Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δύναμη σ' ό,τι φοβίζει τ' αφεντικά

Οταν είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει το ντιμπέιτ την τάδε μέρα γιατί ο αρχηγός τους έχει δουλειά στις ΗΠΑ, το μυαλό μας πήγε στο κακό. Αλλά τελικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό που οι ίδιοι ανακοινώνουν περιγράφει κάτι σε δουλειά ταχυδρόμου. Θα πάει, λέει, να πάρει ένα γράμμα από μια επιτροπή να το δώσει σε έναν άλλο που θα το πάει στους άλλους. Αν κάτι μένει είναι η βεβαιότητα πως πράγματι έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών. Οτι οι άλλοι που θα τους πάει το γράμμα είναι ιμπεριαλιστές, μικρή σημασία έχει.

Ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν πρέπει να 'χει παράπονο. Εχει να διαλέξει ανάμεσα σε μια Τζούλια της Παγκόσμιας Τράπεζας και μια Ελενα, επίσης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οτι αυτός ο Οργανισμός είναι συνώνυμος του εφιάλτη για δισεκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο το κόσμο, είναι μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να την προσπεράσει. Εξάλλου, ο πρόεδρος είναι συνεπής στις επιλογές του. Επικεφαλής ο ίδιος της σοσιαλιστικής διεθνούς - δηλαδή, στο πολύτιμο διεθνές πολιτικό εργαλείο του ιμπεριαλισμού - δε θα μπορούσε παρά από το ίδιο σινάφι να βρει τους συνεργάτες του.

Κάτι τέτοια διαβάζουν στην ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τρελαίνονται μη μείνουν έξω απ' το χορό. Σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι και αύριο θα είναι χρήσιμοι και προπαντός ικανοί να ελέγχουν ότι θα τηρηθούν «οι θετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Οι καλυτερότεροι, πάντως, σ' αυτό το πανηγύρι της δημοκρατίας είναι όλοι αυτοί που έκαναν κεντρικό θέμα τις προηγούμενες μέρες το αν θα γίνει το ντιμπέιτ. Με το που συμφωνήθηκε τελικά ότι θα γίνει, άρχισαν να περιγράφουν πως πρόκειται για ένα «τίποτα»! Και γιατί γανώσαν το κεφάλι του κόσμου με την «κορυφαία δημοκρατική αντιπαράθεση»; Γιατί είναι τζάμπα τηλεοπτικός χρόνος, γιατί δίνει λαβή στην παραπολιτική ώστε να μη γίνεται πραγματική αντιπαράθεση για την πολιτική, γιατί ακριβώς από τα ντιμπέιτ ο λαός όχι μόνο δε βγαίνει σοφότερος αλλά ακόμα πιο πολύ συσκοστισμένος.

Θέλουν συζήτηση - αντιπαράθεση; Ας καλέσουν έναν έναν τους εκπροσώπους των κομμάτων κι απ' το πρωί μέχρι το βράδυ ας κάνουν μαζί τους εξαντλητική σοβαρή συζήτηση για κάθε λέξη στα προγράμματά τους, ζητώντας αποδείξεις για την αυριανή πράξη τους. Ας τους βάλουν και όλους μαζί αλλά σε αντιπαράθεση στα ίδια θέματα. Μια τέτοια συζήτηση έχει πολλά να αποδομήσει κι άλλα να χτίσει. Τέτοια συζήτηση όμως είναι επικίνδυνη γι' αυτούς που το λαό το θέλουνε μόνο ντεκόρ. Ασε που η πράξη γύρω τρέχει και μαρτυρά ποιος κάνει τι.

Παράδειγμα: Μια η πολιτική και των δυο κομμάτων της αστικής τάξης για τις αερομεταφορές. Ενα το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή», που εν τέλει όμως δεν είναι πρόβλημα για το αστικό σύστημα, αφού είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ μία η λύση. Προς τι η αγωνία όσων βλέπουν να δυσκολεύει το θέμα; Η καθυστέρηση στην αύξηση της κερδοφορίας του νέου ιδιοκτήτη για μερικές μέρες...

Αλλο παράδειγμα; Η «πράσινη οικονομία» για την οποία και οι δυο ψάχνουν συνενόχους. Μέχρι την ώρα που ο «πολιτικός πολιτισμός» τους αποκαλύπτει πως όλη τους η έγνοια για τη δημοκρατία είναι μια κοινωνία μουγγή, που δε θα «ρυπαίνει» διεκδικώντας το δίκιο της.

Στρώνουν κλίμα. Για αύριο, που οι εργάτες θα παλεύουν για εργατική δημοκρατία, για έναν άλλο πολιτισμό, για μια παραγωγική βάση που να αφορά τις ανάγκες των ανθρώπων και θα έχει καταργήσει τα κέρδη των μονοπωλίων, καταργώντας τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Ασχετο: πώς συναντιόνται τα μεγάλα πνεύματα... εκεί που αφήνει το νήμα στο ΒΗΜΑ ο Πρετεντέρης το πιάνει η Πανδώρα και τούμπαλιν. Χτες ήταν η σειρά της Πανδώρας να νιώσει «ανατριχίλα» για την επισήμανση της Αλ. Παπαρήγα ότι ο μηχανισμός της αστικής τάξης για τη χειραγώγηση συνειδήσεων επιδιώκει να μετατρέψει την αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων σε βαθιά απογοήτευση και απαισιοδοξία.

Κατανοούμε τι είναι αυτό που προκαλεί ανατριχίλα στην Πανδώρα, να φροντίσουμε να γίνει και εφιάλτης. Ενα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, δύναμη και στήριξη του λαϊκού κινήματος που θα επιτρέπει τη χειραφέτηση των λαϊκών μαζών από την αστική ιδεολογία, μπορεί να είναι η πρώτη φάση του εφιάλτη της κάθε γηρασμένης κυρίας που δεν μπορεί να δεχτεί ότι η αστική τάξη δεν είναι αιώνια.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόνος(2022-12-13 00:00:00.0)
Στήνουν σκηνικό αναβίωσης ενός κακέκτυπου του παλιού δικομματισμού(2015-09-02 00:00:00.0)
Να είναι σίγουρη ότι θα ανατριχιάσει περισσότερο(2009-09-18 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δεν έχει καμιά ευθύνη για τους παράλληλους μονολόγους(2009-09-16 00:00:00.0)
«Ντιμπέιτ»(2009-05-30 00:00:00.0)
Πότε έγινε η δημοσκόπηση;(2009-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ