Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Μπαράζ πλειστηριασμών από σήμερα για τα «κόκκινα» δάνεια

Σήμερα, Τετάρτη, ξεκινά ο νέος κύκλος κλιμάκωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ οι τραπεζικοί όμιλοι με αποφασιστικό βηματισμό προχωρούν στην πλήρη ενεργοποίηση του νομοθετικού οπλοστασίου και των δυνατοτήτων που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εν αναμονή βέβαια των «μεταμνημονιακών» συμπληρώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής που προβλέπονται στη συμφωνία με το κουαρτέτο.

Παράλληλα, στις 15 Σεπτέμβρη ενεργοποιείται η διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, με στόχο την αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας, που με τη σειρά της έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκέμβρη 2018.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εγχώριοι τραπεζικοί τραπεζικοί όμιλοι αποστέλλουν στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους νέους αναβαθμισμένους στόχους τους αναφορικά με την απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2019 αλλά και τη στοχοθεσία τους για τη μετέπειτα περίοδο μέχρι το 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρώτη «ρεαλιστική» προσέγγιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 τοποθετείται στο 20% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 49% σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κολοσσιαία επιχείρηση, που θα εστιάσει στους άξονες των πλειστηριασμών με αιχμή τη λαϊκή στέγη, σε «τιτλοποιήσεις» και μεταβιβάσεις «πακέτων» με προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες σε διάφορα «funds» και άλλους «παίκτες» και βέβαια από τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, που με τη σειρά τους σηματοδοτούν την προσπάθεια εκτεταμένων «αλλαγών» στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς «προβληματικών» επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο σε βάρος μικρών επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Κλυδωνισμοί και αβεβαιότητες γύρω από το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, έντονοι κλυδωνισμοί εμφανίστηκαν χτες στη δευτερογενή αγορά του ελληνικού κρατικού χρέους, όπου οι τιμές σημείωσαν και νέα κατρακύλα, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να απογειώνονται πάνω από 4,5%, επίπεδα απολύτως απαγορευτικά στην προοπτική «εξόδου» του ελληνικού κράτους προς αναζήτηση νέων δανείων στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η επιδείνωση και οι μαζικές πωλήσεις από την πλευρά των «επενδυτών» σχετίζονται και με την αναιμική όσο και επιβραδυνόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχτές η ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η κατρακύλα του δείκτη των τραπεζικών μετοχών έφτασε στο 5,9%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ