Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Γράφουμε νέες σελίδες στην ταξική αναμέτρηση μέχρι την τελική νίκη

Με επιτυχία το Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/7 στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα, το Εργατικό Φεστιβάλ που διοργάνωσαν οι Κλαδικές Οργανώσεις των ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, με σύνθημα: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος! ...Σίγουρος δρόμος... 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε με τον χαιρετισμό του Αλέξη Ζορμπά, Γραμματέα του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

Ακολούθησε παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ροκ συναυλία και ακολούθησε λαϊκό γλέντι, ενώ στο χώρο επίσης λειτούργησαν έκθεση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, έκθεση βιβλίου.

Το «ευρωπαϊκό ιδεώδες» του τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Πρωτούλης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το «τέλος των μνημονίων», που συνοδεύεται από το ακόμα μεγαλύτερο ψέμα, περί προσήλωσης στο «ευρωπαϊκό ιδεώδες». Οπως είπε, σχολιάζοντας την επιστολή της υπουργού Εργασίας στην Αυστριακή ομόλογό της για την «υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη», αυτές οι αρχές της ΕΕ είναι οι συμβάσεις μηδενικών ωρών, οι συμβάσεις σύντομης - προσωρινής εργασίας, η εργασία κατά παραγγελία, οι μικροσυμβάσεις, η εργασία ανά χαρτοφυλάκιο, η εργασία βάσει δελτίου - κουπονιών κ.ά. «Αυτές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές! Η ΕΕ με τις Οδηγίες και τις αποφάσεις της έβαλε ταφόπλακα στο 8ωρο, καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά και τις 60 ώρες τη βδομάδα, μέσω της "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας», τόνισε μεταξύ άλλων. «Αυτός είναι ο περίφημος μονόδρομος του καπιταλισμού μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε αυτό το δρόμο θα μάθουμε να ζούμε; Με τη συνήθεια στα κακοπληρωμένα ολιγόμηνα προγράμματα, τα οποία εκμεταλλεύονται για να κρατούν κόσμο και διάφοροι πολιτευτάδες; Με τη συνήθεια στα επιδόματα της φτώχειας και τα "κοινωνικά εισοδήματα", τα οποία γίνονται όχημα ενσωμάτωσης και εξαγοράς;».

Τζάμπα εργαζόμενοι από την κυβέρνηση για την εργοδοσία


Το στέλεχος του Κόμματος συνέχισε τονίζοντας: «Τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της κυβέρνησης στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας γυρνούν όλη τη χώρα και διαφημίζουν στη μεγαλοεργοδοσία τα προγράμματα μαθητείας, που είναι εργαλείο επιδότησης του κεφαλαίου με τζάμπα νεανική εργασία, με αντάλλαγμα ένα μισθό πετσοκομμένο που τον πληρώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Περάστε κόσμε, δηλαδή, εδώ νέα παιδιά για τζάμπα δουλειά! Θα δεχτούμε αυτό να είναι το μέλλον για τα νέα παιδιά;

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις αρχές του 2017 τρεις στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν μόλις 389,65 ευρώ μεικτά!

Με άλλα λόγια, αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές, ο καθαρός μισθός ανέρχεται σε 326 ευρώ! Με αυτά τα ψίχουλα αμείβονται κάθε μήνα, όποτε τα βρουν οι 636.424 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες.

Τα εργατικά "ατυχήματα" που υπήρχαν και εδώ στη Λάρισα, με νέους ανθρώπους να αφήνουν τα κορμιά τους στη δουλειά, δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα! Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και δείχνουν και την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" από το 2010. 5.721 εργατικά "ατυχήματα" το 2010! Πάνω από 7.000 φέτος! Ανάλογη κατάσταση και με τους θανάτους στη δουλειά. 65 θάνατοι πάνω στη δουλειά το 2010, 73 το χρόνο που μας πέρασε!».

Να νικηθούν η αδράνεια και ο φόβος

Ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ακόμη: «Δεν αλλάζει η κατάσταση, οι συνθήκες ζωής και δουλειάς αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους.

Πρώτα πρέπει να νικηθούν η αδράνεια και ο φόβος, η έλλειψη ταξικής οργάνωσης σε κάθε κλάδο και χώρο για να νικηθούν η ισχυρή εργοδοσία και οι μηχανισμοί της, το κράτος της. Να ηττηθούν πολιτικά και μέσα στο κίνημα οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στον καπιταλιστικό μονόδρομο, στο μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί με όλους τους τρόπους η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, που είναι πρόταση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των καπιταλιστικών κρίσεων, της ανεργίας, των πολέμων, της προσφυγιάς, της ανάπτυξης για το καπιταλιστικό κέρδος και πάλι από την αρχή.

Σημαίνει ότι σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες περιλαμβάνουν τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση του ελεύθερου χρόνου, των διακοπών, της αναψυχής και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο (...)

Τώρα είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα εργατικό, ταξικό, μαχητικό, μαζικό με σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των καπιταλιστών".

Στην Κοινωνική Συμμαχία βρίσκεται η δύναμη του λαού

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το ζωντάνεμα των σωματείων, την απαλλαγή των εργατικών οργανώσεων από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, την άνοδο των αγώνων και των διεκδικήσεων για όλα τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, για όλα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την κοινή δράση και την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας των εργατών με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες της πόλης, όλα τα καταπιεζόμενα από τα μονοπώλια και τους καπιταλιστές λαϊκά στρώματα.

Αυτή η προσπάθεια έδειξε τη μεγάλη της δύναμη τα προηγούμενα χρόνια, στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου, που παρέλυσαν η Λάρισα και άλλες 8 μεγάλες πόλεις, στο μεγάλο πανελλαδικό εργατο-αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ.

Εδώ βρίσκεται ο δρόμος, αυτή τη μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία θέλουμε να χτίσουμε, ανασυντάσσοντας το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αυξάνοντας το βαθμό οργάνωσης των αγροτών με συλλόγους και ομοσπονδίες, οργανώνοντας τους φτωχούς επαγγελματίες, συντονίζοντας με το κίνημα των φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, των ριζοσπαστικών γυναικείων συλλόγων.

Ο δύσκολος δρόμος του αγώνα μέσα στο μαζικό κίνημα είναι πολύ πλατύς και χωράει κάθε αγωνιστή που θέλει με ανιδιοτέλεια να προσφέρει. Εδώ θα κριθεί και κάθε δύναμη και όχι στα λόγια και τα προεκλογικά μπαλκόνια.

Ενίσχυση της οργάνωσης παντού και συμπόρευση με το ΚΚΕ

Είναι ανάγκη σήμερα να ενισχύεται από τα κάτω, από τον ίδιο τον τόπο δουλειάς, από το σωματείο, τη γειτονιά, το σχολείο, το χωριό η γραμμή πάλης που θέτει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων και δείχνει το εμπόδιο στην ικανοποίησή τους, που είναι η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό κέρδος, η πολιτική εξουσία των καπιταλιστών, που δεν αλλάζει με την εναλλαγή αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση αλλά απαιτεί ανατροπή, ριζοσπαστικές αλλαγές.

Τώρα είναι η ώρα για συμπόρευση με το ΚΚΕ, ακόμα και αν υπάρχουν επιμέρους επιφυλάξεις. Ενίσχυση του ΚΚΕ με νέες δυνάμεις. Εδώ είναι η ελπίδα και όχι στις δικαιολογίες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή στην επιστροφή σε χρεοκοπημένες επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και άλλων "σωτήρων" και διαχειριστών της αστικής εξουσίας.

Ισχυρό ΚΚΕ μέσα στους εργάτες, στους κλάδους, στις πόλεις και τα χωριά, δυνατή ΚΝΕ στη νεολαία, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, στις επαγγελματικές σχολές. Συνεχίζουμε γράφοντας σήμερα νέες σελίδες στην ταξική αναμέτρηση, μέχρι την τελική νίκη, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ