Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Εφαρμογή της «Μπολκεστάιν» σε έργα των ΕΛΠΕ

Το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας δεκάδων αλλοδαπών που απασχολούνται μέσω ξένης εργολαβικής εταιρείας, καταγγέλλουν βουλευτές του ΚΚΕ

Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν δεκάδες αλλοδαποί εργάτες στα «Ελληνικά Πετρέλαια» στη Θεσσαλονίκη και την επί της ουσίας εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν, καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Χωρίς την απαιτούμενη άδεια και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας εργάζονται δεκάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι στην εταιρεία "Ελληνικά Πετρέλαια" στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας εργάζονται δεκάδες ξένοι εργάτες από τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη από το Φλεβάρη του 2009.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνται παράνομα από την εταιρεία "Αθήνα ΑΤΕ" στην κατασκευή δεξαμενών αργού χημικού θείου στο βιομηχανικό συγκρότημα των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης. Τον περασμένο Φλεβάρη η εταιρεία "Tsentroenergomontazh Open Joint Company" από τη Λευκορωσία ανέλαβε υπεργολαβικά από την "Αθήνα ΑΤΕ", η οποία ανέλαβε μετά από διαγωνισμό την κατασκευή τεσσάρων δεξαμενών πετρελαίου.

Παρά τους συνεχείς ελέγχους και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων για διακοπή των εργασιών και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις και τις συστάσεις των υπηρεσιών.

Εδώ και 11 μήνες εργάζονται στην κατασκευή των δεξαμενών ως συγκολλητές και χειριστές χωρίς τις απαιτούμενες από το νόμο ελληνικές επαγγελματικές άδειες και ό,τι άλλο προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ωράριο, ασφάλιση, μισθός κ.ά.).

Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί πλήρη εφαρμογή της αντεργατικής οδηγίας της ΕΕ Μπολκεστάιν, που επιτρέπει στην εργοδοσία να αμείβει τους εργαζόμενους με βάση τους μισθούς και την εργατική νομοθεσία από τη χώρα προέλευσής τους και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί κατακτημένα ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «αν θα παρέμβει για να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία στους δεκάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους στην εταιρεία "Αθήνα ΑΤΕ" και οι εργαζόμενοι να αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ