Κυριακή 4 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν τη στρατηγική του κεφαλαίου

Το αντιδραστικό οπλοστάσιο που προωθούν, μόνο το ΚΚΕ μπορεί με συνέπεια και σταθερότητα να αντιπαλέψει

Από διαδήλωση του ΚΚΕ ενάντια στο «Ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ
Από διαδήλωση του ΚΚΕ ενάντια στο «Ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ
Σε διαγωνισμό για το ποιος θα χρυσώσει καλύτερα το χάπι στους ψηφοφόρους εξελίχθηκε η προεκλογική περίοδος. Οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού διαγκωνίζονται στο ποιος θα κρύψει πιο αποτελεσματικά τα άκρως αντιλαϊκά μέτρα που και οι δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνυπογράφουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αφού ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές των Βρυξελλών, δηλαδή τη στρατηγική που εξυπηρετεί το ευρωενωσιακό και το ελληνικό κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικές που κραυγάζουν για την κοινή πολιτική τους είναι αποφάσεις που πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φέρουν την ψήφο τους, σχετικά με καίρια ζητήματα που αφορούν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, το φακέλωμα και την παρακολούθηση, με καταστρατήγηση βασικών ελευθεριών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως και με τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας και ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό.

«Ευελιξία» στη δουλειά, στους μισθούς, στα δικαιώματα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οδηγία Μπολκενστάιν, οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνο για τη μετανάστευση, «Εκσυγχρονισμός της Εργατικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα» ή αλλιώς «Πράσινη Βίβλος» για το Εργατικό Δίκαιο, παρακολούθηση και διατήρηση ηλεκτρονικών δεδομένων, συλλογή, αποθήκευση και καταχώρηση βιομετρικών δεδομένων, απόφαση πλαίσιο περί «τρομοκρατίας», Συνθήκη του Προυμ, Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, Σένγκεν ΙΙ... είναι μερικά μόνο από τα κοινά «επιτεύγματα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία συνυπέγραψαν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτοί είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να πείσουν ότι διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, καταπολεμούν την ανεργία, διασφαλίζουν δικαιώματα και ελευθερίες. Πλασάρουν την Ενωση του κεφαλαίου ως θεματοφύλακα αξιών και είναι αυτοί που δίνουν πάγια το «πράσινο φως» σε αποφάσεις που επιχειρούν να γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τα μέτρα που στήριξαν και προώθησαν οι ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αντεργατική επίθεση

Ξεκινάμε από την «ευελφάλεια» ή flexicurity, έναν όρο που επινοήθηκε για να ακυρώσει τα εργασιακά δικαιώματα, συνδυάζοντας δήθεν την «ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και την ασφάλεια». Στην πραγματικότητα, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις, προωθεί τη διά βίου μάθηση - μισοειδίκευση και μισοκατάρτιση του εργατικού δυναμικού - με το κόστος να επιβαρύνει τους εργαζόμενους, με περικοπή των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών.

Οδηγία Μπολκενστάιν, υποτίθεται ότι αναμορφώθηκε «σε έναν ιστορικό συμβιβασμό, ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και ευρωπαϊκών συνδικάτων» (δηλαδή των κομμάτων του κεφαλαίου, των οπορτουνιστών και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών) και τελικά παρέμεινε σταθερή στο αντιδραστικό της περιεχόμενο, που εισάγει νέους όρους δουλεμπορίου και κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων, αλλά και των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Το «μέλλον των συστημάτων κοινωνικής Ασφάλισης και συνταξιοδότησης στην ΕΕ». Μία έκθεση που έδωσε δημοκρατική επίφαση, μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο για την κατεδάφιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με το πρόσχημα της «γήρανσης του πληθυσμού».

«Διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, δέχεται την οδηγία περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας, που νομιμοποιεί το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», δίνοντας τη δυνατότητα στο κεφάλαιο για μεγαλύτερο χρόνο να κερδίζει από την εναλλαγή περιόδων εργασιακής υπεραπασχόλησης και υποαπασχόλησης.

Μεταναστευτική πολιτική. Η ΕΕ με τις αποφάσεις για την «μπλε κάρτα» και την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας, προβλέπει ότι μόνο οι μετανάστες που έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων συμβόλαιο εργασίας θα μπορούν να εισέρχονται στις χώρες της ΕΕ, ενώ επιτρέπεται και η επιλογή βάσει προσόντων, αποκλείοντας τους αιτούντες άσυλο, προωθώντας - στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση - την πολιτική της ΕΕ για φτηνό εργατικό δυναμικό, δέσμιο της εργοδοσίας. Αυτοί που δεν έχουν άδεια θα είναι δυνατόν να φυλακιστούν έως και 18 μήνες, ενώ μετά την απέλασή τους απαγορεύεται η είσοδος στην ΕΕ για πέντε χρόνια, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στην εργοδοσία, για περαιτέρω εκβιασμό και εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών, που και σήμερα ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς.

Στο στόχαστρο τα λαϊκά κινήματα με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

Ιδιαίτερο έργο έχουν να επιδείξουν Σοσιαλιστές και ΕΛΚ (οι ομάδες όπου ανήκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και στα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Συνθήκη του Προυμ, παρακολούθηση ηλεκτρονικών δεδομένων, προστασία προσωπικών δεδομένων, απόφαση - πλαίσιο για την «τρομοκρατία», δημιουργούν ηλεκτρονικές βάσεις παρακολούθησης και φακελώνουν τους λαούς των χωρών της ΕΕ. Προβλέπουν αποθήκευση σε ό,τι αφορά τα πλήρη βιομετρικά δεδομένα όπως το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα. Παρακολουθούνται ακόμα και οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε ποινικές υποθέσεις, αλλά και εκείνων που για απροσδιόριστους λόγους θεωρούνται «ύποπτοι». Σε μια τέτοια βάση δεδομένων θα έχουν άμεση και ελεύθερη πρόσβαση οι διωκτικές αρχές των κρατών - μελών της ΕΕ. Επιτρέπουν την παρακολούθηση, αποθήκευση και αξιοποίηση κατά το δοκούν τηλεπικοινωνιών και δεδομένων του διαδικτύου. Με τη νέα ορολογία της «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης» με αιχμή τις «ακραίες ιδεολογίες», ποινικοποιείται με αυθαίρετο τρόπο κάθε έκφραση, γνώμη, άποψη, ιδεολογική αντίληψη που αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, έγκλημα είναι και η «παρακίνηση σε τρομοκρατικά εγκλήματα», η «στρατολόγηση τρομοκρατών και η εκπαίδευσή τους» μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους κατασταλτικούς μηχανισμούς να απαγορεύουν και να τιμωρούν τη διακίνηση ιδεών, με πρόσχημα ότι υποθάλπουν ή παρακινούν «τρομοκρατικές» πράξεις.

Φυσικά και δεν πρέπει να παραβλέψουμε το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, επίσης «όργανο στον αντιτρομοκρατικό αγώνα», με τα 32 «εγκλήματα», που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα «αξιόποινων» πράξεων, περιλαμβάνοντας και «εγκλήματα σκέψης» (καθώς μετά την απόφαση περί δημόσιας διατύπωσης θέσεων περί ολοκαυτώματος, τίθενται κανόνες και απαγορεύσεις τόσο στη σκέψη, όσο και στη δημόσια έκφραση), «εγκλήματα» πολιτικού χαρακτήρα και επιτάσσει την έκδοση του υπηκόου κράτους - μέλους έστω και αν το «αδίκημα» δεν υφίσταται στη νομοθεσία του εν λόγω κράτους.

Την ίδια στιγμή ενισχύονται και ισχυροποιούνται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ, όπως είναι η FRONTEX, η EUROPOL, αλλά και η EUROJUST, ώστε η ΕΕ να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης επιβολής των επιλογών της.

Προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης με ωμό αντικομμουνισμό

Αντικομμουνιστική Υστερία. Ξεκίνησε το 2006 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με το «Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο», συνεχίστηκε με τη «Διακήρυξη της Πράγας», το 2008 και τη διοργάνωση ημερίδας από την Τσέχικη Προεδρεία το 2009, φτάνοντας στην έγκριση της έκθεσης περί «Ευρωπαϊκής Συνείδησης και Ολοκληρωτισμού» από το Ευρωκοινοβούλιο τον ίδιο χρόνο και την ενσωμάτωσή της στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Η ιμπεριαλιστική ΕΕ επιχειρεί να πλαστογραφήσει την Ιστορία, αξιοποιώντας την για τη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων, συκοφαντώντας το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα που διέπραξαν τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα» στοχεύοντας στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων, σε μία χρονική συγκυρία όπου οι λαοί καλούνται να πληρώσουν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Το ΚΚΕ σταθερός πολέμιος της στρατηγικής του κεφαλαίου

Σε όλο αυτό το αντιδραστικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που στήριξαν τα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μόνο το ΚΚΕ στάθηκε με σταθερότητα και συνέπεια αντίθετο. Είχε έγκαιρα ήδη προειδοποιήσει και ενημερώσει, από την ψήφιση της πρώτης θεμελιακής Συνθήκης του Μάαστριχτ (που ήταν το μόνο που την καταψήφισε) για την επίθεση του κεφαλαίου και κάλεσε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε απειθαρχία και ανυπακοή, στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Κάλεσε και καλεί σε αντεπίθεση για να ανοίξει, με τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, ο δρόμος για να διεκδικήσει ο λαός τη δική του εξουσία, κόντρα στα μονοπώλια.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ