Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp και του Μαθητικού Στεκιού στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στο πάρκο Τρίτση.
  • Ρεπορτάζ από προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο και το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.
  • Αρθρο: Πιο σκληρό Λύκειο και κοροϊδία περί «ελεύθερης πρόσβασης».
  • Ο Γολγοθάς της αναζήτησης φοιτητικής στέγης και το κάλεσμα διεκδίκησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Οι μαθητές έχουν το δικό τους Στέκι!

Πλούσιο θα είναι για ακόμη μια χρονιά το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού, εκεί που μαθητές απ' όλη την Αττική συναντιούνται, συζητάνε, μοιράζονται προβληματισμούς, διασκεδάζουν, μαθαίνουν...

Η ΚΝΕ στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Ελα να συζητήσουμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τα όνειρά μας... Να τραγουδήσουμε, να μάθουμε, να διασκεδάσουμε...

Στο Μαθητικό Στέκι χιλιάδες μαθητές από όλη την Αττική θα ενώσουμε τη φωνή μας για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει! Θα συζητήσουμε και θα ανταλλάξουμε σκέψεις για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας φέτος. Για να απαντήσουμε μαχητικά στην κυβέρνηση που με το νομοσχέδιό της για το Λύκειο "αποτελειώνει" κυριολεκτικά ό,τι δικαίωμα είχε απομείνει στη μόρφωση. Για να γίνουμε ακόμα περισσότεροι οι μαθητές που διεκδικούμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!».

Το πρόγραμμα του Στεκιού:

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

20.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: Raibo (5ο ΓΕΛ Γλυφάδας), Αλεξ-Ντιβινα - Νιακοντα (15ο ΓΕΛ Αθήνας, 2ο ΕΠΑΛ Γκράβας, Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελληνικού), Blind Guess (ΕΠΑΛ ΣΕΛΕΤΕ)

20.45: Workshop: Παρουσίαση του κόμικ «The Working Dead» από τον Πάνο Ζάχαρη, δημιουργό του κόμικ και σκιτσογράφο

21.25: Χαιρετισμός από μαθητή

21.30: Συναυλίες με τους Rebellion Connexion, Φρανκ, Το Σφάλμα, KollektivA, Nittonsjutton, Rusty Bonez, Sober on Tuxedos

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

19.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: Confused (1o ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 9ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας), Voyager Station (3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, Σιβιτανίδειος, 10ο ΓΕΛ Πειραιά)

20.00: Μουσικο-θεατρική παράσταση από μαθητές

20.40: Απόσπασμα της παράστασης «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ε. Ιονέσκο, από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών

21.00: Συζήτηση: «Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί και μαχητικοί μαθητικοί αγώνες»

22.00: Συναυλία με τον Μύρωνα Στρατή

23.00: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

23.45: Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

18.45: Βράβευση των νικητριών ομάδων του 5ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

21.45: Συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη

22.30: Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον Τσολιά εντ δε Τσόλια Μπαντ.

23.30: Συναυλία με τους Imam Baildi

  • Ολες τις μέρες, στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργεί ψηφιακή - διαδραστική έκθεση για τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος στη χώρα μας. Επίσης, θα υπάρχει χώρος για μαθητές ΕΠΑΛ, «Escape room», σεμινάρια - εργαστήρια κ.ά.

«Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Με σύνθημα δανεισμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε όταν ήταν εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου, το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ οδεύει προς την κορύφωσή με το πλούσιο σε πρόγραμμα κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.

Το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη στις 21.30 θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα το αναλυτικό πρόγραμμα του Αθλητικού Camp και του Μαθητικού Στεκιού στο Φεστιβάλ της Αθήνας.

Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα του λαού και της νεολαίας!

Για 7η χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Αθλητικό Camp

Από τον περσινό αγώνα δρόμου
Από τον περσινό αγώνα δρόμου
Για 7η χρονιά, η ΚΝΕ διοργανώνει Αθλητικό Camp στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στους νέους και τις νέες να δώσουν μαζικά το «παρών» στις πλούσιες δραστηριότητες του Αθλητικού Camp.

«Καλούμε τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος στο Camp, να έρθουν σε επαφή με τον Αθλητισμό. Να διεκδικήσουν την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας. Να παλέψουν εναντία στην κυρίαρχη πολιτική που κάνει τη σωματική άσκηση εμπόρευμα, που πουλιέται και αγοράζεται, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας να μην απολαμβάνει τα οφέλη της οργανωμένης ενασχόλησης με τον Αθλητισμό.

Μην μένεις στην εξέδρα θεατής, αγωνίσου, κάνε τον Αθλητισμό μέρος της ζωής σου!».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp αλλά και του Αθλητικού Στεκιού στο τριήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη: Αγώνας δρόμου 4 και 8 χιλιομέτρων «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!», στις 9.30 π.μ., στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με αφετηρία την Πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη και Σπύρου Μουστακλή).

Το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με την αναρρίχηση, 9 π.μ. με 2 μ.μ., σε αναρριχητικό πεδίο της Αττικής. Ηλικίες από 10 ετών.

Τις μέρες του Φεστιβάλ (20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση), ο χώρος θα είναι αφιερωμένος στην προσφορά και τη δράση του ΚΚΕ στο μέτωπο του Αθλητισμού. Παράλληλα, θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για την προσφορά του Κόμματος στον Αθλητισμό, που έχει ετοιμάσει το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχουν, ακόμα, έκθεση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο» καθώς και χώρος δραστηριοτήτων για τις μικρές ηλικίες.

Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, ο χώρος θα φιλοξενήσει στις 8 μ.μ. τουρνουά σκακιού Μπλιτς και στις 9 μ.μ. παιχνίδι αθλητικών γνώσεων quizdom.

Δηλώσεις συμμετοχών και πληροφορίες στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο email sportskne@gmail.com.

Εκδήλωση για τον αθλητισμό

Η ΤΟ Αχαΐας του ΚΚΕ και οι ΤΟ Αχαΐας της ΚΝΕ διοργανώνουν προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ποδόσφαιρο», την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ., με ομιλία του Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνου του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον Τάκη Πετρόπουλο, σύμβουλο του δήμαρχου Πατρών για ζητήματα Αθλητισμού, και από τον Αγγελο Σκιαδά, γενικό γραμματέα των Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση με το θέμα της συζήτησης και έκθεση βιβλίου.

Μεγάλα φεστιβαλικά ραντεβού!

Ιδιαίτερα πλούσιο και ενδιαφέρον είναι το πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων των επόμενων ημερών, που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ομιλίες, συζητήσεις, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, συναυλίες με φοιτητικά, μαθητικά και τοπικά συγκροτήματα, εκθέσεις αφιερωμένες στην Ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ, πολυχώροι με δικό τους πρόγραμμα, εκθέσεις βιβλίου είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

-- Βέροια, στην πλατεία Ελιάς, στις 7/9. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Κατερίνη, στο θεατράκι του Πάρκου, στις 9-10/9. Στις 9/9 θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10/9 θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Αρης» της Σ. Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Β. Μπισμπίκη.

-- Κιλκίς, στις 10 - 11/9. Στις 11/9 θα μιλήσει η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στις 10/9 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», με την Νάντια Κόκκαλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

-- Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.

-- Πύργος, στην κεντρική πλατεία, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

-- Βόλος, στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο), στις 7 - 8/9, στις 20.30. Στις 8/9 θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Στις 7/9 θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Αρης» και θα υπάρξει συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι θέσεις του ΚΚΕ» με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τρίκαλα, στο Μύλο Ματσοπούλου, στις 7/9, στις 19.00. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

-- Καρδίτσα, στο Παυσίλυπο, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Μανώλη Φάμελλο.

ΗΠΕΙΡΟΣ

-- Αρτα, στην πλατεία Σκουφά, στις 7 - 8/9. Στις 8/9 ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Στις 7/9 συναυλία με την Μελίνα Κανά.

-- Πρέβεζα, στο Κηποθέατρο, στις 7/9. Θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Κέρκυρα, στην Ανω Πλατεία, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στα τραγούδια του Αλκαίου με τον Δημήτρη Κανέλο.

ΚΡΗΤΗ

-- Ρέθυμνο, στην πλατεία Μικρασιατών, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αγιος Νικόλαος, στη Λίμνη Αγίου Νικολάου, στις 9/9. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ

-- Θήβα, στο γήπεδο του Αγ. Νικολάου, στις 7/9. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

--Λαμία, στο Πάρκο Τσαλτάκη, στις 8/9, στις 20.30. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό πρόγραμμα με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

-- Αμφισσα, στο χώρο δίπλα από τον Αγιο Φανούριο, στις 8/9. Θα μιλήσει η Γεωργία Πύθουλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Λαϊκό γλέντι.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

-- Κοζάνη, στον Δημοτικό Κήπο, στις 7 - 8/9. Στις 8/9 θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο. Στις 7/9, ομιλία - συζήτηση με τίτλο «Καπιταλισμός: "Ενας κόσμος τόσο παράξενος που μέσα στην αφθονία κανείς πεθαίνει" - Σοσιαλισμός: Το μεγάλο άλμα προς την απελευθέρωση του ανθρώπου». Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

-- Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία, στις 7/9. Θα μιλήσει ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ.

-- Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Ακαδημίας, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

-- Καλαμάτα, στο Πάρκο του Λιμενικού, στις 7 - 8/9. Στις 8/9 θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Στις 7/9 συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

-- Ναύπλιο, στην πλατεία Καποδίστρια, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΑΙΓΑΙΟ

-- Μυτιλήνη, στο Κάστρο, στις 8/9. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κυριάκο Θωμαΐδη.

-- Σάμος, στην Πορφυριάδα στο Καρλόβασι, στις 8/9. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Ρόδος, στον Θερινό Κινηματοθέατρο, στις 9/9. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις

Δράμα
Δράμα
Γεμάτο ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με πολύμορφες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ.

Λευκάδα

Με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ στη Λευκάδα. Στο χώρο υπήρχαν έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και Μαθητικό Στέκι με σύνθημα: «Στέλνουμε μήνυμα στους νέους και τις νέες για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά». Για πρώτη φορά λειτούργησε «Escape Room», ένα ζωντανό παιχνίδι απόδρασης, όπου οι μαθητές που πήραν μέρος «κλειδώθηκαν» μέσα σε ένα θεματικό δωμάτιο και θα έπρεπε - χρησιμοποιώντας το μυαλό και τις 5 αισθήσεις τους - να λύσουν μια σειρά από γρίφους ώστε να καταφέρουν να δραπετεύσουν.

Στο πρόγραμμα ξεχώρισε αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Αγγελου Σικελιανού, με έμφαση στα τελευταία χρόνια της ζωής του και συναυλία από τον πάντα μελωδικό και εκφραστικό Βασίλη Λέκκα και την ορχήστρα του, που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και δράσης. Ολο το Κόμμα και η ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος, μαζί με άλλους αγωνιστές να βρεθούμε για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την οργάνωση της πάλης του λαού. Για να φτάσουν η φωνή και το μήνυμα της ΚΝΕ παντού. Η λύση βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή. Το ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή και στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

Αιγαίο

Τρίπολη
Τρίπολη
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ στο νησί της Χίου. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία προσφύγων - μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί.

Σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε σύντομο αφιέρωμα από ομάδα των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τους κομμουνιστές Χιώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν το 1948 στου Γουδή. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρουσία συγγενών και απογόνων των κομμουνιστών αγωνιστών.

Στο Φεστιβάλ μίλησε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ σήμερα μπορεί να κοιτάει κατάματα το λαό και να του λέει: Και αυτό το δοκίμασες, και την "αριστερή" διακυβέρνηση του συστήματος τη βίωσες. Ηρθε η ώρα να δοκιμάσεις έναν άλλον, εντελώς διαφορετικό δρόμο. Μην ξαναπέσεις στην παγίδα ούτε του "μικρότερου κακού" ούτε στην εναλλαγή κυβερνήσεων, στην τιμωρία των σημερινών με τους προηγούμενους. Είναι αδιέξοδο...

Ηρθε η ώρα να σηκωθείς από τον καναπέ. Να πάψεις να είσαι θεατής. Ηρθε η ώρα να πάρεις τη θέση σου στον αγώνα, σήμερα, για τα σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ στην Κάλυμνο το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα άνοιξε με συναυλία από νεανικό σχήμα του νησιού, ενώ συνεχίστηκε με χαιρετισμό από την Δέσποινα Γουρλά, Γραμματέα της Οργάνωσης Καλύμνου της ΚΝΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με νησιώτικο γλέντι από τον Θοδωρή Χαλιπίλια και τον Γιώργο Πονήρη.

Λευκάδα
Λευκάδα
Σημαντική ήταν η παρουσία του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου ΚΕΘΕΑ - ΑΡΙΑΔΝΗ, με δραστηριότητες για την πρόληψη και την ενημέρωση κατά των ναρκωτικών. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε ο χώρος του «Κόκκινου Αερόστατου», που ήταν αφιερωμένος στον ένα χρόνο από την κυκλοφορία του περιοδικού, ενώ «έτρεχαν» παράλληλες δραστηριότητες με πειράματα φυσικής και χημείας.

Πελοπόννησος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ σε πόλεις της Πελοποννήσου.

Στην Κόρινθο η εκδήλωση άνοιξε με μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Βασίλη Ρώτα. Η εξιστόρηση της ζωής του λογοτέχνη εναλλασσόταν με απαγγελίες ποιημάτων και μονόπρακτου θεατρικού, όλα δεμένα και ταιριασμένα με τα τραγούδια του μουσικού συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη». Ακολούθησε ομιλία του Νίκου Κουτουμάνου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Το θεατράκι της Σκακιέρας στην Τρίπολη φιλοξένησε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στους δρόμους του κέντρου της Τρίπολης, για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Ακολούθησαν παρουσίαση πρότζεκτ για τις κατακτήσεις της γυναίκας στην ΕΣΣΔ από μαθητή Λυκείου και στη συνέχεια βίντεο και θεατρικό αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση ΚΝΕ, από φίλους και μέλη της Οργάνωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι. Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Καραγιάννη, Γραμματέα του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε: «Οι νέοι κομμουνιστές στο πλάι του ΚΚΕ οφείλουμε να ξεπεράσουμε αδυναμίες και καθυστερήσεις. Να μη χαρίσουμε καμία συνείδηση νέου της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια του συστήματος. Να οργανώσουμε την πάλη για κάθε πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη ζωή του λαού μας και της νεολαίας».

Δράμα

Χίος
Χίος
Με μαζική συμμετοχή μαθητών και νέων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Δράμα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο τσουκάλι». Ακολούθησαν συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «DYB» και λαϊκό γλέντι.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Φρέγκογλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ο οποίος στάθηκε αναλυτικά στο «μακρύ» και συνάμα ηρωικό δρόμο που χάραξε το κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα στην περιοχή της Δράμας από τη δεκαετία κιόλας του 1920. Αναφέρθηκε ακόμα στις πρόσφατες εξελίξεις, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή, καλώντας το λαό και τη νεολαία: «Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει ολόθερμα τις πολεμικές ενέργειες στην περιοχή, αναβαθμίζοντας τις βάσεις και δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις για να μακελεύουν τους λαούς στην περιοχή».

Θεσσαλία

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, η εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Ελασσόνα. Μίλησε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προβλήθηκε βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, ενώ μουσικό πρόγραμμα παρουσίασαν οι καλλιτέχνες Δημήτρης Μπουρνάκας και Νίκος Αλεξόπουλος.

Κάλυμνος
Κάλυμνος
Ακόμα, τη Δευτέρα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε μικρή συναυλία, που με μεράκι οργάνωσαν οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και προπαγάνδιζε τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο νομό, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Σεπτέμβρη. Η συναυλία κινήθηκε σε ρυθμούς χιπ-χοπ από τους «Billy Rose» και «Ματωμένη Λεπίδα».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Πάρκο Χρωμάτων στη συνοικία Νεάπολη της Λάρισας, την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Στην ομιλία του ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Συχνά μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας, πρώτα απ' όλα η "κυβερνώσα αριστερά", πως δήθεν όταν λέμε για την εργατική εξουσία, κι ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, είμαστε, λέει, "κολλημένοι στο χτες", πως "αυτά που λέει το ΚΚΕ, πια δεν γίνονται», πως οι ίδιοι λύνουν ζητήματα, ενώ εμείς "μένουμε έξω από το χορό και λέμε πολλά τραγούδια". Ομως, η πραγματικότητα είναι πως "κολλημένοι στο χτες" είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, γιατί αυτοί υπηρετούν το σάπιο, ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα και προβάλλουν το παραμύθι ότι με τις "ασπιρίνες" τους θα το γιατρέψουν, θα το εξανθρωπίσουν. Η αλήθεια είναι πως "αυτό που δεν θα γίνει ποτέ", είναι να σταματήσει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα να γεννά πολέμους, οικονομικές κρίσεις, ανεργία, φτώχεια (...)». Ακολούθησε συναυλία με τον Δημήτρη Φωτιάδη.

Δυτική Μακεδονία

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην πλατεία Μακεδονομάχων στην Καστοριά το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα άνοιξε ο καραγκιοζοπαίχτης Αγάπιος Αγαπίου. Ακολούθησε μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Κορύφωση του αφιερώματος ήταν η προβολή συνεντεύξεων συντρόφων από την περίοδο του Εμφυλίου, των εξοριών, της παρανομίας έως και τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό σχήμα «Αδράχτι». Την πολιτική ομιλία έκανε ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ αλλά και πολλών επισκεπτών όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Φλώρινα και το Αμύνταιο.

Στη Φλώρινα οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 31 Αυγούστου. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Πραγματοποιήθηκαν χιπ-χοπ συναυλία από το Mc-Karavhs και επίδειξη παραδοσιακών χορών από το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλώνων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από το μουσικό σχήμα «Πεντάγραμμο».

Στο Αμύνταιο το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτέμβρη, με κεντρικό ομιλητή τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Πραγματοποιήθηκε λαϊκό γλέντι από το μουσικό σχήμα «Πεντάγραμμο».

Γολγοθάς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Στην πορεία προς την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και μετά την ικανοποίηση για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή σχολή εκτός της πόλης διαμονής στα σπίτια των νεοεισαχθέντων, ακολουθεί το κυνήγι φοιτητικής στέγης. Τα λεηλατημένα εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας, η εργασιακή ανασφάλεια, η ήδη τεράστια οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί με την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη μίσθωση στέγης, κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος της διαμονής σε άλλη πόλη. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο σε τουριστικές περιοχές, όπου οι νέοι φοιτητές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τσουχτερά ενοίκια ή αδυνατούν να βρουν σπίτι.

Η Λαμπρινή, που μένει μόνιμα στην Αρτα, πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Εκεί, όπως μας λέει, ήρθε αντιμέτωπη με δυσκολίες από την πρώτη στιγμή, αφού ενημερώθηκε πως η ζήτηση είναι μεγάλη, ο αριθμός των σπιτιών που διατίθενται για μακροπρόθεσμη ενοικίαση μικρός, ενώ εκτός από τους φοιτητές, στέγη αναζητούν επίσης μια σειρά εργαζόμενοι, όπως δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους. Τελικά, όμως, βρήκε μία γκαρσονιέρα γύρω στα 45 τετραγωνικά, με ενοίκιο 370 ευρώ. Τα πάγια έξοδα μόνο για διαμονή, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ.

Επιπλέον, για έναν φοιτητή που προσπαθεί να αντεπεξέλθει, το σπίτι που θα επιλέξει πρέπει να πληροί προϋποθέσεις όπως π.χ. το να είναι μέσα στην πόλη και αν είναι δυνατόν και κοντά στη σχολή, ώστε να περιοριστεί το κόστος μετακίνησης, αλλά και να είναι σε καλή κατάσταση.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε και με μία άλλη φοιτήτρια, που τέλειωσε το σχολείο στον Βόλο και πέρασε φέτος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, μία τουριστική περιοχή, όπου τα σπίτια προς ενοικίαση είναι ακριβά και δυσεύρετα. Η αναζήτηση ξεκίνησε τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου, αφού δεν είναι αμελητέο και το κόστος της μετάβασης και διαμονής των οικογενειών στην πόλη εισαγωγής ώσπου να βρεθεί σπίτι. Στην αναζήτηση αυτή, απέρριψε σπίτια τα οποία ήταν ιδιαίτερα ακριβά, ξεπερνώντας - όπως μας λέει - τα 400 ευρώ για λίγα τετραγωνικά.

Η εξασφάλιση στέγης για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους ποτέ δεν εξασφαλίστηκε πλήρως. Μία διαχρονική πολιτική που δεν έχει προτεραιότητα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως αυτή, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο από το 10% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής ή μόνιμης κατοικίας τους να καλύπτονται από τις υπάρχουσες εστίες, οι οποίες επιπλέον αντιμετωπίζουν και μια σειρά προβλήματα.

Διεκδίκηση και έμπρακτη αλληλεγγύη

Οπως σημειώνει σχετικά ο Κ. Θεοδωρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, «αυτό το διάστημα είναι χιλιάδες οι οικογένειες νεοεισαχθέντων φοιτητών που έρχονται αντιμέτωπες με την έλλειψη εστιών. Στην αναζήτησή τους συναντούν τσουχτερά νοίκια, που τους αναγκάζουν να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις τουριστικές περιοχές, και το αποτέλεσμα είναι να σκέφτονται κάποιοι το αν τελικά θα σπουδάσουν».

Τονίζει επίσης: «Εκ μέρους του ΜΑΣ, απευθυνόμαστε σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση. Τους λέμε ότι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπάρχουν υπαίτιοι. Είναι καταρχάς η πολιτική της κυβέρνησης, που δεν κατασκευάζει νέες, επαρκείς εστίες, υποβαθμίζει αυτές που υπάρχουν, κόβει το στεγαστικό επίδομα, αφήνει τους νέους στην τύχη τους, κάνει ατομική ευθύνη την στέγαση. Είναι και η Τοπική Διοίκηση, οι Περιφέρειες, ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτικών αρχών, που τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες, και τέλος η επιχειρηματική λειτουργία στα ιδρύματα, η υποχρηματοδότηση, που γίνεται μοχλός για να επιβάλλονται ενοίκια στις εστίες, να ξεσπιτώνονται οι φοιτητές κάθε καλοκαίρι.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους φοιτητές και σπουδαστές, τους λέμε μπροστά σε αυτήν την κατάσταση να μην τα παρατάνε. Μέσα από τους συλλόγους να οργανωθεί η διεκδίκηση με κινητοποιήσεις σε δήμους, διοικήσεις των Ιδρυμάτων, για μέτρα ανακούφισης, για να μπει τέλος στην επίθεση που στρέφεται τελικά ενάντια στο δικαίωμά τους στη μόρφωση. Καλούμε παράλληλα τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να πάρουν μέτρα έμπρακτης στήριξης, όπως φιλοξενία φοιτητών που έχουν ανάγκη», τονίζει.

Αμεσα μέτρα ανακούφισης

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προβάλλει ένα πλαίσιο διεκδίκησης άμεσων μέτρων ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους:

  • Αμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοετών. Αμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
  • Αμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
  • Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
Πιο σκληρό Λύκειο και κοροϊδία περί «ελεύθερης πρόσβασης»

Eurokinissi

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που παρουσίασε προχτές ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και επιδιώκει να το ψηφίσει μέχρι το Δεκέμβρη, δεν ξεφεύγει από όσα σχέδια μας είχε παρουσιάσει μέχρι τώρα, με βάση τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και τα πορίσματα του λεγόμενου «εθνικού διαλόγου».

Ακολουθεί δηλαδή την αντίληψη που λέει: Η Γ' Λυκείου σήμερα είναι απαξιωμένη γιατί οι μαθητές ενδιαφέρονται κυρίως για τις εξετάσεις, για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις πανελλαδικές. Τι κάνουμε λοιπόν; Νομιμοποιούμε αυτήν την παθογένεια και μετατρέπουμε τη Γ' Λυκείου σε μια «προπαρασκευαστική τάξη για εισαγωγή στα ΑΕΙ». Κοινώς, προσπαθούμε να την κάνουμε να μοιάζει με φροντιστήριο, αφού αφαιρούμε όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας πλην της Γυμναστικής (πάλι καλά!) και των Θρησκευτικών (για να μην έχουμε πρόβλημα και με την Εκκλησία και τους αναχρονισμούς που διατηρούμε στο Σύνταγμα, όπου δεν διαχωρίζουμε κράτος και εκκλησία). Με άλλα λόγια, δεν θα κάνουν όλοι Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Ξένες Γλώσσες, Βιολογία, Κοινωνιολογία κ.τ.λ., γιατί αυτά θα σταματούν στη Β' Λυκείου, η οποία και αυτή στο μέλλον θα υποστεί αλλαγές, σύμφωνα με το υπουργείο, προκειμένου να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο σύστημα, δηλαδή προς την κατεύθυνση της φροντιστηριοποίησης.

Ενα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο που δεν περιορίζει την παραπαιδεία

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σήμερα στο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια εξαιρετικά ψυχοφθόρα διαδικασία, που ξεζουμίζει τους μαθητές, τους απομακρύνει από μια σειρά δημιουργικές ενασχολήσεις και ενδιαφέροντα που μπορούν να αναπτύξουν κ.λπ. Μήπως, λοιπόν, με το νέο σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση θα αλλάξει αυτή η κατάσταση; Κάθε άλλο, λέμε εμείς. Αφού πια και το ίδιο το σχολείο δεν θα έχει να πει τίποτε άλλο στους μαθητές, πέρα από τις εξετάσεις και την προετοιμασία γι' αυτές. Το άγχος και το βάρος για κάθε μαθητή θα είναι μεγαλύτερο, αφού δεν θα ασχολείται με τίποτε άλλο παρά με τα τέσσερα μαθήματα των πανελλαδικών. Και η απογοήτευση μιας αποτυχίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί... «τέσσερα μαθήματα είχες όλα κι όλα όλη τη χρονιά, δεν μπορούσες να γράψεις καλύτερα;»...

Αλλά μήπως το νέο σύστημα θα βοηθήσει στη μείωση της παραπαιδείας (για την οποία ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε μάλιστα τη λαθεμένη αντίληψη της κοινωνίας, βλέπε των γονιών, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του της ΝΔ, Κ. Αρβανιτόπουλος); Ούτε αυτό πρόκειται να συμβεί. Διότι το νέο σύστημα, έτσι όπως προσανατολίζεται αποκλειστικά στις εξετάσεις, γίνεται και πιο ανταγωνιστικό. Και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θρέφει την παραπαιδεία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πλέον για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν θα μετρούν μόνο οι βαθμοί των πανελλαδικών, αλλά και το απολυτήριο. Δηλαδή θα μετρούν οι βαθμοί των τετραμήνων, που συνδιαμορφώνονται από τα προφορικά και από τα διαγωνίσματα μέσα στη χρονιά, έτσι κάθε ανάσα τους στην τάξη θα μετράει για την πρόσβαση στα ΑΕΙ! Επίσης θα μετρούν και οι βαθμοί των «ενδοσχολικών εξετάσεων», οι οποίες όμως παύουν να είναι ενδοσχολικές και παίρνουν περιφερειακό χαρακτήρα, με την επιλογή των θεμάτων και τη διόρθωση των γραπτών να μη γίνεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, αλλά από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων με καλυμμένο το όνομα του μαθητή στο γραπτό. Με άλλα λόγια, οι μαθητές στο τέλος της Γ' Λυκείου θα δίνουν δυο φορές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου στα τέσσερα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού τους. Ολες αυτές οι διαδικασίες είναι φανερό ότι κάνουν το Λύκειο πολύ πιο σκληρό και ανταγωνιστικό, άρα δεν εξαλείφουν τις ανάγκες για φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Ασε που το χαρακτηριστικό των φροντιστηρίων είναι ότι διαμορφώνουν τμήματα των 10-12 μαθητών, ενώ ο κατά τ' άλλα λαλίστατος υπουργός Παιδείας δεν έκανε καμιά νύξη για μείωση των μαθητών ανά τμήμα στο Λύκειο...

Κοροϊδία θα είναι τελικά η λεγόμενη «ελεύθερη πρόσβαση»

Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι φέρνει ένα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο, ένα Λύκειο σε τελική ανάλυση πιο ταξικό, που θα βαραίνει τα πιο αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» με τα λεγόμενα «Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης» (ΤΕΠ). Η λεγόμενη «ελεύθερη πρόσβαση», όμως, είναι από την αρχή μέχρι το τέλος της μια κοροϊδία. Παραπέμπει τάχα στην εισαγωγή σε Τμήματα των ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου, κάτι όμως που όπως είδαμε δεν ισχύει, αφού για να πάρουν το απολυτήριο οι μαθητές, θα δίνουν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις. Εξάλλου, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς με όποιον τρόπο και να γίνεται η εισαγωγή, είτε πριν είτε μετά, μέσα στα ΑΕΙ, υπάρχουν διαδικασίες επιλογής και «ξεσκαρταρίσματος»...

Στην προκειμένη περίπτωση, η κοροϊδία της κυβέρνησης πάει ένα βήμα παραπέρα: Τα λεγόμενα ΤΕΠ είναι Τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που έχουν πολύ χαμηλή ζήτηση και που ακόμα και σήμερα μπορεί να εισαχθεί κανείς σε αυτά με πολύ χαμηλές βαθμολογίες (με μέσο όρο κάτω από 5 στα 20). Πρόκειται για Τμήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και το κόστος σπουδών σε αυτά γίνεται πολύ υψηλό, είτε είναι Τμήματα απαξιωμένα από πλευράς προσωπικού, υποδομών ή και από πλευράς επαγγελματικής προοπτικής. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι τα ΤΕΠ δεν αποτελούν το «κελεπούρι» που τάχα θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Πρακτικά η κυβέρνηση επιδιώκει με τα ΤΕΠ να «αποσυμφορήσει» κάπως τις πανελλαδικές εξετάσεις και να μειώσει τον μαθητικό πληθυσμό που φτάνει μέχρι αυτές. Κάτι που συνδέεται εξάλλου με τη γενικότερη στρατηγική κυβέρνησης και ΕΕ, να στρέφεται μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού προς τα ΕΠΑΛ σε σχέση με τα Γενικά Λύκεια. Γι' αυτό και η απόκτηση του απολυτηρίου στο ΓΕΛ γίνεται πλέον πολύ πιο δύσκολη, αφού προϋποθέτει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις.

Δεν είναι τυχαίο, ακόμα, ότι μιλώντας για τα ΤΕΠ ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα διετή προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν στα συγχωνευμένα ΑΕΙ, τα οποία θα τα σχεδιάζουν απευθείας οι παράγοντες της αγοράς και θα έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτά οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Με άλλα λόγια, συνέδεσε τα ΤΕΠ με τα χαμηλότερης ποιότητας προγράμματα που θα λειτουργούν στα ΑΕΙ, καθώς όλα αυτά θα απευθύνονται στους πιο αδύναμους μαθητές που δύσκολα θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον βραχνά των διπλών εξετάσεων πανελλαδικού τύπου.

«Τζογάρισμα» επιλογών και Τμημάτων

Ομως αυτή η «αποσυμφόρηση» των πανελλαδικών που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι αμφίβολο αν θα της βγει με βάση τη διαδικασία που έχει σχεδιάσει. Σύμφωνα με αυτή, ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε Τμήμα θα ανακοινώνεται το Μάρτη, ενώ τον Ιούλη οι μαθητές της Β' Λυκείου (αρχής γενομένης από το 2019) θα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό δελτίο με 10 μόνο επιλογές Τμημάτων. Με βάση αυτά τα μηχανογραφικά, τα Τμήματα που επιλέγονται από αριθμό υποψηφίων μικρότερο του αριθμού των εισακτέων γίνονται ΤΕΠ. Ετσι, κάθε χρόνο τα ΤΕΠ δεν θα είναι τα ίδια Τμήματα, αλλά θα αλλάζουν ανάλογα με τις επιλογές των μηχανογραφικών της Β' Λυκείου. Θα γίνεται, με άλλα λόγια, κάθε χρόνο ένα ιδιότυπο «τζογάρισμα», με τους μαθητές να συμπληρώνουν τις δέκα επιλογές τους σαν να διαλέγουν νούμερα του τζόκερ (μπας και πετύχουν κανένα ΤΕΠ στο οποίο να μπορούν να φοιτήσουν χωρίς να ξενιτευτούν «στου διαόλου τη μάνα») και τα Τμήματα χαμηλής ζήτησης, και όχι μόνο, να μπαινοβγαίνουν στη λίστα των ΤΕΠ όπως οι μετοχές που ανεβοκατεβαίνουν στο χρηματιστήριο...

Οι μαθητές που έχουν πετύχει κάποιο/α ΤΕΠ μέσα στα δέκα Τμήματα που επέλεξαν στο μηχανογραφικό της Β' Λυκείου, καλούνται στα μέσα της Γ' Λυκείου (το Φλεβάρη συγκεκριμένα) να επιλέξουν αν θέλουν να εισαχθούν σε ένα από αυτά τα ΤΕΠ. Αυτή τους η επιλογή «κλειδώνει» το Φλεβάρη και δεν μπορούν να την αλλάξουν μετά, ενώ είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όσοι επιλέξουν να εισαχθούν σε ΤΕΠ δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής και πρέπει να φοιτήσουν υποχρεωτικά στην πόλη που εδρεύει το ΤΕΠ που επέλεξαν.

Βέβαια, για να «χρυσώσει το χάπι» στα ΑΕΙ που ανησυχούν ότι η ταμπέλα των ΤΕΠ θα τους μειώνει το κύρος, ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος, όλα τα Τμήματα των ΑΕΙ θα είναι επαρκώς στελεχωμένα με προσωπικό και δεν θα υπάρχουν προβλήματα υποδομών. Ομως από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την αναξιοπιστία τους ο λαός μας έχει χορτάσει τα τελευταία χρόνια... Ασε που μίλησε για το προσωπικό, αλλά δεν είπε κουβέντα για τη φοιτητική μέριμνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα απομακρυσμένα Τμήματα θα συνεχίσουν να έχουν τεράστιο κόστος σπουδών για τους φοιτητές.

Και το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το όλο σύστημα θα δοκιμαστεί στην πράξη, θα αξιολογηθεί και... «τα επόμενα δυο χρόνια θα αλλάξουν πολλά πράγματα»... Λίγο - πολύ, οι μαθητές που θα πάνε φέτος Β' Λυκείου και θα το εγκαινιάσουν, θα είναι κάτι σαν «πειραματόζωα» που δεν θα γνωρίζουν καλά - καλά με τι όρους θα φτάσουν στο απολυτήριο, στην πρόσβαση και τι τους περιμένει μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε ο υπουργός τι δυνατότητες θα έχουν μετά αυτοί που αποτυγχάνουν να περάσουν με το απολυτήριο και τις πανελλαδικές, είπε: «Με ρωτάτε τώρα τι θα γίνει το 2021-22;»...


Γ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ