Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συκοφαντεί το ΚΚΕ για να χτυπήσει το κίνημα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναπαράγει κατασκευασμένα ψέματα, με (μάταιο) στόχο να αποτρέψει γενικευμένες και ριζοσπαστικές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που συνυπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ

Σε εναλλασσόμενους ρόλους και με την αβάντα των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου, στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν την οργανωμένη προσπάθεια να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, με στόχο να δημιουργήσουν συγχύσεις στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα σχετικά με τη στρατηγική του Κόμματος και την κρυστάλλινη εναντίωσή του στην αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την προωθούν ή τη στηρίζουν. Απώτερος στόχος όλων είναι να αδυνατίσει και να χειραγωγηθεί το μέτωπο των αντιδράσεων οι οποίες αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν και θα κλιμακώνονται, όσο αποκαλύπτεται το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης, που κρύβεται επιμελώς πίσω από τις κινήσεις βιτρίνας των πρώτων ημερών.

Κεντρικό μοτίβο στις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης και στα δημοσιεύματα του Τύπου είναι η αναπαραγωγή της προβοκάτσιας ότι το ΚΚΕ δείχνει μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό ζήλο απέναντι στη νέα κυβέρνηση, απ' ό,τι έκανε απέναντι στη ΝΔ. Την κατασκευασμένη αυτή άποψη επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί επεξεργασμένη στρατηγική της κυβέρνησης η κατασυκοφάντηση του ΚΚΕ.

Οπως είπε ο Γ. Πεταλωτής, «το ΚΚΕ έχει ένα απεργιακό μέτωπο πολύ ευρύτερο ίσως απ' ό,τι θα δικαιολογούνταν», για να προσθέσει ότι «ακόμα κι όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, το ΚΚΕ ξεκινούσε τον αντιπολιτευτικό του λόγο πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και μετά στη ΝΔ». Λίγο νωρίτερα και με ξεκάθαρο το μέτωπο στο ΚΚΕ, είχε εγκαλέσει γενικά τα «κόμματα της αριστεράς», επειδή - όπως είπε - διαμορφώνουν «αντιπολιτευτικό μέτωπο (...) προτού προλάβουν ακόμα να δουν τι εξειδικευμένες πολιτικές θα ακολουθήσουμε».

Την ίδια πάνω - κάτω δήλωση έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, μιλώντας στην πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα». Οταν ρωτήθηκε για την τακτική του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση, ο Θ. Πάγκαλος επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι δηλαδή «το ΚΚΕ έχει διοργανώσει τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ περισσότερες κινητοποιήσεις απ' όσες είχε κάνει τα πεντέμισι χρόνια που κυβερνούσε η ΝΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, την περασμένη βδομάδα συζητήθηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο το αίτημα τριών τουλάχιστον υπουργών (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου) να διαμορφώσει η κυβέρνηση «ενιαίο μέτωπο απέναντι στο ΚΚΕ». Τη διαρροή αυτή, διανθισμένη με ερμηνείες που έχουν σαφή στόχο να πλαγιοκοπήσουν την επικίνδυνη για την πολιτική του δικομματισμού στρατηγική του ΚΚΕ, επανέλαβαν τα εκδοτικά συγκροτήματα στα κυριακάτικα φύλλα τους.

Τα συγκροτήματα σέρνουν το χορό

Χαρακτηριστικότερο όλων ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο επιχειρεί μια επιδερμική αναδρομή στις σχέσεις του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Φτάνοντας στο ζουμί, το «Βήμα» παρατηρεί ότι «η στάση του ΚΚΕ ήταν σκληρή με αποκορύφωμα την περίοδο Σημίτη (...) Παρόμοια εικόνα σχηματίζεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στην εξουσία μόλις τρεις εβδομάδες, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του ΠαΣοΚ».

Ο αρθρογράφος θυμίζει ότι «ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αξιοπερίεργη τη στάση του Περισσού, ο οποίος, όπως ανέφερε, "εξήγγειλε με το "καλημέρα" όσες κινητοποιήσεις δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια"» και ερμηνεύει καταπώς τον βολεύει: «Το παλαιότερο "τι ΠαΣοΚ, τι Δεξιά" είναι ο άξονας του Περισσού, ο οποίος στις βολές που δέχεται για επίδειξη πρωτοφανούς αντιπολιτευτικής διάθεσης έναντι του κυβερνώντος κόμματος σε αντίθεση με όσα έπραξε επί ΝΔ, απαντά ότι "εμείς θα σας παλέψουμε, όπως παλέψαμε κι εκείνους"».

Ολα τα παραπάνω δεν είναι παρά η προσπάθεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να φτάσει το «Βήμα» στο διά ταύτα της «γραμμής» που επιχειρεί να περάσει στους αναγνώστες του, για λογαριασμό της τάξης που υπηρετεί: «Μετά το μειωμένο εκλογικό ποσοστό που έλαβε το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, έχει έναν επιπλέον λόγο να προετοιμάζεται για έναν ανηλεή "πόλεμο" κατά του ΠαΣοΚ, καθώς ιστορικά έχει πληρώσει ακριβά τη "συνύπαρξη" μαζί του στην πολιτική σκακιέρα (από την εποχή του αλήστου μνήμης "ΠαΣοΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις")».

Είναι φανερή η προσπάθεια της εφημερίδας να διαστρεβλώσει πλήρως τη συνεπή, ταξική και αδιαπραγμάτευτη πάλη του ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που υπηρετεί ο δικομματισμός και να κατασκευάσει την εικόνα ενός κόμματος που «τυφλά» και χωρίς καμιά αιτία συμμετέχει και πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ δεν έκανε το ίδιο και την περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ!

Πρόκειται για ψέμα ολκής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, επομένως η πολιτική τους είναι κόντρα στις λαϊκές ανάγκες και απ' αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ αντιπολιτεύεται και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις στο κίνημα, αντιπάλευαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ υπέγραφαν τα 77 λεπτά «αύξηση», υπέγραφαν με τον ΣΕΒ τη συμφωνία των 11 σημείων για την «έξοδο» από την κρίση, υπέρ του κεφαλαίου δηλαδή, όταν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμφωνούσαν με τα stage (η ΓΣΕΕ έχει εργαζόμενους με stage στα γραφεία της).

Ολη αυτή η προπαγάνδα κρύβει την αγωνία του ΠΑΣΟΚ και συνολικά της αστικής τάξης για τις οξυμένες λαϊκές αντιδράσεις που περιμένουν να προκαλέσει η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων της νέας κυβέρνησης, σε συνέχεια όλων εκείνων που φόρτωσε η ΝΔ στις πλάτες του λαού.

Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της πλουτοκρατίας

Εκτός από το «Βήμα», και η «Realnews» προσπαθεί να παίξει στο ίδιο προβοκατόρικο ταμπλό, σημειώνοντας σε σχετικό «ρεπορτάζ»: «Στα κεραμίδια αλλά και στο πεζοδρόμιο βγαίνει το ΚΚΕ με τη νέα κυβέρνηση». Σαν να έλειψε ποτέ το ΚΚΕ από τα «πεζοδρόμια» και τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος, είτε κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ!

Ανάλογο δημοσίευμα υπάρχει και στην κυριακάτικη «Καθημερινή», στο οποίο μάλιστα η γραμμή της αστικής τάξης περνάει χωρίς περιστροφές, αφού το «ρεπορτάζ» της εφημερίδας, με τον τίτλο «Εξαγωγή της κρίσης επιχειρεί το ΚΚΕ» (!), ξεκινάει ως εξής:

«Η περίσκεψη και ο έντονος προβληματισμός που επικρατούν στο ΚΚΕ μετά την αναπάντεχη μείωση των εκλογικών ποσοστών σηματοδοτούν και το αντιπολιτευτικό στίγμα που συμπυκνώνεται στη "μηδενική ανοχή" προς τη νέα κυβέρνηση που προανήγγειλε στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και επανέλαβε στη συνέχεια σε δηλώσεις της η γεν. γραμματέας κ. Αλ. Παπαρήγα.

Στο γενικό περίγραμμα της μετεκλογικής δράσης του ΚΚΕ, θα πρέπει πάντως να ληφθούν υπ' όψιν και τα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με τα συνεχιζόμενα σενάρια περί αποχώρησης στο προσεχές μέλλον της κ. Παπαρήγα από την ηγεσία, που ενισχύονται περαιτέρω λόγω της απροθυμίας της γεν. γραμματέως να προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευσή τους. Και κατά πόσον η σχετική φημολογία που αναπτύσσεται συνδέεται με εσωτερικές ανακατατάξεις που κυοφορούνται στον Περισσό ως απόρροια του εκλογικού αποτελέσματος, και βεβαίως, εάν αυτές οι διεργασίες πυροδοτούν σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής δράσης».

Οι ομοιότητες με το από κοιλιάς ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» πριν από δυο Κυριακές και τον τρόπο με τον οποίο τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπάθησαν από το πουθενά να δημιουργήσουν θέμα δήθεν «αλλαγών στην ηγεσία του ΚΚΕ», είναι καταφανέστατες στο «ρεπορτάζ» της «Καθημερινής». Οπως ενδεικτικό της ενιαίας γραμμής με την οποία εξυφαίνεται η προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, με στόχο να χτυπηθούν το κίνημα και οι αγώνες του, είναι και το ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η κυβέρνηση μελετά «ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ΚΚΕ»: «Για μετωπική αναμέτρηση διαρκείας με το ΚΚΕ ετοιμάζονται στην κυβέρνηση (...) Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Περισσός, μετά τη μέτρια έως κακή επίδοση στις πρόσφατες εκλογές, είναι αναγκασμένος να σκληρύνει κι άλλο τη στάση του, υιοθετώντας την τακτική των "τυφλών συγκρούσεων" με την κυβέρνηση. Κορυφαίοι υπουργοί πιστεύουν επίσης ότι το ΚΚΕ θα επιστρέψει στην παραδοσιακή του στρατηγική, σύμφωνα με την οποία αντιπολιτεύεται πιο δυναμικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από εκείνες της ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ