Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επαφές στη Σμύρνη με «αγκάθια» και ευρωενωσιακές «γέφυρες»

Από τα χτεσινά εγκαίνια
Από τα χτεσινά εγκαίνια
Η προσπάθεια της Τουρκίας να «ρίξει» γέφυρες με την ΕΕ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης να παραμείνει η Τουρκία δεμένη στο ευρωατλαντικό άρμα, στο φόντο της επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και τα κοινά επιχειρηματικά σχέδια ήταν μερικά από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις διμερείς επαφές χτες στη Σμύρνη των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, με ευκαιρία τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιδιόκτητου κτιρίου Καπετανάκη και την επανεγκατάσταση σε αυτό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Σταθερά στη γραμμή του κυβερνητικού εφησυχασμού, στην επίσημη τοποθέτησή του στην τελετή, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι οι ηγέτες των δυο χωρών «βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή». Οτι η Ελλάδα συμπαραστέκεται «στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο», καθώς και ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη».

Ξεχωριστές εξάλλου ήταν και οι αναφορές του στη στήριξη της ευρωενωσιακής πορείας της Τουρκίας από την κυβέρνηση. Οπως είπε, οι δυο ΥΠΕΞ «εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως «πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος - μέλος της ΕΕ θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της ΕΕ χωρίς αυτήν την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη τη μέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες». Σημείωσε ακόμη πως «η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την ΕΕ. Ο,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».

Σε γραμμή ΗΠΑ

Αυτά δυο μόνο μέρες μετά από τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ στην «Καθημερινή», όπου έλεγε ότι η «ατζέντα» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή» και σε ό,τι αφορά «στη βοήθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ειδικά γι' αυτό ο Αμερικανός τόνιζε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολύ παρόμοια συμφέροντα ως προς την Τουρκία. (...) Οι αμερικανοτουρκικές διμερείς σχέσεις διέρχονται δύσκολη φάση, αλλά πρέπει να σταθούν αυτοτελώς. Σίγουρα όμως βοηθάει τις ΗΠΑ να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχθεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ».

Επαινοι, σπόντες, διαβεβαιώσεις

Από την πλευρά του, ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα «διερχόμαστε περιόδων τρικυμίας και δυσκολιών, αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας το διάλογο και την καλή συνεργασία, επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία, που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου».

Εκανε, παραπέρα, ειδική μνεία στην επίσκεψη Ερντογάν το Δεκέμβρη 2017 στην Ελλάδα, που αποτέλεσε πάτημα για «αναβάθμιση» των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων, χαρακτηρίζοντάς την «το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», ενώ θύμισε και το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που έχει στηθεί ανάμεσα στις δυο χώρες, η τελευταία συνεδρίαση του οποίου ήταν στη Σμύρνη, εκφράζοντας την ελπίδα η επόμενη να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Παραπέμποντας και σε επιχειρηματικά σχέδια, εξέφρασε τη βούληση να ενισχυθούν οι υπάρχοντες δεσμοί «με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα», όπως είπε, επικρίνοντας την καθυστέρηση στην υλοποίηση της εδώ και χρόνια σχεδιαζόμενης θαλάσσιας σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, όσο και στα σχέδια για σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης.

Επαίνεσε, βέβαια, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πλάτη που βάζει στην ευρωενωσιακή προοπτική της γείτονος: «Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επαναλάβει τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που παραμένουν στην Ελλάδα και δεν εκδίδονται στην Τουρκία, όπως θέλει η κυβέρνηση Ερντογάν. Ειδικότερα απευθυνόμενος ο Τσαβούσογλου στον Ελληνα ΥΠΕΞ, είπε: «Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικοπηματίες ή τρομοκράτες».

Ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι «εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Σημειωτέον, την ώρα της εκδήλωσης τουρκικά μαχητικά έκαναν διελεύσεις πάνω από την περιοχή του προξενείου, υποτίθεται σε πρόβα για αεροπορική επίδειξη που θα γίνει τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ