Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ
Αποκαλύψεις για τις συνομιλίες Καραμανλή - Θάτσερ

Αποχαρακτηρίστηκαν μετά από τριάντα χρόνια εκθέσεις που αφορούν στο 1979

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο σημαντικών πολιτικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν το 1979 περιέχονται στα αποδεσμευμένα - μετά την πάροδο τριάντα ετών - αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (γνωστού ως Φόρεϊν Οφις), που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το 1979 πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και κυρίαρχο πολιτικό γεγονός ήταν οι προσπάθειες της ντόπιας πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκπροσώπων της να ενταχθεί η χώρα στην τότε ΕΟΚ.

Σε μία 14σέλιδη εμπιστευτική έκθεση, το Φόρεϊν Οφις αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη, στο Λονδίνο, του Ελληνα πρωθυπουργού, για συνομιλίες με την ομόλογό του Μάργκαρετ Θάτσερ. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1979. Σύμφωνα με την εμπιστευτική αναφορά, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε τη βρετανική υποστήριξη στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή η Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει την ένταξη της Ελλάδας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την ελληνική ένταξη. Οχι βέβαια χωρίς αντάλλαγμα, αφού στις συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις, εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό την επιθυμία της, βρετανικές εταιρείες να έχουν συμμετοχή στην κατασκευή μεγάλων έργων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην κατασκευή σταθμών ενέργειας με άνθρακα, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ηλεκτρικών σιδηροδρόμων. Η βρετανική πλευρά εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον να πουλήσει στην Ελλάδα στρατιωτικά άρματα τύπου «Τσόμπαμ».

Στα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Οφις αποτυπώνονται ανάγλυφα οι προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών να περιορίσουν κάθε δυνατότητα συνεργασίας στο οικονομικό επίπεδο της Ελλάδας με τη Σοβιετική Ενωση. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα η Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς και ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιόζεφ Λουνς, είχαν ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει μια συμφωνία η οποία επέτρεπε στο σοβιετικό στόλο να χρησιμοποιεί τις ευκολίες στα ναυπηγεία της Σύρου. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι η σχετική συμφωνία με τη Μόσχα είχε γίνει με ιδιωτική ελληνική εταιρεία και αφορούσε μόνο στον εμπορικό στόλο της Σοβιετικής Ενωσης.

Από τα αρχεία προκύπτει ακόμα ότι οι Βρετανοί αστυνομικοί, οι οποίοι συνόδευαν τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ενημέρωναν το Φόρεϊν Οφις για όλες τις κινήσεις του, ακόμα και για τα ψώνια που έκανε στα καταστήματα «Σίμπσονς» για υποδήματα και στο «Μπέρμπερις» για ενδύματα.

Μία άλλη εμπιστευτική έκθεση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το Φόρεϊν Οφις έχει θέμα την παραίτηση του Κώστα Σημίτη από το επταμελές εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Η επίσημη εξήγηση, γράφουν οι Βρετανοί διπλωμάτες, είναι ότι ο Κώστας Σημίτης ενέκρινε και επέτρεψε να κυκλοφορήσει μια αφίσα για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με σλόγκαν το οποίο απείχε από την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Ευρώπης. «Ωστόσο», σχολιάζει ο συντάκτης της εμπιστευτικής αναφοράς, «οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης του Κ. Σημίτη, δεν είναι ξεκάθαροι». Τέλος, τα αρχεία χαρακτηρίζουν «εθνικιστή, δημαγωγό και καιροσκόπο» τον Α. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ