Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΣΕΑΑΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής

Σημαντική πείρα από τις συνέπειες της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αναδείχτηκε σε σύσκεψη, το Σάββατο. Νέα πρωτοβουλία την ερχόμενη Παρασκευή

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου
Tα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ως συνέπεια της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Πρόνοια βυθίζοντας σε αδιέξοδα τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες δομές αλλά και τις οικογένειες παιδιών ΑμΕΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο πλατιάς σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία ομάδας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από το Σύλλογο Εργαζομένων στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια η υποχρηματοδότηση των φορέων που προσφέρουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής έχει διογκωθεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και υπηρεσιών. Στη σύσκεψη έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες που αναδεικνύουν ότι η πολιτική που οδηγεί στην οικονομική αιμορραγία των λαϊκών οικογενειών και εντείνει την ομηρία των εργαζομένων είναι η ίδια:

  • Πλησιάζει Νοέμβρης αλλά τα δημόσια ειδικά σχολεία εξακολουθούν να υπολειτουργούν με δίωρα και τρίωρα, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές, ενώ 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες παραμένουν εκτός της εκπαίδευσης.
  • Σε μια σειρά Κέντρα Ειδικής Αγωγής («Ερμής», «Αμυμώνη», Εστία Ειδικής Αγωγής στο Ψυχικό, «Παμμακάριστος», «Ιρις», κ.ά.) οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους με διάφορα προσχήματα (μεταφορά των παιδιών, «άτυπα» τροφεία υπό τη μορφή δωρεών, κ.ά.) από 200 έως και 1.500 ευρώ το μήνα! Πρόκειται για Αστικές Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ή φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το κράτος και οι γονείς πληρώνουν ούτως ή άλλως και μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, πέραν των χρημάτων που δίνουν απευθείας απ' την τσέπη τους.
  • Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι σε πολλά από αυτά τα κέντρα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Οπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο κέντρο «Μαργαρίτα» στην Πεντέλη - οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι και στην «Αμυμώνη», στην Εστία Ειδικής Αγωγής στο Ψυχικό, στην «Παμμακάριστο» και τη Στέγη Ειδικής Αγωγής «Εγνοια» στο Λαγονήσι.
Να γίνει η Πρόνοια αποκλειστική ευθύνη του κράτους

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα της Πρόνοιας δεν αφορά το κράτος. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν το λαό πως γι' αυτό χρειάζεται να επιληφθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα φιλανθρωπικά σωματεία και οι σύλλογοι γονέων, στοχεύοντας στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ειδικής Αγωγής και της Πρόνοιας, στο όνομα της κρίσης αυτή τη φορά.

«Η Πρόνοια είναι υποχρέωση του κράτους και πρέπει να την αναλάβει. Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά μας χέρια. Δε δίνουμε καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση», τονίζεται στην απόφαση της σύσκεψης. Τις επόμενες μέρες θα ξεδιπλωθούν παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους, συγκεντρώσεις γονιών και εργαζομένων, έκδοση ενημερωτικού υλικού και νέα σύσκεψη την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη στις 7 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Οι γονείς και εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους, δημοσιοποίηση όλων των Κέντρων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, ανοιχτής ή συγκαλυμμένης, μέσω των διαφόρων ΜΚΟ, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ