Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Επιχορηγεί με εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικές εταιρείες

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Οπως φαίνεται και από τον τίτλο, το κύριος μέρος του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών που είναι εκτός ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Βέβαια η κυβέρνηση, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, δεν δίστασε αυτήν την ανάγκη για την επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της χώρας να την μετατρέψει σε μία ακόμα πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην προκειμένη περίπτωση κυρίως τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ετσι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο παρέδωσε σε ιδιωτικές εταιρείες το όλο εγχείρημα, εξασφαλίζοντάς τους 24 εκατ. ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, οι μόνιμοι κάτοικοι θα επιδοτούνται με 110 ευρώ, προκειμένου με το ποσό αυτό να αγοράζουν την πρόσβασή τους μέσω των ιδιωτικών εταιρειών - παρόχων.

Το μέτρο αφορά 411.000 κατοίκους ή το 3,8% του πληθυσμού, ωστόσο ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι οι κάτοικοι της χώρας που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες είναι πολύ περισσότεροι.

Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα γιατί θα πρέπει η υλοποίηση του έργου να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες επιχορηγούνται από πάνω γι' αυτόν το σκοπό με ζεστό χρήμα και να μην εξασφαλίζεται από το κράτος η πρόσβαση των κατοίκων στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς να πάρει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Μ. Συντυχάκης παρατήρησε ότι ούτως ή άλλως η υποχρέωση μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή δεν έγινε με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά «εδράζεται σε αποφάσεις της ΕΕ από το 2009, προκειμένου οι συχνότητες που απελευθερώνονται να παραχωρηθούν στα μονοπώλια του οπτικοακουστικού και διαδικτυακού τομέα για να υπάρξει, όπως λέει η ίδια η ΕΕ στην έκθεσή της, ταχεία οικονομική ανάκαμψη».

Τόνισε ότι «οι συχνότητες κατά την άποψή μας είναι δημόσιο αγαθό και οι επικοινωνίες γενικότερα, όπως και τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οσο είναι στα χέρια ιδιωτών, θα αποτελούν πεδίο για κερδοσκοπία και όπλο ενάντια στο λαό. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν προς όφελός του είναι να περάσουν στα χέρια ολόκληρης της κοινωνίας, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας», ενώ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ