Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Η κυβέρνηση ομολογεί ότι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες

Ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Eurokinissi

Αναβολή επ' αόριστον φαίνεται πως παίρνει η πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση αποσυμφόρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπως προκύπτει από τη χτεσινή απαντητική επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα προς τον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό. Θυμίζουμε ότι ο Σπ. Γαληνός ανέφερε σε σχετική επιστολή (28/8) πως οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Ο υπουργός «δικαιολογεί» αυτήν την απάντησή του χρησιμοποιώντας τον αριθμό των αφίξεων που μεσολάβησαν από τότε και οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, «άγγιξαν» τις 5.500, όταν το ίδιο διάστημα από το Μάη μέχρι σήμερα αποχώρησαν 3.950 άνθρωποι... «Πραγματικά, η κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή. Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμισι χρόνια, οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Ετσι, γίνεται δύσκολη η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα λέει ο αρμόδιος υπουργός: «Από 1ης Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες, που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως, επεστράφησαν, είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά, 34. Ομως, την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450». Επιπλέον, παραδέχεται την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του ΚΥΤ. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού δεν είχαν διατεθεί καν κάποια κονδύλια για ψεκασμό σε ρέματα, προκειμένου να προστατευθούν αυτοί οι άνθρωποι από τα κουνούπια!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, που πανηγύριζε όταν υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, επιμένει να υποστηρίζει ότι αιτία της συμφόρησης είναι η μη τήρηση της συμφωνίας. Κάτι που δεν είναι ακριβές, δεδομένου ότι η ίδια η συμφωνία απαγόρευε τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για να ζουν αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται διπλά εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Για τον εγκλωβισμό στο νησί χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η απάντηση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βίτσα στην επιστολή του δήμαρχου Λέσβου κ. Γαληνού επιβεβαιώνει απόλυτα αυτό που εδώ και τρία χρόνια υποστηρίζει το ΚΚΕ: Οτι δηλαδή είναι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κρατά εγκλωβισμένους στο νησί όσους πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει και τον πληθυσμό τους όταν η Τουρκία ανοίγει περισσότερο τη στρόφιγγα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει την απόλυτη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Η λύση για την ανακούφιση της Λέσβου και όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου από τις επιπτώσεις που έχει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο έχει προταθεί κατ' επανάληψη από το Κόμμα μας και συνίσταται στο τρίπτυχο:

-- Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, και στη συνέχεια στους τόπους προορισμού τους.

-- Μεταφορά όλων των "hot spots" στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί - και όχι στη Λέσβο - να γίνονται οι πιστοποιήσεις, η υποβολή αιτήσεων ασύλου, η εξέταση αυτών των αιτήσεων, η έκδοση όποιων εγγράφων είναι απαραίτητα για να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στους τόπους προορισμού τους.

-- Πλήρης αποκατάσταση όσων κατοίκων του νησιού έχουν υποστεί ζημιές από την εξέλιξη του κοινωνικού αυτού φαινομένου.

Η παραδοχή από τη κυβέρνηση της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νησί δεν έχει από μόνη της καμία αξία. Οσο δεν υιοθετείται η λύση την οποία συνιστά το παραπάνω τρίπτυχο, η κατάσταση συνεχώς θα χειροτερεύει και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη για το ενδεχόμενο ξεπέρασμα και των τελευταίων ανεκτών ορίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ