Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ποντάρει στις δεσμεύσεις για αντιλαϊκή πυγμή

Σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του στις Βρυξέλλες μίλησε χτες ο Κ. Καραμανλής

Τον «υπέρ πάντων αγώνα» για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων που «παραδοσιακά» ψήφιζαν ΝΔ δίνει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Παρά το γεγονός ότι δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες της Ρηγίλλης για κλείσιμο της «ψαλίδας» στις δημοσκοπήσεις, παραμένει στη γραμμή της επίδειξης βούλησης και αποφασιστικότητας, ποντάροντας στην εικόνα του «ειλικρινούς» και «θαρραλέου» διαχειριστή της καπιταλιστικής κρίσης.

Το μήνυμα αυτό έστειλε εκ νέου ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες σε συγκέντρωση οπαδών της ΝΔ στις Βρυξέλλες: «Είναι αυτονόητο ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες πολιτικές, έκτακτα μέτρα. Απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Απαιτούν, πάνω απ' όλα, από τις πολιτικές ηγεσίες να μιλούν με ειλικρίνεια στους πολίτες. Να σχεδιάζουν, να αποφασίζουν και, βέβαια, να εφαρμόζουν τις αναγκαίες δύσκολες πολιτικές, χωρίς μισόλογα, χωρίς καθυστερήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Στη βάση αυτή πρόβαλε το γνωστό ψευδοδίλημμα των εκλογών - «σε αυτές τις εκλογές η επιλογή είναι ανάμεσα στην αλήθεια και το λαϊκισμό, ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα» είπε.

Υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα προεκλογική τακτική, ότι δηλαδή μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και εξήγγειλε συγκεκριμένα (αντιλαϊκά) μέτρα, αν και αποφεύγει στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του να τα επαναλαμβάνει από το μπαλκόνι. Προτιμά να προβάλλει ιδιαίτερα την «αναγκαιότητα» για τη λήψη των νέων μέτρων, παραμένοντας ωστόσο σε γενικόλογο επίπεδο. «Θέλω να σας πω ότι μπροστά στην κρισιμότητα των περιστάσεων δε μοίρασα και δε μοιράζω υποσχέσεις. Προτείνουμε δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες πολιτικές για τα επόμενα δύο χρόνια. Προτείνουμε πολιτικές, που μπορούν να βγάλουν την πατρίδα μας από τη διεθνή κρίση, όσο το δυνατό πιο αλώβητη», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους οπαδούς να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν.

Το «πνεύμα» της προεκλογικής τακτικής απέδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας ότι είναι «παλιομοδίτικη αντίληψη και ξύλινη λογική να λαμβάνουν υπόψη τους τα κόμματα το πολιτικό κόστος». Στην ίδια κατεύθυνση ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «η ΝΔ είχε το θάρρος να τα πει και να τα ονοματίσει προεκλογικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτό το θάρρος. Δεν έχει πρόγραμμα, κινείται μέσα στα πλαίσια των παροχών και αυτό πρέπει να το σκεφτεί ο ελληνικός λαός».

Ετοιμάζουν νέα θύελλα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στην έκτακτη Σύνοδο των 27 ηγετών της ΕΕ. Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που περνάει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Αν και η συνάντηση έγινε προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή θέση των 27 ενόψει της Συνόδου της «G20» στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, για τη δήθεν «μεταρρύθμιση» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις, ωστόσο στο τραπέζι βρέθηκε το ευρω-σχέδιο για την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Στην πρόσκληση του προεδρεύοντος Σουηδού πρωθυπουργού αναφερόταν ότι οι συζητήσεις στη διάρκεια του χτεσινοβραδινού δείπνου επρόκειτο να επικεντρωθούν ιδιαίτερα «στα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης, το σχεδιασμό των μελλοντικών στρατηγικών εξόδου, τα μελλοντικά μοντέλα ανάπτυξης, την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά, καθώς και των αμοιβών σε πρακτικές των τραπεζών, της απασχόλησης, την ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση σε διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, το παγκόσμιο εμπόριο και τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος». Παράλληλα θα εξεταζόταν αν θα πρέπει να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά τα «μέτρα στήριξης της οικονομίας» (σ.σ. των μονοπωλίων), αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια κίνηση. Μάλιστα στο προσχέδιο της Συνόδου υπογραμμίζεται ότι η κρατική «χείρα βοηθείας» στις οικονομίες του πλανήτη εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρετουσάρει την «Ευρώπη - φρούριο»(2015-09-18 00:00:00.0)
Υμνούν ή καμουφλάρουν την καπιταλιστική ΕΕ(2011-12-10 00:00:00.0)
Νέα δέσμη φιλομονοπωλιακών ανατροπών(2010-03-24 00:00:00.0)
Ούτε μια μέρα ανοχή(2009-10-05 00:00:00.0)
Επιχείρηση εκλογικής παραπλάνησης(2009-05-19 00:00:00.0)
Στήριξη του αντιλαϊκού μονόδρομου(2009-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ