Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
Απαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα στη δουλειά

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΕ και εργαζόμενοι με προγράμματα stage

«Μονιμοποίηση τώρα» απαίτησαν οι συμβασιούχοι στον ΟΑΕΕ
«Μονιμοποίηση τώρα» απαίτησαν οι συμβασιούχοι στον ΟΑΕΕ
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Δεν μπορούμε πια σε αυτή την ομηρία». Με το σύνθημα αυτό εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) διαδήλωσαν χτες το πρωί την απαίτησή τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την ίδια μέρα εργαζόμενοι με stage πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Αθήνα και τη Λάρισα ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις.

Οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ και οι εργαζόμενοι με stage είναι μερικοί από τους χιλιάδες ομήρους που χρόνια τώρα «ξεζουμίζουν» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιταχύνοντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καλλιεργώντας αυταπάτες, εγκλωβίζοντας σε ψευτοδιλήμματα και αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από την ανάπτυξη κοινής πάλης για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Στην Αθήνα, οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και πορεύθηκαν έως τη Βουλή όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των κομμάτων και κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Ακολούθησε νέα πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο υφυπουργός, Γ. Κουτρουμάνης, απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Το ΚΚΕ κατέθεσε την αναφορά με τα αιτήματά τους στη Βουλή απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένη θέση. Οι 150 από τους 455 συμβασιούχους απειλούνται άμεσα να μείνουν στο δρόμο καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν το Δεκέμβρη του 2009. Ενα από τα αιτήματά τους είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο και με προοπτική τη μετατροπή όλων των συμβάσεων από έργου σε αορίστου χρόνου. Οι συμβασιούχοι θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, μεθαύριο, Πέμπτη, για να προγραμματίσουν τις παραπέρα αντιδράσεις τους.

Οι συμβασιούχοι στον ΟΑΕΕ εργάζονται με συμβάσεις διαρκείας ενός ή δύο ετών, αμείβονται κατά μέσο όρο με 950 ευρώ το μήνα, από τα οποία αναγκάζονται να καταβάλλουν τα 200 ευρώ προκειμένου να ασφαλιστούν έως ...«ελεύθεροι επαγγελματίες». Την ίδια στιγμή οι κενές οργανικές θέσεις στον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τις 1.050. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η στάση των ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ οι οποίες πριν λίγο καιρό απέρριψαν πρόταση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Συνεργασίας, για εγγραφή των συμβασιούχων στο σωματείο. Η στάση αυτή αποτελεί πάγια τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας πλήρη στήριξη στην πολιτική ομηρίας του δικομματισμού.

Με ακόμα χειρότερους όρους απασχολούνται οι εργαζόμενοι με stage. Χαρακτηριστικά, ο ΟΑΕΔ απασχολεί μέσω αυτών των προγραμμάτων 1.181 εργαζόμενους. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν μέχρι και πέντε χρόνια. Στο σύνολό τους αμείβονται με το εξευτελιστικό ποσό των 480 ευρώ χωρίς κανένα άλλο εργασιακό, ασφαλιστικό ακόμα και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Το ποσό των 480 ευρώ μειώνεται αν απεργήσουν οι μόνιμοι, αν υπάρχει αργία, αν λείψουν από τη δουλειά λόγω ασθένειας. Δεν ασφαλίζονται για σύνταξη ενώ η αποκαλούμενη ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «δε φτάνει ούτε για ασπιρίνες».

Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα, μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους για να δοθεί τέρμα στην ομηρία. Ανέδειξε την ανάγκη έντασης και συντονισμού της πάλης για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης, σε ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, που μοιράστηκε στις κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται η πολιτική των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ