Κυριακή 4 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η οργάνωση της πρωτοπορίας της ελληνικής νεολαίας

Αρθρο για την ΚΝΕ που δημοσιεύθηκε στον «Οδηγητή», αρ. 12, το Δεκέμβρη του 1968

Κινητοποίηση, ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ (2003)
Κινητοποίηση, ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ (2003)
Προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και της ενίσχυσης του οργανωμένου αντιδικτατορικού κινήματος του λαού μας έγινε ακόμα ένα σημαντικό βήμα. Με την πρωτοβουλία νέων κομμουνιστών από ορισμένες ΚΟ του εσωτερικού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παράνομα, μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (Κ. Ν.), της οργάνωσης της πρωτοπορίας της Ελληνικής Νεολαίας. Εκδόθηκε κιόλας και ο «ΟΔΗΓΗΤΗΣ» - η παράνομη εφημερίδα της - όργανο της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν ξεπήδησε έτσι ξαφνικά, αλλά προετοιμάστηκε συστηματικά μέσα σ' όλη την πορεία ανάπτυξης του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, μέσα στις νέες συνθήκες της βαθιάς παρανομίας και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού.

Υπάρχει, πριν απ' όλα, η αντικειμενική ανάγκη για μια τέτοια οργάνωση, ανάγκη που έγινε ιδιαίτερα επιτακτική και επείγουσα μέσα στις νέες αυτές συνθήκες. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να συσπειρωθούν οι πιο πρωτοπόρες δυνάμεις της Ελληνικής Νεολαίας σε μια οργάνωση στηριγμένη στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, εμπνεόμενη από τα ιδανικά της πιο πρωτοπόρας θεωρίας του κομμουνισμού, γερά συγκροτημένη και συνωμοτικά οργανωμένη, με την τήρηση των επαναστατικών αρχών του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και της επαγρύπνησης, τη μόνη ικανή να μπει επικεφαλής ενός πλατιού αντιδικτατορικού κινήματος της Ελληνικής Νεολαίας. Χωρίς τέτοια οργάνωση, ούτε τους πιο πρωτοπόρους νέους και νέες - που είναι αποφασισμένοι ν' ακολουθήσουν με συνέπεια το δρόμο της επαναστατικής πάλης για την ανανέωση της ελληνικής κοινωνίας - δεν μπορούμε σωστά να διαπαιδαγωγήσουμε και ολόπλευρα να προετοιμάσουμε για το δρόμο αυτόν, ούτε το πατριωτικό αντιδικτατορικό μέτωπο νέων και το πλατύτερο αντιδικτατορικό κίνημα της Νεολαίας δε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να διευρυνθεί, αναπτυχθεί και οργανωθεί πολύπλευρα.

Ιούλης 2005: 14ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στην Καστοριά
Ιούλης 2005: 14ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στην Καστοριά
Πέρα όμως απ' αυτό, για το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα η ανάγκη της δημιουργίας και ανάπτυξης της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ γίνεται πιο επιτακτική σήμερα και εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, της ιδιόμορφης κατάστασης που υπήρχαν και μέσα στις οποίες αναπτύσσονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην τελευταία εικοσιπενταετία: Η κατάσταση αυτή, μέσα στην οποία μας επιβάλλει σήμερα, ακόμη περισσότερο απ' ό,τι επιβάλλει συνήθως σε κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, να φροντίσουμε για την προετοιμασία από τη νεολαία μας της νέας φρουράς για το ηρωικό ΚΚΕ, για τη διαπαιδαγώγηση νέων αφοσιωμένων μελών και στελεχών του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την αντικειμενική αυτή ανάγκη έβλεπαν και πολλοί νέοι αγωνιστές, που από τους πρώτους μήνες της επιβολής της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας απευθύνονταν στις καθοδηγήσεις των ΚΟ μας, στην ΚΕ και το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εξέφραζαν τις σκέψεις τους για την ανάγκη δημιουργίας της «Κ.Ν.». Πολλά επίσης καθοδηγητικά στελέχη των ΚΟ του ΚΚΕ στο εσωτερικό, ιδίως μετά τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα αυτό, έθεταν στο ΠΓ της ΚΕ το ζήτημα. Το ΠΓ της ΚΕ στο τελευταίο διάστημα, με βάση αυτό τον προβληματισμό των μελών και στελεχών του Κόμματος και τη μελέτη και επεξεργασία του θέματος που έκανε το ίδιο, έχει καταλήξει στην ανάγκη της δημιουργίας της «Κομμουνιστικής Νεολαίας». Ετσι, η πρωτοβουλία των νέων κομμουνιστών, που προχώρησαν πραγματικά στη δημιουργία της «Κ.Ν.», απαντάει στην επείγουσα και επιτακτική ανάγκη του επαναστατικού μας κινήματος, βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της γραμμής που χαράσσουν και στις αποφάσεις που παίρνουν η ΚΕ και το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαύριο 9/7/2007: Από το 16ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ
Λαύριο 9/7/2007: Από το 16ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ
Θα πρέπει, από την πρώτη στιγμή, οι οργανώσεις της «Κ.Ν.» να σταθούν σε γερές και σωστές βάσεις, αυτές που πηγάζουν από τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού για το κίνημα της νεολαίας και από τις ιδιομορφίες της χώρας μας, από τις ειδικές, επιπλέον, συνθήκες, που σήμερα δρα το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι ο Λένιν, τονίζοντας τη σημασία της νεολαίας για το επαναστατικό κίνημα, υπογράμμιζε ταυτόχρονα πως απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη σωστά προσανατολισμένου κινήματος νεολαίας είναι η άμεση σύνδεσή του με το επαναστατικό κίνημα της εργατικής τάξης και της πολιτικής του πρωτοπορίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα, η καθοδήγηση της οργάνωσης της νεολαίας από το ΚΚ. Ο Λένιν τόνιζε ότι για την πρωτοπόρα οργάνωση νεολαίας είναι απαραίτητο, σωστά και ολόπλευρα, ν' αναπτύσσει την αυτοτέλειά της, την πρωτοβουλία της, να προσαρμόζει τη δράση της στις μορφές και μεθόδους που προσιδιάζουν τους νέους, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίζει τη σύνδεσή της με το υπόλοιπο επαναστατικό κίνημα και να βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Είναι φανερό πως οι αρχές αυτές πρέπει να τηρηθούν αυστηρά κατά την ανάπτυξη των οργανώσεων και της δράσης της «Κ.Ν.». Κάτι περισσότερο στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς παρανομίας, της αυστηρά συνωμοτικής και αποκεντρωμένης οργάνωσης των δυνάμεών μας, ο καθοδηγητικός ρόλος όχι μόνον του Κόμματος γενικά, αλλά και των ΚΟ πόλεων και περιοχών γίνεται αποφασιστικός. Τα γραφεία των ΚΟ του ΚΚΕ πρέπει να θεωρούν σαν δικό τους, πριν απ' όλα, καθήκον τη βοήθεια για τη δημιουργία και ανάπτυξη των οργανώσεων της «Κ.Ν.» και των καθοδηγήσεών τους στην περιοχή τους. Να καθοδηγούν σωστά τη δράση των πυρήνων της «Κ.Ν.», ώστε να αποτελούν πραγματικά πρωτοποριακά κύτταρα κινητοποίησης και πάλης μέσα στις μάζες της Νεολαίας, στο κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς, στο κάθε σχολείο και ανώτερο ίδρυμα, στην κάθε συνοικία. Να γίνονται πυρήνες, που συσπειρώνουν γύρω τους όλους τους νέους και τις νέες που θέλουν να αγωνιστούν κατά της δικτατορίας και να τους βοηθούν ν' αναπτύσσουν και οργανώνουν την πλατιά αντιδικτατορική πάλη της Νεολαίας.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες που επωμίστηκε και το Γραφείο της «Κ.Ν.», που εκλέχτηκε από τη σύσκεψη των νέων κομμουνιστών. Χρειάζεται να παρακολουθήσει, να βοηθήσει, και από τη μεριά του, τη δημιουργία οργανώσεων της «Κ.Ν.» και των καθοδηγητικών της Γραφείων σε κάθε τομέα. Εχει να παρακολουθήσει και εξασφαλίσει την παραπέρα έκδοση και βελτίωση του ΟΔΗΓΗΤΗ. Πρέπει επίσης να επεξεργαστεί σχέδια ιδρυτικής διακήρυξης και κανονισμού λειτουργίας της οργάνωσης, που θα μπουν για έγκριση σε πλατύτερη σύσκεψη ή συνδιάσκεψη στελεχών - εκπροσώπων των οργανώσεων της «Κ.Ν.», η οποία επίσης πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον και με τη μορφή που οι συνθήκες ανάπτυξης του κινήματος θα επιτρέψουν για να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση της οργάνωσης «Κ.Ν.» και των καθοδηγητικών της οργάνων.

Οι κομματικές οργανώσεις, τα μέλη και στελέχη, ολόκληρο το Κόμμα μας, δεν υπάρχει αμφιβολία, θα δώσουν όλη τη βοήθεια και προσοχή που χρειάζεται για την ανάπτυξη της «Κ.Ν.», της πρωτοπόρας οργάνωσης της νεολαίας μας που συνεχίζει επάξια τις ηρωικές παραδόσεις της ΟΚΝΕ των προπολεμικών χρόνων, της ΕΠΟΝ της Κατοχής και τις πρόσφατες λαμπρές παραδόσεις της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη».

Για να διαπαιδαγωγούν τα μέλη της «Κ.Ν.» σε πραγματικούς κομμουνιστές - επαναστάτες, προσβλέποντας σ' αυτούς σαν τα μελλοντικά αφοσιωμένα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που θα κάνουν το Κόμμα μας ακόμα πιο γερό, ακόμα πιο ικανό να μπει επικεφαλής και να καθοδηγήσει την αντιδικτατορική πάλη του λαού μας, για την ανατροπή της στρατιωτικοφασιστικής χούντας, για μια ανανεωμένη Δημοκρατία στον τόπο μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ