Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κοινωνική ευαισθησία σταματάει στα κέρδη της πλουτοκρατίας

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, στην Καλλιθέα

«Εδώ στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών προβάλλει γυμνή η πολύχρονη κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψη, ας μου επιτραπεί να πω η κρατική αναισθησία. Είναι απαράδεκτο το 2009 σε αυτό το χώρο να υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, να υπάρχουν ελλείψεις, να μην έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα χρήματα, να μην ξέρουν πού θα βρουν χρήματα, να φτάνουμε στο σημείο να έχουμε λιγότερα βιβλία για τα παιδάκια που πρέπει να εκπαιδευτούν με το σύστημα Μπράιγ, κατάσταση η οποία πραγματικά εξοργίζει και αποκαλύπτει το εξής: Η κοινωνική ευαισθησία σταματάει εκεί που αρχίζουν να γεμίζουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι και οι δύο υπόλογοι».

Την παραπάνω δήλωση έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την επίσκεψή της, χτες, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα. Η Αλ. Παπαρήγα περιόδευσε στους χώρους του Κέντρου, στις αίθουσες των τυφλών μαθητών, συζήτησε με τους εργαζόμενους και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τα οποία - να σημειωθεί - οι εργαζόμενοι έδωσαν πέρυσι σκληρό αγώνα, έχοντας στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.


Οπως ανέφεραν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του σωματείου, πλήθος εργαζομένων δουλεύουν με συμβάσεις ή stage. Την ίδια στιγμή, τόνισαν, η υποχρηματοδότηση του ΚΕΑΤ είναι τεράστια, σε σημείο που πέρυσι δεν είχαν ζεστό νερό, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο ΙΕΚ που λειτουργεί στο Κέντρο, ενώ υπάρχουν δυσκολίες ακόμα και για την αγορά αναλώσιμων υλικών άκρως απαραίτητων για την εκτύπωση των βιβλίων που δίνονται δωρεάν στους τυφλούς μαθητές και φοιτητές. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ειδικά πέρυσι με τη μη καταβολή των μισθών τους, καθώς το ΚΕΑΤ δεν είχε πόρους. Επισήμαναν ότι μπορεί νομικά να δρομολογήθηκε η μισθοδοσία τους από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, παρόλο που αυτή η ρύθμιση έπρεπε να ισχύει από 1/1/2009, οι εργαζόμενοι πήραν τους μισθούς τους τον περασμένο Ιούνη. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να είναι υπεύθυνο να παρέχει σε κάθε τυφλό μαθητή ειδική γραφομηχανή, ρίχνει το μπαλάκι στο ΚΕΑΤ. Την ίδια στιγμή, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Πέρυσι το πρόβλημα αυτό είχε φτάσει στο τραγικό σημείο να κάνει ουσιαστικά απαγορευτική την πρόσβαση στα ειδικά σχολεία 700 παιδιών στην Αττική... Ακόμα, σημείωσαν ότι η μόρφωση των τυφλών παιδιών είναι χειρότερη σήμερα απ' ό,τι πριν από 15 χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο μεικτό σχολείο - όπου όμως τα τυφλά παιδιά είναι απομονωμένα και δεν υπάρχει η υποδομή ή οι ειδικοί δάσκαλοι, προκειμένου να καταλάβουν τα παιδιά το μάθημα - και το απόγευμα τα παιδιά είναι στο ΚΕΑΤ για να καταφέρουν να μάθουν αυτά που διδάχτηκαν το πρωί...

Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα


Eurokinissi

Μιλώντας σε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Εδώ και 20 - 30 χρόνια, αλλά ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανοίχτηκαν σοβαρά πεδία για κέρδη σε τομείς, που στην Ελλάδα δεν υπήρχε προθυμία για επενδύσεις. Και αυτοί οι τομείς είναι τα πάντα. Είναι η κοινωνική πολιτική, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Πρόνοια, η Πρόληψη, η Ειδική Αγωγή, γενικά τα ΑμΕΑ. Γιατί οι ανθρώπινες ανάγκες αυξάνονται ταχύτατα. Για παράδειγμα, πριν από 30 - 50 χρόνια, ποιοι γονείς θα σκεφτόντουσαν να στείλουν στο σχολείο το τυφλό παιδί και μάλιστα να φτάσει και μέχρι το πανεπιστήμιο; Δε θα το σκεφτόντουσαν. Σήμερα, σου λέει, είναι όρος να το κάνω. Δηλαδή, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες μας, έχουν βελτιωθεί τα κριτήρια, έχουν σπάσει και προκαταλήψεις και επομένως είναι μια αγορά πάρα πολύ καλή για να την εκμεταλλευτεί το κεφάλαιο. Εχει καλλιεργηθεί η αγορά και σε αυτόν τον τομέα. Και επειδή υπάρχει ο ανθρώπινος πόνος, η έγνοια του γονιού, εδώ η ληστεία είναι μεγάλη».

Ακόμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ξέρουμε ότι ζούμε στον καπιταλισμό και ξέρουμε ότι δεν είμαστε στις παραμονές της επανάστασης ή σε επαναστατική κατάσταση. Ωστόσο, δε δεχόμαστε και λέμε ότι πρέπει να απαγορευτεί η δράση επιχειρήσεων στον τομέα Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή. Αν ο δημόσιος τομέας ήταν υψηλού επιπέδου, γιατί ο λαός να πάει στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί το δημόσιο τομέα τον έχουν εγκαταλείψει ακριβώς για να στρέφουν κόσμο στον ιδιωτικό. Και όταν δυναμώσουν οι επιχειρηματίες, αυτά που λέει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, ότι θα κάνει ρύθμιση της αγοράς, δεν ισχύουν, γιατί δεν έχει να κάνει τώρα με ένα μικρομάγαζο αλλά με μεγαθήρια, με πολυεθνικές οι οποίες διακλαδώνονται παντού. Βλέπετε τη "Μαρφίν"; Πετρέλαια, τράπεζες, μαιευτήρια, αεροπλάνα, τα πάντα. Ποιος κρατικός έλεγχος; Αφού και το κράτος είναι το επιτελικό όργανο της αγοράς και αφού έχουν τους κανόνες του Μάαστριχτ. Εμείς ξεκινάμε από αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε πρώτα να γίνει αυτό που θέλουμε εμείς για να παρέμβουμε. Και από τα πρώτα θέματα που πρέπει να ασχοληθούμε μετά τις εκλογές, είναι και το θέμα του ΚΕΑΤ. Εχουμε ασχοληθεί πολλές φορές, αλλά να αξιοποιήσουμε ότι θα είναι και μετεκλογική κατάσταση, να πιέσουμε. Εχοντας όμως στο νου μας ότι πρέπει να υπάρχει αγώνας εναντίον της γενικής γραμμής πλεύσης. Επειδή, λοιπόν, την άλλη μέρα από τις εκλογές θα έχει να αντιμετωπίσει κανείς τη γενική στρατηγική, και του ΠΑΣΟΚ, και της ΝΔ, και όχι μόνο ειδικές επιλογές, χρειάζεται αγώνας και για τις συγκεκριμένες επιλογές. Αλλά για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας, πρέπει να στριμωχτούν στη γενική γραμμή πλεύσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ