Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συνεργάζονται για την εμπορευματοποίηση της ΠΦΥ

Στη συστοίχιση με την κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επιμένει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ» σε «επίπεδο δήμου και γειτονιάς, με Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, 24ωρης εξυπηρέτησης».

Με χτεσινή του γραπτή ανακοίνωση ο Ν. Κακλαμάνης θυμίζει την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν στις 22.8.2007 υπουργείο Υγείας και Δήμος Αθηναίων για τη σταδιακή μετατροπή εφτά δημοτικών ιατρείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ). Η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι μέρος της δαπάνης για την αναβάθμιση και λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για πέντε χρόνια και τα υπόλοιπα ο Δήμος Αθηναίων «είτε με ίδιους πόρους, είτε με χρηματοδότηση από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είτε με χορηγίες και δωρεές, είτε με άλλους πόρους». Στις 19.7.2008 ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι είχε πάρει τα 5 απ' τα 10 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προγραμματική σύμβαση ώστε μέχρι το τέλος του 2008 να λειτουργήσει το πρώτο ΚΥΑΤ στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα στα Πατήσια. Μάλιστα της προγραμματικής σύμβασης είχε προηγηθεί η συγκρότηση ομάδας εργασίας (17.7.2006) μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά (με υπερνομάρχη, τότε, τη νυν υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά), που θα παρουσίαζε προτάσεις για τη σύναψη γενικότερα «προγραμματικών συμβάσεων» για την ΠΦΥ σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Με τη χτεσινή δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υγείας ώστε μέσα στο 2010 να λειτουργήσει το πρώτο ΚΥΑΤ στα Πατήσια. «Η κυρία υπουργός όμως οφείλει να διευκρινίσει αν αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στους δήμους θα συνοδευθεί με τους αντίστοιχους πόρους, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι δήμοι δεν πρόκειται να το δεχθούν», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Δηλαδή ο πρώτος δήμος της χώρας αναλαμβάνει την υποκατάσταση των δωρεάν υπηρεσιών ΠΦΥ που έχει ανάγκη ο λαός και αποτελεί υποχρέωση του κράτους, με τη συνδρομή χορηγών και των πάσης φύσεων δωρητών, αλλά και με πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προσδοκά συμβάσεις και με τα ταμεία ώστε τα δημοτικά ιατρεία να μπορούν να εισπράττουν το νοσήλιο του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ