Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μείωση μεταμοσχεύσεων παρά την αύξηση δωρητών

Ακόμα μια συνέπεια των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Οι τρομακτικές ελλείψεις νοσηλευτών και γιατρών που κρατούν κλειστά έτοιμα - ή οδηγούν σε κλείσιμο ήδη λειτουργούντα - κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδήγησαν και στη μείωση των μεταμοσχεύσεων κατά 17,8% παρότι υπήρξε αύξηση κατά 53% των εγγραφόμενων δωρητών στις λίστες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον εννεάμηνο απολογισμό του ΕΟΜ με αφορμή την 1η Νοέμβρη που είναι «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». Συγκεκριμένα, το πρώτο 9μηνο του 2009, 3.096 πολίτες αιτήθηκαν και απέκτησαν την Κάρτα Δωρητή Οργάνων, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και του 2007, ο αριθμός αυτών μόλις έφτανε τα 1.745 και 1.721 άτομα αντίστοιχα. Οσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις το 2009, 60 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε 131 μεταμοσχευθέντες ασθενείς, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 195 μεταμοσχεύσεις από 73 δότες (από κάθε δότη λαμβάνονται δύο ή τρία όργανα που μεταμοσχεύονται σε διαφορετικούς ασθενείς). Από τις 131 μεταμοσχεύσεις φέτος οι 96 αφορούν μεταμόσχευση νεφρών, 28 μεταμόσχευση ήπατος, 4 μεταμόσχευση καρδιάς, 2 μεταμόσχευση πνευμόνων και 1 διπλή μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Τη μείωση των μεταμοσχεύσεων ο ΕΟΜ την αποδίδει κυρίως σε «οργανωτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των ΜΕΘ» χωρίς να κατονομάζει τις ελλείψεις. Ομως αυτές είναι η κύρια αιτία, γιατί ένας γιατρός που έχει να αντιμετωπίσει μόνος του πέντε ασθενείς σε μια ΜΕΘ και χωρίς τον απαραίτητο αριθμό των νοσηλευτριών είναι αδύνατο να ασχοληθεί με την ευαισθητοποίηση των συγγενών στην κρίσιμη ώρα του θανάτου ενός προσφιλούς προσώπου, όπως συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά και για να καρποφορήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του γιατρού χρειάζεται και η οργανωμένη ομάδα για αυτό το σκοπό που ακόμα δεν υπάρχει στις ΜΕΘ της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ