Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Νέες ανατροπές με όχημα τη «βασική σύνταξη»

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, οι εξαγγελίες από τη ΔΕΘ και τα όσα είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου αποκωδικοποιούν στο ακέραιο τα αντιδραστικά του σχέδια για την επομένη των εκλογών

Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση και πείρα από τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο χέρι τους είναι και με την ψήφο τους να βάλουν φρένο στα χειρότερα που έρχονται
Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση και πείρα από τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο χέρι τους είναι και με την ψήφο τους να βάλουν φρένο στα χειρότερα που έρχονται
Το «τυρί» της «αξιοπρεπούς βασικής σύνταξης για όλους» πέταξε στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για 500 ευρώ, θέση που επανέλαβε και χτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ζωγράφου. Η «φάκα» της συγκεκριμένης θέσης του ΠΑΣΟΚ, είχε αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, όταν είπε για τη βασική σύνταξη ότι «είναι μια κοινή αφετηρία πάνω στην οποία ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη του συνταξιούχου, του εργαζόμενου».

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε και χτες τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις για ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους και βέβαια, για τη νέα γενιά». Πουθενά βέβαια δεν είπε το παραμικρό για αξιοπρεπείς αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές, για παροχές Υγείας στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το αντίθετο μάλιστα. Με προπαγανδιστικά τερτίπια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να περάσει την πρότασή του για την καθιέρωση της «βασικής σύνταξης» και να προωθήσει συνολικότερες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, πατώντας στη νομοθεσία που το ίδιο και η ΝΔ έχουν δημιουργήσει και την οποία βέβαια στοχεύει να επεκτείνει σε αντιδραστική πάντα κατεύθυνση.

Συντάξεις πείνας και «σύστημα τριών πυλώνων»

Η μεθόδευση που κρύβεται πίσω από τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ είναι, στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης να συνυπολογίζονται οι εισφορές κατά τη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου και να καταργηθεί ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τα τελευταία χρόνια, όπως γίνεται σήμερα. Αν ευοδωθούν αυτά τα σχέδια, οι συντάξεις θα καταβαραθρωθούν σε πολύ χειρότερα από τα σημερινά άθλια επίπεδα. Πρόκειται για μεθόδευση - πρόκληση. Αντίστοιχη προσπάθεια για υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές όλου του εργάσιμου βίου, έγινε και από την κυβέρνηση της ΝΔ με σχετική εισήγηση της διοίκησης του ΙΚΑ, πριν 4 χρόνια. Απέτυχε όμως κάτω από την αντίδραση των ταξικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ, δεν λέει κουβέντα ούτε για τον συντελεστή αναπλήρωσης (80% ή 70% ανάλογα το Ταμείο) που ισχύει σήμερα. Αυτή η αποσιώπηση δεν είναι τυχαία. Ο κίνδυνος να μειωθεί ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι υπαρκτός, καθώς ήδη το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 2039/2002 μείωσε τον συντελεστή αναπλήρωσης από το 80% στο 70% για τις συντάξεις σε δημόσιο, τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ.

Το σενάριο όμως της «βασικής σύνταξης» το οποίο σήμερα πλασάρει το ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει στο προσκήνιο το γενικότερο σχέδιο για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα «τριών πυλώνων». Το σχέδιο αυτό, το οποίο γνώρισε την αποθέωσή του στη Χιλή και οδήγησε στην χρεοκοπία το ασφαλιστικό της σύστημα, προβλέπει:

  • Μια δημόσια βασική σύνταξη στο ύψος ενός ελάχιστου επιδόματος για να μην πεθαίνουν στην ψάθα οι συνταξιούχοι (πρώτος πυλώνας).
  • Τον δεύτερο πυλώνα με τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων τα οποία θα λειτουργούν σε κεφαλαιοποιητική βάση με ατομικούς λογαριασμούς για κάθε εργαζόμενο.
  • Τον τρίτο πυλώνα, τα ατομικά ασφαλιστικά συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Το σχέδιο αυτό, ανατρέπει άρδην όλη την λειτουργία και τη «φιλοσοφία» της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Βασικό στοιχείο και επιδίωξη αυτού του σχεδίου είναι η απόσυρση του κράτους από την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, η μείωση της χρηματοδότησης από τους προϋπολογισμούς του κράτους, των Ταμείων. Ουσιαστικά η ευθύνη του κράτους περιορίζεται μόνο στην «βασική σύνταξη», δηλαδή στην προνοιακή κάλυψη των συνταξιούχων. Η απαντοχή για συντάξεις πάνω απ' αυτό το επίπεδο, επαφίεται στην λειτουργία και στην απόδοση που θα έχουν τα Επαγγελματικά Ταμεία (όπου εννοείται θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον εισφορές ο εργαζόμενος) και οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Το πόσο επικίνδυνο είναι οι εργαζόμενοι να δέσουν την μοίρα τους με τέτοιου είδους εγχειρήματα, τα οποία «σερβίρει» το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2008 με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, τα Επαγγελματικά Ταμεία παγκοσμίως απώλεσαν το 25% των κεφαλαίων τους.

Νέες ανατροπές στον ορίζοντα

Αυτούς τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει με κάθε τρόπο ο Γ. Παπανδρέου πίσω από ανέξοδες κορόνες ότι «στις 5 Οκτωβρίου, βάζουμε τέλος στην παρακμή του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος»... Σχέδια που σε συνδυασμό με τις προτάσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ μέσα στο πρόγραμμά του θα οδηγήσουν σε συνολικές ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτές τις προτάσεις έκρυψε για πολλοστή φορά χτες, ο Γ. Παπανδρέου από τους εργαζόμενους και το λαό. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμά του, το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-- «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο». Αυτό θα σηματοδοτήσει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των αποδοχών όσων συνταξιοδοτούνται με βάση τα ισχύοντα όρια εργασίας.

-- «Αναμόρφωση και επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων». Οπως ακριβώς θεσμοθέτησε με πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση. Αυτό θα σηματοδοτήσει για τους εργαζόμενους σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν (υπολογίζονται το 40% της σημερινής λίστας) ότι θα επιβαρυνθούν από 5 μέχρι 7 χρόνια εργασίας, θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα και οι συντάξιμες αποδοχές τους θα μειωθούν έως και 20%.

-- «Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές». Με στόχο στο όνομα της κάλυψης των «ελλειμμάτων» να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και να φορτωθεί το κόστος της πληρωμής των υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ