Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμάκωση μέτρων και προπαγάνδας

Με ελιγμούς τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να συγκαλύψουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

Εκατομμύρια άνθρωποι του μόχθου βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και της τρομοκρατικής προπαγάνδας που ασκεί η κυβέρνηση
Εκατομμύρια άνθρωποι του μόχθου βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και της τρομοκρατικής προπαγάνδας που ασκεί η κυβέρνηση
Κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνδυασμένη με την επιβολή σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων, ετοιμάζει η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2010. Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι μέσα στο «2010 θα γίνουν οι τομές στα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας», ήρθε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος να αναδείξει σαν πρώτιστο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας «τα ειδικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και προβλήματά της».

Με συνέντευξή του στην κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», ο Θ. Πάγκαλος διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σύνολο της πολιτικής της. Στο όνομα της «ανάκαμψης της οικονομίας», δηλαδή της δημιουργίας πιο ανταγωνιστικών συνθηκών για τις επενδύσεις ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καρατομήσει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοποιώντας στο έπακρο τους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» και το κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» που επιδιώκει να καλλιεργήσει.

Παράλληλα, ετοιμάζει νέο γύρο φορολογικής ληστείας του λαού, με μέτρα που θα καταγραφούν στο «πρόγραμμα σταθερότητας» που θα υποβληθεί στην ΕΕ. Μετά την ειλημμένη απόφαση για αύξηση των ειδικών και έμμεσων φόρων, επί τάπητος μπαίνει η αύξηση του ΦΠΑ μέχρι και δυο ποσοστιαίες μονάδες. Επιβεβαιώνοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος στη συνέντευξη του τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να προχωρήσει σε ουσιαστική προσαρμογή των οικονομικών δομών και να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων».

Μιλώντας στα μονοπώλια

Ο Θ. Πάγκαλος, αφού επισήμανε την «εξάρτηση της χώρας από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον», τόνισε «πως το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αποτελούν μακροχρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που επιδεινώθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση».

Ο Θ. Πάγκαλος έσπευσε ταυτόχρονα να διαβεβαιώσει τις καπιταλιστικές αγορές, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που απορρέουν από το δημοσιονομικό έλλειμμα και από το δημόσιο χρέος». Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε: «Η κατάσταση της Οικονομίας δεν είναι τόσο άσχημη όσο ακούγεται στο εξωτερικό, και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που απορρέουν από το δημοσιονομικό έλλειμμα και από το δημόσιο χρέος».

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, προανήγγειλε μεγάλες περικοπές στο δημόσιο τομέα, προκειμένου όπως υποστήριξε «να στηριχθεί η οικονομία στη δύσκολη αυτή περίοδο». Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ακόμα ότι «αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό» και θα «αποτυπωθεί και στο πρόγραμμα σταθερότητας» ότι «το κράτος με τη στενή του έννοια, με την έννοια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την έννοια της αυτοδιοίκησης, θα δεχτεί μεγάλες περικοπές και έναν γενικότερο εξορθολογισμό».

Εντείνουν τον εμπαιγμό

Παράλληλα με την αντιλαϊκή επίθεση εξελίσσεται και η αντιδραστική προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και το λαό. Μ' αυτό το στόχο, μετά τον πρωθυπουργό που προχτές έταξε γενικά και αόριστα επανεξέταση του χαρατσιού με τα τέλη κυκλοφορίας το 2011 (!), ήρθε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος να δηλώσει «δικαιωμένος»!

Με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «9,84», ο Φ. Πετσάλνικος υποστήριξε ότι είχε «διαφωνήσει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για την επιβολή του μέτρου» και δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, αντιλήφθηκε τη διάσταση του προβλήματος και είπε ότι θα υπάρξει αλλαγή, παρέμβαση της κυβέρνησης, μέσα στο 2010, για να επανορθωθεί αυτό το λάθος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ