Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποστολές

«Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, εγκαινιάζοντας το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, παρόντος του Τούρκου ομολόγου του. «Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα», πρόσθεσε. Βέβαια, ο υπουργός δεν είναι ο μόνος που «εργάζεται» ώστε η Τουρκία να παραμείνει εντός ευρωατλαντικής τροχιάς. Μόλις δυο μέρες πριν, σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης έλεγε ότι αναμφίβολα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, «σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία». Κάθε άλλο βέβαια παρά για σύμπτωση πρόκειται. Αντίθετα, από μία ακόμα σκοπιά αποδεικνύεται ότι η επικίνδυνη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει «πολλά κεφάλια». Περιλαμβάνει τόσο τους επιπλέον ρόλους που αναλαμβάνει η ελληνική αστική τάξη, που βλέπει «ευκαιρίες» για αναβάθμιση του ρόλου της από την αποδυνάμωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όσο και τις προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία σταθερά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με «ενδιάμεσο» την Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη μία ή στην άλλη εκδοχή τους, τα όποια σενάρια είναι εξίσου εχθρικά και επικίνδυνα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, συνολικά για τους λαούς της περιοχής.

«Ευαισθησίες»

Ούτε με... βαρυποινίτες να είχαν να κάνουν οι αστυνομικοί, οι ασφαλίτες και η εισαγγελέας Παπαϊωάννου στη Λάρισα. Τέτοιος ήταν ο ζήλος τους για τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας ήρθαν αντιμέτωπα με μια αισχρή μεταχείρηση, συνελήφθησαν με το πρόσχημα της αφισοκόλλησης για το Φεστιβάλ, έμειναν όλη νύχτα στα κρατητήρια, οδηγήθηκαν με χειροπέδες και από την πίσω πόρτα στα δικαστήρια της πόλης, για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την κινητοποίηση που οργάνωναν την ίδια ώρα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο αυτό κρούσμα αυταρχισμού και προσπάθειας τρομοκράτησης - το τελευταίο σε μια μακρά λίστα επί ΣΥΡΙΖΑ - επιχειρήθηκε να ντυθεί και με την αστεία δικαιολογία της... ευαισθησίας για το περιβάλλον που τάχα ρύπαιναν οι αφίσες του ΚΚΕ. Αν ενδιαφέρονταν οι εισαγγελικές αρχές για το τι «βρωμίζει» τη Λάρισα, ας ασχολούνταν με τα αμερικανικά drones που εδρεύουν στην πόλη και αξιοποιούνται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε επικίνδυνες και βρώμικες αποστολές σε βάρος των λαών της περιοχής, ας προβληματίζονταν για τους κινδύνους που σηματοδοτεί η παρουσία τους. Δεν πείθουν λοιπόν οι «ευαισθησίες» και τα «αντανακλαστικά» που δείχνουν οι εισαγγελικές αρχές, βεβαίως με την κυβερνητική ανοχή. Πόσο μάλλον που τόση «ευαισθησία» τελευταία φορά είδαμε με τις συλλήψεις των φοιτητών στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, που εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση ομολόγησε ότι ήρθαν κατόπιν παρέμβασης της πρεσβείας των ΗΠΑ...

Ανεξάντλητοι

Τι σχέση έχει η Υδρα με τις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή; Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τα «Νέα», έχει και παραέχει. Προσέξτε το σκεπτικό τους, όπως αναλύεται σε άρθρο του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ και κατόπιν βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: «Η πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Υδρα, λόγω βλάβης στο σύστημα, φανέρωσε τη σημασία που έχει η Ενέργεια στη ζωή μας, αφού νέκρωσε κυριολεκτικά κάθε δραστηριότητα στο νησί. Ακόμα όμως και οι γεννήτριες, που θα μπορούσαν να δώσουν μια κάποια προσωρινή λύση, χρειάζονται πετρέλαιο για να λειτουργήσουν. Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται επίσης ως βάση στην κατασκευή των περισσότερων υλικών καθημερινής χρήσης από τον άνθρωπο». Και το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Κάνει αυτό φανερό το άγχος εξασφάλισης Ενέργειας. Και δείχνει γιατί ιστορικά οι μεγάλες δυνάμεις με σκληρότητα παρενέβαιναν στη Μέση Ανατολή, ώστε ποτέ να μη σημειωθεί έλλειψη πετρελαίου». Τελικά, με δέος διαπιστώνει κανείς ότι είναι ανεξάντλητη η ευρηματικότητα (και η ανοησία) των «επιχειρημάτων» με την οποία τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να υπερασπιστούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα εγκλήματα στη Μέση Ανατολή και όπου Γης...

«Sugar daddy»

«Το ένα τρίτο των ασθενών έχει αναμονή πάνω από ένα χρόνο για προγραμματισμένες εγχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι επείγουσες. Το 80% των δομών Υγείας έχει έλλειψη νοσηλευτών, οι οποίοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Οι μαίες εκπαιδεύουν τις έγκυες να γεννάνε στα αυτοκίνητα, γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε μαιευτήρια». Οι παραπάνω ειδήσεις είναι από τη Σουηδία. Εκεί που ο καπιταλισμός είναι «υγιής», «εύρωστος» και αποτελούσε πρότυπο ως ...«σκανδιναβικό μοντέλο» για σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους. Καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να υπάρξει. Ακόμα κι εκεί που για ιστορικούς λόγους, για λόγους ταξικής πάλης και συγκυρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο καλύτερης σχετικά προστασίας των εργαζομένων, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, ο καπιταλισμός θα το πάρει πίσω. Κι επειδή το σάπιο σύστημα δεν έχει πάτο, ξεχωρίζουμε μία ακόμα είδηση από τη Σουηδία: Εχουν γεμίσει τη χώρα διαφημίσεις που καλούν τις φοιτήτριες να εκπορνευτούν προκειμένου να καλύψουν τα φοιτητικά τους έξοδα. Να βρουν, λέει, έναν «sugar daddy», δηλαδή έναν μεγαλύτερης ηλικίας πλούσιο κύριο, που θα πληρώνει τα έξοδα των σπουδών τους έναντι «υπηρεσιών» που αυτές θα του προσφέρουν. Ολο και καλύτερο γίνεται αυτό το σύστημα τελικά....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1914 Ξεκινά η μάχη του Μάρνη, μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας από τη μια μεριά και Γερμανίας από την άλλη. Πρόκειται για τη μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά μέρα στο δυτικό μέτωπο στο σύνολο του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αγγίζουν τις 500.000 στη διάρκεια μίας μόλις βδομάδας.

1915 Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 37 αντιπρόσωποι από 12 χώρες της Ευρώπης. Η συνδιάσκεψη του Τσίμερβαλντ, όπου την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι κ.λπ.), χαρακτήρισε μεν τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με την προοπτική του σοσιαλισμού, ωστόσο ούτε έθιξε τα αίτια που οδήγησαν στην προδοσία της Β' Διεθνούς, ούτε έθεσε θέμα ρήξης με τις δυνάμεις του σοσιαλσοβινισμού. Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας (8 τον αριθμό) συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», ενώ εξέλεξαν και ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν. Στο Τσίμερβαλντ ρίχτηκε ο σπόρος για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Γ' Διεθνούς, 4 χρόνια αργότερα.

1926 Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ γίνεται στον Πειραιά συλλαλητήριο για την υποστήριξη του συστήματος της απλής αναλογικής.

1930 Οι αστυνομικές αρχές (κυβέρνηση Βενιζέλου) απαγορεύουν την κυκλοφορία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) «Νεολαία».

1939 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1943 Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Λάρισας ήταν και οι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που είχαν απομείνει μετά τις εκτελέσεις του Κούρνοβου.

1944 Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής, μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή. Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί. Την τρίτη φορά, τον Ιούλη του 1944, οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της, στην οδό Βεΐκου 57, και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν. Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Ελληνα μεταφραστή. Δεν μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Κι απ' εκεί στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανά πεντάδες μπροστά απ' τις κάννες των πυροβόλων. Δεκαεφτά σφαίρες καρφώνονται στο κορμί της απ' τους φασίστες, για τα δεκαεφτά της χρόνια, για «παραδειγματισμό», είπαν οι χιτλερικοί...

1967 Ο Γιάννης Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων, δολοφονείται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1992 Πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους και σπίτια καίγονται από μεγάλη φωτιά στην Αττική.

1995 Η Γαλλία ξεκινά στη νήσο Μουρουρόα του Ειρηνικού σειρά πυρηνικών δοκιμών, προκαλώντας κύμα παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

2007 Πεθαίνει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Νικολαΐδης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org