Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το τυρί και η φάκα

Η δημιουργία «ειδικού τρόπου» φορολόγησης στα εμφανιζόμενα ως «αδιανέμητα κέρδη» των ισχυρών επιχειρήσεων ήταν σαφής προεκλογική δέσμευση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προς τις μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτή τη φορολογική πολιτική παραμένει, έχοντάς την και «ψηλά» στην ατζέντα του κυβερνητικού προγραμματισμού.

Η πολιτική αυτή, που συνεπάγεται φοροελαφρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όφελος της κεφαλαιοκρατίας, διανθίζεται σήμερα από κάθε είδους διακινούμενα σενάρια, όπως για παράδειγμα τις «εισηγήσεις» για πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στην πελατεία τους και άλλα αντίστοιχα. Στη συνέχεια ανακαλύπτονται και οι «αντιδράσεις» των τραπεζιτών, οι οποίοι, φέρονται, πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυρίως από τα φίλια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να διαφωνούν με τις (υποτιθέμενες) κυβερνητικές προθέσεις κοκ.

Αντίστοιχες «διαφωνίες» είχαν ανακαλύψει και για την παντελώς ανέξοδη προωθούμενη ρύθμιση για την... προστασία των δανειοληπτών. Γεγονός είναι ότι η σχετική «πρόταση νόμου» που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε μετά από συνεννόηση και πλήρη συμφωνία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Για την ώρα, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για το εάν και για το πού θα βάλει η κυβέρνηση «πλαφόν» στη ληστεία των τραπεζών και της άλλης πλουτοκρατίας. Το βέβαιο είναι ότι θα μετέρχονται την τακτική «καρότο και μαστίγιο» με μοναδικό στόχο την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό ακριβώς έχουν την πλήρη στήριξη των καπιταλιστών. Γιατί με πλαφόν ή χωρίς πλαφόν η «ληστεία» των τραπεζών είναι ληστεία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ