Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Αγγελο Μέρκο

Ο Αγγ. Μέρκος
Ο Αγγ. Μέρκος
Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Αγγελο Μέρκο είπαν, την Κυριακή, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του στη Νιγρίτα Σερρών, τον τόπο που γεννήθηκε. Τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του συντρόφου εκφράζει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ.

Ο σ. Αγγελος γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών την 1η Ιούνη 1925. Παιδί λαϊκής οικογένειας, που όλα της τα παιδιά τα έδωσε στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Ο σ. Αγγελος, από μικρή ηλικία, ακολούθησε τα χνάρια και των τριών αδερφών του, που έδωσαν τη ζωή τους στην ένοπλη πάλη. Εντάχτηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Νιγρίτας στην υποδειγματική ομάδα, και έπειτα στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Εδωσε δεκάδες μάχες από κάθε μετερίζι, μεταξύ άλλων στις μάχες του Κιλκίς και του Τάσουλουκ (στη Νιγρίτα). Με την έναρξη του Εμφυλίου, εντάχτηκε στις γραμμές του ΔΣΕ, όπου έως το τέλος της 3χρονης εποποιίας ανέλαβε διάφορες αποστολές. Το 1951 πέρασε στην πολιτική προσφυγιά και έδρασε ως σύνδεσμος στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ.

Ο σ. Αγγελος δεν έκανε ποτέ πίσω σε όλες τις σοβαρές καμπές της ταξικής πάλης. Εδωσε και αυτός μάχη για να κρατηθεί όρθιο το ΚΚΕ τις περιόδους που ο οπορτουνισμός ήθελε να το διαλύσει.

Για τη δράση του στον αντιφασιστικό αγώνα τιμήθηκε 2 φορές με το μετάλλιο του Κόκκινου Στρατού και πρόσφατα τον τίμησε και η ΤΟ Σερρών σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.

Η ΤΕ Σερρών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του καθώς και στα παιδιά του Ελισάβετ και Κρυστάλλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ