Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Καλύπτει τα κρούσματα λογοκρισίας στο διαδίκτυο

Απάντηση σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» είναι η απάντηση που δίνει η Κομισιόν στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ αναφορικά με κρούσματα λογοκρισίας στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι κάθε ιδιωτική πλατφόρμα «κοινωνικής δικτύωσης» έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει κατά βούληση τις αναρτήσεις, διαμορφώνοντας η ίδια τα κριτήρια και χωρίς να λογοδοτεί πουθενά.

Αφορμή για την κατάθεση της Ερώτησης ήταν η απόφαση της εταιρείας διαχείρισης του «Facebook» να μπλοκάρει τον περασμένο Ιούνη το λογαριασμό του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, αρχικά για 24 ώρες και εν συνεχεία για 3 μέρες, με προειδοποίηση για οριστικό κλείσιμό του, επειδή σε μια ανάρτηση για την Κάνδανο, συνέδεε τα εγκλήματα των ναζί με τους σημερινούς υμνητές τους, την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Η εταιρεία διαχείρισης του «Facebook», προφανώς μετά από «καταγγελίες» ορισμένων που τα πολιτικά κίνητρά τους είναι προφανή, επικαλέστηκε «παραβίαση των όρων λειτουργίας» της και μπλόκαρε το λογαριασμό.

Κι ενώ η αυθαιρεσία και η πρόκληση της διαχειρίστριας εταιρείας βγάζουν μάτι, η Κομισιόν παρέχει πλήρη κάλυψη στη λογοκρισία, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα στην απάντησή της: «Οι επιγραμμικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όντας ιδιωτικές εταιρείες, είναι ελεύθερες να καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της παροχής υπηρεσιών ανάρτησης περιεχομένου στους ιστοτόπους τους. Κατά συνέπεια, βάσει των όρων χρήσης των επιγραμμικών πλατφορμών, συγκεκριμένα είδη περιεχομένου μπορούν να θεωρούνται ανεπιθύμητα ή απαράδεκτα».

Μετά απ' αυτό, η Επιτροπή αρκείται να εκφράσει την άποψη ότι «το Facebook θα πρέπει να προσδιορίσει με σαφή, εύληπτο και επαρκώς λεπτομερή τρόπο τα είδη περιεχομένου που δεν επιτρέπονται από τους όρους της κοινότητάς του και να διευκρινίσει τους λόγους της μη αποκατάστασης του περιεχομένου σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επί απάντησης σε αναγγελία». Περιορίζεται δηλαδή σε «συστάσεις», με τις οποίες στην πραγματικότητα νομιμοποιεί το «ελεύθερο» που έχουν αυτές οι εταιρείες να λογοκρίνουν κατά το δοκούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Twitter «κλείδωσε» τον επίσημο λογαριασμό του «Οδηγητή» λόγω ανάρτησης για την Παλαιστίνη!(2023-11-11 00:00:00.0)
Απογείωση της υποκρισίας σε άλλα επίπεδα(2022-03-12 00:00:00.0)
Η «Google» απέκλεισε ρωσικά γερμανόφωνα κανάλια(2021-09-30 00:00:00.0)
Η «Μάνια Τέκου» «έφυγε» σήμερα απρόσμενα...(2021-04-30 00:00:00.0)
Διαφημίζει τα «κλειστά σύνορα» και τις απελάσεις ολόκληρων οικογενειών(2021-03-23 00:00:00.0)
Απαράδεκτη λογοκρισία στο διαδίκτυο(2018-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ