Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναζωπύρωσαν τα περί «αιωνίων φοιτητών»

Με αφορμή τα ετήσια στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αναζωπυρώθηκαν τα μονόπλευρα ρεπορτάζ της υπερβολής περί... «αιωνίων» φοιτητών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, στα ΤΕΙ εγγράφηκαν (σε όλα τα εξάμηνα σπουδών) πέρσι 122.056 σπουδαστές, ενώ οι σπουδαστές που έχουν τελειώσει τα κανονικά εξάμηνα σπουδών και χρωστούν μαθήματα ανέρχονται σε 107.874. Αντίστοιχα στα Πανεπιστήμια ο φοιτητικός πληθυσμός που γράφτηκε στα κανονικά έτη και εξάμηνα σπουδών ήταν πέρσι 171.882 φοιτητές, ενώ αυτοί που έχουν τελειώσει τα κανονικά έτη και χρωστούν μαθήματα φτάνουν τους 195.152.

Αν και στα παραπάνω νούμερα που εμφανίζονται ως «αιώνιοι» φοιτητές, πρέπει να υπολογίσουμε ότι υπάρχει κι ένας αριθμός ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει ουσιαστικά τις σπουδές τους (χωρίς φυσικά να κοστίζει τίποτα στα ιδρύματα το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα να πάνε να δώσουν ένα μάθημα σε κάποια εξεταστική αν το επιθυμήσουν), ο όγκος των φοιτητών που δεν τελειώνουν κανονικά τις σπουδές τους ένα πράγμα μαρτυρά: Οτι το κράτος δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να μπορεί ένας φοιτητής να παρακολουθεί και να ολοκληρώνει απρόσκοπτα τις σπουδές του. Οταν το 45% των φοιτητών και πάνω από το 60% των σπουδαστών ΤΕΙ έχουν αναγκαστεί έστω και για ένα μικρό διάστημα να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους, πώς να τελειώσουν τις σπουδές τους στην ώρα τους;

Αυτή η πραγματικότητα όμως δεν αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ και αποκρύπτεται πλήρως από τα ρεπορτάζ που επικρίνουν την κατάσταση των δήθεν «αιωνίων» φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ