Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
Καλλιεργεί τον εφησυχασμό και δείχνει ως «εγγυητή ασφάλειας» το ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Με συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού στο λαό γύρω από τις εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας στις οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις, οι εκτιμήσεις και η πρακτορολογία από την πλευρά της κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση με την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Σε αυτό το σκηνικό προστίθενται και οι δηλώσεις Ζάεφ περί χρηματικής στήριξης από Ελληνες επιχειρηματίες στη χώρα του διαδηλώσεων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αναπ. ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», έλεγε χαρακτηριστικά ότι όντως «υπάρχει σύγκρουση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ότι αυτό είναι αναμφισβήτητο. Υπερασπίστηκε τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας όμως τη Ρωσία «σημαντική και κυρίως φιλική χώρα, μια χώρα με την οποία έχουμε παραδοσιακούς φιλικούς δεσμούς». Στο πλαίσιο του γνωστού μοτίβου με σκοπό την καλλιέργεια εφησυχασμού στο λαό για την εμπλοκή της χώρας στις αντιθέσεις που οξύνονται, υποστήριξε ότι πρόκειται για «μεμονωμένο επεισόδιο που δεν επηρεάζει τη μεγάλη εικόνα». Παραδέχτηκε δε ότι εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι «ο στρατηγικός λόγος της αντίθεσης της Ρωσίας προς τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο αναπ. υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον ρ/σ «Real», ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν δέχτηκε την οποιαδήποτε πίεση για να πράξει αυτό που έπραξε». «Για να προβεί η κυβέρνηση στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, να είστε βέβαιοι ότι είχε στοιχεία και το έπραξε διότι έπρεπε να υπερασπιστεί την ίδια τη χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση - έστω και στο επίπεδο αυτό - στα εσωτερικά μας ζητήματα», συμπλήρωσε, δίνοντας συνέχεια στους λεονταρισμούς της κυβέρνησης, περί μη ανοχής έξωθεν «παρεμβάσεων». Ο Φ. Κουβέλης υπενθύμισε ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία», συμπληρώνοντας ότι η ίδια δεν επιθυμεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Στην ίδια βάση, και αναπαράγοντας την απάτη της κυβέρνησης ότι η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια λειτουργεί προστατευτικά για τον ελληνικό λαό, ανέφερε ότι παρόμοια άποψη με τη Ρωσία έχει και η Τουρκία, που ασκεί πολιτική «διείσδυσης» στα Βαλκάνια.

Σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ «θα πράξει τα συμπεφωνημένα και η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο». «Σύμφωνα με το Σύνταγμα μας αρκεί η απλή πλειοψηφία, αλλά επιθυμούμε να εξασφαλιστεί η κύρωση της συμφωνίας με τη FYROM, με τον μέγιστο δυνατό αριθμό κοινοβουλευτικών ψήφων», είπε.

Παραινέσεις της ΕΕ με «αέρα» από τις Πρέσπες

Με «αέρα» από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γ. Χαν επισκέφτηκε χτες τα Σκόπια, για να κηρύξει και επισήμως την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών προς τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΠΓΔΜ, που ξεκινούν Ιούνη 2019.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ, ο κοινοτικός αξιωματούχος διαμήνυσε στους Σκοπιανούς ότι «η πόρτα της ΕΕ είναι διάπλατα ανοικτή» γι' αυτούς, χάρη στις μεταρρυθμίσεις - όπως είπε - που «τρέχει» η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, αλλά και χάρη στη σχέση καλής γειτονίας που υπέγραψε με τη Βουλγαρία και τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα.

«Υπήρξατε παράδειγμα για την περιοχή και ένα μοντέλο για το πώς να λύσουν άλλοι τα διμερή τους ζητήματα», δήλωσε ο Χαν, επαληθεύοντας ξανά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως ευρωΝΑΤΟικός μπούσουλας και για άλλες διευθετήσεις στη Δυτικοβαλκανική, όπως οι σχέσεις Σερβίας - Κοσσόβου.

Επέμεινε, άλλωστε, να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα λέγοντας ότι «αποτελεί συμβολή στην ευημερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στην ΠΓΔΜ αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή». Συνεχάρη μάλιστα τη σκοπιανή κυβέρνηση για την πρόσκληση που έλαβε για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «περισσότερη ασφάλεια και ευημερία» για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας αργότερα ο Χαν στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο για την Ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, έκανε λόγο για «ραντεβού με την ιστορία» και ότι ξεκινάει μια «περίοδος εντατικής δουλειάς και πολλές προσκλήσεις βρίσκονται μπροστά σας». Κάλεσε, δε, σε επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, όπως και στη δημόσια διοίκηση. Δηλαδή σε πεδία που αφορούν αστικούς εκσυγχρονισμούς, ώστε να προσαρμοστεί το κράτος των Σκοπίων στους κανόνες λειτουργίας των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, όπως και εκκαθάριση κρίσιμων τομέων στο ...βαθύ κράτος της γείτονος, ώστε να μην δρουν εκεί αντι-ΕΕ και αντι-ΝΑΤΟ στοιχεία.

Ο Χαν κατέληξε λέγοντας ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό σημείο για το μέλλον της χώρας και κάλεσε τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, να συμμετάσχουν.

Ο, δε, Ζάεφ συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία για το δημοψήφισμα, να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής, τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη, να οριστικοποιηθούν το ερώτημα που θα τεθεί και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος, συμβουλευτικός ή δεσμευτικός.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org