντιώθηκε σε ορισμένα σημεία του κανονισμού, πρόβαλε την «αγωνιστική» πρόταση να υπάρχει εγγύηση, αλλά αυτή να μην καταβάλλεται σε μία δόση!

-- Με ποιες μορφές προωθήσατε τα αιτήματα αυτά;

-- Βασική μας αρχή αποτέλεσε το γεγονός ότι εφόσον ο νέος κανονισμός πλήττει τους σπουδαστές, αυτοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους. Στην υπόθεση αυτή, βοήθησε σημαντικά το γεγονός ότι ο Σύλλογος Οικοτρόφων είναι ζωντανός και αγωνιστικός, με πλούσια δράση, έχει πάρει διαζύγιο με φαινόμενα εκφυλισμού και σαπίλας που επικρατούν σε άλλους σπουδαστικούς συλλόγους. Καθοριστικό ρόλο γι' αυτό έχει παίξει η παρέμβαση και δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ, άλλων πρωτοπόρων σπουδαστών, που είναι εκλεγμένοι στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο της δράσης μας ήταν η προσπάθεια να μαζικοποιούνται οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου, οι οικότροφοι να παίρνουν το λόγο, να εκθέτουν προβληματισμούς και προτάσεις για την εξέλιξη του αγώνα. Καθιερώθηκαν εβδομαδιαίες Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες γινόταν εκτίμηση της κατάστασης, αναπτυσσόταν συζήτηση και επιχειρήματα ενάντια στις συκοφαντίες και τις πιέσεις που εντείνονταν από τη διοίκηση και άλλες δυνάμεις. Αυτό βοήθησε ώστε να αναπτερώνεται το ηθικό των σπουδαστών, να διαμορφώνεται μια ανυποχώρητη δύναμη διατεθειμένη να παλέψει για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση.

Κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της κινητοποίησης έπαιξε η προσπάθεια ώστε ο αγώνας να μην κλειστεί μέσα στους 4 τοίχους της Εστίας. Καλλιεργήσαμε κλίμα αλληλεγγύης, προβάλλαμε το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν». Καλέσαμε σε συντονισμό και άλλους συλλόγους του ΤΕΙ Στερεάς. Πήραμε μέρος στην κινητοποίηση Συλλόγων Εστιακών Φοιτητών και σπουδαστών στο υπουργείο Παιδείας. Εγινε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στις 5/11. Αναδείχθηκε η εμπειρία από αντιπροσωπεία του Συλλόγου που συμμετείχε στην 6η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ. Ο Σύλλογος συμμετείχε στα συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας, απευθύνοντας μέσω εκπροσώπου του χαιρετισμό, κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον αγώνα μας. Επίσης, ο Σύλλογος Οικοτρόφων εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους μαθητές της περιοχής που κινητοποιήθηκαν μαζικά στις 2/11 και στην απεργία στις 12/11, καθώς και στο γειτονικό ΕΠΑΛ Ψαχνών, όπου οι μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου.

Με δυναμική κινητοποίηση, και ενώ η διοίκηση φαινόταν ανυποχώρητη στην επιβολή του νέου κανονισμού, με ευθύνη του Συλλόγου και επιτροπής που συγκροτήθηκε στο πλαίσιό του, έγινε δωρεάν διανομή των κλειδιών στους δικαιούχους σπουδαστές, κατοχυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Στην αντίδραση της διοίκησης να ξεκινήσει διαδικασία εισαγγελικής παρέμβασης στοχοποιώντας 4 πρωτοπόρους σπουδαστές, με συκοφαντίες και ψεύδη, σηκώθηκε κύμα αλληλεγγύης. Πρώτα και κύρια από τους σπουδαστές του ΤΕΙ, καθώς στηρίζονταν μαζικά ψήφισμα του Συλλόγου που μπήκε Τμήμα το Τμήμα, εργαστήριο - εργαστήριο. Μέσα σε λίγες μέρες, δεκάδες φορείς, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στάθηκαν στο πλευρό μας. Οργανώθηκαν, ταυτόχρονα, παραστάσεις διαμαρτυρίας από εργατικά σωματεία στη διοίκηση του ΤΕΙ σε Λαμία και Χαλκίδα. Υπερψηφίστηκε ψήφισμα που έθεσαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και στο Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων - Μεσσαπίων. Αναδείχτηκε το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση του ΚΚΕ. Σημαντική συμβολή στην ανάδειξη του αγώνα μας είχε ο «Ριζοσπάστης» με συνεχή ρεπορτάζ για την εξέλιξη του αγώνα, δίνοντας κουράγιο και στήριξη.

-- Ποια ήταν η κατάληξη αυτής της κινητοποίησης; Πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε τη δράση σας;

-- Με τον αγώνα μας αυτό θεωρούμε ότι πετύχαμε μια μικρή νίκη. Καταφέραμε να αποσυρθεί για φέτος το απαράδεκτο χαράτσι - εγγύηση και να μπουν όλοι οι σπουδαστές δωρεάν στα δωμάτια που δικαιούνται. Ακόμα, δείξαμε ότι η συλλογική δράση μπορεί να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς και τις απειλές, καθώς υπήρξε δέσμευση για απόσυρση της εισαγγελικής παρέμβασης. Το σπουδαιότερο, ωστόσο, είναι η μεγάλη εμπειρία που αποκομίσαμε από έναν τέτοιο αγώνα. Αναδείχτηκε πως χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε γίνονται. Πως ο συλλογικός αγώνας, που βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών μας, μπορεί να καθυστερεί μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να συσπειρώνει δυνάμεις για τη συνέχιση της πάλης για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Αυτή την εμπειρία αξιοποιούμε για τις σημαντικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Πρώτος σταθμός ο πανελλαδικός συντονισμός των Συλλόγων των ΤΕΙ τις επόμενες μέρες στον οποίο θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Οικοτρόφων. Ετοιμαζόμαστε για δυναμική απάντηση στις αρνητικές εξελίξεις που θα προκύψουν στο ΤΕΙ μετά το πέρας της αξιολόγησης του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του «Ζούρα» που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων και το δικαίωμα στη δουλειά. Κλιμακώνουμε την προετοιμασία για μαζική συμμετοχή των σπουδαστών σε νέα πανελλαδική απεργία, όταν θα ψηφίζεται το ασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζουμε το ξεδίπλωμα πολύμορφης δραστηριότητας του Συλλόγου με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Δίνουμε τη μάχη, για να αλλάξει η κατάσταση στους Συλλόγους της ΣΔΟ και της ΣΤΕΦ, να δυναμώσει η οργάνωση των σπουδαστών μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ