Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες

Παρέμβαση με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα

Ο καταυλισμός στη Μόρια

Copyright 2017 The Associated

Ο καταυλισμός στη Μόρια
Συνεχίζεται η αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνολικά 1.968 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου το φετινό Μάρτη. Από αυτούς ο μεγαλύτερος αριθμός, 1.369 άνθρωποι, πέρασαν στη Λέσβο, 541 στη Σάμο και 58 στην Χίο. Το Γενάρη είχαν έρθει 1.504 άτομα και το Φλεβάρη 997. Αντίστοιχα, το Μάρτη του 2017 στο βόρειο Αιγαίο πέρασαν 1.407 πρόσφυγες και μετανάστες (336 στη Λέσβο, 824 στη Χίο και 247 στη Σάμο), ενώ τον Μάρτη του 2016 είχαν έρθει 8.604 (3.277 στη Λέσβο, 3.614 στη Χίο και 1.713 στη Σάμο).

Το πρωί της περασμένης Κυριακής σημειώθηκαν δυο περιστατικά αφίξεων στη Σάμο. Ενα με 84 άτομα και ένα με 58 άτομα, για το οποίο στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στην περιοχή έσπευσε και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ. Η λέμβος ρυμουλκήθηκε στο Καρλόβασι από το σκάφος της Frontex με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από τηλεφώνημα επιβάτη της λέμβου, ο οποίος επικοινώνησε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι έξι μποφόρ, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των λιμενικών.

Εξάλλου, νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ύψους 180 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χτες ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Κομισιόν, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το κονδύλι θα κατευθυνθεί, μεταξύ άλλων, για την αναβάθμιση του «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση». Ο Χρ. Στυλιανίδης ανέφερε πως η χρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτη του 2019, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Την ώρα που στη Λέσβο ζουν εγκλωβισμένοι 5.812 άνθρωποι στο ΚΥΤ της Μόριας και 7.958 σε όλο το νησί, με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ ζητά δραστικά μέτρα για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η αύξηση και πάλι των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο αυτές να συνεχιστούν, δημιουργούν έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού. Η κατάσταση στο νησί έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο και μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις για πρόσφυγες και κατοίκους.

Πολύ περισσότερο άμα συνδυαστεί με την ένταση που καλλιεργείται στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας, στους οποίους συμμετέχουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν τώρα δραστικά μέτρα: Αμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και μεταφορά τους, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας να γίνεται από εδώ και στο εξής η κατάθεση και η εξέταση ασύλου και η έκδοση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου. Πλήρης αποζημίωση των κατοίκων από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης. Οχι στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα, τους λαϊκούς φορείς να διεκδικήσουν τα παραπάνω αιτήματα και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των πολέμων, την πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίωξη σκάφους με πυροβολισμούς(11/7/2019)
Εντοπισμοί μεταναστών(17/7/2018)
Σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών(24/11/2017)
Αύξηση των προσφυγικών ροών(5/9/2017)
Ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες(12/7/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org