Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2η ΕΜΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να εξασφαλιστούν τώρα οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στέγασής της

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή

Σε επίπεδο ...μελετών παραμένει ακόμα η επίλυση του σοβαρότατου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η 2η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι πρόκειται για μία μονάδα που έχει να κάνει με τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, που σημαίνει ότι έχει ανάγκη από «ένα πλήρως εξοπλισμένο κτίριο ανάλογο των αναγκών και των υπηρεσιών που καλείται να προσφέρει» και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με βάση το κόστος.

Σημείωσε ότι από το 1994 που ιδρύθηκε η 2η ΕΜΑΚ, παραμένει, υποτίθεται ... «προσωρινά», σύμφωνα με τις κατά καιρούς εξαγγελίες των αρμοδίων, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε το αεροδρόμιο (όπως και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια) η «Fraport», ως νέος ιδιοκτήτης, αυτό που έκανε ήταν να εξασφαλίσει στην υπηρεσία εγκαταστάσεις ακατάλληλες, με έλλειψη στεγασμένων χώρων για τη στάθμευση των οχημάτων, κτίριο που πέφτουν σοβάδες λόγω της υγρασίας, με ελλείψεις σε χώρους υγιεινής για το προσωπικό, αλλά και εκπαίδευσης, που είναι πολύ σημαντική για μια τέτοια υπηρεσία, η οποία, όπως είπε, «μας έχει κάνει πολλές φορές να νιώσουμε χαρά και υπερηφάνεια». Τώρα η «Fraport» απαιτεί τη μετεγκατάσταση της ΕΜΑΚ για να ανακαινίσει το αεροδρόμιο.

Ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και αν προτίθεται να αυξήσει τις πιστώσεις που ανέρχονται για το 2018 στις 405.000 ευρώ για τις ανάγκες συνολικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Ν. Τόσκας ανέφερε τις προτάσεις που εξετάζονται για τη μετεγκατάσταση, ενώ ο Γ. Δελής στη δευτερολογία του επισήμανε: «Εμείς προτείνουμε ως βέλτιστη λύση το οικόπεδο της Πυλαίας. Πρόκειται για οικόπεδο 18 στρεμμάτων όπου ήδη βρίσκεται εκεί η συγγενική υπηρεσία του ΕΚΑΒ», ενώ επειδή είναι δίπλα στην περιφερειακή οδό σημαίνει και γρήγορη μετακίνηση όπου υπάρχει ανάγκη. Ζήτησε να γίνει από την αρχή η ανέγερση των εγκαταστάσεων ώστε να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ωστόσο σημείωσε ότι «η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής», να δίνει ψίχουλα για τις λαϊκές ανάγκες προκειμένου να εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, «δεν μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι».

Ο Ν. Τόσκας έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς με διατιθέμενα μικρά ποσά», δεσμεύτηκε ωστόσο, προφανώς για τα «μάτια του κόσμου» ότι θα στείλει και μια επιτροπή να εξετάσει καλύτερα την περίπτωση της Πυλαίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org