Κυριακή 4 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η επιθυμία του ΣΕΒ

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτοδύναμη κυβέρνηση για ισχυρή διακυβέρνηση. Αυτή είναι η επιθυμία του ΣΕΒ, η ηγεσία του οποίου ισχυρίστηκε ότι δε θέλει να επηρεάσει τη λαϊκή ετυμηγορία.

Μόνο που κάνει αυτό ακριβώς. Προσπαθεί να επηρεάσει τη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς το ζήτημα της ισχυρής αυτοδυναμίας είναι καθοριστικό για την επόμενη κυβέρνηση που ετοιμάζεται να λάβει πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Κατά τα άλλα, ο ΣΕΒ ίσως πράγματι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ποιο από τα δυο κόμματα του δικομματισμού θα σχηματίσει κυβέρνηση. Οι κεφαλαιοκράτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και τα δυο κόμματα για το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου δουλεύουν, υιοθετώντας μάλιστα και την ίδια πολιτική που χαράζει η ΕΕ, το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Μ' αυτή τη σιγουριά, ότι ο δικομματισμός δεν απειλεί, αντίθετα εγγυάται την αντιλαϊκή πολιτική, πορεύεται ο ΣΕΒ. Και γι' αυτό εστιάζει στο υπόβαθρο. Να βγει ισχυρή κυβέρνηση για να προχωρήσει τη «δουλειά», τα δύσκολα για το λαό μέτρα που θα γεμίσουν κι άλλο τις αβυσσαλέες τσέπες των μεγαλοβιομηχάνων.

Αλλος ένας καλός λόγος για να στραπατσαριστεί ο δικομματισμός, να χτυπηθεί η κυβερνητική ευρωστία του, να μη γίνει πράξη το θέλημα των πλουτοκρατών. Αλλος ένας καλός λόγος για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Αντίσταση στην αντιαγροτική πολιτική

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν με κάθε τρόπο να εμπαίξουν τη μικρομεσαία αγροτιά και να υφαρπάξουν για μια ακόμα φορά την ψήφο της. Ομως στην ουσία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτελούν τα δύο πρόσωπα της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής. Της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Οποιος τους κι αν βρεθεί στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αντιαγροτικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και του ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ και θα ψηφίσει στις Βρυξέλλες ό,τι ζητήσει η ΕΕ. Η μικρομεσαία αγροτιά σταθερά θα οδηγείται, με την πολιτική που ακολουθούν και θα ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά, στη φτώχεια, στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και των χωραφιών και στην ανεργία, ενώ η γη τους θα συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που διαλαλούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, δε θα αλλάζουν την πικρή αλήθεια και την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα ανεχθούν, για άλλη μια φορά, την προεκλογική κοροϊδία και τα ψευτοταξίματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα υπερψηφίσουν την πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα; Η ελπίδα και η προοπτική δε βρίσκεται στο δικομματισμό και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βρίσκεται στο ΚΚΕ, τη μόνη συνεπή δύναμη αντίστασης και πάλης.

Μεγαλόστομες κορόνες και επιχειρηματικά κέρδη

Μήπως ξαφνικά γίναμε συνιδιοκτήτες της «Ολυμπιακής» και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Λέτε να ...τρελάθηκε το νέο αφεντικό (MIG) της εταιρείας και να άρχισε να μοιράζει στον ελληνικό λαό τη δημόσια περιουσία (όμιλος «Ολυμπιακής») που του εκχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ; Τίποτα φυσικά απ' όλα αυτά δεν ισχύει. Απλά ο «μίστερ MIG» Α. Βγενόπουλος, ιδιοκτήτης της «Olympic Air», ανάμεσα στις άλλες μεγαλόστομες κορόνες που εκστόμισε κατά τα επίσημα εγκαίνια της εταιρείας, δήλωσε με ...απόλυτη συναίσθηση ότι «δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης του ονόματος που λέγεται "Ολυμπιακή"», διότι το όνομα αυτό «ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό». Ως εκ τούτου, ο Α. Βγενόπουλος δήλωσε ότι είναι απλά «διαχειριστής» της νέας αεροπορικής εταιρείας και ότι σκοπός του είναι να προσπαθήσει να μας κάνει όλους περήφανους, αλλά και να μας αποδείξει ότι «η Ελλάδα μπορεί, πράγματι, να πάει ψηλά».

Τι να του πεις τώρα του ανθρώπου; Οτι ο ελληνικός λαός δε χρειάζεται καμιά απόδειξη για το πόσο ψηλά πετούν τα επιχειρηματικά κέρδη, γιατί στην ουσία εκεί αναφέρεται ο Α. Βγενόπουλος; Να του πεις ότι αυτό που αντιλαμβάνεται ο ίδιος ως υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι καταδίκη του ελληνικού λαού; Τι να του πεις... Να του πούμε, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να νιώσει πραγματικά υπερήφανος, αν ο πλούτος, που παράγει με το μόχθο του, επιστρέφει στον ίδιο και δεν πάει στις τσέπες των κάθε λογής επιχειρηματιών, που μοναδικό τους σκοπό έχουν ...να πετούν όλο και πιο ψηλά. Και οι εκλογές δίνουν τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του, να «μαυρίσει» τις πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ...απογειώνουν τα επιχειρηματικά κέρδη και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ ως τη μόνη σύμμαχο δύναμη που μάχεται πραγματικά για να μπορεί ο ελληνικός λαός και να είναι και να νιώθει περήφανος.

Υπουργείο «Προστασίας»

Tη δημιουργία υπουργείου Προστασίας του πολίτη στο οποίο θα συγχωνευθούν η Δημόσια Ασφάλεια, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Το θέμα είναι τι είδους «προστασία» θα παρέχει το σχετικό υπουργείο στους εργαζόμενους. Οι δυνάμεις καταστολής, που μέχρι σήμερα έχουν απέναντί τους οι εργαζόμενοι στους αγώνες για τα δικαιώματά τους, θα αλλάξουν ρόλο και θα γίνουν «προστάτες» των εργαζομένων; ΜΑΤ, χημικά, γκλομπς και όλος ο σχετικός εξοπλισμός, όπως και οι ειδικές αστυνομικές μονάδες θα ...αναδομηθούν για να επιτελέσουν το νέο κοινωνικό τους έργο; Με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις θα ενισχυθούν σε αριθμό, εκπαίδευση και εξοπλισμό προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Φυσικά, δε θα ραντίζουν τους διαδηλωτές με ...λουκουμόσκονη, αλλά με χημικά και θα «φιλοδωρούν» τη ράχη τους με ξυλιές από τα γκλομπς.

«Το ΚΚΕ - Επίσημα κείμενα»

Τόμος δέκατος (1967-1974)

Στο δέκατο τόμο της έκδοσης «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα» περιέχονται ντοκουμέντα που αναφέρονται στην περίοδο από Απρίλη 1967 έως τον Ιούλη του 1974. Συγκεκριμένα, περιέχονται: Αποφάσεις, Ανακοινώσεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις, Προκηρύξεις, Χαιρετιστήρια και άλλα υλικά των Σωμάτων του ΚΚΕ, που συνήλθαν την παραπάνω περίοδο, όπως η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (27-30 Ιούλη 1967), η 12η Ολομέλεια της ΚΕ (5-15 Φλεβάρη 1968), η 13η Ολομέλεια της ΚΕ (11-17 Γενάρη 1969), η 14η Ολομέλεια της ΚΕ (15-19 Απρίλη 1970), η 15η Ολομέλεια της ΚΕ (1-6 Φλεβάρη 1971), η 16η Ολομέλεια της ΚΕ (11-15 Ιούνη 1972), η 17η Ολομέλεια της ΚΕ (9-15 Δεκέμβρη 1972), η 18η Ολομέλεια της ΚΕ (24 Ιούνη - 2 Ιούλη 1973), η 19η Ολομέλεια της ΚΕ (30 Νοέμβρη - 3 και 5 Δεκέμβρη 1973) και το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4-10 Δεκέμβρη 1973). Επίσης, περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα κείμενα της ΚΕ και του ΠΓ αυτής της περιόδου. Στο τέλος του τόμου, όπως έγινε και με όλους τους προηγούμενους, παρατίθεται «Ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων» της περιόδου που καλύπτει ο τόμος αυτός. Μια έκδοση απαραίτητη στον κομμουνιστή και σε κάθε εργαζόμενο που ενδιαφέρεται για την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν και εβραϊκής καταγωγής, ο νοτιοαφρικανός δικαστής Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν δε γλίτωσε από τη μήνιν των ισραηλινών αρχών και τις κατηγορίες για «μεροληψία σε βάρος του Ισραήλ» και για προσπάθεια «κατάργησης του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ». Τα συμπεράσματα της έκθεσης της επιτροπής του ΟΗΕ, της οποίας προήδρευσε, περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την ισραηλινή εισβολή στις αρχές του χρόνου, ξεσήκωσε θύελλα ισραηλινών αντιδράσεων, που, με τη σειρά τους, προκάλεσαν έντονο πονοκέφαλο στη Ουάσιγκτον.

Η ισραηλινή ηγεσία, μετά την αδιαλλαξία της ακόμη και στο ελάχιστο, όπως είναι το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας προκειμένου να αναθερμανθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές, απείλησε, σχεδόν ανοιχτά, με πλήρη αποχώρηση από τις συνομιλιές. Μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε εμπόδια στην «τακτική Ομπάμα» να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και να καταφέρει να εδραιώσει τον έλεγχό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Παρά τις διαψεύσεις, εντονότατη είναι η φημολογία ότι αμερικανικές πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή ήταν αυτές που οδήγησαν στην αναβολή για το Μάρτη της τελικής συζήτησης για την έκθεση Γκόλντστοουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ε.Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ